Werk & Studie alle pijlers

Onderwijsassistent als groepsleerkracht??

03-04-2009 07:23 75 berichten
Alle reacties Link kopieren
De volgende situatie kom ik tegen tijdens mijn stage op een basisschool.



Voor groep 3 staat een onderwijsassistent fulltime als groepsleerkracht. Zij is opgenomen in de formatie als o.a. en fungeert als volwaardig leerkracht. Maar: ze heeft alleen een mbo opleiding gedaan. Zij voert oudergesprekken (alleen) en staat hele dagen voor de klas.



Mag dit zomaar? Ik dacht juist dat een onderwijsassistent incidenteel wel eens een groep mocht overnemen, maar alleen onder verantwoording van de groepsleerkracht.



Ik vind dit zo'n rare situatie. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat zij, als 20-jarige spw'er, dezelfde kennis en ervaring in huis heeft als een afgestudeerd pabo'er.
Alle reacties Link kopieren
quote:mips schreef op 03 april 2009 @ 11:25:

Pabo is toch MBO...??



Haha, echt grappig zeg.



Maar even serieus, goed om te weten dat het vak van leerkracht zo goed bekend staat...
Alle reacties Link kopieren
Het mooie is dat ouders dit soort dingen helemaal niet weten, vandaar dat ze niet protesteren. Ik werk zelf in het middelbaar onderwijs. Officieel moet iemand die wiskunde geeft aan 5 en 6 VWO een universitaire studie wiskunde hebben gedaan. Maar scholen zetten er rustig mensen neer die eerst HAVO en daarna HBO wiskunde hebben gedaan, er staan dus mensen die zelf nooit VWO hebben gedaan voor VWO-klassen.



Was dat nu een uitzondering, dan was het geen probleem. Een enkele HBO-er wiskunde kan een topdocent zijn, met veel inhoudelijke kennis en een fantastische manier van uitleggen.



Maar het is jammer als VWO-leerlingen, die bezig zijn met studiekeuze en alles, in meerderheid leraren hebben die zelf nooit een universiteit van binnen hebben gezien. Om redenen van studiekeuze, om redenen van vakinhoudelijke bagage (er zitten op het VWO niet alleen maar leerlingen die het vak maar met moeite aankunnen, maar ook absolute bollebozen, en lang niet elke HBO-afgestudeerde heeft het wiskundige niveau om die leerlingen uit te kunnen dagen), om redenen van algemene ontwikkeling....



Op dit moment wensen scholen niet op een academisch niveau te betalen, dus solliciteren er weinig academici, dus komen er meer en meer mensen voor de klas die niet bevoegd zijn om het vak te geven. Scholen mogen dit doen, Den Haag legt ze geen strobreed in de weg, ouders protesteren niet omdat ze het niet weten. In de schoolgids staat "dhr de Vries geeft wiskunde", en er staat niet bij vermeld dat dhr de Vries nooit wiskunde heeft gestudeerd, of niet op het vereiste niveau.



De paar academici die het onderwijs nog wel telt, voelen zich een beetje genaaid, want als er dan toch blijkbaar geen opleiding op het juiste niveau vereist is, waarom hebben ze zich dan eigenlijk in een enorme studieschuld gestoken? Dan hadden ze net zo goed een lagere, kortere, goedkopere opleiding kunnen doen.



Hetzelfde probleem als hier wordt geschetst dus, maar dan op middelbare scholen.



Over het algemeen hebben scholen best geld om leraren aan te nemen die wel de vereiste opleiding hebben. Ze zijn echter vrij om ervoor te kiezen dat geld te steken in opleuking van het gebouw, reisjes voor de managers, het salaris van de directeur...en ach, als er toch geen haan naar kraait als er iemand wiskunde staat te geven zonder al teveel van wiskunde te weten....



Er is 1 simpele oplossing voor dit probleem: ouders moeten, via de Ouderraad, of via een landelijk burgerinitiatief, eisen dat scholen bij wet worden verplicht openbaarheid te geven over de diploma's van hun personeel. Het verbaast mij sterk dat ouders dat niet allang hebben gedaan. We lezen immers elke dag in de krant over het niveau van PABO-afgestudeerden, hoe is het mogelijk dat ouders accepteren dat er iemand voor de klas staat die zelfs dat niet al te lastige PABO-diploma niet kon halen? Op de barricades zou ik zeggen, zodat uw zoon of dochter weer met fatsoenlijke taal- en rekenvaardigheden van de basisschool komt.



En trap niet in de smoes "we moesten wel iemand zonder diploma aannemen, vanwege het lerarentekort". Het lerarentekort is er juist omdat het onderwijs op deze manier volstrekt onaantrekkelijk wordt gemaakt voor mensen die nog wel een fatsoenlijke opleiding hebben. Het lerarentekort is er omdat scholen nu vrij zijn om uit een groep sollicitanten de laagst opgeleide persoon te kiezen, omdat er geen enkele ouder is die zegt: "waarom nemen jullie nu die goedkope MBO-stagiaire en niet die duurdere, gediplomeerde, ervaren rot?". Het lerarentekort is er omdat scholen weten dat ze wel degelijk gediplomeerde sollicitanten krijgen als ze in de krant zetten dat ze de hoogste schaal bieden, maar ze zetten in de krant dat ze de laagste schaal bieden, en wassen dan hun handen in onschuld: "er heeft geen enkel gediplomeerd iemand gesolliciteerd". Nee vind je het gek?
quote:JufJasmijn schreef op 03 april 2009 @ 15:21:

[...]





Haha, echt grappig zeg.



Maar even serieus, goed om te weten dat het vak van leerkracht zo goed bekend staat... Voel jij je beter omdat je HBO hebt, is dat het? (serieuse vraag). Het lijkt er namelijk op dat je je gepasseerd voelt door iemand met een lager opleidingsniveau en dat dat het probleem is en niet zo zeer dat er een MBO-er voor de klas staat.
Alle reacties Link kopieren
Wat denk je tjilla, dat een chirurg denkt als het ziekenhuis besluit voortaan een verpleger te laten opereren? Die vreest voor het leven van zijn patienten. Op precies diezelfde manier vrees ik voor de alfabetisering van mijn leerlingen ;)
Hmmm, ik bedoelde eigenlijk beter als in "kijk mij es even met mn HBO" en niet zo zeer beter in kennis en kunnen. (kan het niet zo goed uitleggen zoals je merkt )
Goed, dan mijn reactie. Ik heb de opleiding onderwijsassistent met succes afgerond en ben daarna PABO gaan doen, waar ik in het 5e jaar mee ben gestopt (jaja ik weet het ... ben erover aan het denken om het alsnog af te maken).



Het niveau van onderwijsassistent is in mijn ogen niet hetzelfde als iemand die PABO heeft afgerond. Op de PABO leer je veel meer over leerprocessen. Als een kind, op welk gebied en in welk jaar dan ook, ergens vast loopt, moet jij in staat zijn om dit op te vangen en een passend traject aan te bieden. Als onderwijsassistent heb je die kennis gewoonweg niet. Misschien, als je al 5 jaar als onderwijsassistent werkt, zul je iets mee krijgen van hoe het in theorie werkt. Maar verantwoord uit kunnen voeren gaat nooit niet lukken als je hier niets over geleerd hebt (op de PABO bijvoorbeeld).



In mijn regio (Noord-Limburg) is het onmogelijk om als onderwijsassistent fulltime een klas te draaien onder het mom van 'de groepsleerkracht draagt de eindverantwoordelijkheid'. Het eerste waar ze hier naar vragen als je komt solliciteren, is naar je papieren. Als jij niet aan kunt tonen dat jij onderwijsassistent hebt afgerond maar geen PABO hebt gedaan, zul je ook geen eigen klas krijgen.



En ik ben er blij om dat dat in mijn regio ook niet kan. Zou er niet aan moeten denken dat er op die manier wordt om gegaan met mijn kinderen.



Overigens, men roept steeds dat het niveau op de PABO bedroevend slecht is. Op de PABO waar ik heb gezeten (Kempel Helmond) lag het niveau best hoog (niet de reden waarom ik gestopt ben overigens). Dus ik heb die ervaring niet. Ik ken wel PABO's waar het niveau beduidend minder is (Venlo, Eindhoven.. ).

Ik ben op dit moment aan het informeren op welke PABO ik mijn studie af zou kunnen maken (wil niet meer terug naar De Kempel). Ik heb ook informatie opgevraagd in Venlo en Eindhoven en als ik daar hoor wat ik moet doen om alsnog mijn diploma te kunnen halen, da's gewoonweg een lachertje. Ik wil mijn diploma niet eens op die manier halen.



Maar of het mag wat topicstarter beschrijft? Geen idee.

Lijkt mij geen normale gang van zaken in ieder geval.
En over die vergelijking van de chirug en de verpleegster, daar ben ik het wel een beetje mee eens.



Een chirurg zal altijd beter kunnen opereren dan een verpleegster. Een leerkracht zal altijd beter en op een verantwoorde manier les geven dan een onderwijsassistent. Qua praktijk kan iedereen het op den duur wel leren, maar met alleen onderwijsassistent beschik je over onvoldoende kennis wat betreft leerprocessen.



Een verpleegster zal ook wel kunnen opereren op den duur als ze veel oefent. Maar de kennis zal altijd achterblijven als er geen gedegen opleiding (op een goede PABO, want ze zijn echt niet allemaal slecht!) voor wordt gevolgd.
Alle reacties Link kopieren
quote:JufJasmijn schreef op 03 april 2009 @ 07:23:

De volgende situatie kom ik tegen tijdens mijn stage op een basisschool.



Voor groep 3 staat een onderwijsassistent fulltime als groepsleerkracht. Zij is opgenomen in de formatie als o.a. en fungeert als volwaardig leerkracht. Maar: ze heeft alleen een mbo opleiding gedaan. Zij voert oudergesprekken (alleen) en staat hele dagen voor de klas.



Mag dit zomaar? Ik dacht juist dat een onderwijsassistent incidenteel wel eens een groep mocht overnemen, maar alleen onder verantwoording van de groepsleerkracht.



Ik vind dit zo'n rare situatie. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat zij, als 20-jarige spw'er, dezelfde kennis en ervaring in huis heeft als een afgestudeerd pabo'er.





Mag niet, gebeurt wel!

Goedkoper he!

Vind het ook belachelijk..voor de onderwijsassistent onderbetaald voor de kinderen niet altijd goed. Pabo is gewoon een vereiste.
Alle reacties Link kopieren
Leraar en Twinkle: applaus!



De vergelijking vind ik mooi! Een verpleegster kan wel geweldig zijn voor de patiënten trouwens en hun tijd in het ziekenhuis of de instelling véél prettiger maken. Een verpleegster heeft ook inhoudelijke kennis. Alleen we kunnen het er denk ik allemaal over eens zijn dat de verpleegster geen chirurg is en niet zomaar het werk over kan nemen.



Ik lees hier ook een beetje van 'oké liever een goeie mbo-er dan een slechte hbo-er' maar wat is dat nou voor instelling? Liever een goeie hbo-er of wo-er! Dat zouden we inderdaad moeten eisen als maatschappij zijnde!!!! En niemand zegt dat de mbo-er 'minder' is, als mens, of dat hij misschien niet heel leuk is met kinderen, heel creatief, kinderen een fijn gevoel geeft, maar een onderwijsassistent is geen leraar!!!



Goed wat je aanstipt leraar, dat het niet openbaar is wat voor opleiding leerkrachten gedaan hebben, dat wist ik niet! (ik heb trouwens ook geen kinderen, ben zelf pas net van de middelbare school af bij wijze van. Voor zover ik toen wist waren mijn leraren wel wo-geschoold, ok leraar techniek, tekenen, etc. weet ik niet, goed om in de gaten te houden bij schoolkeuze!!!)
Misschien ligt het ook wel een beetje ana de regio waar je woont. Hier in mijn regio is in het begin geen baan te vinden als je PABO hebt gedaan. Maar ik kan mij voorstellen dat ze in de randstad daar iets makkelijker over denken, omdat ze de vacatures anders niet gevuld krijgen. Maar ik weet natuurlijk niet of dit zo is ..
Alle reacties Link kopieren
quote:Leraar schreef op 03 april 2009 @ 19:16:

Wat denk je tjilla, dat een chirurg denkt als het ziekenhuis besluit voortaan een verpleger te laten opereren? Die vreest voor het leven van zijn patienten. Op precies diezelfde manier vrees ik voor de alfabetisering van mijn leerlingen ;)
Alle reacties Link kopieren
quote:tjilla schreef op 03 april 2009 @ 19:09:

[...]





Voel jij je beter omdat je HBO hebt, is dat het? (serieuse vraag). Het lijkt er namelijk op dat je je gepasseerd voelt door iemand met een lager opleidingsniveau en dat dat het probleem is en niet zo zeer dat er een MBO-er voor de klas staat.Nee. Ik vind het WEL opvallend dat alle onderwijsassistenten in mijn klas of met moeite de toetsen halen of in het eerste jaar afgevallen zijn. Ik zeg niet dat kennis het allerbelangrijkst is. Vaardigheden tellen zeker mee en opleidingsniveau is daarbij niet van belang. Ik vind alleen dat je als leerkracht een zekere kennisbasis dient te hebben en boven de stof moet staan. Dat houdt dus in dat je boven het niveau van de beste leerlingen van groep 8 moet kunnen functioneren. Sorry, maar de meeste onderwijsassistenten die ik ben tegengekomen, kunnen dit dus niet.
Kennis is inderdaad een groot struikelblok voor de meesten. Al moet ik zeggen dat niet iedereen die onderwijsassistent doet niet de hersens heeft. Achtergronden kunnen verschillen. Ik heb bijvoorbeeld vwo gedaan maar ben door de omstandigheden waar ik op dat moment in leefde terug gezakt naar de mavo. Ik had daarna de havo 1 jaar kunnen doen zodat ik daarna naar PABO kon. Ik heb er toen voor gekozen om via het mbo weer hogerop te komen.



MAar het is niet alleen kennis. Het is je klassenmanagement, het is het opvangen van kinderen die uitvallen op zowel sociaal, pedagogisch alsmede vakdidactisch gebied. Iemand die alleen onderwijsassistent heeft gehad heeft die kennis gewoon niet.



Maar de mensen die van onderwijsassistent af kwamen en niet de hersens bezaten, vlogen er inderdaad heel snel uit. Maar er zaten ook een aantal goede studenten tussen gelukkig. Die door verschillende redenen en omstandigheden via onderwijsassistent de PABO proberen af te maken.
quote:JufJasmijn schreef op 04 april 2009 @ 13:43:

[...]





Nee. Ik vind het WEL opvallend dat alle onderwijsassistenten in mijn klas of met moeite de toetsen halen of in het eerste jaar afgevallen zijn. Ik zeg niet dat kennis het allerbelangrijkst is. Vaardigheden tellen zeker mee en opleidingsniveau is daarbij niet van belang. Ik vind alleen dat je als leerkracht een zekere kennisbasis dient te hebben en boven de stof moet staan. Dat houdt dus in dat je boven het niveau van de beste leerlingen van groep 8 moet kunnen functioneren. Sorry, maar de meeste onderwijsassistenten die ik ben tegengekomen, kunnen dit dus niet.Ja, ik begrijp wat je bedoelt en herken dit ook vanuit mijn PABO tijd. Ik had ook meiden in de klas die onderwijsass. waren en van het ROC kwamen. Zij bleven vaak achter qua toetsen en verlieten ook regelmatig voortijds de PABO. Tijdens presentaties zag je bij hen duidelijk ook dat z evan het MBO kwamen en (nog) niet op HBO niveau mee konden. Natuurlijk ben ik ook hele goede OA's tegengekomen. Ja, ik snap wat je bedoelt.
Alle reacties Link kopieren
quote:JufJasmijn schreef op 04 april 2009 @ 13:43:

[...]





Nee. Ik vind het WEL opvallend dat alle onderwijsassistenten in mijn klas of met moeite de toetsen halen of in het eerste jaar afgevallen zijn. Ik zeg niet dat kennis het allerbelangrijkst is. Vaardigheden tellen zeker mee en opleidingsniveau is daarbij niet van belang. Ik vind alleen dat je als leerkracht een zekere kennisbasis dient te hebben en boven de stof moet staan. Dat houdt dus in dat je boven het niveau van de beste leerlingen van groep 8 moet kunnen functioneren. Sorry, maar de meeste onderwijsassistenten die ik ben tegengekomen, kunnen dit dus niet.Aha, maar dat is iets anders. De kennis van de onderwijsassistenten is dus niet goed.
Wel jammer om toch ook redelijk negatieve dingen te lezen over het MBO. Dat iemand MBO heeft gedaan wil lang niet altijd zeggen dat ze het minder kunnen dan een HBO'er. Zoals iemand anders ook al zei kan je ook door de omstandigheden in niveau van school zijn gezakt.
Ja ik kon mij daar in het verleden ook weleens kwaad om maken omdat ik 'maar' MBO heb gedaan. Genoeg mensen die op mij neer keken. Maar ik zie het zo: Je hebt mensen die ontzettend graag met hun handen werken en dingen doen/aanpakken (LBO/MBO), en je hebt mensen die graag willen denken en denken (HBO/WO). En allebei deze mensen heb je nodig. Een school kan eigenlijk niet zonder concierge, een grote school heeft een administratief medewerker nodig. Dus met een iets lager niveau ben je zeker niet onmisbaar!

Nu met die kredietcrisis zie ik om mij heen dat al die mensen die graag met hun handen werken eruit geschopt worden, en mensen met HBO/WO wel mogen blijven. Over een paar jaar komen ze erachter dat die eerste groep mensen hard nodig zijn, maar die hebben dan (hopelijk) allang ergens anders een baan gevonden.



O en nog een vergelijking: Mijn aanstaande is lasser maar brengt elke maand rond de 2500 euro mee naar huis. En ik? Ik zit nu op 1500 euro bruto ....



Dus nee dan kun je nog zo hoog geschoold zijn maar dat wil nog niks zeggen over je (financiele) toekomst. Je bent als hooggeschoold persoon misschien wat meer koppie koppie, maar een lager geschoold iemand telt net zo goed!



Maar het is wel moeilijk om dat patroon te doorbreken. Veel mensen menen nog echt dat als je HBO/WO hebt gehad, je veel beter bent ..
Alle reacties Link kopieren
quote:tjilla schreef op 03 april 2009 @ 08:49:

Tja, maar lees nog even de post van Runner. Ik vind dat echt een hele goeie post.



Dankje Tjilla. Ik heb het in mijn stagetijd ook meegemaakt (geen pabo) dat sommige studenten stages hadden die veel makkelijker waren dan die van mij. In het begin dacht ik ook, hè hè werk ik me helemaal gek zitten zij alleen maar uit hun neus te eten en vakantie te vieren! Maar al snel bedacht ik me dat ík straks degene ben met echte ervaring, ík heb dan zo ontzettend veel uit die stagetijd gehaald...ik kan dan ook echt aan het werk en weet waar ik mee bezig ben later. Veel valkuilen en moeilijke dingen heb ik dan wel weer gehad....en ja, dan voelde het eigenlijk wel gelijk beter dat ik een zware stage had.



Kan me ook voorstellen dat TO het een soort van "oneerlijk" vindt dat pabo studenten straks een (nog) slechte(re) naam krijgen. Maar goed, daar is niet zoveel aan te doen momenteel. Er zijn vaak ook oneerlijke dingen in het leven waar je zelf weinig invloed op hebt. Het handigst is, denk ik, om dan naar je eigen situatie te kijken. Dat jij bijvoorbeeld wél een goede juf bent die wél de kinderen alles mee kan geven en wél alles weten over rekenen/taal/spelling/enz. Dat jij het in ieder geval wél goed doet en zorgt dat de kinderen bij jou goed leren, aan de rest kun je niet zoveel doen helaas.



Ik heb het in mijn werk ook, het is moeilijk om dit werk aan anderen uit te leggen ze denken vaak dat het niet zoveel inhoudt, maar het is veel complexer en meer veeleisend dan ze denken. Maar goed, laat ze lekker, ik weet waar ik het voor doe.
Alle reacties Link kopieren
Het valt me op dat het opleidingsniveau-verhaal nogal gevoelig ligt. Natuurlijk ben je met een lagere opleiding als mens niet minder waard. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen specifieke talenten. Natuurlijk bestaan er MBO-ers die beter kunnen rekenen dan sommige HBO-ers.



Maar er is toch niets mis mee om te constateren dat GEMIDDELD een HBO-er beter rekent en spelt dan de GEMIDDELDE MBO-er? En dat, als tegenwoordig de HBO-opleiding tot leraar basisschool al niet al te hoge eisen stelt, je als school behoorlijke risico's neemt als je iemand zonder die opleiding voor groep 3 zet?



Over een heleboel dingen in het leven zegt opleidingsniveau helemaal niks. Maar we hebben het hier over onderwijs.
Ik snap dat we het hier over onderwijs hebben en gemiddeld etc. etc. maar dan nog vind ik het jammer om hier toch redelijk wat negatieve dingen te lezen over MBO/onderwijsassistent tegenover HBO/leerkracht. Tuurlijk is het de bedoeling om een leerkracht voor de klas te hebben maar als er een goede onderwijsassistent aanwezig is en er op dat moment een tekort is aan leerkrachten op die school is het voor veel scholen maar ook kinderen gunstiger om die goede assistent in te zetten.



Op de school en in de groep waar ik stage heb gelopen waren de leerkracht en assistent in de klas gelijk. De leerkracht deed alleen ook de "zakelijke" dingen zoals verslagen typen etc. Ze kon zelfs minder tijd in de kinderen steken dan ze wilde. De assistent had hier meer tijd voor en geloof me, de onderwijsassistent was niet minder capabel om de klas te draaien.
quote:JufJasmijn schreef op 03 april 2009 @ 08:36:

Tja, ik vind het jammer. Ik heb zelf vwo als vooropleiding en probeer zoveel mogelijk uit mijn studie te halen. Ik verbaasde me erover, omdat er toch al zoveel geklaagd wordt tegenwoordig. Zelfs afgestudeerden van de Pabo halen meestal niet het vereiste niveau, laat staan als in de toekomst leerkrachten ook van het mbo mogen komen.



Dat doe je niet, want dan was je de PABO niet gaan doen.



Wie zegt dat MBO slechter is dan de PABO? Ik betwijfel het. Naar vooroordeel trouwens.
quote:tjilla schreef op 03 april 2009 @ 19:09:

[...]





Voel jij je beter omdat je HBO hebt, is dat het? (serieuse vraag). Het lijkt er namelijk op dat je je gepasseerd voelt door iemand met een lager opleidingsniveau en dat dat het probleem is en niet zo zeer dat er een MBO-er voor de klas staat.Nou zo komt het in ieder geval wel over uit elke post van TO.
Alle reacties Link kopieren
Tegen minderwaardigheidscomplexen valt niet rationeel in te argumenteren.



Ik kan me heel goed vinden in de bedenkingen van Juf Jasmijn.



Als een bepaalde onderwijsassistent, die toevallig MBO gedaan heeft, op kennisgebied en didactisch gebied evenveel in huis meent te hebben als haar collega's met PABO, dan moet het een fluitje van een cent voor hem/haar zijn om dat PABO-papiertje te halen. Ik pleit ervoor dat die excellente MBO-assistenten dat vooral gaan doen, zodat ze zich kunnen onderscheiden van diegenen die niet in staat zijn dat papiertje te halen. Want die laatste groep moeten ouders echt niet voor de klas hebben willen staan, en die staat nu wel voor de klas, zonder dat iemand het weet.
Als mijn kind (dat ik overigens niet heb) in de klas genoemd door JufJasmijn zou zitten zou ik hierin echt stappen ondernemen.



Er is niets mis met het MBO, maar het niveau is gewoon een stuk lager dan het HBO. En dat betekent dat alle kennis die een MBO-er opdoet, van een veel lager en minder diepgaand niveau is dan dat van een HBO-er. Ik heb zelf ervaring met zowel het MBO, het HBO en het WO (van origine Havist), zowel als leerling c.q. student zelf en als studiebegeleider, en het MBO niveau is m.i. gewoonweg te laag en te oppervlakkig om een klas leerlingen leerstof op een bepaald niveau te kunnen aanbieden.



Er wordt hier gesproken over mensen die MBO zijn gaan doen omdat ze door bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden van het VWO naar de MAVO zijn gezakt, maar dat is niet het gros van de mensen dat naar het MBO gaat. Dat zijn mensen die dát bepaald niveau aankunnen. En daar is uiteraard helemaal niets mis mee. Er is echter niet voor niets geen leraren opleiding op MBO niveau.



Daarnaast, ook al is die van origine VWO-er naar het MBO gegaan, dan nog kan die wel veel in zijn of haar mars hebben, maar is en blijft de kennis die deze persoon heeft opgedaan op de opleiding van MBO niveau.
Alle reacties Link kopieren
Niemand zegt hier dat je een minder mens bent als je MBO hebt gedaan, maar feit blijft dat je op de pabo meer kennis opdoet, de kennis gaat dieper, je verdiept je er meer in dan op het MBO. Willen wij in Nederland een bepaald niveau handhaven, moet je een bepaald niveau vragen van een leerkracht en in dit geval is dat minimaal hbo-niveau en dat vind ik niet raar. Dat je als mbo-er ook voor de klas kunt staan, leuk met kinderen om kunt gaan etc. is prima, maar je moet een bepaalde grens stellen vind ik en dat is in dit geval hbo-niveau, maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is met mbo-niveau. En helemaal door de kritiek op het huidige niveau van de pabo. Die vergelijking met de chirurg en de verpleegkundige vond ik wel treffend. En als je een goede mbo-er bent en je wilt dolgraag voor de klas, studeer dan even door en haal je pabo-diploma.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven