Werk & Studie alle pijlers

Handicap en werk, van kastje naar de muur en weer terug...

10-03-2009 10:20 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben 28 jaar en sinds 7 jaar heb ik een botziekte in mijn schouders. Nu heb ik chronische pijn en een heftige bewegingsbeperking.



Mijn beperking uit zich in alles waarbij ik mijn armen moet gebruiken.. zowat alles dus.

Ik heb vaak hulp nodig bij het aan en uit kleden, haren wassen, huishouden etc etc etc.



Ik ben in 2006 na 2 jaar ziektewet bij het UWV gekomen en die hebben mij 100% goedgekeurd zonder mijn artsen te raadplegen en/of een medisch onderzoek te doen.

Ik ga er niet te ver op in want het maakt me boos en verdrietig.



Ongeveer een jaar later besloot ik dat ik toch wel heel graag wilde werken en ben ik naar het CWI gegaan voor advies wat betreft aangepast werk.

Zij stuurden mij terug naar het UWV voor een herkeuring zodat het CWI op papier zou hebben wat ik mankeer en wat mijn beperkingen zijn.

UWV weigerde mij te herkeuren!



CWI kon daarna niks voor me doen.



Ik ben toen een cursus gaan volgen en ben via het uitzendbureau gaan werken. Dit hield ik 5 weken vol en ik kwam toen weer thuis te zitten.

Ik kreeg geen ziektewetuitkering van het UWV want ik had te kort gewerkt.

Ik quote:

"Wij schorsen uw ziektewetuitkering. Wij hebben namelijk het vermoeden dat uw ziekte al bestond voordat u verzekerd werd voor de Ziektewet, dan wel uw ziekte, die binnen een half jaar na de aanvang van uw verzekering is ingetreden, ook binnen het termijn te verwachten was."



Erg dubbel allemaal want aan de ene kant zeggen ze dat mijn ziekte niks voorstelt en als ik dan wel ga werken maar het gaat echt niet (en ik ben geen watje) dan zeggen ze dat ze weten dat ik ziek ben en het te verwachten was dat ik ziek thuis zou komen zitten..



Nu is het zo dat wij de schuldsanering ingaan en ik dus MOET gaan werken van de schuldeisers. Heel logisch natuurlijk en k wil ook gaan werken..

Maar.. wat? en hoe?



Ik heb vandaag het WMO gebeld, dit is het gehandicaptenplatform van de gemeente en zij adviseerden mij dat ik terug moest gaan naar het CWI en een gesprek moest plannen met een re-integratie consulent.

Zo gezegd zo gedaan..



Het CWI kan niet helpen en stuurde mij weer door naar de site van onafhankelijke arbeidsadviseurs.



Deze man is alleen op vrijdag aanwezig dus ik heb hem gemaild voor een afspraak.. hopelijk kan hij wel wat voor me betekenen.



Pfff ik ben zo moe van dit alles.. het ziek zijn sloopt me, het financiële gedoe sloopt me en ik krijg gewoon geen hulp.

De schuldeisers zitten in mijn nek dat ik moet gaan werken en wel het liefst vandaag nog.



Als ik niet ziek zou zijn zou ik misschien wel 60 uur in de week werken en zou die hele schuldsanering niet nodig zijn!



Ik weet gewoon niet meer hoe ik dit allemaal moet aanpakken, hoe ik wel aan werk kan komen zonder dat ik over een maand weer ziek thuis zit..



Wat ik met dit topic wil? Advies van mensen die het herkennen denk ik..

Misschien weet iemand hier een weg om dit aan te pakken?



*zelfs dit stuk heb ik met pauzes moeten typen :'( *
If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they`ll kill you
Alle reacties Link kopieren
Het CWI schijnt niet meer te "bestaan', is nu UWV werkbedrijven geworden naar ik dacht. Dat men zegt niets te kunnen zonder herkeuring WAO lijkt me niet juist, men kan ook van de eerste keuring het keuringsrapport opvragen. Vooral de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) kan een goede handleiding zijn. Hierin geeft de keuringsarts aan welke belastbaarheid iemand per functie heeft. Dus; hoe veel keer per uur reiken, hoe vaak strekken, hoe veel meter lopen, hoe veel uur belastbaar voor arbeid, kan men wisseldiensten draaien, wat is de psychische belastbaarheid etc.



Wat te doen? Je kunt een aantal paden volgen, maar links of rechts om zul je het UWV nodig hebben als je zélf niet tot reïntegratie kunt komen. Twee opties zijn;

- contact opnemen met de arbeidsdeskundige van het UWV die destijds jouw dossier behandeld heeft. Hij/zij kan helpen bij het de weg vinden in hoe te reïntegreren. Welke functies zouden er eventueel mogelijk zijn met jouw belastbaarheid, zijn daarbij eventueel aanpassingen nodig, welke ondersteuning moet ingezet worden etc.



- via een reïntegratiebureau aan de slag gaan. Durf niet 1-2-3 te zeggen hoe het met de financiering van zo'n traject zit omdat je zo te horen niet in de WAO of WIA zit, er niet net voor gekeurd bent, niet in de ziektewet en niet in een uitkeringspositie zit. Zou je even moeten navragen. Een reïntegratiebureau kan in het hele traject begeleiden, incl. contacten richting UWV en welke subsidies zijn er hiervoor verkrijgbaar. Waarschijnlijk zal voor jou hier de aangewezen weg via het vroegere CWI zijn.



- Revalidatie-arbeidstraject. Sommige revalidatie-afdelingen en centra hebben een aparte afdeling die zich bezig houdt met mensen reïntegreren en uitzoeken welke arbeid mensen met hun lichamelijke beperking kunnen uitvoeren.



Voor alles is het van belang of er destijds volgens het UWV wel een arbeidshandicap vastgesteld is. Dit is iets ánders dan arbeidsongeschiktheid. Met een arbeidshandicap kun je (eerder) aanspraak maken op bepaalde regelingen, hulpmiddelen en begeleiding.



Uiteindelijk valt of staat alles met het duidelijk krijgen wat qua belastbaarheid blijvend haalbaar is. Daar zul je zelf ook een grote rol in hebben om dat boven water te krijgen. Voorbeeldje; als langere tijd tekstverwerken lastig is, kan dit verholpen worden door het gebruik maken van spraaksoftware. Een aantal aanpassingen waardoor bijv. een telefoon en andere apparatuur niet te ver buiten bereik staat, kan de normale benodigde armfunctie die bijv. nodig is voor een functie als receptioniste grotendeels of zelfs geheel oplossen.





En pst, kleine persoonlijke iebel; de WMO is geen gehandicaptenplatform. Daarvoor zul je echt elders moeten zoeken. De WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, of wel simpel gezegd; een raamwet die gemeenten in grote lijnen zelf kunnen invullen en waarmee men het participeren van élke burger probeert te optimaliseren. Alle arbeidsgerelateerde zaken (begeleiding, uitkering, aanpassingen werkplek etc.) vallen niet onder de WMO. Vanuit de WMO zal een gemeente dan ook geen hulp kunnen bieden hierin.



Qua schuldsanering; loopt dit traject via de sociale dienst van de gemeente? Indien ja, dan zou je daar eens kunnen informeren. Ook al ben je geen uitkeringsgerechtigde van hen, er zal de sociale dienst zeker wat aan gelegen zijn dat je aan het werk gaat en blijft. Wie weet kunnen zij hierin wat betekenen, de sociale dienst heeft in elk geval ervaring op dit vlak voor wat betreft WWB-gerechtigden met een arbeidshandicap.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Het CWI heet idd nu het UWV werkbedrijf ;)



Ik ga je bericht even uitprinten als je dat niet erg vind.



De schuldsanering loopt niet via de sociale dienst maar via de stadsbank en zij kunnen mij niet helpen qua werk.

Wel zijn zij bezig om een artsverklaring te krijgen (natuurlijk via mijzelf) voor de schuldeisers.



Ik kreeg de tip van het WMO van iemand die gehandicapt is. Hier in de gemeente helpen zij met aanpassingen in huis, aangepast vervoer, hulp in huishouding etc en noemen zij zichzelf het gehandicaptenplatform.

Mijn idee om ze te bellen was om te vragen of zij een weg wisten om wel bij de goede instelling te komen.

Ik ben zo gefrustreerd hierdoor dat ik alle wegen aan het proberen ben ;)



Het UWV heeft qua botziekte geen goede arbeidshandicap vastgesteld omdat zij geen arts hebben gesproken en alles wat ik zei hebben afgezwakt.

Ik ben hier al sinds 2006 mee aan het strijden en zij gooien telkens de deur voor me dicht.



Ik ga je post nog een aantal keren doorlezen en daar weer wat dingen uit proberen.

Als ik dan toch weer bij het UWV uit moet komen dan desnoods met juridische hulp.



Bedankt voor je hulpvolle post!
If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they`ll kill you
Alle reacties Link kopieren
Neem contact op met een vakbond! Waarschijnlijk moet je wel lid worden, en is dat een uitgave die je misschien niet wil doen in je huidige situatie, maar er zijn regelingen voor de contributie voor leden die een uitkering krijgen of daar recht op hebben, betaal je nog maar een deel van de contributie.

En bij de vakbond zitten experts op gebied van uitkeringen, keuringen en kastje-muur verhalen. Zelf heb ik goede ervaringen met het FNV, toen ik gekeurd moest worden is er bij iedere afspraak een begeleider van de vakbond meegeweest, en nu de uitspraak er is van het UWV verzorgt de juridische afdeling van FNV voor mij het bezwaarschrift.
Iets anders
Alle reacties Link kopieren
Jemig Maeijken, wat heftig. Geen tips hier, wel veel sterkte en een
Alle reacties Link kopieren
quote:Maeijken schreef op 10 maart 2009 @ 11:02:

Het CWI heet idd nu het UWV werkbedrijf ;)



Ik ga je bericht even uitprinten als je dat niet erg vind.



Be my guest.



quote:De schuldsanering loopt niet via de sociale dienst maar via de stadsbank en zij kunnen mij niet helpen qua werk.

Wel zijn zij bezig om een artsverklaring te krijgen (natuurlijk via mijzelf) voor de schuldeisers.



Verbaast me wat dat men het via die weg aanpakt, en niet minimaal net zoals de sociale dienst een eigen keuringstraject instart.



quote:Ik kreeg de tip van het WMO van iemand die gehandicapt is. Hier in de gemeente helpen zij met aanpassingen in huis, aangepast vervoer, hulp in huishouding etc en noemen zij zichzelf het gehandicaptenplatform.



Werken ze niet in bepaalde ruggenspraak met het gehandicaptenplatform van de regio? Een GP is een belangenbehartiging en kan derhalve nimmer een wet of een gemeente zijn. Wat je noemt klopt, dit zijn taken die de gemeente op zich neemt om het gelijkwaardig functioneren van elke burger te bespoedigen. Echter zoals gezegd; de WMO is losstaand van alles wat met arbeid van doen heeft. De WMO is voor bepaalde zaken 'achter de burgers voordeur' en in het lokale openbare leven.



[/quote]Het UWV heeft qua botziekte geen goede arbeidshandicap vastgesteld omdat zij geen arts hebben gesproken en alles wat ik zei hebben afgezwakt.[/quote]



Even botte bijl hier hoor.

A) hoe WEET je wat er in de papieren staat qua arbeidshandicap? Heb je de papieren zelf ingezien? Zo niet, dan kun je het niet weten, hoe overtuigd je zelf ook denkt te zijn.

B) het UWV is niet verplicht om iemand eigen behandelaars om ruggenspraak en/of informatie te vragen. Dat is ook niet altijd nodig om toch tot een juist beeld te komen

C) das dom van jezelf. Dan is de vraag hoe groot die discrepantie is tussen wat er in het UWV-rapport van 2006 staat en wat volgens jou de huidige situatie is. Indien daar een beduidend verschil in zit, kan dat verschil reden zijn om een herbeoordeling aan te vragen.



Ziektewet (heet overigens ook allang niet meer zo ) zelfde appel en ei. Voor zover ik weet, beoordeeld men niet op of iets al bestond maar op arbeidsongeschiktheid of -geschiktheid op dat moment. Er zijn meerdere verhalen van mensen die sinds een herkeuring in meerdere mate arbeidsgeschikt zijn bevonden, zijn gaan werken en binnen no time voor precies dat punt weer ziekgemeld raken. Zelfs bij het UWV. Nog los daarvan zeg jij nu dus dat de boel beoordeeld is op gelijkwaardige situatie als ten tijden van de herkeuring, maar zeg je zelf ook dat er verschil zit tussen wat je zelf vermeldt hebt tijdens de tijd van herkeuring en huidige 'verergerde' klachten. Op dat laatste moet beoordeeld worden, niet het eerste. En dan ga ik er maar even vanuit dat je toen niet weer zelf halve info verstrekt hebt.



En als overhangend iets; neem advies op met de MEE. (www.mee.nl) Zij hebben zogenaamde consulenten lichamelijk gehandicapten. Hulp vanuit de MEE is gratis, en de CLG helpt een weg vinden in alle mogelijke dingen waar iemand met een handicap of chronische ziekte tegenaan zou kunnen lopen. Ze kunnen je vertellen waarvoor je bij welk loket moet zijn, kunnen helpen bij invullen van formulieren en kunnen zelfs met juridische hulp bij staan. MEE is dan ook bekend met o.a. het UWV en de gang van zaken daar. Ik weet dat de aanpak (alsin; hoe diep men wil en kan gaan) per regio kan verschillen en weet niet wat de landelijke resultaten cq tevredenheidsgevoel is maar ken van nabij een situatie waarin MEE een idioot conflict met het UWV tot een goed einde lijkt te brengen.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Maar echt; verzand niet te veel in regelgeving-hakken-in-het-zand als je tot minder langzame en praktische oplossingen wilt komen.



Los van dit alles, ga zelf heel gericht aan de slag met de vraag;



"wat is er nodig om er voor te zorgen dat ik langdurig kan functioneren op de arbeidsmarkt?"





Ga je richten op heel praktische zaken zoals bijv. spraaksoftware om een beperking op type-gebied op te heffen. Op het moment dat jij een gericht plan van aanpak hebt over hoe je kunt reïntegreren en welke ondersteuning daar eventueel bij nodig hebt, kun je makkelijker tot praktisch handelen komen (bij welke instelling dan ook), dan wanneer je binnenkomt met 'help, kweet het ook niet'.



Ook kun je daarnaast kijken in hoeverre je dat niet tóch zelf al vorm kunt geven. Spraaksoftware bijv. is niet goedkoop, maar je kunt altijd eerst opstarten door een speurtocht op marktplaats. Stel je kunt zo al de grootste hobbels glad strijken, dan ben je gekke gerdien om de maalstroom van instanties in te gaan en blijven gaan.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
quote:roosvrouw schreef op 10 maart 2009 @ 11:31:

[...]





Be my guest.



Dank je



[...]





Verbaast me wat dat men het via die weg aanpakt, en niet minimaal net zoals de sociale dienst een eigen keuringstraject instart.



Zij hebben geen eigen keuringstraject, tenminste als je je goed begrijp en zij hebben een keuring nodig via UWV.

Aangezien UWV mij geen keuring wil geven en de schuldeisers in mijn nek hangen geeft de stadsbank dit als bewijs dat ik mijn ziekte niet uit mijn duim zuig

[...]





Werken ze niet in bepaalde ruggenspraak met het gehandicaptenplatform van de regio? Een GP is een belangenbehartiging en kan derhalve nimmer een wet of een gemeente zijn. Wat je noemt klopt, dit zijn taken die de gemeente op zich neemt om het gelijkwaardig functioneren van elke burger te bespoedigen. Echter zoals gezegd; de WMO is losstaand van alles wat met arbeid van doen heeft. De WMO is voor bepaalde zaken 'achter de burgers voordeur' en in het lokale openbare leven.



Weet ik niks van ;)



[/quote]Het UWV heeft qua botziekte geen goede arbeidshandicap vastgesteld omdat zij geen arts hebben gesproken en alles wat ik zei hebben afgezwakt.[/quote]



Even botte bijl hier hoor.

A) hoe WEET je wat er in de papieren staat qua arbeidshandicap? Heb je de papieren zelf ingezien? Zo niet, dan kun je het niet weten, hoe overtuigd je zelf ook denkt te zijn.

Ik WEET dit niet omdat ik geen papieren heb of heb ingezien. Wat ik wel weet is dat er absoluut niet serieus op in is gegaan



B) het UWV is niet verplicht om iemand eigen behandelaars om ruggenspraak en/of informatie te vragen. Dat is ook niet altijd nodig om toch tot een juist beeld te komen



Misschien niet maar als een verzekeringsarts niet weet wat mijn ziekte inhoudt (zoals de hij zelf zei) lijkt het me wel enigzins nuttig om dit te doen.

Ik heb zelfs zelf mijn medisch dossier opgevraagd en deze schoof hij aan de kant.

Dit is precies het punt waar ik in mijn OP niet verder op in wilde gaan.

Ik ben niet netjes behandelt, vooral niet serieus genomen. Dit heb ik aangegeven en het werd er alleen maar erger van.

Maar goed dit alles heeft niks met de situatie NU te maken.



C) das dom van jezelf. Dan is de vraag hoe groot die discrepantie is tussen wat er in het UWV-rapport van 2006 staat en wat volgens jou de huidige situatie is. Indien daar een beduidend verschil in zit, kan dat verschil reden zijn om een herbeoordeling aan te vragen.

Hier is door het UWV werkbedrijf in 2007 een herbeoordeling voor aangevraagd. Nieuwe feiten, verergerde ziektebeelden en ik wilde gewoon heel erg graag werken. Ik wilde helemaal geen uitkering maar zo werd wel gedacht en dan kom ik weer bij punt B uit.





Ziektewet (heet overigens ook allang niet meer zo ) zelfde appel en ei. Voor zover ik weet, beoordeeld men niet op of iets al bestond maar op arbeidsongeschiktheid of -geschiktheid op dat moment.

Zie mijn quote



Er zijn meerdere verhalen van mensen die sinds een herkeuring in meerdere mate arbeidsgeschikt zijn bevonden, zijn gaan werken en binnen no time voor precies dat punt weer ziekgemeld raken. Zelfs bij het UWV. Nog los daarvan zeg jij nu dus dat de boel beoordeeld is op gelijkwaardige situatie als ten tijden van de herkeuring, maar zeg je zelf ook dat er verschil zit tussen wat je zelf vermeldt hebt tijdens de tijd van herkeuring en huidige 'verergerde' klachten. Op dat laatste moet beoordeeld worden, niet het eerste. En dan ga ik er maar even vanuit dat je toen niet weer zelf halve info verstrekt hebt.



Klopt, mijn klachten zijn erger geworden en blijven verergeren. Toch is in 2007 gekeken naar het oude dossier.





En als overhangend iets; neem advies op met de MEE. (www.mee.nl) Zij hebben zogenaamde consulenten lichamelijk gehandicapten. Hulp vanuit de MEE is gratis, en de CLG helpt een weg vinden in alle mogelijke dingen waar iemand met een handicap of chronische ziekte tegenaan zou kunnen lopen. Ze kunnen je vertellen waarvoor je bij welk loket moet zijn, kunnen helpen bij invullen van formulieren en kunnen zelfs met juridische hulp bij staan. MEE is dan ook bekend met o.a. het UWV en de gang van zaken daar. Ik weet dat de aanpak (alsin; hoe diep men wil en kan gaan) per regio kan verschillen en weet niet wat de landelijke resultaten cq tevredenheidsgevoel is maar ken van nabij een situatie waarin MEE een idioot conflict met het UWV tot een goed einde lijkt te brengen.



Heel erg bedankt , hier ga ik zeker contact mee opnemen.

Nu ga ik naar mijn afspraak met de stadsbank ;)
If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they`ll kill you
Alle reacties Link kopieren
quote:roosvrouw schreef op 10 maart 2009 @ 11:38:

Maar echt; verzand niet te veel in regelgeving-hakken-in-het-zand als je tot minder langzame en praktische oplossingen wilt komen.



Los van dit alles, ga zelf heel gericht aan de slag met de vraag;



"wat is er nodig om er voor te zorgen dat ik langdurig kan functioneren op de arbeidsmarkt?"





Ga je richten op heel praktische zaken zoals bijv. spraaksoftware om een beperking op type-gebied op te heffen. Op het moment dat jij een gericht plan van aanpak hebt over hoe je kunt reïntegreren en welke ondersteuning daar eventueel bij nodig hebt, kun je makkelijker tot praktisch handelen komen (bij welke instelling dan ook), dan wanneer je binnenkomt met 'help, kweet het ook niet'.



Ook kun je daarnaast kijken in hoeverre je dat niet tóch zelf al vorm kunt geven. Spraaksoftware bijv. is niet goedkoop, maar je kunt altijd eerst opstarten door een speurtocht op marktplaats. Stel je kunt zo al de grootste hobbels glad strijken, dan ben je gekke gerdien om de maalstroom van instanties in te gaan en blijven gaan.



Ik heb een plan van aanpak maar ik kan geen dingen aanschaffen helaas.

Ik heb verder een vrij gerichte studie waar ik nu niks mee kan doen en er is geen geld voor een opleiding.

Dit zou een heleboel dingen een stuk makkelijker maken.

Want een baan als adviseur (ik noem maar even wat) is voor mij goed te doen omdat dit geen zwaar lichamelijk werk is.
If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they`ll kill you

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven