Werk & Studie alle pijlers

Onderwijsassistent als groepsleerkracht??

03-04-2009 07:23 75 berichten
Alle reacties Link kopieren
De volgende situatie kom ik tegen tijdens mijn stage op een basisschool.



Voor groep 3 staat een onderwijsassistent fulltime als groepsleerkracht. Zij is opgenomen in de formatie als o.a. en fungeert als volwaardig leerkracht. Maar: ze heeft alleen een mbo opleiding gedaan. Zij voert oudergesprekken (alleen) en staat hele dagen voor de klas.



Mag dit zomaar? Ik dacht juist dat een onderwijsassistent incidenteel wel eens een groep mocht overnemen, maar alleen onder verantwoording van de groepsleerkracht.



Ik vind dit zo'n rare situatie. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat zij, als 20-jarige spw'er, dezelfde kennis en ervaring in huis heeft als een afgestudeerd pabo'er.
Alle reacties Link kopieren
Denk niet dat je dan geheel verzekerd bent als leerkracht met onderwijsassistent opleiding.. En de kennis ontbreekt natuurlijk wel.. MAAR dat gezegt te hebben, ik heb zelf SPW gedaan en ken wel onderwijsassistentes die ik beter vond in de klas dan de gemiddelde leraar.. De manier van lesgeven en oudergesprekken moet je wel examen in doen op de opleiding.



Maar goed denk dat leraren maar voor de klas moeten staan en niet onderwijsassistentes.. als het niveau op de pabo al vaal niet zo goed aangeschreven wordt valt het (vaak) ook tegen van mbo waar ze wat minder diep in de stof gaan.. (je hoeft ook geen examen in te doen alleen de lessen te volgens en als je slaagt voor de cito toets nl en rekenen krijg je een certificaat)
Het schijnt dat je als onderwijsass een klas mag draaien met de deur open. Ja, klinkt raar he, maar dat heb ik gehoord tijdens mijn onderwijstijd. Ook als je als PABO studente derde jaars bent schijn je al zelfstandig, zonder toezicht, voor de klas te mogen staan. Ik was zoiezo verbaasd over wat er allemaal kan op een school, wie er voor de klas staat etc.
Alle reacties Link kopieren
Ik verbaas me er gewoon over. Wat is mijn diploma dan straks waard? Ik had kennelijk net zo goed verkort spw kunnen gaan doen, was ik nu al klaar geweest!
Het gaat ook vaak om hoe je bent. Er is zo'n groot verschil tussen leerkrachten onderling en onderwijsass. De ene leerkracht is de andere niet. Ik heb meegemaakt dat nog niet afgestudeerden al wel een baan aangeboden kregen omdat ze gewoon goed waren. Zij werden dus opgenomen in de formatie en voor de klas gezet zonder dat ze afgestudeerd waren. Sommigen zijn gewoon ook wel echt goed hoor.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de opleiding onderwijsassistent gedaan (is mbo 4) en de pabo (niet afgemaakt). als onderwijsassistent mag je hele dagen voor de klas staan maar je staat altijd wel onder toezicht van een leerkracht (kan best iemand uit een andere groep zijn). je krijgt natuurlijk ook een stuk minder betaald... dus als ik jou was zou ik toch blij zijn dat je de pabo aan het doen bent. Overigens vond ik persoonlijk onderwijsassistent een betere opleiding dan de pabo. Je loopt ook veel meer stage als onderwijsassistent.
Alle reacties Link kopieren
quote:JufJasmijn schreef op 03 april 2009 @ 07:46:

Ik verbaas me er gewoon over. Wat is mijn diploma dan straks waard? Ik had kennelijk net zo goed verkort spw kunnen gaan doen, was ik nu al klaar geweest!





Nee, natuurlijk niet.



De pabo is HBO niveau. Spw is MBO niveau. Jij hebt nu HBO niveau, anders had je MBO niveau geahd. Dit zul je ook terugzien in je salaris.



Bovendien het gaat om wat JIJ uit je studie haalt niet hoe lang je ermee bezig bent. Spw en pabo zijn 2 verschillende studies, wie weet hoe moeilijk zij het nog gaat krijgen omdat ze bepaalde dingen niet op school meegekregen heeft? Ik denk dat je naar jezelf moet kijken en wat jij uit je studie haalt. Wat maakt nou 1 jaartje ook uit?



