Werk & Studie alle pijlers

Geen loonsverhoging ondanks hoge inflatie

27-10-2022 19:32 105 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het in deze tijden acceptabel voor een werkgever om geen loonsverhoging te geven?

Ik krijg er al jaren niets meer bij. Wat de exacte reden is, varieert maar het is vooral de directie die loonsverhogingen tegenhoudt.
Een systeem hiervoor is er niet echt. Loonschalen zijn er ook niet. Het is dus puur willekeur en ik kreeg steeds het gevoel dat er niets gaat veranderen en dat dit bij het bedrijfscultuur hoort.

Onze cao liep loopt deze maand ook af dus een loonsverhoging bovenop de cao verhoging die eraan zit te komen, zit er helemaal niet in.

Wat denken jullie? Hoe zit jullie werkgever hierin?
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
28-10-2022 07:36
Precies. Ik ben werknemer, maar tegelijkertijd in die functie ook een soort van werkgever (lastig uit te leggen). Mijn medewerkers krijgen er niks meer bij dan de CAO verhogingen. En zelfs dat is al een probleem. Werkgevers hebben namelijk ook veel hogere kosten. Thuiswerken=minder werkplekken? Nou nee, want die werkplekken zijn er gewoon al, en moeten ook nog steeds gewoon verwarmd worden. En daarnaast moet ik nog voor allerlei mensen meebetalen aan hun thuiswerkplek. De koffie die ik bespaar staat echt in geen enkele verhouding met de extra kosten. Alles wat wij aan materialen nodig hebben, is óók veel meer dan de inflatie duurder geworden. Dus de meeste projecten passen al niet meer in hun budget. Dan kan ik echt niet mensen ook nog extra geld erbij geven.

‘Als je er niks bij krijgt, ga je er op achteruit’. Ja, dat is qua koopkracht waar ja. Maar ik zie niet helemaal waarom het aan mij is om dat volledig op te lossen. Ik ga er óók op achteruit (persoonlijk en qua financiële positie professioneel gezien). Dat heb je in economisch moeilijke tijden. Dan gaan heel veel mensen er op achteruit. Iemand die bij mij komt klagen dat hij ondanks 5% CAO verhoging toch echt niet genoeg krijgt, want zo gaat hij er op achteruit, heeft toch echt gewoon pech. Wees blij dat ik die 5% al ergens vandaan weet te persen, dat is al moeilijk genoeg. Met name sectoren waar mensen ofwel snel last hebben van mindere economische tijden, ofwel te maken hebben met meerjarige afspraken (dat laatste geldt voor ons), komt er niet ineens ook meer binnen.
Tja.

Het mag dan wel niet aan jou zijn om het op te lossen maar bedenk je wel dat je (goeie) werknemers gewoon weglopen als je het NIET oplost.

Stel ik zit bij WG X. Ik ga daar in 2015 werken. Van mijn loon kan ik mijn vaste lasten betalen en dan heb ik nog genoeg euro's over voor 50 ijsjes. Laten we er even vanuit gaan dat er geen verandering van functie is. Dan verwacht ik toch eigenlijk wel dat ik in 2022 nog steeds 50 ijsjes kan kopen na aftrek van alle lasten. Jij zegt echter; Als je dat wilt ga je maar in een kleiner huis wonen. Dat mag je vinden, want niemand verplicht je om meer loon te geven. Maar dan moet je ook niet verbaast zijn als mensen weglopen. Inflatiecorrectie is wel het minste wat je kunt bieden.

Nu zitten we momenteel wel in een erg aparte situatie en ligt hyperinflatie op de loer. Maar dat is precies de crux waar we met zijn allen inzitten. Aan de ene kant moet je je werknemers meer belonen (anders lopen ze weg), maar als heel NL dat doet komen we in een loonprijs-spiraal. Ik vind dat we eigenlijk helemaal niet moeten beginnen aan 10-15% inflatiecorrectie. Want dan kost de tuinman, loodgieter, boodschappen, benzine, energie, etc gewoon 15% extra in 2023.. Dus dan ben je weer terug bij af. Dus in die zin ben ik het met je eens, alleen vind ik dat je de verkeerde argumenten gebruikt.. Maar ja, leg maar eens aan je werknemers uit dat je als bedrijf niet gaat meedoen aan de rat-race. Op de langere termijn is het goed voor ons he, als we de inflatie drukken. En exorbitante loonsverhogingen zoals bij de NS is nou juist geen manier om de inflatie te drukken. Maar iedereen denkt korte termijn. En logisch ook.

Waar hyper-inflatie (en bijbehorende loonsverhogingen) dan weer wel fijn voor zijn is je hypotheek. Die euro blijft gewoon een euro. Maar er zitten zoveel andere nadelen aan vast dat je het eigenlijk niet moet willen...
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier 200 bruto omhoog gegaan en verwacht datzelfde einde van het jaar nog eens.

Ik denk dat werkgevers op termijn niet anders kunnen. Zeker als bedrijven goede zaken doen zal dat gaan wringen bij het personeel. Gezien het te kort daaraan is er genoeg ander aanbod
Decrypting life one day at the time
Alle reacties Link kopieren Quote
Niet alle goede werknemers lopen gelukkig weg als je de inflatie niet bijhoudt als werkgever. Want er zijn ook werknemers die inzien dat die ruimte er gewoon niet altijd is. Ik heb geen prijzen die ik ‘gewoon’ ook 15% omhoog kan gooien. Dat kan lang niet overal, je hebt vaak te maken met langlopende afspraken. En niet alles is een commercieel bedrijf. Of is dat wel, maar in een sector die het nu heel moeilijk heeft.

Als je als werkgever wél de prijzen flink verhoogd, op basis van ‘alles wordt voor mij ook duurder’, dan is het weer wat anders. Mijn broer werkt bv op detacheringsbasis voor een bedrijf wat minimale eigen lasten heeft (ivm detachering klein eigen kantoor, maar daar werken medewerkers dus niet, dienstverlening ipv productie dus geen dure grondstoffen nodig). Hun kosten zijn voor 90% personeelslasten. Zij hebben de prijzen voor klanten inmiddels meer dan 15% verhoogd, want tja, inflatie hè. En het personeel krijgt niks erbij, want tja, inflatie hè…. Dat slaat natuurlijk nergens op, dat is gewoon extra winst binnenharken. Dan snap ik weer een stuk beter dat je als werknemer denkt: ‘ja doei, mijn arbeid levert jou meer op, en ik krijg precies 0 extra, ik zoek verder’.
Alle reacties Link kopieren Quote
Werknemers lopen wel degelijk weg. In sectoren waar relatief minder betaald wordt bestaan al enorme personeelstekorten. In veel sectoren worden ook liever arbeidsmigranten binnengehaald, die vaak miserabele contracten hebben via dubieuze uitzendbureaus, dan dat ze marktconform betalen.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
Alle reacties Link kopieren Quote
oudebaas schreef:
29-10-2022 09:35
Werknemers lopen wel degelijk weg. In sectoren waar relatief minder betaald wordt bestaan al enorme personeelstekorten. In veel sectoren worden ook liever arbeidsmigranten binnengehaald, die vaak miserabele contracten hebben via dubieuze uitzendbureaus, dan dat ze marktconform betalen.
Die tekorten waren er al, dat komt niet door de inflatie. En in veel gevallen zijn mensen vertrokken door werkdruk, niet door het salaris.
Maar ja, natuurlijk zijn er mensen die vertrekken. Maar gelukkig zijn er ook een hoop die dat niet doen omdat ze ook wel inzien dat iets gewoon niet kan.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven