Werk & Studie alle pijlers

Hoe word ik loopbaanadviseur/coach?

26-01-2009 14:04 15 berichten
Hallo allemaal,



Een paar jaar geleden heb ik mijn hbo opleiding afgerond en wat jaartjes gewerkt. Omdat ik geïnteresseerd raakte in het 'menselijke aspect' van het bedrijfsleven, ben ik daarna begonnen aan een universitaire studie Strategisch HRM.

Inmiddels heb ik ontdekt dat het vak van loopbaancoach/trainer/adviseur mij enorm aanspreekt. Ik denk er bovendien ook de juiste kwaliteiten voor te hebben.



Ik heb begrepen dat er een paar mensen op dit forum zijn die dit beroep uitoefenen. Ik zou dan ook graag willen weten welke weg ik zou 'moeten' bewandelen om loopbaancoach te worden. Zijn er specifieke diploma's vereist, en zijn er cursussen die aan te raden zijn?



Groetjes, Bladie
Alle reacties Link kopieren
Hallo Bladie,



Ook hier is google weer je beste vriend! http://www.leren.nl/rubriek/loopbaan/be ... baancoach/ : om maar eens te beginnen.



Er zijn legio opleidingen, en die vullen een behoefte want het is de laatste paar jaar nogal hip om een coach te hebben én om er één te worden!



Een goede ondergrond in (operationeel) HRM plus opleidingen binnen het spectrum (arbeids & organisatie-)psychologie aangevuld met train de trainer-achtige zaken lijken me wel nodig om tussen al die andere coaches écht op te vallen en er zo je werk van te kunnen maken.



Vraagje trouwens: waarom stap je nu af van je keuze voor een strategische HRM-functie?
Alle reacties Link kopieren
Je hebt "wat jaartjes" gewerkt. Mag ik vragen hoeveel jaar je gewerkt hebt? En hoe oud ben je nu?
Alle reacties Link kopieren
quote:bladie schreef op 26 januari 2009 @ 14:04:

...

Ik zou dan ook graag willen weten welke weg ik zou 'moeten' bewandelen om loopbaancoach te worden.

Volgens mij ben je daar niet geschikt voor...
Hihi, eerst maar eens jezelf in een baan coachen ja!
Alle reacties Link kopieren
Eens met Tia, vergis je niet in hoeveel mensen in het coachingsgat springen en hoe moeilijk het is om klanten te werven. Je moet iets hebben wat je onderscheidt, en daarnaast moeten mensen je weten te vinden en meteen (via je website of andere kanalen) zoveel vertrouwen in je hebben dat ze je ook daadwerkelijk gaan bellen. En da's pittig, kan ik je vertellen. Toen ik een coach zocht heb ik minstens 50 websites gevonden waarvan één (1) mij genoeg aansprak om de telefoon te durven pakken. En toen bleek ik die meneer echt niet te kunnen betalen Uiteindelijk viavia aan een erg goede coach gekomen die me erg geholpen heeft.

Is het geen idee om eerst eens bij het CWI te gaan kijken, bijvoorbeeld? Om daar te gaan werken, bedoel ik dan, als je opleiding althans enigszins relevant is, want ik weet niet wat HRM inhoudt..



En hoe oud je bent vind ik ook een relevante vraag, ik denk niet dat er veel mensen zijn die een coach willen die jonger is dan zijzelf. Ik wilde dat in elk geval absoluut niet.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik zou het ook niet onderschatten. Loopbaancoaches moeten echt wel wat te bieden hebben voor ze anderen goed kunnen helpen. Ik ben zelf ook eens op zoek geweest naar een coach en wat me opviel was dat die coaches zelf ook nogal 'zoekend' bleken. Van die 12 ambachten-13 ongelukkentypes waar ik absoluut geen vertrouwen in had.

Een coach had een website die me erg aansprak, maar toen ik met haar afsprak, bleek ze nog vager en idealistischer dan ikzelf. Terwijl ik juist een realistisch ingesteld en nuchter persoon zocht die me met vaste hand langs het juiste pad zou leiden.
En zo is het toevallig ook nog eens een keer
Hoi!



@TiaDalma

Bedankt voor de link. Ik weet dat Google je beste vriend kan zijn, maar het kan ook wel een overkill aan informatie brengen. Vandaar dat advies van ervaringsdeskundigen me niet overbodig leek .



Tja, waarom stap ik van het strategische af... Omdat ik graag méér wil betekenen voor mensen. Voor werknemers. De opleiding is gericht op het strategische aspect en dat is leuk en aardig, maar dat is dan toch weer voornamelijk vanuit bedrijfsdoelen benaderd. En dat past gewoonweg niet zo goed bij me.



@Ellen2

Ik heb nu 3 jaar werkervaring en ben 26 jaar. Ik weet heel goed dat ik met dit aantal jaren werkervaring en deze jonge leeftijd geen zelfstandig coach kan worden, maar het lijkt me wel erg interessant om als junior te starten bij een loopbaanadvies-bureau. Bijvoorbeeld door te helpen bij trainingen etc.



@Maaswater en Ainne

Dank jullie wel voor de gewéldige, nuttige toevoeging. Ik wil het vak nog léren. Logisch dat ik nog niet de weg ken in opleiding-training-baan-cursus-land.



@Moosey

Bedankt voor het delen van je ervaring. Dat biedt wel weer een perspectief . Goed idee ja, om bij het CWI te kijken. Zoals ik bij mijn reactie op Tia aangaf, ben ik pas 26. Het is dan ook niet mijn doel om meteen als zelfstandig coach te beginnen, maar om ergens 'ingeleerd' te worden.

HRM staat voor Human Resource Management oftewel: Personeel en Organisatie.
Alle reacties Link kopieren
Coaching is inderdaad een deel technieken kennen én kunnen toepassen bij verschillende mensen. Een niet te onderschatten deel is echter je eigen 'ik' die je meebrengt in het verhaal. Een coachingstraject is afhankelijk van het vertrouwen dat coach en coachee in elkaar hebben.



Bladie wil graag loopbaancoach worden. Moosey vraagt terecht of een functie bij het CWI niet ook een mogelijkheid zou zijn. Want in het vak coach zijn veel gradaties en (tussen)vormen te ontdekken. Wil Bladie coach worden, of wil ze loopbaanadvies geven? Wil ze meer groepsgewijs (sollicitatie-)trainingen geven of heel persoonlijk advies wat bijna raakt aan een psychologisch (keuze-)traject?



Mijn vraag aan haar over de reden dat ze dit na of tijdens het volgen van een strategisch HRM-opleiding oppert, heeft te maken met haar eigen motivatie en beeld van 'loopbaancoach'. Hoe maakt zij zelf haar keuzes, waar ligt haar eigen motivatie?

(Moos: HRM staat voor Human Resources Management, de Strategisch HRM leidt op in brede organisatorisch-beleidsmatige vraagstukken op het gebied van personeel en organisatie).
Alle reacties Link kopieren
Bladie, denk ook eens aan een functie als adviseur bij de diverse outplacement/herplaatsings-takken van de grotere uitzendbureaus (BV Randstad HR Solutions). Het is commercieel, er worden projecten aangenomen met een resultaatsafspraak omdat de schoorsteen moet roken. Maar (ik heb ervaring ermee) je kunt er in kortere tijd heel erg veel leren.



Wel zonde van je opleiding Strategisch HRM. Maar als ik eerlijk ben (en ik kan het alleen beoordelen op de paar woorden die je er hier over schrijft) heb je de verkeerde studie om de verkeerde redenen gekozen :-) (Niet elk HRM is inderdaad gericht op 'mensen'.... en gelukkig maar trouwens anders zou het HRM-vak niet bestaan maar bleef het 'slechts' personeelszaken... maar da's een andere discussie, haha).
Alle reacties Link kopieren
Je staat er in elk geval lekker reëel in Bladie, wat ik zo van je lees. Heel goed, zeker voor een twintiger Waar ik in mijn zoektocht naar een coach (en dat was trouwens wel net anders hoor, ik zocht iemand die mij zowel zakelijk als persoonlijk/prive kon begeleiden) echt bijna van over mijn nek ging waren websites van 22-jarige huppelk*tjes met een 1 of 2jarige HBO-opleiding de coachingskant op die dachten de mensheid te kunnen gaan vertellen hoe ze hun leven beter in konden gaan richten. Tja, da's gewoon ten ene male niet geloofwaardig. Coaching is een deel technieken, maar (en wederom, zeker als je iemand zoekt die je ook op de privékant kan helpen) ook een stuk levenservaring, denk ik.

Overigens is mijn coach afgestudeerd als bedrijfspsycholoog en doet hij als geldverdienen-baan (coaching levert m weinig op, omdat hij alleen mensen coacht die hij interessant vindt en dan ook gewoon kijkt wat diegene kan betalen, en dat was niet veel in mijn geval) vooral mediation. Waarmee ik maar wil aangeven dat je niet perse echt een coachingsopleiding hoeft te volgen om uiteindelijk tot coaching te komen. Maar veel met mensen werken lijkt me wel een must.

Succes met je weg vinden, Tia heeft goede suggesties, vind ik!
Alle reacties Link kopieren
quote:bladie schreef op 26 januari 2009 @ 14:04:

Hallo allemaal,



Een paar jaar geleden heb ik mijn hbo opleiding afgerond en wat jaartjes gewerkt. Omdat ik geïnteresseerd raakte in het 'menselijke aspect' van het bedrijfsleven, ben ik daarna begonnen aan een universitaire studie Strategisch HRM.

Inmiddels heb ik ontdekt dat het vak van loopbaancoach/trainer/adviseur mij enorm aanspreekt. Ik denk er bovendien ook de juiste kwaliteiten voor te hebben.



Ik heb begrepen dat er een paar mensen op dit forum zijn die dit beroep uitoefenen. Ik zou dan ook graag willen weten welke weg ik zou 'moeten' bewandelen om loopbaancoach te worden. Zijn er specifieke diploma's vereist, en zijn er cursussen die aan te raden zijn?



Groetjes, BladieJe noemt drie heel verschillende banen die elk hun eigen eisen stellen aan senioriteit, opleiding, vaardigheden en attitude. Kun je aangeven hoe je bij deze verzameling functies bent gekomen?
Alle reacties Link kopieren
Voor trainer geldt het iets minder (hangt er van af waarin je trainingen wilt geven). Maar voor loopbaancoach of adviseur zou ik zeggen: ga eerst eens een jaar of 7, 8 gewoon als werknemer in een organisatie werken. Dat levert je heel veel kennis en ervaring op van het type dat je niet via studie kunt verwerven.

Het is nl handig als je ook uit eigen (en wat langere) ervaring kunt praten over kantoorpolitiek, de dynamiek van een organisatie, et cetera.

Als trainer of adviseur sta je altijd een beetje buiten de organisatie. Dan leer je andere dingen dan wanneer je er ín staat.
Goedemorgen



@TiaDalma

Tja wanneer ik naar mijn 'eigen ik' kijk zie ik dat ik de competenties heb om goed naar mensen te luisteren, ze te motiveren en adviseren. Dat ik deze competenties heb, heb ik overigens niet in mijn up 'besloten'. Dit weet ik ook door reacties van collega's en door een persoonlijke situatie.

Er wordt mij terecht gevraagd waarom ik de beroepen trainer, loopbaanadviseur en coach in één adem noem. Goeie vraag . In mijn perceptie hebben deze beroepen een belangrijk raakvlak: persoonlijk contact met mensen en iets voor ze betekenen. Ze verder helpen dan waar ze nu staan. Ik begrijp wel dat het uiteenlopende takken van sport zijn.

Je vraagt naar hoe ik mijn keuzes zélf maak. Ik kan zeggen dat ik in de laatste jaren (wederom door die persoonlijke omstandigheden) heb geleerd om naar mijn hart te luisteren, in plaats van wat ik denk dat er van mij verwacht wordt. Daar hoort nu ook het volgen van mijn hart inzake beroepskeuze bij.

Bedankt voor je tip van HR Solutions!!! Ik ga nu beginnen met afstuderen, en ga eens kijken of ik het een en ander misschien kan combineren .

Wat je trouwens zegt over dat het zonde is van mijn Master...dat ben ik niet helemáál met je eens. Ik heb 'op wetenschappelijk niveau' leren analyseren, beargumenteren en dingen vanuit diverse perspectieven leren bekijken. Dat is ook wel van toegevoegde waarde .



@Wuiles

De verklaring waarom ik bij die groep beroepen ben gekomen staat hierboven . Voor iemand die al in één van die beroepen zit, is het misschien een onlogische groepering?

Vanuit mijn, beginnende, perspectief zie ik raakvlakken .



@Ellen2

Ja inderdaad, ik ben me ervan bewust dat je in een organisatie heel veel leert. Ik ben één van de weinige studenen in mijn master-klas die werkervaring heeft. Ik merk wel dat ik dingen daardoor anders benader dan mensen die tot nog toe 'slechts' de wetenschappelijke grondslag hebben, en wat praktijkervaring missen (niet dat ik nu al jaaaaaaaaaaaren ervaring heb, maar ik zie wel wat 3 jaar al voor een verschil maken). Een mooi voorbeeld is dat er op mijn opleiding gesproken wordt over dat alle neuzen dezelfde kant op moeten wijzen (kort door de bocht), maar dat je niemand hoort over hoe je met teams omgaat die hun hakken in het zand zetten. En die zijn er ook genoeg :D



Ik ga weer aan de studie!
Alle reacties Link kopieren
He Bladie,



Ben ook bezig met een traject strategisch HRM.

Hierin zit echter ook genoeg van het "menselijke aspect". Zo zit er een module adviseren in waarbij je leert te acteren in verschillende rollen (coach, consultant, expert) en de module persoonlijke effectiviteit. Ik denk als je een brede advies functie hebt je al behoorlijk kunt oefenen met het loopbaanadvies/coachschap.



Ik zou in de toekomst ook graag het loopbaancoach-werkveld in gaan. Maar ik denk dat het inderdaad van belang is dat je daar wat meer "bagage" voor hebt. Leeftijd is absoluut niet alleszeggend, maar een bepaalde senioriteit (of ok medioriteit) kan je wel geloofwaardiger maken. Uiteindelijk moet je het natuurlijk toch zelf doen.



Ben wel benieuwd waar je uiteindelijk op uit gaat komen? Heb je al een keuze gemaakt? Succes!
anoniem_80628 wijzigde dit bericht op 04-02-2009 13:01
Reden: typfout
% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven