Werk & Studie alle pijlers

Mentrix probeert bijles op te leggen, wij willen niet

13-03-2025 17:04 260 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Goedemiddag,

Ik heb een kind (14) in atheneum 3. Mijn kind staat momenteel ruim op overgaan naar atheneum 4 (allemaal afgeronde 8’en, behalve één vak). Het kind staat al sinds het begin van het schooljaar een afgeronde 4 (onafgerond momenteel 3,57) voor één vak, niet zijnde een kernvak (Nederlands, Engels, Wiskunde). Nu vinden wij (kind, partner en ikzelf) dat eigenlijk geen probleem. Het kind staat tenslotte ruim op overgaan en het desbetreffende vak wordt door het kind niet meegenomen naar de bovenbouw (vakkenpakketkeuze en profielkeuze zijn hier recent afgesloten).

Nu probeert de mentrix, welke het kind sinds dit schooljaar heeft, sinds vlak vóór de kerstvakantie mijn kind naar bijles te duwen voor het vak waarvoor mijn kind onvoldoende staat. Mijn kind, partner en ik hebben daar geen behoefte aan. Financieel is dat overigens geen enkel probleem, maar we zien de noodzaak ervan niet in. We hadden haar vriendelijk bedankt voor het aanbod en zijn zonder verdere discussies, conflicten of andere onenigheden verder gegaan met het schooljaar.

Nu het schooljaar verder vordert en het cijfer voor het onvoldoende vak nog steeds niet is opgeschoven naar een hoger cijfer, maar is gaan stagneren, probeert de mentrix steeds meer te hameren op bijles. Echter, wij (kind, partner en ik) zijn nog steeds van mening dat bijles niet noodzakelijk is.

Mijn kind heeft de afgelopen drie jaar altijd tussen de 3,50 en 3,78 (afgerond 4) voor het desbetreffende vak gestaan op alle rapporten, maar voor alle andere vakken een afgeronde 8 en is daarmee ruim overgegaan. De docent (het kind heeft al drie jaar dezelfde docent voor het vak) heeft het inmiddels ook al opgegeven. “Zolang de andere cijfers prima zijn en je kind maar lekker in zijn/haar vel zit, is er niks aan de hand!” aldus de docent. Ik ben het hier helemaal mee eens! De docent is trouwens een héél warmhartige man die erg populair is bij de leerlingen op de school van mijn kind.

Sociaal-emotioneel komt mijn kind overigens altijd prima mee op school. Hij werkt kei- en nog eens keihard voor het vak, maar kan gewoonweg niet hoger staan dan een onafgeronde 3,8. ''So be it!'' denken wij (kind, partner en ikzelf) dan. Echter blijft de mentrix maar hameren...

Lijkt jullie bijles noodzakelijk in deze situatie? De bijles wordt trouwens 2 à 3 keer per week aangeboden op de school van mijn kind, tegen betaling.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat in mij verder nog afvroeg: wat is de reden dat je geen bijles wil? Behalve dat je het niet nodig vind? Als in, wat zijn de nadelen van bijles? Misschien kan hij wel 1uur per week bijles volgen i.p.v de les van een ander vak. Dat kost je kind dan niet eens extra tijd.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
14-03-2025 12:11
Een 8 op wiskunde en een 3.5 op economie in vwo 3 is gewoon niet heel erg waarschijnlijk. Alle rekenopgaven bij economie zouden dan sowieso goed moeten gaan. Economisch inzicht wordt niet uitgebreid getoetst, dus de kenmerken van een VOF uit je hoofd leren en wat andere economische begrippen stampen en dat is het wel zo ongeveer.

Maar goed, al met al is het gewoon een vreemd verhaal. En er is ook drama waar geen drama hoeft te zijn: bijles volgen is nooit verplicht, heel vaak mailen met een mentor ook niet.
Mijn kind eindigde met een ruime 7 voor wiskunde op het eindexamen en een 4 voor economie. Dat was ook de trend door de jaren. Dus dat kan prima.
Alle reacties Link kopieren Quote
Flipflop schreef:
14-03-2025 21:04
Mijn kind eindigde met een ruime 7 voor wiskunde op het eindexamen en een 4 voor economie. Dat was ook de trend door de jaren. Dus dat kan prima.
Dit vind ik minder gek. Het zit al dichter bij elkaar, en vermoedelijk is dit wiskunde a en had kind bovendien geen natuurkunde.
Maar alles kan natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Alles kan, maar ik bekijk al jaren cijferlijsten en het is zo zeldzaam, dat het in het verhaal van TO niet echt past.
Maar goed, TO, wellicht passen de antwoorden op het andere forum, waar je ook graag de week in breuken indeelt, meer bij wat je wenst.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Macarinata schreef:
13-03-2025 21:03
Ik vind dat je onzin kletst. Elk kind heeft een basisniveau van economische kennis nodig.
Ik heb in mijn leven precies 0 uur economieles gehad.
Alle reacties Link kopieren Quote
ChunMee schreef:
14-03-2025 21:20
Ik heb in mijn leven precies 0 uur economieles gehad.
Hier idem.

Daarom slapen wij gezellig onder een brug. Oh nee, toch niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Presto schreef:
14-03-2025 13:37
Bij mijn kind in de 2e klas is het alleen rekenen en wat begrippen leren inderdaad. Zal per methode verschillen, maar er zijn lastiger vakken, om het zo maar te zeggen.

Wat een onzin. Ik begreep ook geen kloot van economie en deed het op de rest goed. Het kan echt wel een vak zijn dat je niet ligt, door methode, docent én type lesstof.
ollie-ollie wijzigde dit bericht op 28-03-2025 10:42
69.18% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh wat grappig! Ik stond overal 8en en 9ens voor, maar voor economie ook een 3,5! Had een beta pakket met wis-, natuur-, scheikunde, maar talen vond ik ook leuk dus die had ik erbij gekozen en stond ik ook goed voor.
Weet nog heel goed dat de docent zei: uh hoe denk je dat je de repetitie hebt gemaakt? En dat ik toen dacht ongeveer een 6 te hebben en het was een 2,4. Mijn laagste cijfer ooit. Dat was wel in VWO 5 en gelukkig was dat dus ook een keuzevak en had ik meer dan genoeg vakken gekozen, dus snel laten vallen.

Ik vind het echt volstrekt onzinnig om bijles te gaan volgen voor een vak wat kind kan laten vallen.

En ik zou het nóg onzinniger vinden als een school je daarop laat zitten terwijl kind verder overal uitstekend voor staat. Echt, dan moet je je diep schamen als school.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
14-03-2025 21:13
Alles kan, maar ik bekijk al jaren cijferlijsten en het is zo zeldzaam, dat het in het verhaal van TO niet echt past.
Maar goed, TO, wellicht passen de antwoorden op het andere forum, waar je ook graag de week in breuken indeelt, meer bij wat je wenst.
Ja idem, ik vind hem ook gek, deze combi ook niet eerder tegengekomen. Als je in alle andere vakken goed bent dan kan je dus met simpele formules omgaan en informatie uit tekst tot je nemen. Veel meer is het niet in de derde klas. Misschien ligt het vak je minder maar een 3,5 is extreem.

En als je echt ook nog eens kei- en keihard ervoor werkt dan is bijles vermoedelijk tijdsbesparend ook.
Alle reacties Link kopieren Quote
Toen ik afgelopen woensdag 2 ⅖ typte, bedoelde ik vrijdag 28 maart. Dat is ook gelijk de laatste lesdag van de huidige periode (op de school van mijn kind). Dan zal mijn kind aan het begin van de laatste periode van dit schooljaar beginnen met bijles. Sorry, als ik dat vreemd geformuleerd had. Mijn kind heeft een normale intelligentie en verricht gemiddelde inspanning voor alle andere vakken. Voor het vak waarvoor mijn kind onvoldoende staat, heeft hij altijd geleerd zoals hij voor alle andere vakken leerde. De docent van het desbetreffende vak gaf ieder jaar tijdens de oudergesprekken verschillende, volgens de docent effectieve, tips die bij vele leerlingen geholpen hebben, aldus de docent. Ik was daarbij en vond het heel slimme tips, en ik kan me voorstellen dat het bij vele andere kinderen tot een voldoende heeft geleid. Mijn kind past deze tips toe en sindsdien gaat het eigen maken van de lesstof ietsjes sneller, maar nog steeds niet voldoende. Ik ben er niet continu bij betrokken als mijn kind leert voor andere vakken, dus of de inhoud van zijn onvoldoende vak aansluit bij de inhoud van (alle) andere vakken is voor mij een vraagteken. We (ikzelf en mijn partner) zijn rapporten van mijn kind inmiddels al gewend: allemaal (afgeronde) 8’en en één afgeronde 4. Zolang mijn kind aan de bevorderingsnormen voldeed en mijn kind zelf ook lekker in zijn vel zat, vonden wij het prima.




Mijn kind zou het niet heel erg vinden als het bijles zou krijgen, maar alleen als allerlaatste redmiddel. "Liever niet dan wel," zegt mijn kind. Van mij hoeft mijn kind het niet eens naar een ≥4,50 op te halen, zolang het maar geen ≤3,49 wordt, wat gelukkig tot nu toe ook nog nooit is gebeurd. Mijn kind weet ook dat als het een ≤3,49 komt te staan, het straks op bijles kan zitten. Momenteel staat mijn kind een 4,41 voor de eerste keer in drie jaar tijd. Vanwege een eenmalig "gedrag in de les"-cijfer (9) en een eenmalig "spullen mee hebben"-cijfer (10) die gisterenmiddag zijn ingevoerd. Beide cijfers hebben ervoor gezorgd dat het gemiddelde van het onvoldoende vak van mijn kind omhoog ging. Mijn kind staat nu, ongelooflijk genoeg, bijna een afgeronde 5... Echter, er is nog één toets te gaan vóór de meivakantie en twee toetsen na de meivakantie. Dus we zijn er nog niet. Als mijn kind uiteindelijk toch nog een ≤3,49 komt te staan, staat mijn kind in de besprekingszone en dat weet mijn kind ook. Maar tot nu toe heeft hij het bewust nog nooit zover laten komen. Als mijn kind in de besprekingszone terechtkomt en uiteindelijk wordt afgewezen, dan vervolgt mijn kind de schoolloopbaan verder in havo-4. Uiteraard zonder economie of bedrijfseconomie.




De reden dat ik voorzichtig ben met bijles, is omdat ik al jarenlang kinderen (ook in de klas van mijn kind) kei- en keihard zie struggelen om hun 4/5/6/7/8 tekorten weg te werken en aan de bevorderingsnormen te voldoen, en die het dankzij (extra) bijles toch ieder jaar weer weten te redden en dus overgaan. Ik gun deze kinderen hun overgang. Ik heb het idee dat mijn zoon, die er een flink stuk lichter voor staat, de plaats zou innemen van een kind dat er veel slechter voor staat. En dat vind ik gewoon moeilijk...




Overigens wel leuk om het beeld van andere kinderen te lezen. ;)
i-d-r-t-77 wijzigde dit bericht op 15-03-2025 15:55
0.89% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
[….]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 15-03-2025 16:49
Reden: Trollhinten
97.65% gewijzigd
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
15-03-2025 11:07
Gebruik je AI om deze posts te schrijven?
Maar goed, zet hem op, zou ik zeggen.
Ik ben inmiddels een beetje een ouwe taart. ;) Wat precies is 'AI'? Is het een zoekmachine zoals Google, of een app voor scholieren en studenten, of iets dergelijks?
Alle reacties Link kopieren Quote
I-D-R-T-77 schreef:
15-03-2025 11:14
Ik ben inmiddels een beetje een ouwe taart. ;) Wat precies is 'AI'? Is het een zoekmachine zoals Google, of een app voor scholieren en studenten, of iets dergelijks?
[…]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 15-03-2025 16:48
Reden: Trollhinten
8.65% gewijzigd
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
15-03-2025 11:19
Je moet het een beetje beter doseren, TO.
Doseren... bedoel je dan minder of korter schrijven, of iets in die richting?
Alle reacties Link kopieren Quote
I-D-R-T-77 schreef:
15-03-2025 11:03
Toen ik afgelopen woensdag 2 ⅖ typte, bedoelde ik vrijdag 29 maart. Dat is ook gelijk de laatste lesdag van de huidige periode (op de school van mijn kind). Dan zal mijn kind aan het begin van de laatste periode van dit schooljaar beginnen met bijles. Sorry, als ik dat vreemd geformuleerd had. Mijn kind heeft een normale intelligentie en verricht gemiddelde inspanning voor alle andere vakken. Voor het vak waarvoor mijn kind onvoldoende staat, heeft hij altijd geleerd zoals hij voor alle andere vakken leerde. De docent van het desbetreffende vak gaf ieder jaar tijdens de oudergesprekken verschillende, volgens de docent effectieve, tips die bij vele leerlingen geholpen hebben, aldus de docent. Ik was daarbij en vond het heel slimme tips, en ik kan me voorstellen dat het bij vele andere kinderen tot een voldoende heeft geleid. Mijn kind past deze tips toe en sindsdien gaat het eigen maken van de lesstof ietsjes sneller, maar nog steeds niet voldoende. Ik ben er niet continu bij betrokken als mijn kind leert voor andere vakken, dus of de inhoud van zijn onvoldoende vak aansluit bij de inhoud van (alle) andere vakken is voor mij een vraagteken. We (ikzelf en mijn partner) zijn rapporten van mijn kind inmiddels al gewend: allemaal (afgeronde) 8’en en één afgeronde 4. Zolang mijn kind aan de bevorderingsnormen voldeed en mijn kind zelf ook lekker in zijn vel zat, vonden wij het prima.




Mijn kind zou het niet heel erg vinden als het bijles zou krijgen, maar alleen als allerlaatste redmiddel. "Liever niet dan wel," zegt mijn kind. Van mij hoeft mijn kind het niet eens naar een ≥4,50 op te halen, zolang het maar geen ≤3,49 wordt, wat gelukkig tot nu toe ook nog nooit is gebeurd. Mijn kind weet ook dat als het een ≤3,49 komt te staan, het straks op bijles kan zitten. Momenteel staat mijn kind een 4,41 voor de eerste keer in drie jaar tijd. Vanwege een eenmalig "gedrag in de les"-cijfer (9) en een eenmalig "spullen mee hebben"-cijfer (10) die gisterenmiddag zijn ingevoerd. Beide cijfers hebben ervoor gezorgd dat het gemiddelde van het onvoldoende vak van mijn kind omhoog ging. Mijn kind staat nu, ongelooflijk genoeg, bijna een afgeronde 5... Echter, er is nog één toets te gaan vóór de meivakantie en twee toetsen na de meivakantie. Dus we zijn er nog niet. Als mijn kind uiteindelijk toch nog een ≤3,49 komt te staan, staat mijn kind in de besprekingszone en dat weet mijn kind ook. Maar tot nu toe heeft hij het bewust nog nooit zover laten komen. Als mijn kind in de besprekingszone terechtkomt en uiteindelijk wordt afgewezen, dan vervolgt mijn kind de schoolloopbaan verder in havo-4. Uiteraard zonder economie of bedrijfseconomie.




De reden dat ik voorzichtig ben met bijles, is omdat ik al jarenlang kinderen (ook in de klas van mijn kind) kei- en keihard zie struggelen om hun 4/5/6/7/8 tekorten weg te werken en aan de bevorderingsnormen te voldoen, en die het dankzij (extra) bijles toch ieder jaar weer weten te redden en dus overgaan. Ik gun deze kinderen hun overgang. Ik heb het idee dat mijn zoon, die er een flink stuk lichter voor staat, de plaats zou innemen van een kind dat er veel slechter voor staat. En dat vind ik gewoon moeilijk...




Overigens wel leuk om het beeld van andere kinderen te lezen. ;)
Ik weet niet wat ik lees. Op het vwo cijfers voor gedrag in de les en spullen mee? En dan ook nog een 9 en een 10? Gebeurt dat bij de andere vakken ook? Zo wordt vwo een eitje. En de plek innemen van een ander? Want het aantal bijlesplekken is gelimiteerd? En als je 8 tekorten moet wegwerken, zit je niet op het juiste niveau. Bijles is in mijn ogen vooral bedoeld voor leerlingen die in het algemeen gewoon meekomen, maar 1 of 2 probleemvakken hebben.

En waarom heb je het nog steeds over het vak waarvoor mijn kind onvoldoende staat? We weten inmiddels toch dat het om economie gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
I-D-R-T-77 schreef:
15-03-2025 11:14
Ik ben inmiddels een beetje een ouwe taart. ;) Wat precies is 'AI'? Is het een zoekmachine zoals Google, of een app voor scholieren en studenten, of iets dergelijks?
Oude taart? Met een kind in 3 vwo?
Het zou me niet verbazen als 77 je geboortejaar is. Je leeft toch niet onder een steen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
15-03-2025 11:23
Ik weet niet wat ik lees. Op het vwo cijfers voor gedrag in de les en spullen mee? En dan ook nog een 9 en een 10? Gebeurt dat bij de andere vakken ook? Zo wordt vwo een eitje. En de plek innemen van een ander? Want het aantal bijlesplekken is gelimiteerd? En als je 8 tekorten moet wegwerken, zit je niet op het juiste niveau. Bijles is in mijn ogen vooral bedoeld voor leerlingen die in het algemeen gewoon meekomen, maar 1 of 2 probleemvakken hebben.

En waarom heb je het nog steeds over het vak waarvoor mijn kind onvoldoende staat? We weten inmiddels toch dat het om economie gaat.

Nee. Alleen voor economie. Dus mijn kind is in dat opzicht een 'mazzelaar' voor nu. Tja... Het zijn kinderen die het elk jaar net weer redden met (extra) bijles ná een (relatief) groot deel van het jaar véél onvoldoendes te hebben gestaan, en ik gun deze kinderen hun vwo-diploma. Verder is het gewoon mijn schrijfstijl, denk ik. Als je je daaraan ergert, kan ik het aanpassen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
15-03-2025 11:25
Oude taart? Met een kind in 3 vwo?
Het zou me niet verbazen als 77 je geboortejaar is. Je leeft toch niet onder een steen?
Ja, 1977 is inderdaad mijn geboortejaar. :) Maar ik ga eigenlijk niet echt meer mee met de tijd... Dus vandaar dat ik mezelf even een 'oude taart' noemde. ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
I-D-R-T-77 schreef:
15-03-2025 11:14
Ik ben inmiddels een beetje een ouwe taart. ;) Wat precies is 'AI'? Is het een zoekmachine zoals Google, of een app voor scholieren en studenten, of iets dergelijks?
Jullie waren als ouders toch heel goed in talen en geschiedenis? Lezen jullie geen nieuws? Hoe kun je nu niet weten waar AI voor staat? Maar wel precies weten waar klasgenoten mee 'struggelen' (da's nou pas een woord dat je niet kent als je niet met de tijd meegaat).

Ik vind het er allemaal niet logischer op worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat is AI? Tuurlijk joh.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kind staat nu opeens een dikke vier door 2 cijfers die gisteren zijn ingevoerd. Probleem opgelost bijles is niet meer nodig. Vreemde vwo school trouwens. Economie in de eerste, cijfers voor gedrag. In welke regio is dit? Nooit van ai gehoord? Het is allemaal wel heel apart.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
15-03-2025 11:19
Je moet het een beetje beter doseren, TO.
:lol:
Alle reacties Link kopieren Quote
I-D-R-T-77 schreef:
15-03-2025 11:28
Nee. Alleen voor economie. Dus mijn kind is in dat opzicht een 'mazzelaar' voor nu. Tja... Het zijn kinderen die het elk jaar net weer redden met (extra) bijles ná een (relatief) groot deel van het jaar véél onvoldoendes te hebben gestaan, en ik gun deze kinderen hun vwo-diploma. Verder is het gewoon mijn schrijfstijl, denk ik. Als je je daaraan ergert, kan ik het aanpassen.
Ik heb niks gezegd over je schrijfstijl.
Als kinderen in de onderbouw structureel voor meerdere vakken bijles nodig hebben, gaan ze het niet redden in de bovenbouw.
Alle reacties Link kopieren Quote
Quincy2 schreef:
15-03-2025 11:42
Jullie waren als ouders toch heel goed in talen en geschiedenis? Lezen jullie geen nieuws? Hoe kun je nu niet weten waar AI voor staat? Maar wel precies weten waar klasgenoten mee 'struggelen' (da's nou pas een woord dat je niet kent als je niet met de tijd meegaat).

Ik vind het er allemaal niet logischer op worden.

Dat hoor ik van mijn kind. Mijn kind is bevriend met vrijwel de héle klas, op de volgens zoon 'stille mensen' na, die hij wel 'oké' vindt (ja, ja, sociaal extravert type, heeft hij niet van ons in ieder geval ;)), en neemt dan ook vaak verschillende vrienden uit de klas mee naar huis. Als ze blijven mee-eten, dan hoor ik deze verhalen regelmatig. Ik heb wel eens om bevestiging gevraagd aan de mentrix, en die bevestigde dat er véél kinderen uit de klas van mijn kind, of net aan op overgaan staan (waaronder zoon, vanwege het onvoldoende vak), of helemaal niet op overgaan staan. Vandaar. Overigens zijn er ook nog kinderen die, héél knap, voor alle vakken voldoende staan. :)

'Struggelen' is toch niet zo'n vreemd woord? Véél andere mensen uit mijn omgeving, van minimaal mijn leeftijd, gebruiken het ook wel eens. Mijn partner en ik lezen graag het nieuws, ja, maar slaan alle technische dingen ('kunstmatige intelligentie', sociale media) over. We lezen ons vooral in over alles wat er speelt in binnen- en buitenland.
Alle reacties Link kopieren Quote
Star⁴ schreef:
15-03-2025 11:50
Wat is AI? Tuurlijk joh.
Tja... Ik heb het woord ''kunstmatige intelligentie'' weleens horen vallen. Maar wat voor dingen het nou precies doet...? Geen flauw idee.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven