Werk & Studie alle pijlers

Groepsopdrachten HBO

18-11-2020 08:46 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoii allemaal,

Herkennen jullie dit? Van die groepsopdrachten die voor jouw gevoel totaal niet lekker verlopen? Wat doen jullie dan en hoe gaan jullie ermee om?

Ik zit op dit moment in het tweede studiejaar van mijn opleiding. Ik vind mijn opleiding geweldig en dit gaat ook goed. Alleen van groepsopdrachten krijg ik echt onwijs veel stress. Dit hele jaar door werk ik met hetzelfde groepje voor twee samengestelde vakken. Ze zijn wel aardig, maar ik ken ze nog niet zo goed. Zij mij ook niet omdat ik van klas gewisseld ben. Afgelopen periode hadden we het nog vrij rustig, maar we zijn nu begonnen in periode 2 en nu moeten we veel meer samenwerken. Ik merkte al vrij snel dat de rest van mijn groepsgenoten niet zo snel het initiatief tonen. Zij hebben allemaal (zo lijkt het) een instelling van 'dat komt wel' of 'dat doen we in de laatste weken wel'. Ook geven zij aan dat ze ook veel werken naast hun studie en daarom de prioriteiten nog niet zo goed kunnen stellen. Ik heb deze instelling niet. Ik doe het liefst alles zo snel mogelijk, want dan is het klaar. Al vrij snel had ik de wat 'leidende' rol op me genomen. Ik maak steeds duidelijk wat we elke week af moeten hebben en som dit (naar mijn idee) duidelijk op. Ik vraag wie wat wil doen en dat als ze dingen graag anders zien, ze dit natuurlijk mogen en ook moeten aangeven. Alleen ook wanneer ik dit doe, geeft de rest niet tot nauwelijks antwoord.

Afgelopen maandag hadden we een opdracht af moeten hebben. Een groepsgenoot zei tegen de docent dat we het 'vergeten' waren, maar ik was dit helemaal niet vergeten. Had ik er iets aan gedaan? Nee. Ik wilde weten of de rest ook het initiatief zou tonen. Maar dit doen ze dus niet. Als ik niet achter iedereen aanloop met 'wat we allemaal moeten doen' gebeurt er naar mijn idee helemaal niks. Ik kan heel makkelijk zeggen 'ik doe het wel', maar ik heb ook meer dingen te doen naast mijn studie. Dit kost mij ook allemaal veel te veel energie.
Helemaal nu alles ook nog eens online is maakt het dit nog allemaal wat ingewikkelder. Terwijl de opdrachten helemaal niet zo groot zijn. Als iedereen er even voor gaat zitten, is iedereen er met maximaal een uur per week wel mee klaar. Maar wanneer dit uitgesteld wordt, stapelt dit zich natuurlijk steeds meer op.

Ik weet dus gewoon echt even niet meer wat ik nu anders moet doen. Aan de ene kant wil ik helemaal niet steeds achter hun kont aanzitten, anderzijds ben ik bang (want dit gebeurt ook echt), dat als ik dit niet doe er niks gebeurt. Ook irriteer ik me mateloos dat we met online groepsopdrachten nooit de camera aan hebben staan en ze ook niet 'na school' tijd vrij willen maken om er even met elkaar te zitten in Teams o.i.d.. Want 'te druk'.

Ik heb ze nog eenmalig de weekopdracht herhaald met de bijbehorende taken met de vraag wie welke taak op zich wil nemen. En gevraagd of ze hier uiterlijk vanavond op willen reageren... Maar wat als ze hier wederom niet op reageren?

Alvast bedankt :)
Is het een mogelijkheid om van groepje te wisselen? Het is altijd belangrijk om in een groepje proberen te komen dat er hetzelfde in staat als jij.

Ik vind de vergelijking met werk niet helemaal opgaan. Ja, dan moet je ook samenwerken maar dan zijn de consequenties als anderen niets doen voor henzelf over het algemeen wat groter, bv. baan kwijt, contract niet verlengd. Bij een vak is het ergste wat kan gebeuren dat je het vak niet haalt, of met een laag cijfer als je op het laatste moment nog een beetje aan de eisen voldoet. En dat vinden een aantal studenten niet erg. Maar dat heeft wel negatieve consequenties voor jou als jij het wel goed wil doen. Daarom zou ik proberen over te stappen naar een gemotiveerder groepje.
Alle reacties Link kopieren
Ik herken het niet van mijn studies. Wel dat er eens 1 is die niet goed meedoet maar meestal werkt iedereen gewoon mee.

Met mijn leerlingen (vmbo) wel regelmatig. Maar daar kan ik een deel voorstructureren en bij niet behaalde deadlines leerlingen laten blijven als de groep er zelf niet uitkomt.

Ook moeten ze een persoonlijk logboek erbij maken waarin staat wanneer ze wat gedaan hebben en ook hoe het groepsproces verloopt, eigen rol en die van anderen.

Dat jij al het initiatief neemt maakt datje groepsgenoten achterover gaan leunen en het is dan niet meer hun eigen proces.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Groepsopdrachten zijn juist een prachtig leermoment over je werk- en studiestijl. Jij bent de consciëntieuze, zij wat minder. Jouw prioriteiten liggen anders. En het klinkt nu alsof jij altijd helemaal de kar trekt, wat nooit helemaal waar kan zijn. Dus steek ook hand in eigen boezem. Trek jij de opdracht niet teveel naar je toe, bijvoorbeeld?

Probeer hiervan te leren, daar zijn dit soort opdrachten dus precies voor. Maak het bespreekbaar en schuw ook je eigen aandeel niet. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik herken het wel.. nou ben ik wel 20 jaar geleden afgestuurd. Wij waren de eerste lichting die met groepjes aan de slag gingen en gezamenlijk een product moesten inleveren. Bij ons wisten docenten ook vaak nog niet wat er precies moest gebeuren dus wij waren erg aan het zoeken. We werkten met groepjes van 8 en meestal was het zo dat 3 mensen ( waaronder ik) hard aan het werken waren, 3 waren er half bij en 2 deden niks.. Soms betekende dat de 2 die niks deden uitgesloten werden of hun studiepunten niet behaalden. In mijn geval was het bij de docenten wel duidelijk wie wat deed.
Succes! Kennelijk niks veranderen bij studenten in de afgelopen 20 jaar.
ach.. ik doe ook maar wat..
Verbonden aan een grote HBO en die groepsopdrachten leveren veel problemen op. Niet alleen bij studenten, ook veel docenten hebben hier moeite mee omdat er altijd wel een paar meelifters zijn.


Zolang het niet de spuigaten uitloopt, kun je het beste pragmatisch te werk gaan en je eigen belang voorop stellen. Dat eigen belang is dit project halen zodat je dit achter je kunt laten en door kunt gaan naar het volgende onderdeel.

Uiteraard dit wel blijven bespreken, hen motiveren en goed blijven uitleggen aan je groepsgenoten waarom het belangrijk is om alles op tijd in te leveren. Dat dit ook in hun belang is en dat het niet vanzelf gaat.

Eventueel dit bespreken met de docent als er niks verandert.

En ervoor zorgen dat je bij een volgend project in een ander groepje zit ... .
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad zoals hierboven al ergens staat, gewoon orders uitdelen. Ik heb ook tijdens mijn HBO opleiding in hopeloze groepsopdrachten gezeten. Op een gegeven moment zat ik in een (willekeurig samengesteld) groepje, waar uit geen initiatief vanuit mijn groepsgenoten kwam. Uiteindelijk ben ik ook begonnen met orders uitdelen (wie wat, wanneer af heeft), ik voelde me een soort autoritaire schooljuf tegenover mensen van minimaal dezelfde leeftijd, maar uiteindelijk bleek dat mijn groepsgenoten dit juist als erg prettig ervaarden omdat ze dan een duidelijke deadline hadden en idd zelf moeite hadden met planning/prioriteiten. Niet mijn probleem hoe ze dit in het echte leven oplossen, maar mijn opdracht toen was in ieder geval af! ;)
Ik herken dit erg van mijn studie, ben er gelukkig mee klaar maar ik noemde het altijd; hoofdpijngroepjes.

Wat jij hebt herken ik enorm, ik wil het ook maar af hebben. De tip die ik van een docent kreeg was alles bijhouden in een logboek, zet het dus zwart op wit en mail dit ook naar je groepsgenoten. Wat hebben jullie wanneer afgesproken en stel een deadline. Bijv op 25 nov je opdracht bij mij inleveren en dan zorg ik dat het 30 nov in elkaar zit en ingeleverd.
En dan ook je logboek bijvoegen zodat het inzichtelijk is wat je er allemaal voor gedaan hebt en dus ook dat jij het wel ingeleverd hebt.
Heel flauw allemaal, maar als je zonder vertragingen en herkansingen door wilt, misschien wel een optie voor meelifters en ongemotiveerde groepsgenoten.
Alle reacties Link kopieren
Als ik dit soort verhalen lees, weet ik weer waarom ik voor WO heb gekozen.
Kan je niet een teams meeting organiseren? Met mijn laatste groepsopdrachten hebben we het zo gedaan. Dan bespreek je daarom het project en globaal wat er moet gebeuren. Dan kan je daarna de taken bespreken en bespreken wanneer je wat inlevert. Dan doe je daarna weer een meeting om te bespreken of er nog meer dingen moeten gebeuren en of er geschrapt moet worden.
Ik moet wel zeggen dat de mensen waar ik mee samenwerk over het algemeen wel gemotiveerd zijn. Zit je nog in het eerste jaar?
Ik vond groepsopdrachten altijd verschrikkelijk. 9 van de 10x zat ik in een groepje die alles last minute even wilde doen en echt alleen het minimale. Die nooit tijd hadden voor overleg of op het allerlaatste moment zeiden dat ze iets toch niet af hadden gekregen door werk of andere bezigheden. Ik heb ook 1x in een groepje gezeten waarbij 1 iemand alles wilde doen en daar ook de juiste middelen voor had, vond ik ook niet fijn maar toen ik daar wat van zei was ik een zeikerd. Heb echt maar 1x in een groep gezeten met mensen die net zo gemotiveerd waren als ik en waar de opdracht gewoon op rolletjes liep en ruim op tijd af was.

Heb ook 1x op mijn kop gehad van een docent omdat ik van ellende een groepsopdracht alleen heb gedaan waarbij ik tegen de rest van de groep gezegd heb dat ze het maar moesten uitzoeken. Was nog een hele discussie over en de docent gaf mijn groepsleden nog gelijk ook, de trut. Gelukkig kwam ze later tot inkeer en werd mijn 1 vervangen voor een 8. En ik was blij dat ik het alleen had gedaan want groepsleden hadden gewoon plagiaat gepleegd en werden op het matje geroepen.
Verschrikkelijk. Ik zou me door mijn opleiding niet serieus genomen voelen als ik daar mijn tijd aan moest besteden. Ik heb nooit “leren samenwerken” tijdens mijn wo-studie. Toch ben ik nu alweer 20 jaar succesvol aan het werk en dat geldt voor ontelbare mensen.
Herken dit heel erg van mijn HBO en nu ook weer van mijn studie op de universiteit. Op het HBO liet ik het vaak gebeuren, wat voor problemen zorgde. Lastig en herkenbaar wat je zegt! Ik heb besloten het nu op de universiteit anders te doen.

We zijn begonnen met een intervisiegesprek waarin we elkaar een beetje moesten uitleggen wat onze werkwijze is. Twee van mijn groepsgenoten zeiden aan het begin lacherig "Ja je moet mij wel achter mijn broek aanzitten want anders gebeurt het nooit, ik ben echt lui."

Heb direct gezegd dat ik helemaal niemand achter de broek aan ga zitten, dat je nu een studie doet en dat je daar je verantwoordelijkheid maar voor neemt als het gaat om cijfers die je deelt met anderen. En dat als ik merk dat als groepsgenoten gaan zitten meeliften ik hier meteen iets mee ga doen. Heel kinderachtig, maar ik ga niet aan dooie paarden zitten trekken, de opdracht zelf is vaak al werk genoeg. Beetje felle reactie (was natuurlijk ook een zeer punt voor mij, dat heb ik achteraf uitgelegd), maar het heeft wel geholpen. Daarna een goed gesprek gehad waarin we verwachtingen en afspraken op tafel hebben gelegd.

Mijn groepje weet van mij dat ik een heel druk schema heb omdat ik naast mijn studie al werk, en ik weet dat zij het nog lastig vinden om te leren hoe je gestructureerd moet studeren. We hebben afgesproken dat ik de structuur wat ga uitzetten, en zij weer beloven zich hier aan te houden en aan de bel te trekken als het even niet lukt. Samenwerking verloopt nu al anderhalve maand hartstikke goed en gezellig.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar uit het eerste jaar HBO. Tweede jaar alleen nog samengewerkt met mensen die er hetzelfde instonden, dat verliep veel beter. Eerst sputterde docenten tegen, maar uiteindelijk mocht het. Vanaf toen waren de groepsopdrachten op tijd klaar met inbreng van iedereen.
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar. In mijn eerste jaar nam ik zonder morren alles over, in het tweede jaar kwam ik tot het inzicht dat ik de groep wel aan een mooi cijfer voor de opdracht kon helpen maar dat ik daardoor veel minder tijd had om zelf op het tentamen te focussen en het veel onnodige stress opleverde. Die groepsopdrachten dragen meestal niet heel veel bij aan het cijfer, dus soms is het beter om gewoon alleen je eigen deel keurig bij te dragen (misschien wel een beetje kijken naar het geheel voordat het ingeleverd wordt) en genoegen te nemen met een wat matiger cijfer, zolang het maar een voldoende is.
Gatinmijnsok schreef:
18-11-2020 16:09
Herkenbaar uit het eerste jaar HBO. Tweede jaar alleen nog samengewerkt met mensen die er hetzelfde instonden, dat verliep veel beter. Eerst sputterde docenten tegen, maar uiteindelijk mocht het. Vanaf toen waren de groepsopdrachten op tijd klaar met inbreng van iedereen.
Oja dat is wel fijn ja dat je zelf je groepsgenoten mocht uitkiezen. Mijn ervaring was dat veel docenten het gewoon op alfabet deden. Of de groepjes maakten aan de hand van waar je zat. Van die 3 tafels, en die 3 tafels. En als het op alfabet ging was ik altijd de pineut want mijn achternaam stond tussen mensen die geen klap uitvoerden. Heb daar ooit wel eens een gesprek mee proberen te voeren maar het werd dat toch vaak 3-4 tegen 1 omdat een klasgenoot nogal popi jopi was. En heel de tijd als je afspraken wilde maken "dat weet ik niet, kom er op terug" of "nee, dan kan ik niet" en dan niet aangeven wat wel kan. Een keer was het zo erg dat men pas om 8 uur sochtends aan een opdracht wilde beginnen die we om 11 uur in moesten leveren want eerder beginnen was niet nodig. Dat ik dan om 6 uur al van huis moest boeide ze echt niks want de rest woonde dichtbij.
Alle reacties Link kopieren
Dat samenwerken was verschrikkelijk. En als iemand eens iets inleverde was het bagger. Vanaf het derde jaar heb ik alles alleen mogen indienen. Ik ben van mening dat het in de praktijk toch anders gaat. Als iemand dan iets niet doet is er toch sneller een manager van op de hoogte met de nodige gevolgen. Dat samenwerken op de hbo kost niets dan stress.
Alle reacties Link kopieren
Brownietaartje schreef:
18-11-2020 09:01
We hebben volgende week onze eerste fysieke les. Als het dan niet af is ga ik dit nog eenmalig echt bespreekbaar maken met evt. De docent erbij. Dat vind ik ergens heel kinderachtig klinken en doe ik liever niet. Maar wellicht helpt het wel..

Als je later een baan hebt dan doe je dat ook, dan noem je het alleen ‘escaleren’. :biggrin:

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven