![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Misvattingen over jouw beroep
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 14:12
Even een luchtig topicje:
Welke misvattingen bestaan er over jouw beroep?
Ik trap af. Ik ben specialistisch jurist en ik merk dat collega's daar vaak een verkeerd beeld bij hebben. Zij denken vaak dat het werk heel saai is, dat ik dagenlang opgesloten zit in een kamer om in wetboeken te bladeren, juridisch geneuzel over de juiste woorden, verwijzingen, punten en komma's. In de werkelijkheid is dat maar een heel klein deel van het werk. Vaak komt het juist neer op strategisch advies, zoals het uitzoeken van de mogelijkheden die er wél zijn, waarbij een goede dosis creativiteit heel erg van pas komt.
En dan over andere beroepen. Mijn moeder vroeg wel eens aan mij: "Maar als je psycholoog bent, dan kan je toch in iemands hoofd kijken?"
Welke misvattingen bestaan er over jouw beroep?
Ik trap af. Ik ben specialistisch jurist en ik merk dat collega's daar vaak een verkeerd beeld bij hebben. Zij denken vaak dat het werk heel saai is, dat ik dagenlang opgesloten zit in een kamer om in wetboeken te bladeren, juridisch geneuzel over de juiste woorden, verwijzingen, punten en komma's. In de werkelijkheid is dat maar een heel klein deel van het werk. Vaak komt het juist neer op strategisch advies, zoals het uitzoeken van de mogelijkheden die er wél zijn, waarbij een goede dosis creativiteit heel erg van pas komt.
En dan over andere beroepen. Mijn moeder vroeg wel eens aan mij: "Maar als je psycholoog bent, dan kan je toch in iemands hoofd kijken?"
zaterdag 28 januari 2023 om 20:06
Je hebt in verhouding natuurlijk wel meer vrij als part timer in het onderwijs. Of je 6 x 1 extra dag vrij bent of 6 x 2 of 3 dagen. Dat zijn andere verhoudingen. Dat werkt hetzelfde als dat je aan iemand in de zorg vraagt om weekenden te draaien. In verhouding zouden er dan ook een stuk minder weekenden gewerkt moeten worden door de part timer dan door de fulltimer. Omdat het gaat om de verhoudingen. Het percentage tov je normale werkuren.Procne schreef: ↑28-01-2023 19:25Sorry, maar volgens mij snap je niet hoe een parttime baan werkt. Of kun je niet rekenen.
Stel dat je 0,6 fte werkt. Maandag t/m woensdag. Dan werk je dus niet op donderdag en vrijdag. De donderdagen en vrijdagen in vakantieweken zijn dan ook geen ‘extra vakantie’, maar gewoon dagen waarop je normaal gesproken ook al niet werkt (en niet voor betaald krijgt). Dat is overal zo, niet alleen in het onderwijs.
Overigens werken parttimers in het onderwijs vaak in verhouding meer, omdat vergaderingen en ouderavonden niet naar rato van je werkuren zijn. Je mag niet ineens al na 3/5de deel van de vergadering naar huis als je 0,6 fte werkt.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:09
Ja, maar daarom krijg je ook minder betaald. Dat is het hele idee van parttime werken: je werkt minder uren en krijgt ook minder salaris. Dat is overal zo, niet alleen in het onderwijs.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:06Je hebt in verhouding natuurlijk wel meer vrij als part timer in het onderwijs. Of je 6 x 1 extra dag vrij bent of 6 x 2 of 3 dagen. Dat zijn andere verhoudingen. Dat werkt hetzelfde als dat je aan iemand in de zorg vraagt om weekenden te draaien. In verhouding zouden er dan ook een stuk minder weekenden gewerkt moeten worden door de part timer dan door de fulltimer. Omdat het gaat om de verhoudingen. Het percentage tov je normale werkuren.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:10
Haha, ohja, dat dat naast je baan ook je hobby is, en daar élke vakantie naar toe gaat én dat je de grootste fan bent van een van de voetbalclubs aldaar.. Mijn taal wordt in meerdere landen gesproken en ik ben in een groot deel zelfs nog nooit geweest.cuculuscanorus schreef: ↑28-01-2023 19:52Dat ik het land van de taal waarin ik lesgeef echt heel geweldig vind en alles er leuk aan vind en heel de dag daar mee bezig ben.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:11
Dankjewel, interssant om een werkdag terug te lezen. Denk je dat jouw mentor ook nog thuiswerkt? Jullie hebben wel een slechte pauze, lijkt me niet gezond.Suniva schreef: ↑28-01-2023 19:32Nou exacte aantallen heb ik als stagiair dan weer niet. Maar. Ik doe als onbetaalde stagiair wekelijks met mijn mentor mee. Dat betekent dat we om kwart voor 8 beginnen, de schooldeur gaat om kwart voor 9 open, start lessen 9 uur. Van 12.00 uur tot 12.20 hebben we pauze (nou ja, in theorie, in de praktijk ben je de laptops uit een andere klas waar ze 's ochtends zijn gebruikt aan het halen, eindelijk plassen, thee pakken, kinderen die gevallen zijn en naar binnen komen aan het troosten, de handdoekjes en toiletrollen aan het bijvullen en je boterham naar binnen aan het proppen) . Om 15.00 uur is de school klaar maar bij ons wordt het laatste kind standaard om 15.15 uur pas opgehaald dus dan kunnen we pas weer aan het werk. Als we geluk hebben is er al veel nagekeken en anders starten we met nakijken van taalwerk, rekenwerk, spelingswerk etcetera. Als er nog niks is gedaan dan zijn we daar minstens een uur mee bezig want alles x 32. Daarna moeten we mijn lessen evalueren en de planning voor de volgende stagedag maken, ondertussen komen er tig collega's binnen en moet mentor de volgende lesdag voorbereiden. Tussendoor wordt er gecommuniceerd met ouders, zorgaanbieders van de kinderen, overlegd en noem het allemaal maar op. Al met al zijn we nooit voor 17 uur klaar. Zelfs ik als onbetaalde stagiair niet.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:11
Dat de zorg zo’n ondergewaardeerde baan is.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:11
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zaterdag 28 januari 2023 om 20:12
Verontwaardigd persoon op kringverjaardag: "Hoezo heb jij geen campingtips? Dat is je vak toch!"
zaterdag 28 januari 2023 om 20:13
Huhh, niet toch.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:06Je hebt in verhouding natuurlijk wel meer vrij als part timer in het onderwijs. Of je 6 x 1 extra dag vrij bent of 6 x 2 of 3 dagen. Dat zijn andere verhoudingen. Dat werkt hetzelfde als dat je aan iemand in de zorg vraagt om weekenden te draaien. In verhouding zouden er dan ook een stuk minder weekenden gewerkt moeten worden door de part timer dan door de fulltimer. Omdat het gaat om de verhoudingen. Het percentage tov je normale werkuren.
Stel een partimer die 3 dagen werkt pw een een fulltimer hebben beide 1 week vrij.
De fulltimer heeft dan 5 vrije dagen op 5 dagen werken.
De parttimer 3 vrije dagen op 3 dagen werken.
De verhouding is toch gwn hetzelfde? Die 2 extra dagen van de parttimer zijn gwn onbetaald
Zwetser
zaterdag 28 januari 2023 om 20:13
Ik ben net zo irritant. Wil graag vaak tot in detail alles weten. Is niet zo'n fijn trekje van me geloof ik. Ik zal stoppen met meedrammen ; )Student201 schreef: ↑28-01-2023 19:36Hahahah yup, kind off (sommige docenten dan, lang niet alle, zoals ik expliciet vermeld). Ik dram graag![]()
Best irritant eigenlijk hahaha
zaterdag 28 januari 2023 om 20:15
Is t dat niet dan?
Misschien wel gewaardeerd in complimentjes van mensen op straat. Maar niet in vergoeding. Niet in compensatie voor de verschrikkelijke werktijden. Niet als je afgesnauwd wordt door een patiënt, waar je t beste mee voorhebt. Etc.
Zwetser
zaterdag 28 januari 2023 om 20:15
Ik snap níks van jouw logica.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:06Je hebt in verhouding natuurlijk wel meer vrij als part timer in het onderwijs. Of je 6 x 1 extra dag vrij bent of 6 x 2 of 3 dagen. Dat zijn andere verhoudingen. Dat werkt hetzelfde als dat je aan iemand in de zorg vraagt om weekenden te draaien. In verhouding zouden er dan ook een stuk minder weekenden gewerkt moeten worden door de part timer dan door de fulltimer. Omdat het gaat om de verhoudingen. Het percentage tov je normale werkuren.
Natuurlijk heb je meer vrij, je krijgt ook maar voor een deel betaald, net zoals je overal maar voor die ene dag betaald krijgt.
En die vakantie is dus, als je 1 pw week werkt 6x1 dag vakantie, de rest is jouw eigen tijd. Net zoals je op kantoor 1 dag vrij neemt en dan de hele week vrij bent, aka een week vakantie.
Die verhoudingen zijn echt prima in orde.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:16
Nog een vooroordeel over werken in het onderwijs. Toen ik terugkwam van een Romereis met 80 vijfdeklassers, waren er meerdere ouders die me vertelden dat ik toch maar geluk had met zo’n baan, waarbij ik op kosten van de baas op vakantie mocht. Dat ik elke dag (inclusief weekend) van 6:00 tot 20:00 in touw was en vaak ook nog avonden en nachten moest surveilleren, omdat de schatjes anders het hotel zouden slopen/zichzelf een coma in zouden zuipen, ging er bij deze ouders niet in.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:16
Hbo. Bij elke module moet beschreven zijn welke competenties er geleerd worden, op welk niveau, bij welke andere competenties van andere vakken het aansluit, hoe het aansluit bij de leerlijn door de studie heen, hoe het aansluit bij landelijk bepaalde competenties, hoe het aansluit bij internationaal beschreven competenties, welke beoordelingscriteria er gebruikt worden, voor elk criterium een rubric waarin staat wanneer het onvoldoende, voldoende of goed is, etc etc etc. En dan komt nog de praktische info met wanneer toets data en lessen en herkansingen zijn. Hele boekwerken zijn dat.Student201 schreef: ↑28-01-2023 20:06@ginevra, die module klinkt wel vrij onzinnig inderdaad zeg. Waar is dit? Mbo? Hbo? Wo?
En je moet bepaalde certificaten halen om dat allemaal te mogen schrijven.
Verandert er iets in een vak, bv dat je ipv een toets toch liever een opdracht geeft? Dan moet je langs de curriculumcommissie, de toetscommissie, de vakgroep, het cluster….. dat zijn (samen met alle mensen die er iets van moeten vinden) weer zo 20 manuren voor een beslissing. Plus alle documenten om het te onderbouwen. In de avonden hè, daar kom je overdag niet aan toe.
Maar we hebben veel vakantie ja.
Gek dat we zo’n personeelstekort hebben, je zou denken dat ze in rijen dik voor de deur zouden staan. Ik hou van mijn werk hoor, ik klaag niet en ik ben ook tevreden over het salaris, maar laten we niet doen alsof het zo weinig werk is,
zaterdag 28 januari 2023 om 20:17
Hahaha jaa dit. In t echt valt t mee, maar online heb ik vaak ook de neiging om dan maar door te blijven gaan. Omdat ik t dan tot in detail wil weten. En als ik t er niet mee eens ben, ben ik helemaal losHoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:13Ik ben net zo irritant. Wil graag vaak tot in detail alles weten. Is niet zo'n fijn trekje van me geloof ik. Ik zal stoppen met meedrammen ; )
![Sad :(](./../../../../smilies/1_sad.gif)
Ik heb t drammen opgegeven hier geloof ik
Zwetser
zaterdag 28 januari 2023 om 20:17
Als je vrije dagen krijgt op contractbasis wel. Maar als je vrije dagen krijgt op opgebouwde overuren niet. En voor wat ik begrijp werkt de (fulltime) docent zoveel overuren, waardoor deze opgespaard worden voor in de vakanties. Iemand die part time werkt kan nooit zoveel overuren opsparen om net zoveel vakantiedagen daarvoor terug te krijgen. Dat gaat naar verhouding neem ik aan.Student201 schreef: ↑28-01-2023 20:13Huhh, niet toch.
Stel een partimer die 3 dagen werkt pw een een fulltimer hebben beide 1 week vrij.
De fulltimer heeft dan 5 vrije dagen op 5 dagen werken.
De parttimer 3 vrije dagen op 3 dagen werken.
De verhouding is toch gwn hetzelfde? Die 2 extra dagen van de parttimer zijn gwn onbetaald
zaterdag 28 januari 2023 om 20:17
Nee, niet in vergoeding nee, maar ik ken echt niemand die iets anders zegt dan: zorg? Ik bewonder je, echt ondergewaarde baan.Student201 schreef: ↑28-01-2023 20:15Is t dat niet dan?
Misschien wel gewaardeerd in complimentjes van mensen op straat. Maar niet in vergoeding. Niet in compensatie voor de verschrikkelijke werktijden. Niet als je afgesnauwd wordt door een patiënt, waar je t beste mee voorhebt. Etc.
Toch? Ja zorgmanagers, die krijgen een bak stront over zich. Nu weet ik er niks van, maar ik kan me zo voorstellen dat wat dát betreft zorgmanagers wel ondergewaardeerd worden.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:17
zaterdag 28 januari 2023 om 20:18
Jawel.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:17Als je vrije dagen krijgt op contractbasis wel. Maar als je vrije dagen krijgt op opgebouwde overuren niet. En voor wat ik begrijp werkt de (fulltime) docent zoveel overuren, waardoor deze opgespaard worden voor in de vakanties. Iemand die part time werkt kan nooit zoveel overuren opsparen om net zoveel vakantiedagen daarvoor terug te krijgen. Dat gaat naar verhouding neem ik aan.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:19
Bij ons gingen de docenten tijdens eindejaarsreis in Spanje meezuipen, en waren soms niet veel minder zat dan de leerlingen.Procne schreef: ↑28-01-2023 20:16Nog een vooroordeel over werken in het onderwijs. Toen ik terugkwam van een Romereis met 80 vijfdeklassers, waren er meerdere ouders die me vertelden dat ik toch maar geluk had met zo’n baan, waarbij ik op kosten van de baas op vakantie mocht. Dat ik elke dag (inclusief weekend) van 6:00 tot 20:00 in touw was en vaak ook nog avonden en nachten moest surveilleren, omdat de schatjes anders het hotel zouden slopen/zichzelf een coma in zouden zuipen, ging er bij deze ouders niet in.
We hebben echter ook 1x een reis gehad, waarna sommige docenten besloten nooit meer deze reis te gaan doen. Het hele hotel was ondergekotst door meerdere leerlingen. Viel niet erg goed geloof ik
Zwetser
zaterdag 28 januari 2023 om 20:19
Dit gaat dus niet zo op in het onderwijs.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:06Je hebt in verhouding natuurlijk wel meer vrij als part timer in het onderwijs. Of je 6 x 1 extra dag vrij bent of 6 x 2 of 3 dagen. Dat zijn andere verhoudingen. Dat werkt hetzelfde als dat je aan iemand in de zorg vraagt om weekenden te draaien. In verhouding zouden er dan ook een stuk minder weekenden gewerkt moeten worden door de part timer dan door de fulltimer. Omdat het gaat om de verhoudingen. Het percentage tov je normale werkuren.
In verhouding maakt een parttimer vaak meer overuren dan een fulltimer.
Exacte cijfers zijn ook lastig omdat je het ene jaar met een complexer jaar te maken hebt dan met het andere jaar. Je werkt met kinderen. En die zijn allemaal anders en het ene kind heeft meer aandacht nodig dan het andere kind. Dus in het ene jaar zal je dus ook meer uren in die zorg moeten stoppen dan het andere jaar. Zelfde als met bepaalde veranderingen binnen het onderwijs, nieuwe methodes, nieuwe visie die uitgewerkt moet worden, een taalbeleidsplan die na 4 jaar weer herschreven moet worden etc.
zaterdag 28 januari 2023 om 20:19
Ik ben gespecialiseerd verpleegkundige en je hebt bij ons recht op 22 vrije weekenden per jaar. Het maakt niet uit hoeveel je werkt.Hoerabanaan schreef: ↑28-01-2023 20:06Je hebt in verhouding natuurlijk wel meer vrij als part timer in het onderwijs. Of je 6 x 1 extra dag vrij bent of 6 x 2 of 3 dagen. Dat zijn andere verhoudingen. Dat werkt hetzelfde als dat je aan iemand in de zorg vraagt om weekenden te draaien. In verhouding zouden er dan ook een stuk minder weekenden gewerkt moeten worden door de part timer dan door de fulltimer. Omdat het gaat om de verhoudingen. Het percentage tov je normale werkuren.
En dan on topic. Men denkt altijd dat we alleen maar po’s geven en billen wassen. Of, wat ik al eerder las, dat we eigenlijk arts wilden worden.
Ook denkt men dat heel veel werk wat ik doe door artsen wordt gedaan.
Alsjemenou!
zaterdag 28 januari 2023 om 20:20
Oh ja, een collega van mij is ooit om 3 uur S nachts bezig geweest de ondergekotste gang en slaapkamers te poetsen, op een studiereis.
De studenten waren er te bezopen voor, en we wilden ook niet op de zwarte lijst van het hotel komen te staan. Dus dan sta je zelf in je pyjama het zure braaksel op te vegen.
Maar het is pure vakantie hoor, zo’n reisje
![ROFL :rofl:](./../../../../smilies/smlach010.gif)
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in