Kan je overigens wel voorstellen dat je je stond de verbazen, een onderwijsassistente is tenslotte wat anders dan een juf.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou er als ouder ook bezwaar tegen maken, eerlijk gezegd. Al is wat er van de PABO komt soms ook bedroevend van niveau en zijn sommige onderwijsassistenten gewoon heel goed, ook door ervaring bijvoorbeeld. Stagiaires alleen een klas laten draaien vind ik echt niet kunnen.



Ik kan me voostellen dat een school zoveel vertrouwen heeft in een onderwijsassistent, dat ze deze een groep laten draaien als er een tekort aan leerkrachten is. Maar dan zou ik als schoolzijnde deze onderwijsassistent naar de PABO sturen en ondertussen de klas onder toezicht laten draaien.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Mijn ervaring is dat er in het onderwijs zo vaak langdurig zieken zijn dat een school studenten gebruikt als vervanging.
Alle reacties Link kopieren
Tja, ik vind het jammer. Ik heb zelf vwo als vooropleiding en probeer zoveel mogelijk uit mijn studie te halen. Ik verbaasde me erover, omdat er toch al zoveel geklaagd wordt tegenwoordig. Zelfs afgestudeerden van de Pabo halen meestal niet het vereiste niveau, laat staan als in de toekomst leerkrachten ook van het mbo mogen komen.
Tja, maar lees nog even de post van Runner. Ik vind dat echt een hele goeie post.
Alle reacties Link kopieren
Is die onderwijsassistent misschien al enige tijd op die school en is ze gewoon goed? En dat ze die aanstelling heeft gekregen met die voorwaarde dat ze de PABO-opleiding deeltijd moet gaan volgen?



Misschien zaten ze een tijdje geleden wel helemaal zonder PABO-afgestudeerden en moesten ze wel hun toevlucht nemen tot een goede onderwijsassistent. En hebben ze om die reden deze constructie verzonnen.

Ik weet natuurlijk ook niet waar dit speelt. In het westen is meer tekort aan afgestudeerde Pabo-ers dan in het oosten.
Alle reacties Link kopieren
Pfff ik vind dat echt flut! Inderdaad als stimulans naar pabo-ers toe of mensen die overwegen leraar te worden want alle status gaat er natuurlijk vanaf, en verder voor de kinderen. Ik wil niet zeggen dat een mbo-er geen goeie opvoeder kan zijn maar je verwacht toch dat er op de pabo dingen als pedagogiek uitgebreid behandeld worden die belangrijk zijn voor het onderwijzen van kinderen. Ik vind onderwijzen van kinderen één van de belangrijkste dingen in de maatschappij en zeer zéker niet iets wat iedereen zomaar eventjes kan en doet.
In groep 3?! Verschrikkelijk!!! Daar ligt de basis voor de komende jaren. Voorspelling; eind groep 4 zullen er aardig wat kindjes doubleren. In groep 7 zullen er nòg kids zitten waar het rekenen tot 20 niet is geautomatiseerd. In groep 6 kids met verschillende spellingsproblemen..... Eind groep 8....ach ja zo kan ik nog wel ff door gaan.



Mij maak je niet wijs dat zij leerstoornissen of aanwezige achterstanden op tijd zal kunnen signaleren en (nog belangrijker) zal kunnen aanpakken.
quote:Margaretha2 schreef op 03 april 2009 @ 08:56:

Pfff ik vind dat echt flut! Inderdaad als stimulans naar pabo-ers toe of mensen die overwegen leraar te worden want alle status gaat er natuurlijk vanaf, en verder voor de kinderen. Ik wil niet zeggen dat een mbo-er geen goeie opvoeder kan zijn maar je verwacht toch dat er op de pabo dingen als pedagogiek uitgebreid behandeld worden die belangrijk zijn voor het onderwijzen van kinderen. Ik vind onderwijzen van kinderen één van de belangrijkste dingen in de maatschappij en zeer zéker niet iets wat iedereen zomaar eventjes kan en doet.Er zullen vast uitzonderingen zijn qua Pabo's maar ik denk dat het opleidingsniveau van de Pabo erg wordt overschat.
Alle reacties Link kopieren
Wat vinden de ouders er van? Bij ons op school valt de onderwijsassistent in als de juf ziek is; dit gaat heel goed. Wordt ze gesteund/begeleid door andere leraren?



Ik vind het verschil MBO en HBO niet zoveel zeggen; beter een goede gemotiveerde MBO-er dan een HBO-er die-dan-maar-pabo-gaat-doen en al die toetsen niet haalt.
Alle reacties Link kopieren
Tjilla, dat denk ik ook, ik ken zelf meerdere mensen die de pabo gedaan hebben en hoewel ik denk dat ze qua karakter superjuffen zijn, heb ik wel vraagtekens bij bepaalde kennis (bv. van spelling en grammatica maar ook van gewoon basis-maatschappelijke dingen). Mijn moeder is ook lerares en heeft de toen nog PA gedaan (Pedagogische Academie geloof ik), en volgens mij was dat wel behoorlijk wat zwaarder.



Maar hoe dan ook, ik verwacht wel van een docentenopleiding dat die tenminste pedagogiek, maatschappelijke vorming, echt tot het bot kennen van spelling en grammatica en rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde ed. inhoudt plus creatieve vakken zoals theater, muziek of 'knutselen'. Maar ook hoe je kinderen erbij kan betrekken, wat je doet met zenuwachtige kinderen, timide kinderen, brutale kinderen, ruzieënde kinderen, pestende kinderen, ed.

Als dat er nu niet inzit, dan vind ik dat echt ernstig en iets waaraan wat gedaan moet worden.



En zéker geen reden om te zeggen okee het niveau van de pabo is ook flut, dan maakt het ook niet meer uit om mbo-ers voor de klas te zetten.
Alle reacties Link kopieren
[quote]LouiseP schreef op 03 april 2009 @ 09:31:

Wat vinden de ouders er van? Bij ons op school valt de onderwijsassistent in als de juf ziek is; dit gaat heel goed. Wordt ze gesteund/begeleid door andere leraren?



De ouders heb ik er nog niet over gehoord, ik weet ook niet of zij wel op de hoogte zijn eigenlijk. De directeur is het aanspreekpunt voor haar, ik geloof niet dat een andere leerkracht haar begeleidt in die zin.



Ik vind het verschil MBO en HBO niet zoveel zeggen; beter een goede gemotiveerde MBO-er dan een HBO-er die-dan-maar-pabo-gaat-doen en al die toetsen niet haalt.

Maar een HBO'er die de toetsen niet haalt, studeert toch helemaal niet af??[/quote]
quote:Margaretha2 schreef op 03 april 2009 @ 09:37:

Tjilla, dat denk ik ook, ik ken zelf meerdere mensen die de pabo gedaan hebben en hoewel ik denk dat ze qua karakter superjuffen zijn, heb ik wel vraagtekens bij bepaalde kennis (bv. van spelling en grammatica maar ook van gewoon basis-maatschappelijke dingen). Mijn moeder is ook lerares en heeft de toen nog PA gedaan (Pedagogische Academie geloof ik), en volgens mij was dat wel behoorlijk wat zwaarder.



Maar hoe dan ook, ik verwacht wel van een docentenopleiding dat die tenminste pedagogiek, maatschappelijke vorming, echt tot het bot kennen van spelling en grammatica en rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde ed. inhoudt plus creatieve vakken zoals theater, muziek of 'knutselen'. Maar ook hoe je kinderen erbij kan betrekken, wat je doet met zenuwachtige kinderen, timide kinderen, brutale kinderen, ruzieënde kinderen, pestende kinderen, ed. Als dat er nu niet inzit, dan vind ik dat echt ernstig en iets waaraan wat gedaan moet worden.



En zéker geen reden om te zeggen okee het niveau van de pabo is ook flut, dan maakt het ook niet meer uit om mbo-ers voor de klas te zetten.



Dat mag je ook zeker verwachten maar de praktijk is helaas echt anders.



Ik heb zelf PABO gedaan (en ondanks dat ik mijn reken en taaltoetsen met glans heb gehaald nog steeds zo af en toe een beroerde speller , geen zorgen, ik sta niet voor de klas ) maar ik vond de Pabo echt alles behalve HBO-niveau, althans, de Pabo die ik heb gevolgd. Alle tentamens waren bijvoorbeeld open boek tentamens, voor bijvoorbeeld een vak als pedagogiek hoefde je dus niets te leren (ik noem nu even peda maar dit geldt voor alle vakken behalve voor de eigenvaardigheid nederlands en rekenen). Je studiepunten had je echt zo binnen. Beoordelingen in de praktijk hingen erg af van hoe je in de groep lag en bij de beoordelende docenten. Bij de een was een slechte praktijk opdracht een; "je hebt ontzettend goed laten zien dat je er toch alles aan hebt gedaan en dus krijg je een voldoende" terwijl bij een ander er een onvoldoende volgde. Uiteraard waren er ook echt ijzersterke en super goede leerkrachten in de dop maar dit was toch wel de tendens.



Ik was zelf absoluut geen goede leerkracht maar heb naast een enkele onvoldoende ontzettend goede en lovende beoordelingen gekregen vanuit de praktijk. In mijn eerste jaar werd me al een baan aangeboden op een stageschool voor wanneer ik afgestudeerd zou zijn. Ik denk puur omdat ik goed paste in de school en daarom ook best goed functioneerde als stagiaire maar natuurlijk niet omdat ik na een jaar al een geweldige leerkracht was.



Ik ben geen geboren leerkracht (ik ben leuk met kinderen maar meer verzorgend) en dat moet je wel zijn denk ik, het is namelijk een enorme zware baan (vond ik). Daarnaast is het onderwijs een uhhhhh aparte wereld zeg maar.
quote:JufJasmijn schreef op 03 april 2009 @ 09:47:

[quote]LouiseP schreef op 03 april 2009 @ 09:31:

Wat vinden de ouders er van? Bij ons op school valt de onderwijsassistent in als de juf ziek is; dit gaat heel goed. Wordt ze gesteund/begeleid door andere leraren?



De ouders heb ik er nog niet over gehoord, ik weet ook niet of zij wel op de hoogte zijn eigenlijk. De directeur is het aanspreekpunt voor haar, ik geloof niet dat een andere leerkracht haar begeleidt in die zin.



Ik vind het verschil MBO en HBO niet zoveel zeggen; beter een goede gemotiveerde MBO-er dan een HBO-er die-dan-maar-pabo-gaat-doen en al die toetsen niet haalt.

Maar een HBO'er die de toetsen niet haalt, studeert toch helemaal niet af??[/quote]Wat zit je eigenlijk het meest dwars?
Alle reacties Link kopieren
Ja erg is dat Tjilla!

Toch vind ik het nog een stapje erger als ik hoor dat mbo-ers gewoon dat werk doen, dan gaat alle glans van de pabo als hbo-opleiding, áls die er al was, toch meteen verloren? Je moet wel héél zeker weten dat je juf wil worden of met kinderen wil werken of whatever ,want ik denk dat als je en beetje getalenteerde havo-er of vwo-er bent en je kan alle kanten op, ook goedverdiende banen, studies met meer inhoud en uitdaging en prestige, dat je je dan wel twee keer bedenkt voor je de pabo gaat doen!

En dat vind ik jammer! Ik weet dat je in sommige landen zelfs een wo-studie gedaan moet hebben om voor de klas te mogen (bv. pedagogiek), óók op de basisschool, en dat in sommige landen leidsters van buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven tenmniste een hbo-opleiding hebben (met natuurlijk bijbehorend salaris). Dan vind ik het jammer te weten dat wij er in Nederland zo met de pet naar gooien ,terwijl het toch een superbelangrijke investering is lijkt mij (vooral als je een kenniseconomie bent )
Alle reacties Link kopieren
quote:tjilla schreef op 03 april 2009 @ 10:18:

[...]





Wat zit je eigenlijk het meest dwars?Eigenlijk precies wat Margaretha zo mooi verwoordt...
Alle reacties Link kopieren
Op een begeven moment haal je die toetsen wel, maar ik wil maar aantonen dat de studierichting die je kiest niet altijd betekent dat je die richting ook op moet. Ik krijg altijd jeuk als mensen er maar van uitgaan dat HBO beter is dan MBO enzovoorts... Ik kan jouw vaardigheden niet beoordelen en wil dat ook helemaal niet doen, maar ik wil maar stellen dat die mbo-er het misschien wel beter kan dan die hbo-er.



Heb je er persoonlijk meer problemen mee omdat jij de studie hebt afgerond of maak je je zorgen over het niveau? Die vraag hoef je alleen voor jezelf te beantwoorden en het antwoord hoeft niet op het forum.
Liever een goede MBO-er dan een flutterige HBO-er.



Kunnen we qua lerarenopleiding niet gewoon terug naar de kweekschool ? Toen was je als onderwijzer nog een hele pief en stond je hoog in aanzien. Hoe zat dat ? Je begon eraan op je 12de en als je 18 was dan stond je voor de klas met 50 kindertjes ? Drie in één bank, en met de liniaal of de aanwijsstok meppen ?



Lijkt me een stuk duidelijker voor "de jeugd van tegenwoordig" dan alle onzin waar "de school" tegenwoordig aandacht aan moet besteden.
Alle reacties Link kopieren
Pabo is toch MBO...??

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven