Werk & Studie alle pijlers

Medewerker tankt verkeerde brandstof

04-12-2008 19:31 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
-
anoniem_55861 wijzigde dit bericht op 13-08-2010 14:26
Reden: -
% gewijzigd
Ik denk ook dat het uiteindelijk jouw eigen schuld is. Om deze redenen lenen wij onze auto niet uit. Je had hem beter met het openbaar vervoer kunnen gaan.
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie een bedrijfsschadeverzekering? Vraag het bij hen na. Is hun antwoord: Nee vergoeden we niet dan zou ik de kosten verdelen.
Alle reacties Link kopieren
-
anoniem_55861 wijzigde dit bericht op 13-08-2010 14:26
Reden: -
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik rijd een lease-auto en de enige schade die je bij ons altijd geheel zelf moet betalen is de schade door verkeerde brandstof te tanken.
Alle reacties Link kopieren
Nou,ik zou het zelf betalen als ik hem was,zou me doodschamen het op jullie te verhalen,het is toch zijn fout?



Maar weet niet hoe het juridisch zit..
Het is zijn eigen schuld, dus zelf betalen lijkt me.

Hij mag al blij zijn dat hij jullie auto mocht lenen.
Alle reacties Link kopieren
Schadeverzekering dekken meestal alleen bedrijfsrisico. En natuurlijk kan je daar over discussieren maar ik vind dit eerder domheid. Kan gebeuren natuurlijk maar ja als die accountmanager per ongeluk een gat in zijn pak niet vergoed je het ook niet. Eerlijke verdeling zou ik vinden dat jullie de diesel betalen en misschien een stukje anwb kosten. Sowieso wel slim als accountmanager om lid te zijn van de anwb... en ook wel een stukje goed werkgeverschap van jullie om daar een tegemoetkoming in te bieden.
Alle reacties Link kopieren
Misschien toch handiger om lid van de ANWB te worden als je ondernemer bent?



Kosten verdelen lijkt mij de leukste oplossing...
Alle reacties Link kopieren
De werkgever heeft werknemer ten behoeve van zijn werkzaamheden een bedrijfsmiddel uitgeleend en werknemer heeft zonder kwade opzet schade veroorzaakt aan dit bedrijfsmiddel. Begrijp ik het zo goed?



Kosten die voortvloeien uit dergelijke schade zijn doorgaans voor rekening van de werkgever. Dat laat natuurlijk onverlet dat je in overleg met deze werknemer tot andere afspraken kunt komen.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Wuiles. Hij is voor zijn werk op pad, in een auto die door jullie als werkgever ter beschikking is gesteld. Hij doet het niet met opzet, dus dan komt het risico in beginsel voor de werkgever.
Alle reacties Link kopieren
Wie draait op voor de schade die de werknemer veroorzaakt tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden?



Werknemer aansprakelijk bij opzet of bewuste roekeloosheid

Uit artikel 7: 661 BW volgt dat de werknemer die in de uitvoering van zijn werkzaamheden schade veroorzaakt aan een derde of aan de werkgever, niet verplicht is deze schade te vergoeden. Kan de werkgever aantonen dat de werknemer met opzet heeft gehandeld of bewust roekeloos is geweest, dan kan de werkgever de schade op de werknemer verhalen. De werkgever zal moeten bewijzen dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer.



Schade aan eigendom van de werknemer

Het kan ook voorkomen dat de werknemer tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden schade veroorzaakt aan zijn eigen eigendommen. Een goed voorbeeld is de schade die kan ontstaan aan zijn eigen auto. Als de werknemer zijn deze gebruikt voor de uitoefening van zijn werkzaamheden, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade die ontstaat als de werknemer bijvoorbeeld betrokken raakt bij een verkeersongeval.



Ook hier geldt de uitzondering dat wanneer de werknemer de schade heeft veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid, de werkgever niet aansprakelijk is voor de schade. Van opzet of bewuste roekeloosheid is geen sprake als de werknemer schuld heeft aan het ongeval. Zie het voorbeeld Geen voorrang).



Alleen als werkgever en werknemer in een schriftelijke overeenkomst een andere aansprakelijkheidsverdeling zijn overeengekomen, kan van dit uitgangspunt worden afgeweken. De werknemer moet dan wel voor de schade verzekerd zijn.



Voorbeelden

Laptop:

De werkgever heeft zijn werknemer een laptop ter beschikking gesteld, om ‘s avonds en in het weekend mee naar huis te nemen. Aan het einde van de dag bergt de werknemer de laptop op in de kofferbak van zijn auto. Hij sluit de kofferbak af en vier uur later, als hij zijn auto ophaalt, blijkt dat de kofferbak is opengebroken en zijn laptop is gestolen. De werkgever stelt dat de werknemer de gestolen laptop moet vergoeden. Dit gaat de rechter te ver. Het is immers niet te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer dat de laptop uit de auto is gestolen. De auto was immers op slot en de laptop was van buitenaf niet zichtbaar.



Geen voorrang:

De werknemer moet voor zijn werkgever een pakje bij een klant bezorgen. Onderweg naar de klant verleent hij geen voorrang aan een vrachtwagen, waardoor deze hem frontaal ramt. De schade aan zijn auto bedraagt vijftienduizend euro. De werknemer wil de garagerekening doorsturen naar de werkgever. De werkgever is daarentegen niet van plan de schade te vergoeden. Ten eerste is de auto van de werknemer en niet van het bedrijf en ten tweede is de botsing veroorzaakt door onoplettendheid van de werknemer. In een procedure bepaalt de rechter dat de werkgever niet alleen aansprakelijk is voor de schade aan een bedrijfsauto of van een derde, maar ook wanneer de auto toebehoort aan de werknemer zelf. Ook al heeft de werknemer schuld aan het ongeval, er is geen sprake van opzet of bewuste roekeloosheid.
Alle reacties Link kopieren
-
anoniem_55861 wijzigde dit bericht op 13-08-2010 14:28
Reden: -
% gewijzigd
quote:wuiles schreef op 04 december 2008 @ 20:11:

De werkgever heeft werknemer ten behoeve van zijn werkzaamheden een bedrijfsmiddel uitgeleend en werknemer heeft zonder kwade opzet schade veroorzaakt aan dit bedrijfsmiddel. Begrijp ik het zo goed?



Kosten die voortvloeien uit dergelijke schade zijn doorgaans voor rekening van de werkgever. Dat laat natuurlijk onverlet dat je in overleg met deze werknemer tot andere afspraken kunt komen.Ik begreep dat de werkgever een prive middel van de baas had geleend... En dan lijkt het me niet zo zwart wit...(Anders was ik het 100% eens geweest )
Alle reacties Link kopieren
Was het een oude diesel auto, of een moderne? High tech diesels (meestal relatief recent bouwjaar) kunnen vaak erg slecht tegen benzine, kan zeer kostbaar worden. En voor zover ik weet dekt idd geen enkele garantie of verzekering de schade die ontstaat door het tanken van de verkeerde brandstof).
Alle reacties Link kopieren
quote:franknii schreef op 04 december 2008 @ 20:36:



En nogmaals, als dit hem met zijn eigen auto was overkomen, dan was hij hier niet eens over begonnen lijkt me.



.

Ook dan had je het moeten vergoeden. Omdat het in de uitoefening van zijn werk was, en er geen sprake is van opzet.
Alle reacties Link kopieren
quote:UCchick1990 schreef op 04 december 2008 @ 20:37:

[...]





Ik begreep dat de werkgever een prive middel van de baas had geleend... En dan lijkt het me niet zo zwart wit...(Anders was ik het 100% eens geweest )Werkgever heeft werknemer een voertuig ter beschikking gesteld. Of dat voertuig privé of zakelijk eigendom van werkgever is speelt verder geen rol.
quote:wuiles schreef op 04 december 2008 @ 20:46:

[...]





Werkgever heeft werknemer een voertuig ter beschikking gesteld. Of dat voertuig privé of zakelijk eigendom van werkgever is speelt verder geen rol.Dan sluit ik me bij je aan
Alle reacties Link kopieren
-
anoniem_55861 wijzigde dit bericht op 13-08-2010 14:27
Reden: -
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het zelf niet aan de hand gehad, maar een collega. Ik heb me er toen niet precies in verdiept waarom het zo was dat de collega zelf moest betalen.

Maar het is toch gewoon ook een heel stomme fout, geen inschattingsfout of iets over het hoofd gezien, maar gewoon echt niet opgelet..



(aan de andere kant; sommige ongelukken gebeuren ook door lompe dommigheid en die worden dan weer wel vergoed, tenzij het er te veel worden; dan heb je eigen risico..)
Alle reacties Link kopieren
werkgever moet betalen en inderdaad op grond van 7:661. Alleen als het dus opzet was of bewuste roekeloosheid is dit niet zo. Maar dit is in de praktijk een hele zware toets. Jij als werkgever moet dus betalen want het was tijdens zijn werktijd.
Alle reacties Link kopieren
x
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me ook deels los staan van het feit dat hij jullie medewerker is.



Het gaat erom dat hij jullie auto geleend heeft en dat heeft verknoeid. Als het je zus was geweest of de buurvrouw, dan was het toch niet meer dan logisch geweest dat zij de kosten betalen. Daar ben je als individu als het goed is ook voor verzekerd (aansprakelijkheid?).



Vind dat 'onder werktijd' echt een kulargument. Als hij een huis in de fik zet onder werktijd, hoef jij de kosten toch niet te dragen??



Maargoed, ken de officiele juridische kant ervan niet.
Alle reacties Link kopieren
Lees net even bij: is het geen bewuste roekeloosheid? Hij wist immers wat de goede brandstof was. Ging hier alleen roekeloos mee om.
Alle reacties Link kopieren
Vergelijkbaar voorbeeld: je hebt een laptop van de zaak, medewerker doet er een verkeerde stroomadapter op waardoor laptop het loodje legt. Wie is dan verantwoordelijk?



Valt als ik het voor mezelf bekijk onder een fout van de medewerker. Gewoon dom, niet opletten, dus roekeloos?
anoniem_75636 wijzigde dit bericht op 04-12-2008 23:04
Reden: spelvout
% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven