Werk & Studie alle pijlers

Geen diploma: wel of geen probleem?

12-09-2008 23:08 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Kunnen jullie deze vraag voor me beantwoorden?



Mijn vriend heeft Technisch Atheneum gedaan in België en is daarna naar de HTS gegaan (in NL). Hier heeft hij in 1 jaar zijn P gehaald met ontzettend goede cijfers, alles boven de 8. Zelfs voor een paar vakken een 10.

Door geldproblemen is hij toen gestopt met studeren en gaan werken.



HIj is onderaan begonnen (leerling storingsmonteur), maar heeft zichzelf op meerdere vlakken bewezen en is opgeklommen tot software engineer. Hij is ontzettend goed in zijn vak. Zit qua niveau dik op HBO-niveau.



En nu komt het. Hij gaat dus verder solliciteren. Op zoek naar een nieuwe uitdaging. Nog meer leren. Maar... nu zijn er bedrijven (en dan voornamelijk in Limburg, waar wij wonen) die star zeggen: je komt hier alleen binnen met een HTS-diploma. Zonder ook maar naar zijn ervaring te kijken. Heeft wel verschillende programmeercursussen gehad.



Hoe heilig is een diploma nou eigenlijk? In hoeverre telt ervaring mee bij het ontbreken van een diploma?? En hoe zit dat in de verschillende delen van het land? We merken namelijk dat ze vanaf Eindhoven minder moeilijk doen over de diploma's.



Ben benieuwd!!
Alle reacties Link kopieren
HaagsLoesje schreef op 13 september 2008 @ 11:29:

[...]





Ik hoop dat je het kort door de bocht bedoelde of een generalisatie neer wilde zetten, want wat je zeft is natuurlijk geen ruk van waar.



Tuurlijk geen diploma betekent minder keus en minder betaald, maar dat staat niet gelijk aan ongeschoold werk en slecht betaald! Daar zit nog een flinke nuance tussen!
Ach uitzonderingen op de regel zijn er altijd. Maar dat maakt de regel juist zo duidelijk. Ik heb nog nooit in mijn werkzame leven (en ik kom bij heel wat bedrijven) ongeschoolde mensen in topfuncties gezien. Nog nooit.
Alle reacties Link kopieren
Waarom gaat je vriend niet eens praten met een aantal HTS opleiders? Gelet op zijn P, zijn eerder verworven competenties kan het best wel eens zo zijn dat hij in een aangepast traject kan instappen en die resterende 3 jaar in een kortere tijd kan afronden. In ieder geval laat hij dan zien dat hij ook bezig is om dat felbegeerde papiertje te behalen en, zoals ik al zei, heeft hij over een paar jaar, minder dan 3 jaar, een 'echte' HBO. Ik werk zelf bij een HBO in het westen van het land en daar werkt het zo wel. Mensen die in het verleden een P hebben gehaald, en daarna zijn gaan werken. Een aantal competenties moeten zij nog wel doen, maar die overige drie jaar zijn vaak in minder dan 2 jaar voldaan. Het is even doorbijten, maar dan heb je echt aantoonbaar ook die HBO.
Alle reacties Link kopieren
Er zullen vast bedrijven zijn die misschien wel mensen zonder diploma aannemen, maar zodra er iemand komt met wél een diploma sta je zo weer aan de kant. Een diploma is nu eenmaal ontzettend belangrijk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven