Werk & Studie alle pijlers

Oefenen voor assessment..Nut: Ja/Nee?

17-01-2009 19:24 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo Viva-forummers,



Mijn allereerste keer op het forum! Heb al wel veel meegelezen!

Mijn forumnaam is MrY. Ik ben 26 jaar.



Nu heb ik iets waar ik meezit. Ik volg een universitaire studie! Nee, hier zit ik niet mee! Hiervoor heb ik een HBO-studie gedaan. Ik zit ook niet met dit!

Waar zit ik wel mee?

In de branche waarin ik uiteindelijk werkzaam wil zijn is het bij de sollicitatie de procedure dat er een assessment plaatsvindt.

Sollicitatiebrieven maken heb ik geen moeite mee. De sollicitatiegesprek heb ik ook geen moeite mee. Maar in het verleden heb ik een assessment gehad en scoorde daarbij onder het gemiddelde. Het assessment was een soort van IQ-test in combinatie met persoonlijkheidsvragen. Doordat mijn resultaat niet aan de normen voldeed was dat assessment voor mij het eindstation in de sollicitatieprocedure.

Hier baalde ik ontzettend van, vooral omdat ik het tijdens de gesprekken wel goed had gedaan!



Ik heb nu een soort van angst voor assessments.

Laatst heb ik de boeken ' De kleine assessmentgids ' en ' Het psychologisch onderzoek ' van W. Bloemers gekocht.

Zijn er mensen die ervaring hebben met deze boeken?



En verder luidt de hoofdvraag van mij:



Is het mogelijk om te oefenen voor een assessment? Het antwoord is waarschijnlijk:Ja !

Maar heeft het effect dat oefenen?



Hebben jullie verder nog tips over hoe ik mij zou kunnen voorbereiden op een assessment?



Nou......ik hoop op reacties! Alvast bedankt!



Greetz,

MrY
Alle reacties Link kopieren
Helaas is 'assessment' een containerbegrip. Zolang je niet weet uit welke onderdelen een assessment bestaat heeft het weinig zin om te oefenen. Je kunt natuurlijk wat testjes via het internet maken zodat je een beetje bekend raakt met de methodes. In een rollenspel of interview zal men proberen jouw voorkeursgedrag boven water te krijgen. Men probeert dus niet om je in de val te laten lopen. Dat lijkt me goed om te weten.



De beste voorbereiding bestaat uit rust, op tijd komen en je van tevoren goed laten informeren over wat je kunt verwachten. Verder vind je op intermediair.nl bij 'Advies' veel aanvullende informatie over assessments. Succes!
MrY,



Ik heb niet zo heel lang geleden ook twee assessmentdagen mee gemaakt en heb veel aan beide boekjes gehad die je noemt.

Tuurlijk moet je de adviezen niet klakkeloos overnemen; het is immers de bedoeling dat je je als jezelf presenteert.

In beide boekjes staan veel oefenopgaven en daar heb ik mee geoefend.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb twee keer zo'n test ondergaan. Mijn voorkeur heeft het niet.

Afhankelijk van je niveau zal de test in zwaarte toe of afnemen.
IQ-testen kun je zeker wel trainen. Zorg er iig voor dat je weet wat voor IQ-test vragen er bestaan (in het algemeen). Zodat je je niet hoeft bezig te houden met je afvragen wat nou de bedoeling is.



Testen die over je persoonlijkheid gaan kun je niet oefenen, vul gewoon in wat voor jou goed lijkt, daar komt een profiel uit dat meestal wel herkenbaar is. Er bestaan geen goede of foute profielen, het ligt aan de baan en aan het al bestaande team of je profiel aantrekkelijk is voor de ze.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de boeken ook in huis gehaald voor een intelligentietest die ik heb moeten doen en daarvoor was het oefenen echt perfect. Cijferreeksen enzo kun je daarmee prima trainen, ik was goed voorbereid op die testen door die boeken.



In hoeverre het ook helpt bij een 'echte' assessment kan ik niet zeggen, want dat deel heb ik niet nodig gehad. Maar als IQ testen daarvan onderdeel uitmaken, raad ik ze zeker aan.
Alle reacties Link kopieren
Als het een goede assesment is dan heeft oefenen niet zo heel veel zin. Dan toont zo'n test jouw niveau en/of capaciteiten aan. Zoals iemand hier schrijft, kun je wel zo'n oefenboekje lezen dat je weet hoe ze vragen stellen. Dat scheelt dan wel tijd. Maar verder kun je niet veel doen. Ja je er niet zo druk om maken! Ik denk dat je als je zenuwachtig bent alleen maar slechtere resultaten krijgt...

Succes
if they like you you'll know, if they don't you'll be confused
Alle reacties Link kopieren
Een assessment kan uit heel veel verschillende onderdelen bestaan. Voor sommige is het nuttig je voor te bereiden, voor andere onderdelen wordt het juist af geraden.

Uiteraard kun je je wel inlezen als je wilt weten hoe een assessment in zijn werk gaat. Ik heb afgelopen weken 2 assessments moeten ontwikkelen, hiervoor heb ik onder andere de volgende boeken gebruikt;

• Smit, G., Verhoeven, H., Driessen, A. (2006) Personeelsselectie & assessment, wetenschap in de praktijk Gorcum Assen

• Bloemers, W. (2004) De kleine assessmentgids. AMBO Amsterdam

• Seegers, J. (2006). Assessment centers: fundament voor HRM. Alphen aan den Rijn, Kluwer

• Minden, van der, J.R. (2006). Assessment centers. Amsterdam, Business Contact

• Wijchers, Th.R., Van den Broek, C.A.H. (2002) Werving selectie & introductie Kluwer Deventer



Door deze boeken kun je redelijk in gaan zien hoe een assessment kan werken. Maar nogmaals; zolang je niet weet welke onderdelen er in jouw assessment aan de orde gaan komen, kan niemand hier zeggen of het raadzaam is om te gaan oefenen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe!!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook voor mijn assessment het boek van Bloemers gehaald, vooral om analogieën en ruimtelijk inzicht te oefenen. En moet zeggen, sommige opgaven waren precies hetzelfde. Het leert je soms ook hoe je een bepaald patroon kan herkennen. In hoeverre het helpt bij rollenspellen, geen idee, je weet nl nooit wat voor rollenspel je krijgt en iedereen reageert anders op een bepaalde situatie
Alle reacties Link kopieren
{/quote]Ik heb ook voor mijn assessment het boek van Bloemers gehaald, vooral om analogieën en ruimtelijk inzicht te oefenen[/quote]



Probeer eens deze website:



http://www.fibonicci.com/nl/ruimtelijk-inzicht



http://www.fibonicci.com/nl/analogieen



Zeker een aanrader

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven