Werk & Studie alle pijlers

gevraagd al projectleider binnen kleine gemeente, nul ervari

11-05-2023 18:29 37 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik hoop dat hier mensen zitten met ervaring/kennis van (kleinere) gemeentes of kleinere projecten binnen een grote gemeente. Ik voel me vereerd, alleen is er 1 maar: ik heb absoluut geen ervaring als projectleider én ik heb geen echte ervaring om te werken voor een gemeente. Twee toch wel redelijk relevante dingen.

Ik heb vorig jaar (ik ben zzper) redelijk intensief samengewerkt voor een bedrijf met 2 mensen waarbij wij als team iets moesten organiseren en dit was in opdracht van een gemeente. Omdat ik vrij communicatief ben ingesteld, werd ik door mijn teampje ook afgestuurd als dé communicatie poot richting de gemeente. Ik kan goed verwoorden, onderbouwen, mensen meenemen, etc. Dat zijn taken die mij liggen en natuurlijk afgaan. Daarnaast ben ik organisatorisch, een doener en pak ik taken op en school ik mezelf prima bij waar dat nodig is. Gebrek aan kennis zal ik daarom ook zelf oppakken, de vraag is alleen hoe groot het hiaat is. Er is bij dit nieuwe traject geen ervaringsdeskundige op wie ik terug kan vallen, behalve mijn licht opsteken bij vergelijkbare projecten die al verder staan in deze ontwikkeling.

Ik denk dat mijn manier van werken de persoon van de gemeente heeft aangesproken, want nu ben ik dus persoonlijk gevraagd om projectleider te worden. Ik zie dit als een kans voor mezelf, maar voel me hierdoor ook ineens erg klein. Ik heb vertrouwen in mijn vaardigheden. Maar ik weet niks af van projecten leiden (ik ben altijd onderdeel geweest van een team, ook al was ik regelmatig kartrekker), ik weet niks af van werken voor een gemeente en sterker nog, de tak van sport heeft zeker wel te maken met mijn werkveld, maar is ook vrij nieuw (energietransitie).

Ik wil graag vragen stellen, maar wil ook niet mijn eigen glazen ingooien. Ik ben vooral benieuwd wat de taken van een projectleider globaal inhouden (hoop ik van jullie te horen) en wat ik zou mogen verwachten qua begeleiding vanuit een gemeente. Stel dat ik op het aanbod in wil gaan, dan moet ik waarschijnlijk nog veel leren over de gemeentelijke werkwijze en hoe je een project opzet. Een bestaand project heeft vaak al een structuur. Je neemt het stokje over en stuurt bij waar je denkt dat het anders en beter kan en hopelijk op een dusdanige manier dat je de mensen meekrijgt. En dan is het nog maar de vraag hoe de vorige projectleider het gerund heeft. Je kunt het beter doen, maar ook slechter. Mensen hebben iig een referentie wat in je voordeel maar ook nadeel kan werken.
Maar iets geheel nieuws opzetten vraag om informatie, vraagt om duidelijk krijgen wat er precies opgezet moet worden, met welke middelen, binnen welk tijdsbestek en wat de kaders zijn. Hoe kan ik antwoorden krijgen op zulke vragen. Ik neem aan dat ik niet constant aan de telefoon kan hangen bij de betreffende vrouw die me gevraagd heeft met al die vragen.

p.s. ik heb HBO (+) werk en denknivo, maar heb nooit mijn HBO afgemaakt. Ik ben gaan werken, maar dus officieel ongeschoold. Iets wat zij niet weet, maar ik wel en niet terug te vinden is binnen mijn Linkedin.
Ik heb last van mijn eigen kleine zorgen dat dit zich tegen mij zal keren. Ik ben niet per se van mening dat alleen een diploma aantoont wat je kunt. Ik geloof erin dat je ook al werkende kunt laten zien wat je in je hebt. En toch zie ik nog steeds heel vaak een HBO diploma gevraagd worden. Hoe belangrijk is dat écht? Kan dat zich tegen mij keren? Is er een nette manier om daarmee om te gaan? Ik heb het geluk gehad dat ik al mijn hele leven gevraagd ben voor werk en zodoende steeds meer groei en verdieping had. Alleen dus niet zo'n sprong voor mijn gevoel. (ps. graag niet quoten dat laatste stuk over opleiding, want ik schaam me ervoor en ga dat ook weghalen).

alvast bedankt.
De meeste gemeenten die ik ken zijn juist super vriendelijk als het gaat om inwerken! Alle vragen uit je OP zou je echt kunnen stellen, zeker in het begin. Elke organisatie werkt iets anders en door te vragen laat je zien doordacht en gestructureerd te werk te willen gaan en dat je niet zomaar aannames doet.

Wel kom je best onzeker over. Over je loopbaan tot nu toe, je carrière, dat je nog niet exact alles weet... Daarmee zit je jezelf in de weg. Je bent gevraagd op basis van jouw prestaties, dat is toch fantasfisch? Ze zien jouw potentie. De rest is echt onbelangrijk.
Je hebt projectleiders die complexe projecten met giga budgetten runnen. En je hebt projectleiders die alleen coördinerende dingen doen. En van alles daar tussenin.

Ik zou open kaart spelen over je gebrek aan ervaring en vragen waarom ze jou voor die klus willen.

Persoonlijk zou ik (als zzp) niet snel iets gaan doen waar ik geen ervaring mee heb in een omgeving die ik niet ken. Groot afbreukrisico. En waarom zou ik het mezelf moeilijk maken als ik met de helft van de moeite hetzelfde geld kan verdienen met iets dat ik al kan?
Alle reacties Link kopieren Quote
Je bent gevraagd op basis van wat je hebt laten zien. dat is super, en belangrijker dan een diploma.

Rond de 45 wordt het lastiger om gevraagd te worden voor nieuwe dingen, een extra reden om er voor te gaan. Zo breidt je je vaardigheden uit in een richting die je boeiend vindt, dat is onbetaalbaar.

Als het je leuk lijkt en je een goede relatie denkt te kunnen opbouwen met de mensen met wie je gaat samenwerken zou ik er zeker voor gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pikachu schreef:
11-05-2023 22:35
Nou nee hoor. Na meer dan 20 jaar ervaring als Pl bij kleine tot hele grote gemeentes kan ik echt zeggen dat sommige mensen gewoon niet geschikt zijn als projectleider. Geeft niets want die hebben vaak weer andere capaciteiten. Het gaat niet alleen om overzicht houden, maar ook om een project van begin tot einde kunnen opstellen, en ervoor zorgdragen dat dit ook echt gebeurd. Dus mensen aansturen, opdrachten uitzetten, planning en geld in de gaten houden, risico bepalen en beheersen. Bij een gemeente komt er ook een heel stuk bestuurlijke besluitvorming bij, ook dat kan niet iedereen.
Helemaal waar natuurlijk. Ik bedoelde meer: Elke projectleider vandaag is ooit zonder ervaring begonnen.

TO, je kunt je gebrek aan ervaring ook als eis neerleggen: Ik heb geen PL ervaring, de skills die nodig zijn heb ik wel, en ik wil graag dat jullie een buddy/sparringspartner aandragen binnen de organisatie waar ik vragen aan kan stellen.
Geef mensen geen informatie waar ze niet mee om kunnen gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Super dat je voor een uitdagende baan gevraagd bent to!

Wat ook vaak in vacatures voor gemeentes staat is "bestuurlijke gevoeligheid". In mijn hoofd vertaal ik dat altijd naar: het moet in je mentaliteit zitten om er oké mee te zijn dat elke beslissing over 10 schijven gaat, dat elke senior er zijn plasje over wil doen. En dat je soms te maken hebt met een bestuur dat roept dat dingen wel mogelijk zijn. En jij met de gebakken peren zit, en er van moet maken wat je kunt.
Dat is een beetje een pessimistische voorstelling, het heeft natuurlijk ook veel leuke, bevredigende kanten. Maar wel goed om te noemen denk ik.
martje55 wijzigde dit bericht op 12-05-2023 18:18
Reden: Aanvulling
4.81% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Stap 1: ga vandaag naar een boekwinkel en haal een boek over project management. De “for dummies” boeken zijn prima als startpunt. Lees die door en je weet al een groot deel van wat je moet kunnen. De rest is doen en aanvullende trainingen volgen.

En in de basis is het niet spannend: de projectleider krijgt een budget, een tijdlijn en een scope. Binnen het budget en afgesproken tijdlijnen moet je die scope leveren. Als je denkt dat je dat wel kan moet je aanbod wellicht accepteren. Als je het echt wil doen natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Leuk dat je bent gevraagd voor deze uitdaging. Wat jouw ligt lijkt me prima passen voor het werk pl.

Mijn werk is niet precies hetzelfde maar ligt 'ernaast'. Ik zou doorvragen, niet vanuit het 'nog niet ervaren', maar vanuit de verschillende variaties die voor projectleiders werk mogelijk zijn:
Grootte project (en!), grootte en ervaring team, vaste organisatieprocessen en routines.
Kijk ook 'omhoog'; Voor wie werk je? Wie heeft budget, mandaat etc. Aan wie rapporteer je? Hoe staat de raad er in?
Ben je de enige pl op dit gebied of zijn er meer (sparringpartners!)? Ga daar eens mee koffie drinken.

Nog een tip: Verkijk je er niet op; dit type werk raken sommigen als ambtenaar behoorlijk overvraagd. Je bent overal verantwoordelijk voor, maar tegelijkertijd totaal afhankelijk van anderen.
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
Alle reacties Link kopieren Quote
martje55 schreef:
12-05-2023 18:17
Super dat je voor een uitdagende baan gevraagd bent to!

Wat ook vaak in vacatures voor gemeentes staat is "bestuurlijke gevoeligheid". In mijn hoofd vertaal ik dat altijd naar: het moet in je mentaliteit zitten om er oké mee te zijn dat elke beslissing over 10 schijven gaat, dat elke senior er zijn plasje over wil doen. En dat je soms te maken hebt met een bestuur dat roept dat dingen wel mogelijk zijn. En jij met de gebakken peren zit, en er van moet maken wat je kunt.
Dat is een beetje een pessimistische voorstelling, het heeft natuurlijk ook veel leuke, bevredigende kanten. Maar wel goed om te noemen denk ik.
Bestuurlijke gevoeligheid zie ik iets positiever;
Kennen van de belangen, de hete hangijzers, en jouw aanpak daarop aanpassen.

Wat jij noemt is meer een tolerantie voor bureaucratie. Dat valt binnen de meeste gemeenten nog wel mee gelukkig (in verhouding met rijksoverheid in elk geval :whistle: )
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt allemaal voor jullie fijne reacties. Ik merk dat het me heel erg heeft beziggehouden en dat het voor mij nog allemaal iets te snel komt. Ik heb zeker ambities, maar ben ook erg onzeker en durf deze sprong nog niet te maken. Ik wil heel graag uiteindelijk iets vergelijkbaars doen, maar ik wil dit zelf rustig kunnen opbouwen, zoals ik mijn andere werk ook heb kunnen opbouwen. Ik ben steeds vrij natuurlijk gestegen en dit voelt voor mij te spannend. Ik merk dat ik veel last heb van mijn gebrek aan opleiding en hoewel ik me niet onzeker voel over mijn vaardigheden, weet ik redelijk zeker dat ik dichtklap als mij gevraagd wordt naar het hoe en waarom. Dit zijn zeer persoonlijke redenen waarom mijn studie niet is afgemaakt en ik weet simpelweg niet hoe ik daar goed mee om moet gaan. Ik ben bang dat ik een groot dik kruis achter mijn naam krijg en nooit meer mee mag doen met het spel, alsof ik ben afgekeurd.

Zo kijk ik niet naar mezelf (als werknemer die niet goed kan presteren), maar ik durf mezelf niet te verkopen op dat gebied, dan krimp ik ter plekke. Het idee alleen al dat ik allerlei (niet aanwezige) diploma's moet uploaden vind ik naar. Ik zou dat het liefst omzeilen, zoals ik dat altijd heb kunnen omzeilen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoerabanaaan, wees daar alsjeblieft niet te onzeker over. Er zijn zat mensen zonder diploma mét uitstekende kennis en ervaring in techniek, politiek of coaching. Er zijn ook zat mensen mét diploma maar die behalve dat diploma halen geen theoretische noch praktische kennis hebben opgedaan of gewoon flapdrollen zijn.

Juist een rol als projectleider is er een waar je níet een theoretisch bewijs voor hoeft te regelen na een aantal jaar werkervaring. Ik vind het echt jammer dat je je hier zo onzeker over voelt. De eerste jaren ok, zeker als je studietijd een rottijd was, maar daarna moet je dat gewoon aangaan en meer dan jammer dat je geen diploma's kunt uploaden is dat niet. Knuffel voor jou, want ik weet wel hoe dat voelt. Ik heb altijd door omstandigheden voltijd gewerkt en gemantelzorgd naast mijn studie en dat ook niet afgesloten met een diploma. Dat was soms erg pijnlijk maar ik heb daardoor soms ook 3x zo hard gewerkt om me te bewijzen en kennis op te doen en ben er altijd open over. Bovendien, ik werk in de techniek, check ik iemand juist altijd 10x als die als 40+'er nog steeds erg prat gaat op 'TU Delft' op zijn echte kunnen en kennis.

Kun je daar misschien een keer met een goede kennis of hulpverlener over praten? En dit gewoon uitproberen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Dankjewel voor je hart onder de riem. Het zal misschien ook mijn gebrek aan ervaring zijn met solliciteren en in de tijd toen ik nog wél solliciteerde, was opleiding gewoon een must. Ik weet dat de markt veranderd is, maar mijn sollicitatieskills zijn niet meegegroeid. Ik ben wat dat blijven hangen in die tijd en misschien moet ik inderdaad maar eens een gesprekje hierover aangaan en oefenen voor zo'n gesprek met iemand die wat meer recente ervaring heeft.
Hoerabanaan schreef:
13-05-2023 20:39
Het idee alleen al dat ik allerlei (niet aanwezige) diploma's moet uploaden vind ik naar. Ik zou dat het liefst omzeilen, zoals ik dat altijd heb kunnen omzeilen.
Loslaten en ombuigen. Ik heb alleen een MBO-diploma en ik reageer zonder enige schaamte op een klus waar ze WO-niveau vragen. Ik ben self made. Dat is mijn kracht, mijn USP. Ik weet dat ik prima functioneer op WO-niveau en ben gewoon goed in wat ik doe.

Ik verkoop mijzelf niet tijdens gesprek. Ik analyseer het probleem en vertel hoe ik dat zou aanpakken en waarom.

Je moet het niet zien als solliciteren. Je biedt je diensten aan en je hebt een gesprek om uit te vogelen of jouw diensten matchen met de vraag van de klant.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven