![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Misvattingen over jouw beroep
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 14:12
Even een luchtig topicje:
Welke misvattingen bestaan er over jouw beroep?
Ik trap af. Ik ben specialistisch jurist en ik merk dat collega's daar vaak een verkeerd beeld bij hebben. Zij denken vaak dat het werk heel saai is, dat ik dagenlang opgesloten zit in een kamer om in wetboeken te bladeren, juridisch geneuzel over de juiste woorden, verwijzingen, punten en komma's. In de werkelijkheid is dat maar een heel klein deel van het werk. Vaak komt het juist neer op strategisch advies, zoals het uitzoeken van de mogelijkheden die er wél zijn, waarbij een goede dosis creativiteit heel erg van pas komt.
En dan over andere beroepen. Mijn moeder vroeg wel eens aan mij: "Maar als je psycholoog bent, dan kan je toch in iemands hoofd kijken?"
Welke misvattingen bestaan er over jouw beroep?
Ik trap af. Ik ben specialistisch jurist en ik merk dat collega's daar vaak een verkeerd beeld bij hebben. Zij denken vaak dat het werk heel saai is, dat ik dagenlang opgesloten zit in een kamer om in wetboeken te bladeren, juridisch geneuzel over de juiste woorden, verwijzingen, punten en komma's. In de werkelijkheid is dat maar een heel klein deel van het werk. Vaak komt het juist neer op strategisch advies, zoals het uitzoeken van de mogelijkheden die er wél zijn, waarbij een goede dosis creativiteit heel erg van pas komt.
En dan over andere beroepen. Mijn moeder vroeg wel eens aan mij: "Maar als je psycholoog bent, dan kan je toch in iemands hoofd kijken?"
zaterdag 28 januari 2023 om 18:42
Ik werk nu in het bedrijfsleven en maak nu minder uur per jaar voor een hoger salaris. Plus ik heb veel meer vrijheid om m’n werktijden zelf te bepalen.Student201 schreef: ↑28-01-2023 17:05
Ik stelde zelfs de vraag: iemand die uit t bedrijfsleven komt, wanneer maakte je meer uur? Toen of nu in t onderwijs? En dan bedoel ik op jaarbasis, obviously.
zaterdag 28 januari 2023 om 18:44
Dat beeld heb ik juist veel meer van een (bedrijfs) jurist. Altijd zoeken naar wegen om een bedrijf met zoveel mogelijk wanpraktijken te laten wegkomen binnen de juridische kaders, waardoor onethisch nog steeds legaal is.Wissewis schreef: ↑28-01-2023 16:57Mijn man grapt altijd dat hij de 2de stomste beslissing ooit gemaakt heeft.
Trouwen met een boekhouder.
(Een advocaat had ie nog erger gevonden.)
Uiteraard kan ik in mijn job alleen maar sluipwegen zoeken en zorgen dat ik zo min mogelijk belastingen betaal. En doe ik niets anders dan mensen oplichten en onzin vertellen. Naast dat ik de hele dag achter mijn pc geplakt zit en alleen maar cijfers zie.
zaterdag 28 januari 2023 om 18:44
Maar die parttimer werkte sowieso al niet op de bv maandagen en dinsdagen, dus dat maakt helemaal niks uit.Rooiboshoning schreef: ↑28-01-2023 18:42Dan zou een parttimer in het onderwijs het goed bekeken hebben. Stel je geeft 2 of 3 dagen les, dan kom je met overuren alsnog nooit aan +42 uur. Maar die parttimer heeft dezelfde vakanties als de fulltimer.
zaterdag 28 januari 2023 om 18:47
Sinds ik met autitors heb gewerkt denk ik altijd: wát een saaie baan. Is dat niet een vooroordeel dat je vaak te horen krijgt?Auditor schreef: ↑28-01-2023 18:18Het voordeel van mijn baan is dat niemand weet wat het is en dat er ook geen opvattingen over bestaan.
Tenminste, bij het algemene publiek.
Het vergt altijd wat uitleg aan mensen als ze vragen wat ik doe.
“Ik ben auditor”
“Euh, wat is dat?”
“Ik doe controles in bedrijven”
“Wat controleer je dan?”
“Dat ligt aan het auditschema waar ik voor ben”
“Auditschema??”
Vervolgens denken mensen na uitleg dat ik dus elke dag wel met ruzie bij de klant weg ga en is de opvatting ook nog wel dat we kleine mislukte dictatortjes zijn die het heerlijk vinden een organisatie eens lekker onderuit te halen. Lekker fijn veel fouten opsporen.
Nee. Dat doen we dus niet.
In de praktijk ben ik bezig door de controle die ik doe organisaties bewust te maken van zaken die niet zo goed gaan als ze zelf misschien denken. Daarbij is het vaker wel dan niet gewoon gezellig en wordt er best gelachen. Regelmatig hoor ik aan het einde iets van “ het was een gezellige dag en ik heb ook weer wat geleerd”
En daar doen we het voor.
En regelmatig gaat het ook echt ergens over.
Kom je wel eens in een zwembad? Enig idee van de risico’s die je loopt?
Uitglijden, verdrinken, legionellabesmettingen, chloor, waterzuivering, brand, etc.
Daar is dus een keurmerk voor dat baden kunnen halen om aan te tonen dat ze het goed voor elkaar hebben. En dat is streng, je bent het ook zomaar kwijt als je het niet goed doet.
Dat is een van de schema’s die ik audit.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 18:49
Parttimer in het onderwijs heeft dus eigenlijk bijna altijd vakantie, in schoolweken én in vakantieweken. Lucky ones! Vandaar ook dat ze niet fulltime gaan werken. Stom hoor, want daarmee zouden ze wel mooi in een klap het lerarentekort oplossen
![Proud :proud:](./../../../../smilies/83_proud.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 18:51
Wellhello schreef: ↑28-01-2023 17:31Ik ben ggz verpleegkundige. Ik werk vanuit mijn hart en we zijn allemaal helden die een roeping hebben
Ik werk met mijn hersenen, heb een opleiding gedaan en ontzettend veel kennis vergaard. Ik bekommer me zeker graag om mijn kwetsbare medemens maar dat geneuzel over roeping en werken vanuit je hart vind ik misplaatst.
En als je als zorgmedewerker om een betere CAO vraagt, dan kun je dat ook naar je hoofd geslingerd krijgen.
"I love not Man the less, but Nature more..."
zaterdag 28 januari 2023 om 18:53
Ja, dat is ook een lekker vooroordeel. Binnen het onderwijs ook trouwens
zaterdag 28 januari 2023 om 18:55
Ok, ik heb zelf geen enkele mening over het onderwijs. Tis dat het hier voorbijkomt, waardoor ik denk, ok, maar druk het dan eens uit in cijfers, want ik word nu ook wel benieuwd. Hoeveel lesuren moet je voor de klas staan? En hoeveel uren spendeer je dan aan de extra taken? Dus hoeveel uur besteed je alles bij elkaar opgeteld om te kunnen lesgeven en voor hoeveel word je dan uitbetaald (hoeveel uren spaar je onbetaald op om vakantie voor terug te krijgen)?Grobbekuiken_ schreef: ↑28-01-2023 17:13Die vakanties zijn er inderdaad. Maar veel docenten werken ook in die vakanties. Alleen is dat niet zichtbaar want school dicht, maar reken maar dat er thuis veel aan voorbereiding wordt gedaan, en veel wordt nagekeken. Allemaal buiten hun uren om.
Want een antwoord dat je veel overuren werkt en dat de vakantie compenseert is wel handig om -net als de Belgische docent van 21 uur klas, 19 uur overig - in uren uit te drukken. Dan krijg ik en anderen een beter beeld. Ik denk dat je als docent zelf debet bent aan de schimmigheid als je iets niet in uren kunt uitdrukken.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 18:58
Maar jouw snappertje is dan ook niet zo groot. Geeft nietStudent201 schreef: ↑28-01-2023 17:52T salaris is zo slecht toch niet?
Mijn punt is dat ik niet zie hoe lesvoorbereiding mega veel tijd kan kosten. Ik kan me wel voorstellen dat t zo gaat als CoucherduSoleil zegt. En die punten (toetsen nakijken en idk wat ze nog allemaal noemde), daar gaat vgm veel tijd in zitten.
Maar als jullie wel ervaren dat les voorbereiding veel tijd kost, dan ben ik benieuwd hoe dat dan in zn werk gaat.
![There there :there:](./../../../../smilies/therethere.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 19:01
Wat voor rare beredenering is dit nu weer?Rooiboshoning schreef: ↑28-01-2023 18:42Dan zou een parttimer in het onderwijs het goed bekeken hebben. Stel je geeft 2 of 3 dagen les, dan kom je met overuren alsnog nooit aan +42 uur. Maar die parttimer heeft dezelfde vakanties als de fulltimer.
zaterdag 28 januari 2023 om 19:11
Je bent uiteraard niemand verantwoording schuldig. Maar het is wel bijzonder dat de meeste mensen hun uren wel kunnen duiden, incl lummelen bij de koffie automaat. Maar dat zodra je leerkracht bent, het alleen maar mistig blijft. Breng er dan eens gewoon helderheid over. Mij maakt het nl. geen drol uit of je veel of weinig uren maakt, want ik wil in alle gevallen niet voor de klas staan. Maar wat is de winst om er zo vaag over te blijven doen? Dat vooral snap ik niet en student geloof ik ook niet.CoucherduSoleil schreef: ↑28-01-2023 17:57Ik stop nu ook met uitleggen waar de uren in zitten. Ik vind het zo apart dat mensen in het onderwijs dit altijd moeten verantwoorden. Ik vraag dit toch ook niet aan iemand die in een andere sector werkt? Neem nou maar gewoon aan dat een fulltime contract in het onderwijs betekent dat je ook echt die uren werkt + nog iets erbij. En zoals in elke sector zul je mensen hebben die de makkelijke route kiezen en snel tevreden zijn met wat ze doen, dat is niet speciaal iets van het onderwijs. De meeste mensen werken hard en zijn goed in wat ze doen. En dat is dus veel meer dan een sommetje uitleggen en leerlingen zelfstandig laten werken.
Hoeveel uur staat er op jouw contract voor de klas staan en hoeveel uur voor overig en klopt dat met het terugkopen van uren?
Ik werk nu zelf iets meer dan waar ik voor betaald krijg, dus moet zelf ontzettend goed waken dat ik zelf stop. Maar heb ook werk gedaan waarbij ik eigenlijk dubbel kon verdienen, want geld voor mijn werk (inhoudelijk) en dat in uren van een ander (supersimpel) baantje en dubbel cashen zeg maar. Ik deed daar naar niemand geheimzinnig over. Vertelde doodleuk dat ik eigenlijk alleen betaald kreeg voor aanwezigheid. Nu is dat in het onderwijs niet zo. Maar om even de vergelijking te maken dat ik nu al mijn uren kan verantwoorden (en meer als er naar gevraagd werd) en in een andere baan die uren eigenlijk helemaal niet kon verantwoorden, want ik deed niks. Waar het op neerkomt, mensen kunnen meestal vrij makkelijk hun uren verantwoorden, of ze nu druk of rustig werk hebben. Dat kun je neem ik aan ook als je in het onderwijs werkt?
zaterdag 28 januari 2023 om 19:11
Maar dat stond hier toch al eens?Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 18:55Ok, ik heb zelf geen enkele mening over het onderwijs. Tis dat het hier voorbijkomt, waardoor ik denk, ok, maar druk het dan eens uit in cijfers, want ik word nu ook wel benieuwd. Hoeveel lesuren moet je voor de klas staan? En hoeveel uren spendeer je dan aan de extra taken? Dus hoeveel uur besteed je alles bij elkaar opgeteld om te kunnen lesgeven en voor hoeveel word je dan uitbetaald (hoeveel uren spaar je onbetaald op om vakantie voor terug te krijgen)?
Want een antwoord dat je veel overuren werkt en dat de vakantie compenseert is wel handig om -net als de Belgische docent van 21 uur klas, 19 uur overig - in uren uit te drukken. Dan krijg ik en anderen een beter beeld. Ik denk dat je als docent zelf debet bent aan de schimmigheid als je iets niet in uren kunt uitdrukken.
Fulltime is 42 uur pw officieel, 42-38 geloof ik, spaar je op voor de vakanties, want je bent ambtenaar, dus 38 is voltijds. En hoe die tijd is ingevuld is nou net niet voor anderen om daar een mening over te hebben. Net zoals ik 0,0 mening kan hebben over hoe een auditor of jurist, of buschauffeur zijn uren volkrijgt.
zaterdag 28 januari 2023 om 19:13
Dat hoor ik wel eens, ja.
Nou weet ik niet in wat voor hoedanigheid jij met auditoren te maken hebt gehad en wat voor soort audit dat was, dus misschien was het ook wel saai
Zelf ervaar ik het absoluut niet zo.
Sterker, ik vind het enorm avontuurlijk.
Ik kom overal, bij allerlei soorten organisaties (veelal bedrijven in transport en vervoer, technische handel en automotive) en ik mag altijd alles zien, kom op plekken waar niemand komt, mag met iedereen praten, van de algemeen directeur tot de leerling monteur in de werkplaats. Mijn ervaring is dat mensen graag vertellen over hun werk en dat er soms bijzondere verhalen naar boven komen.
Een vrachtwagenchauffeur die een universitaire graad bleek te hebben, maar het studentenbaantje als chauffeur toch leuker vond. Hij las in de avond in zijn kabine wél de grote filosofen….
Ik zie hoe dingen worden gemaakt, ontworpen, vervoerd en verkocht.
Nee, helemaal niet saai. Het is al 20 jaar een betaalde hobby!
When in doubt, the auditor is always right!
zaterdag 28 januari 2023 om 19:14
Grappig om dit te lezen. Ja een vooroordeel is dus inderdaad dat lesvoorbereidingen weinig tijd kosten.Student201 schreef: ↑28-01-2023 17:01Waarom dan? Ik ben goed in beta vakken. De docenten die ik had, wi bv, gingen de paragraaf doornemen en wat vb sommen samen maken. Eventueel zelf nog een leuk vb verzinnen.
Dat vergt toch geen voorbereiding?
Hier docent mbo. Wij maken al het onderwijs zelf. We hebben theorieboeken en eindtermen (werkprocessen noem je dit in het mbo) waarin staat wat de student moet kunnen. Maar de inhoud van de vakken en opdrachten bedenken we allemaal zelf. Wij werken niet met methodes, omdat wij die veel te theoretisch en klassikaal vinden (boek, werkboek). Dit werkt niet voor mijn doelgroep. Je wilt het onderwijs laten aansluiten op de doelgroep, de maatschappij en het werkveld. Een continue proces van verbeteren en aanpassen. Elke 5 jaar zijn er vernieuwde eindtermen en moet sowieso alles op de schop.
Dus ja, lesvoorbereidingen kosten mij veel tijd. Voor een les van 2 uur ben ik met geluk 10 minuten bezig (als er al een goed vak staat en ik het vak ken), maar dit kan ook 2 uur zijn. Daarnaast hebben wij ongeveer 40 verschillende vakken die wij allemaal moeten kunnen geven. Dus je hebt altijd wel iets in het rooster wat je nog niet kent. Elke periode geef je ook veel verschillende vakken, dus je kunt niet 1x voorbereiden en dan die les 4x geven in een week.
Ik klaag niet hoor. In het mbo krijg je relatief veel tijd (voor taken) om onderwijs te ontwerpen en voor te bereiden. Maar dit is wel waar een groot gedeelte van mijn vakanties aan op gaan. Samen met het nakijken. Dus ja...docent zijn heeft veel verschillende vormen. Ik hoop dat ik heb kunnen uitleggen dat voorbereiden van lessen veel tijd kan kosten.
herfst100 wijzigde dit bericht op 28-01-2023 19:17
0.70% gewijzigd
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 19:17
Er zit echt veel meer helderheid in hoe docenten hun uren hebben uitgelegd dan hoe ieder ander zijn tijd uit zit te leggen.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 19:11Je bent uiteraard niemand verantwoording schuldig. Maar het is wel bijzonder dat de meeste mensen hun uren wel kunnen duiden, incl lummelen bij de koffie automaat. Maar dat zodra je leerkracht bent, het alleen maar mistig blijft. Breng er dan eens gewoon helderheid over. Mij maakt het nl. geen drol uit of je veel of weinig uren maakt, want ik wil in alle gevallen niet voor de klas staan. Maar wat is de winst om er zo vaag over te blijven doen? Dat vooral snap ik niet en student geloof ik ook niet.
Hoeveel uur staat er op jouw contract voor de klas staan en hoeveel uur voor overig en klopt dat met het terugkopen van uren?
Ik werk nu zelf iets meer dan waar ik voor betaald krijg, dus moet zelf ontzettend goed waken dat ik zelf stop. Maar heb ook werk gedaan waarbij ik eigenlijk dubbel kon verdienen, want geld voor mijn werk (inhoudelijk) en dat in uren van een ander (supersimpel) baantje en dubbel cashen zeg maar. Ik deed daar naar niemand geheimzinnig over. Vertelde doodleuk dat ik eigenlijk alleen betaald kreeg voor aanwezigheid. Nu is dat in het onderwijs niet zo. Maar om even de vergelijking te maken dat ik nu al mijn uren kan verantwoorden (en meer als er naar gevraagd werd) en in een andere baan die uren eigenlijk helemaal niet kon verantwoorden, want ik deed niks. Waar het op neerkomt, mensen kunnen meestal vrij makkelijk hun uren verantwoorden, of ze nu druk of rustig werk hebben. Dat kun je neem ik aan ook als je in het onderwijs werkt?
Nou ja hier: ik werk dagelijks van kwart voor 8 tot ongeveer 5, half 6. En als ik mijn wel niet afkrijgen dan doe ik dat op mijn vrije dag, want ik werk 80% en heb dus een vrije dag.
Die verantwoording moest je aan je leidinggevende afleggen toch? Wij hebben gewoon ieder jaar een spreadsheet waar wat standaard berekeningen inzitten die je invult en het gesprek heb je met je leidinggevende, niet met iemand op Viva of ome Kees op een verjaardag. Dat doe je als jurist ook niet nl, elke minuut die je werkt bediscussiëren.
zaterdag 28 januari 2023 om 19:17
Wat leuk hoe je hierover vertelt.Auditor schreef: ↑28-01-2023 19:13Dat hoor ik wel eens, ja.
Nou weet ik niet in wat voor hoedanigheid jij met auditoren te maken hebt gehad en wat voor soort audit dat was, dus misschien was het ook wel saai
Zelf ervaar ik het absoluut niet zo.
Sterker, ik vind het enorm avontuurlijk.
Ik kom overal, bij allerlei soorten organisaties (veelal bedrijven in transport en vervoer, technische handel en automotive) en ik mag altijd alles zien, kom op plekken waar niemand komt, mag met iedereen praten, van de algemeen directeur tot de leerling monteur in de werkplaats. Mijn ervaring is dat mensen graag vertellen over hun werk en dat er soms bijzondere verhalen naar boven komen.
Een vrachtwagenchauffeur die een universitaire graad bleek te hebben, maar het studentenbaantje als chauffeur toch leuker vond. Hij las in de avond in zijn kabine wél de grote filosofen….
Ik zie hoe dingen worden gemaakt, ontworpen, vervoerd en verkocht.
Nee, helemaal niet saai. Het is al 20 jaar een betaalde hobby!
![Heart :heart:](./../../../../smilies/red_heart_face.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 19:18
Nee, please!Kattentuintje schreef: ↑28-01-2023 19:14Jammer dat het nog steeds vrijwel alleen over de uren in het onderwijs gaat. Daar anders een apart topic voor openen?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 19:19
Als er 1 beriep is waarin taken en tijd tot de minuut zijn vastgelegd is het wel onderwijs.Mevrouw75 schreef: ↑28-01-2023 19:17Er zit echt veel meer helderheid in hoe docenten hun uren hebben uitgelegd dan hoe ieder ander zijn tijd uit zit te leggen.
Nou ja hier: ik werk dagelijks van kwart voor 8 tot ongeveer 5, half 6. En als ik mijn wel niet afkrijgen dan doe ik dat op mijn vrije dag, want ik werk 80% en heb dus een vrije dag.
Die verantwoording moest je aan je leidinggevende afleggen toch? Wij hebben gewoon ieder jaar een spreadsheet waar wat standaard berekeningen inzitten die je invult en het gesprek heb je met je leidinggevende, niet met iemand op Viva of ome Kees op een verjaardag. Dat doe je als jurist ook niet nl, elke minuut die je werkt bediscussiëren.
Voordeel is dat ik toch niet kan rekenen, dus ik doe maar wat
![Tongue out :P](./../../../../smilies/1_tongue_out.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 19:22
Maar dat ben je toch ook opzettelijk vaag in je antwoord? Als iemand zegt dat hij manager is, en jij vraagt van wat ‘en hij zegt ‘dat hangt er van af wat ik manage’, dan weet je ook nog steeds precies niks.Auditor schreef: ↑28-01-2023 18:18Het voordeel van mijn baan is dat niemand weet wat het is en dat er ook geen opvattingen over bestaan.
Tenminste, bij het algemene publiek.
Het vergt altijd wat uitleg aan mensen als ze vragen wat ik doe.
“Ik ben auditor”
“Euh, wat is dat?”
“Ik doe controles in bedrijven”
“Wat controleer je dan?”
“Dat ligt aan het auditschema waar ik voor ben”
“Auditschema??”
Ik werk regelmatig met auditoren (en geloof me, jullie gaan niet met ruzie weg, we zijn niet gek, maar er wordt stevig geklaagd als de deur eenmaal dicht is
![Proud :proud:](./../../../../smilies/83_proud.gif)
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in