Werk & Studie alle pijlers

Onderwijsassistent als groepsleerkracht??

03-04-2009 07:23 75 berichten
Alle reacties Link kopieren
De volgende situatie kom ik tegen tijdens mijn stage op een basisschool.



Voor groep 3 staat een onderwijsassistent fulltime als groepsleerkracht. Zij is opgenomen in de formatie als o.a. en fungeert als volwaardig leerkracht. Maar: ze heeft alleen een mbo opleiding gedaan. Zij voert oudergesprekken (alleen) en staat hele dagen voor de klas.



Mag dit zomaar? Ik dacht juist dat een onderwijsassistent incidenteel wel eens een groep mocht overnemen, maar alleen onder verantwoording van de groepsleerkracht.



Ik vind dit zo'n rare situatie. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat zij, als 20-jarige spw'er, dezelfde kennis en ervaring in huis heeft als een afgestudeerd pabo'er.
Bij mij op de middelbare school stonden veel leerkrachten voor de klas zonder onderwijsbevoegdheid. Ze hadden dan wel jaren in het buitenland gewoond, waren van origine buitenlander of werkten bijvoorbeeld jaren als steward bij een buitenlandse luchtvaartmaatschappij (even alleen over de talen dus). Nooit iemand problemen mee gehad en de cijfers bleven ook niet achter bij collega's die de bevoegdheid wel hadden.



Als mijn kind bij JufJasmijn op school zou zitten zou ik er, mits de resultaten van de leerlingen er niet onder zouden lijden, niks van zeggen. Maakt het in vredesnaam uit?
Overigens pak je een boek en zorgt dat je een hoofdstuk of wat op de leerlingen voorloopt. Kom op zeg, het is geen rocketscience.
Alle reacties Link kopieren
Het toeval wil dat ik ( 1ste graads docent) les geef aan leerlingen die OA doen.



Als ik heel eerlijk ben, vind ik het niveau best wel laag. Er is m.i. een groot verschil tussen MBO en HBO. Van HBO-ers wordt bijv ook veel meer zelfstandigheid verwacht.



Een MBO-er is meer uitvoerend opgeleid.



Ik vind het niet meer dan logisch dat een MBO-er geen leraar is.
Alle reacties Link kopieren
Star, of de resultaten eronder lijden weet je pas als het kind de CITO-toets of eindexamen doet. In de tussenliggende jaren bepaalt de leraar zelf hoe hij normeert.



Er is bij ons weleens een goede docente weggegaan met Kerst. Daarna kwam er een leraar voor terug die alleen maar over zichzelf praatte, niets uitlegde, en als de leerlingen vervolgens het proefwerk slecht maakten, de normering zodanig aanpaste dat de leerlingen toch nog gemiddeld een 8 hadden. Waarop de leerlingen zeiden: "ik snap het nu allemaal veel beter, want bij die eerste lerares stond ik een 5, en nu een 8". En de ouders ook dachten: "dit is vast een leraar die goed kan uitleggen, want mijn zoon staat een 8".

De schade bleek pas het jaar daarna toen ze weer een andere leraar kregen. Als je pech hebt blijkt de schade pas bij het eindexamen.
Alle reacties Link kopieren
En over dat denigrerende "je zorgt gewoon dat je een hoofdstuk op de leerlingen voorloopt": een vriend van me werd gevraagd een vak te geven waarin hij niet was opgeleid. Hij liep dus steeds een paar hoofdstukken voor op de leerlingen. Hij is er na een jaar mee opgehouden, omdat hij het onverantwoord vond.



Als je totaal niet boven de stof staat, kun je niet uitleggen. Je weet niet waar de mogelijke knelpunten zitten. Je weet niet welke extra foefjes je erbij aan kunt bieden. Je hebt geen scala aan bredere informatie waarmee je de leerlingen kunt boeien. Je hebt geen idee wat de leerlingen het jaar erna moeten kunnen, of straks in de bovenbouw. Je kunt daar dus niet op inspelen. En je kunt niks met vragen van slimme leerlingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.



Je hebt gelijk dat veel van de lessen die op dit moment in Nederland gegeven worden inderdaad "geen rocket science" zijn. Maar daar doen we de leerlingen dan ook veelal flink mee tekort. Probeer het onderwerp maar eens goed uit te leggen als je zelf nog niet weet wat het lijdend voorwerp is. Probeer een leerling maar eens uit te leggen waarom hij 'bien' en niet 'bon' moet gebruiken als je zelf ook nog niet op dat punt in het boek bent aanbeland.
Alle reacties Link kopieren
Ik word altijd een beetje boos om mensen die denken dat pabo maar een MBO opleiding moet worden. Het is erg onderschat. Misschien is de opleiding zelf wel makkelijk, maar het beroep zeer zeker niet. Heb jij liever een leerkracht die je in alle kleuren kan uitleggen hoe iets zit, of eentje die teveel aan de methode hangt. Ik kan me echt heel erg ergeren aan mensen die denken dat pabo zo slecht is, alleen om die krantenberichten. Bovendien is er veel verschil tussen de pabo's zelf. Mijn pabo vind ik persoonlijk erg goed. Dat open-boeken-tentamen verhaal vind ik heel apart. Waarom zou je dan nog leren? Onzin toch! Ik moet nu voor pedagogiek bijvoorbeeld een heel boek uit mn hoofd leren, en ik kan me voorstellen dat veel MBO'ers hier veel meer tijd in moeten steken dan ik. Dit betekent natuurlijk niet dat zij slechter zijn, maar ik merk ook in de opleiding zelf dat de MBO'ers tijdens lessen vaak glazig voor zich uit zitten te staren en niet echt meekrijgen wat er vertelt wordt, terwijl de HAVO'ers heel geinteresseerd zijn en vaak belangrijke vragen stellen over de stof. Zelf heb ik ook vaak veel meer gezag voor mensen waarvan ik weet dat ze het voor mekaar hebben; en dit komt ook vaak door kennis. Maar nogmaals, ik wil niet zeggen dat MBO per definitie slechter is, het valt me alleen op dat ze vaak minder kennis bezitten.
Ja ik ken dat wel. Zodra ik durf te zeggen dat ik PABO gedaan heb, krijg je gelijk reacties als 'kun jij wel rekenen en spellen dan'?



Grrrrr!!



En nu hoorde ik gisteren weer op het nieuws dat leerkrachten niet of nauwelijks Engelse les kunnen geven, en dat dit weer komt doordat er geen Engelse les wordt gegeven op de PABO! Ik moet zeggen dat ik dat wel 'gemist' heb op De Kempel in Helmond. Ik twijfel even of ik dit niet als minor had kunnen kiezen, maar het zat in ieder geval niet in het basis programma!
Alle reacties Link kopieren
Ik snap heel goed dat je als afgestudeerde juf of meester baalt dat je plaats moet maken voor een MBO-er. Jij hebt er immers 4 jaar voor geleerd, het maakt dan ook niet uit of die MBO-er ook de skills heeft, hij heeft niet het papiertje! En als hij /zij toch dit vak wil gaan uitoefenen is dat papiertje een vereiste! Dit heeft overigens, wat mij betreft, niets te maken met de moeilijkheid van de opleiding.
Alle reacties Link kopieren
[quote]Leraar schreef op 06 april 2009 @ 17:53:

Tegen minderwaardigheidscomplexen valt niet rationeel in te argumenteren.



Ik kan me heel goed vinden in de bedenkingen van Juf Jasmijn.



Als een bepaalde onderwijsassistent, die toevallig MBO gedaan heeft, op kennisgebied en didactisch gebied evenveel in huis meent te hebben als haar collega's met PABO, dan moet het een fluitje van een cent voor hem/haar zijn om dat PABO-papiertje te halen. Ik pleit ervoor dat die excellente MBO-assistenten dat vooral gaan doen,



Ik vind dat een onderwijsassistente prima een klas kan draaien, sommige zijn zelfs beter dan leerkrachten, sorry, maar das wel de realiteit, pabo is niet meer wat het geweest is, ik vind wel dat als deze assistente een klas draait dat ze de pabo opleiding deeltijd erbij moet gaan doen, vanwege een signaal naar de ouders toe en naar de pabo opleiding ansich.



Maar dat je per definitie je kind uit die klas moet gaan halen vind ik niet een rechtvaardige conclusie,

Sommige mensen kiezen nou eenmaal voor een verkorte opleiding en nemen genoegen met minder salaris , jij als leerkracht moet voor jezelf je eigen lijn uitstippelen, je hebt meer toekomst perspectieven als leerkracht en meer salaris, dat bereik je niet door onderwijsassistentes per definitie als niet vakkundig te bestempelen, dat is gewoon niet waar.
Alle reacties Link kopieren
Dat zeg ik toch ook niet? Ik zeg dat de kans groot is dat iemand die geen vliegbrevet heeft, beter niet achter het stuur van een Boeing gezet kan worden, en dat als ie wel kan vliegen, het een koud kunstje voor 'm moet zijn dat brevet even te halen.



Door alleen piloten te laten vliegen die ook echt het papiertje hebben, beperk je de kans op ongelukken.



Iemand die hartstikke goed en veilig zo'n toestel kan besturen, kan het brevet probleemloos halen. Iemand die daar minder goed in is, haalt het wellicht niet.



Kortom, gewoon even halen dat diploma, dan weet iedereen (leerlingen, ouders, de leraar zelf) waar ie aan toe is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Star schreef op 06 april 2009 @ 15:29:



Dat doe je niet, want dan was je de PABO niet gaan doen.





Star, begrijp ik goed dat jij hier beweert dat TO niet alles uit haar studie wil halen omdat ze als vooropleiding vwo heeft, en dat ze dus beter een andere (hogere, betere) opleiding had kunnen gaan doen dan PABO? Wat een ongelooflijke kul!



Ik heb ook vwo gedaan, heb me suf gezocht naar een studie die bij me paste. Na heel veel open dagen, testen en foldertjes kwam iemand met de vraag: zou je niet PABO willen gaan doen? Tot op de dag van vandaag is dat de beste beslissing geweest van mijn leven.

Ik ben het helemaal eens met de opmerkingen dat de PABO een soms heel erbarmelijk niveau heeft. Dat je er met weinig inspanning doorheen kunt rollen. Maar ik heb dat altijd geweigerd. Ik heb geen verslagen van medestudenten geleend, ik heb altijd hoge cijfers geprobeerd te halen en ik heb echt mijn best gedaan. Dan haal je dus wél alles wat mogelijk is uit je studie!

Daarnaast val je ongelooflijk door de mand als je niets uitvoert op de PABO, bij je stages en bij je eerste baan. Want geloof me, de kwaliteit van de studie kan te wensen overlaten, maar het werk is af en toe een loodzware baan, waarbij je al je kwaliteiten op pedagogisch en didactisch gebied echt heel erg nodig hebt!



On topic: ik vind dat ouders moeten weten dat er een onderwijsassistent voor de klas staat. En als ik hierboven lees hoe de opleiding tot oa in elkaar steekt (heb daar zelf geen kennis van), dan lijkt me dat ze niet voldoende kennis heeft om een klas goed te draaien. Dat heeft niets te maken met het niveauverschil van MBO-HBO, maar wel met de kennis en vaardigheden die iemand geleerd heeft tijdens zijn studie.
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
quote:tjilla schreef op 03 april 2009 @ 10:16:

[...]





Dat mag je ook zeker verwachten maar de praktijk is helaas echt anders.



Ik heb zelf PABO gedaan (en ondanks dat ik mijn reken en taaltoetsen met glans heb gehaald nog steeds zo af en toe een beroerde speller , geen zorgen, ik sta niet voor de klas ) maar ik vond de Pabo echt alles behalve HBO-niveau, althans, de Pabo die ik heb gevolgd. Alle tentamens waren bijvoorbeeld open boek tentamens, voor bijvoorbeeld een vak als pedagogiek hoefde je dus niets te leren (ik noem nu even peda maar dit geldt voor alle vakken behalve voor de eigenvaardigheid nederlands en rekenen). Je studiepunten had je echt zo binnen. Beoordelingen in de praktijk hingen erg af van hoe je in de groep lag en bij de beoordelende docenten. Bij de een was een slechte praktijk opdracht een; "je hebt ontzettend goed laten zien dat je er toch alles aan hebt gedaan en dus krijg je een voldoende" terwijl bij een ander er een onvoldoende volgde. Uiteraard waren er ook echt ijzersterke en super goede leerkrachten in de dop maar dit was toch wel de tendens.



Ik was zelf absoluut geen goede leerkracht maar heb naast een enkele onvoldoende ontzettend goede en lovende beoordelingen gekregen vanuit de praktijk. In mijn eerste jaar werd me al een baan aangeboden op een stageschool voor wanneer ik afgestudeerd zou zijn. Ik denk puur omdat ik goed paste in de school en daarom ook best goed functioneerde als stagiaire maar natuurlijk niet omdat ik na een jaar al een geweldige leerkracht was.



Ik ben geen geboren leerkracht (ik ben leuk met kinderen maar meer verzorgend) en dat moet je wel zijn denk ik, het is namelijk een enorme zware baan (vond ik). Daarnaast is het onderwijs een uhhhhh aparte wereld zeg maar.???? Wat belachelijk zeg, dat was op 'mijn' pabo echt niet zo.
Whatever, I do what I want
Alle reacties Link kopieren
er bestaat zelfs een universitaire PABO:





Zwolle, 17 april 2009





Gereformeerde Hogeschool start met Universitaire Pabo





De Gereformeerde Hogeschool start in september met een Universitaire Pabo. Dit gebeurt binnen het project PA-kwadraat, waarin de Vrije Universiteit in Amsterdam samenwerkt met een viertal hogescholen, waaronder de GH. Studenten aan de Universitaire Pabo kunnen een studie pedagogiek aan de VU combineren met een studie pabo aan de Gereformeerde Hogeschool. In vier jaar tijd kan een VWO’er zo in het bezit komen van een bachelor pedagogiek en een diploma voor leerkracht basisonderwijs.





Nieuwe doelgroep



De Gereformeerde Hogeschool hoopt met de Universitaire pabo een nieuwe doelgroep aan te spreken van studenten die een wetenschappelijke opleiding willen combineren met het werken in de praktijk. Studenten aan de Universitaire Pabo volgen op dinsdag en de woensdag het programma pedagogiek aan de VU in Amsterdam. Daarnaast lopen ze één dag in de week stage op een basisschool in de regio Zwolle en volgen ze één dag in de week het studieprogramma op de pabo van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle.





Brede inzetbaarheid afgestudeerden



Afgestudeerden aan de Universitaire Pabo vormen een interessante doelgroep voor basisscholen. Scholen hebben behoefte aan leerkrachten die naast lesgevende taken ook lesmateriaal kunnen ontwikkelen, onderzoek kunnen doen of leerlingen intensieve begeleiding kunnen bieden. Ook kunnen afgestudeerden ingezet worden bij beleidsvorming of een bijdrage leveren aan schoolontwikkeling.





Meer informatie



Er is inmiddels een speciale website online met informatie over de Universitaire Pabo: www.universitairepabo.nl Ook op de website van de GH (www.gh.nl) kunnen studenten terecht voor informatie. Op donderdag 23 april a.s. is er een eerste voorlichtingsdag. Om 12.00u is er een informatieronde op de Gereformeerde Hogeschool en om 15.00u start de voorlichtingsmiddag op de VU in Amsterdam. Voor vervoer wordt gezorgd.



Voor verdere inlichtingen kunt u informatie opvragen bij de coördinator Universitaire pabo

Henk Huizenga, tel. 038 - 425 55 42 of via de mail hhuizenga@gh-gpc.nl.
Whatever, I do what I want
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 03 april 2009 @ 10:23:

Ja erg is dat Tjilla!

Toch vind ik het nog een stapje erger als ik hoor dat mbo-ers gewoon dat werk doen, dan gaat alle glans van de pabo als hbo-opleiding, áls die er al was, toch meteen verloren? Je moet wel héél zeker weten dat je juf wil worden of met kinderen wil werken of whatever ,want ik denk dat als je en beetje getalenteerde havo-er of vwo-er bent en je kan alle kanten op, ook goedverdiende banen, studies met meer inhoud en uitdaging en prestige, dat je je dan wel twee keer bedenkt voor je de pabo gaat doen!

En dat vind ik jammer! Ik weet dat je in sommige landen zelfs een wo-studie gedaan moet hebben om voor de klas te mogen (bv. pedagogiek), óók op de basisschool, en dat in sommige landen leidsters van buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven tenmniste een hbo-opleiding hebben (met natuurlijk bijbehorend salaris). Dan vind ik het jammer te weten dat wij er in Nederland zo met de pet naar gooien ,terwijl het toch een superbelangrijke investering is lijkt mij (vooral als je een kenniseconomie bent )Als een MBO'er ook dat werk kan doen ( is die glans er toch al helemaal niet?
Alle reacties Link kopieren
eh... dat zeg ik toch ook?
Alle reacties Link kopieren
quote:witch87 schreef op 04 april 2009 @ 23:23:

Wel jammer om toch ook redelijk negatieve dingen te lezen over het MBO. Dat iemand MBO heeft gedaan wil lang niet altijd zeggen dat ze het minder kunnen dan een HBO'er. Zoals iemand anders ook al zei kan je ook door de omstandigheden in niveau van school zijn gezakt.



Nee, dat blijkt wel uit dit topic

Effe serieus, als mbo en hbo gelijk aan elkaar zouden staan, wat zou dan de meerwaarde zijn van een hbo opleiding gaan volgen ??



Mbo-ers als mensen worden hier niet aangevallen en ook niet op hun kunnen vind ik, als jij bv. mbo verzorging hebt gedaan, dan ga ik er vanuit da tjij een prima verzorgster bent. Als je hbo verpleegkunde hebt gedaan ga ik er vanuit dat je moeilijkere vaardigheden onder de knie hebt, en als je medicijnen gestudeerd hebt weer een trapje hoger. Als dan een verzorgster het werk doet van een verpleegster, en ook nog net zo goed als die veprleegster, stelt de opleiding verpleegkunde dús niets voor!
Alle reacties Link kopieren
quote:witch87 schreef op 06 april 2009 @ 15:26:

Ik snap dat we het hier over onderwijs hebben en gemiddeld etc. etc. maar dan nog vind ik het jammer om hier toch redelijk wat negatieve dingen te lezen over MBO/onderwijsassistent tegenover HBO/leerkracht. Tuurlijk is het de bedoeling om een leerkracht voor de klas te hebben maar als er een goede onderwijsassistent aanwezig is en er op dat moment een tekort is aan leerkrachten op die school is het voor veel scholen maar ook kinderen gunstiger om die goede assistent in te zetten.







Gunstiger dan wat? Dan die kinderen naar huis sturen?

Daar kan ik me wat bij voorstellen, maar dan wil je toch niet serieus suggereren dat het dus prima is onderwijsassitenten voor de klas te zetten...??
Alle reacties Link kopieren
quote:Star schreef op 06 april 2009 @ 19:48:

Bij mij op de middelbare school stonden veel leerkrachten voor de klas zonder onderwijsbevoegdheid. Ze hadden dan wel jaren in het buitenland gewoond, waren van origine buitenlander of werkten bijvoorbeeld jaren als steward bij een buitenlandse luchtvaartmaatschappij (even alleen over de talen dus).







Maar hadden ze ook een studie in die richting?

Ikzelf woon in een Spaanstalig land en mijn Spaans is echt prima, maar de grammatica tot in de puntjes beheersen én die aan iemand uitleggen is nog wel wat anders hoor!

Ik help nu mijn vriend bij zijn Engelse lessen en kwam laatst achter het bestaan van de countables en uncountables. Natuuuuurlijk maak ik hier echt noooooit fouten mee in het Engels, maar ik had geen idee dat dít de achterliggende regel was!



Bij mij op de middelbare school was dat echt niet het geval.
Nou ik weet niet hoe het in jouw regio is maar in ieder geval in de regio Noord-Brabant, Limburg en Gelderland kun je fluiten naar een baan in het onderwijs.



Tenzij je eerst 3 jaar in wilt vallen en 's morgens om half 8 braaf aan de telefoon zit te wachten of je oproepen wordt of niet ....



Ik kan me voorstellen dat de vraag in de Randstad groter is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Twinkle20 schreef op 08 april 2009 @ 18:34:

Ja ik ken dat wel. Zodra ik durf te zeggen dat ik PABO gedaan heb, krijg je gelijk reacties als 'kun jij wel rekenen en spellen dan'?



Grrrrr!!



En nu hoorde ik gisteren weer op het nieuws dat leerkrachten niet of nauwelijks Engelse les kunnen geven, en dat dit weer komt doordat er geen Engelse les wordt gegeven op de PABO! Ik moet zeggen dat ik dat wel 'gemist' heb op De Kempel in Helmond. Ik twijfel even of ik dit niet als minor had kunnen kiezen, maar het zat in ieder geval niet in het basis programma!Sowieso snap ik niet waarom er wel vakdocenten gym, toneel, muziek etc. zijn maar geen vakdocenten engels. Ik kan me zelf niet zoveel meer herinneren van de engelse lessen op de basisschool. De meeste Nederlanders spreken wel een min of meer prima Engels, maar het accent bijvoorbeeld, lijkt me toch belangrijk dat dat goed aangeleerd wordt.
Alle reacties Link kopieren
Leraar: meesterlijke voorbeelden Goed te zien dat je leraar bent!
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 22 april 2009 @ 15:10:

eh... dat zeg ik toch ook?

Ja, ik ben enorme mosterd maar ik was halverwege pagina 1 en ik moest het gewoon even kwijt. Dat heb je soms he?



Uit de reactie van Meiske 90 spreekt wel een enorm dedain. Ze schrijft erg ongenuanceerd over het verschil tussen MBO'ers en havisten bij haar in de klas.



In ieder geval: lof voor alle onderwijzers! Ik geloof niet dat ik het prettig zal vinden als mijn kleine (9 maanden oud) straks leert rekenen van iemand die daar niet de vereiste opleiding voor heeft. Tijdens een intake-gesprek zal ik zeker vragen naar het niveau van het onderwijzend personeel en hun policy daarin. Misschien moeten ouders dat wel meer doen. Als besturen weten dat ouders dát belangrijk vinden, zullen ze daar in hun sollicitatieprocedure zeker rekening mee houden lijkt me.

Maar zolang je ouders nog kunt paaien met het prachtige knutsel-lokaal, de uitstapjes en hoe schoon de toiletten wel niet zijn, vrees ik dat dat wel niet zal gebeuren.
Alle reacties Link kopieren
oh ik dacht dat je het niet met me eens was. En ja, dat heb je soms, de laatste tien posts zijn van mij dus ik ken het gevoel



Wat je zegt over er naar vragen, ja dat klopt dat moet je ook doen denk ik, ook wat Leraar eerder zei (ik heb zelf trouwens geen kinderen hoor), maar eerlijk gezegd had ik daar nog nooit bij stilgestaan. ik ging er gewoon vanuit dat er sowieso gekwalificeerd personeel voor de klas zou staan, dat dat verplicht zou zijn. Het zou niet bij me opkomen er naar te vragen als me dat hier niet ingefluisterd zou zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:tjilla schreef op 03 april 2009 @ 10:16:

[...]





Dat mag je ook zeker verwachten maar de praktijk is helaas echt anders.



Ik heb zelf PABO gedaan (en ondanks dat ik mijn reken en taaltoetsen met glans heb gehaald nog steeds zo af en toe een beroerde speller , geen zorgen, ik sta niet voor de klas ) maar ik vond de Pabo echt alles behalve HBO-niveau, althans, de Pabo die ik heb gevolgd. Alle tentamens waren bijvoorbeeld open boek tentamens, voor bijvoorbeeld een vak als pedagogiek hoefde je dus niets te leren (ik noem nu even peda maar dit geldt voor alle vakken behalve voor de eigenvaardigheid nederlands en rekenen). Je studiepunten had je echt zo binnen. Beoordelingen in de praktijk hingen erg af van hoe je in de groep lag en bij de beoordelende docenten. Bij de een was een slechte praktijk opdracht een; "je hebt ontzettend goed laten zien dat je er toch alles aan hebt gedaan en dus krijg je een voldoende" terwijl bij een ander er een onvoldoende volgde. Uiteraard waren er ook echt ijzersterke en super goede leerkrachten in de dop maar dit was toch wel de tendens.



Ik was zelf absoluut geen goede leerkracht maar heb naast een enkele onvoldoende ontzettend goede en lovende beoordelingen gekregen vanuit de praktijk. In mijn eerste jaar werd me al een baan aangeboden op een stageschool voor wanneer ik afgestudeerd zou zijn. Ik denk puur omdat ik goed paste in de school en daarom ook best goed functioneerde als stagiaire maar natuurlijk niet omdat ik na een jaar al een geweldige leerkracht was.



Ik ben geen geboren leerkracht (ik ben leuk met kinderen maar meer verzorgend) en dat moet je wel zijn denk ik, het is namelijk een enorme zware baan (vond ik). Daarnaast is het onderwijs een uhhhhh aparte wereld zeg maar.Hier valt mijn mond werkelijk van open ?!?!?!?!



Wanneer heb jij de Pabo gevolgd? Ben je echt afgestudeerd? En aan welke hogeschool? Ik vraag me namelijk echt af of je wel de waarheid spreekt... De Pabo is helaas vaak de zondebok van anderen (die de studie niet zelf gedaan hebben) om op af te geven en objectief over te oordelen...



Ben zelf 4e jaars Pabo-student en heb werkelijk waar nog NOOIT een open boek tentamen gehad? Moest voor Pedagogiek per tentamen vaak 2 dikke boeken leren, naast de vele pittige handelingsplannen die we moesten schrijven en uitvoeren! En dat was net zo voor de andere vakken... het halen van studiepunten is alles behalve makkelijk en de studiebelasting qua uren is voor de creatieve vakken helemaal pittig, zelfs op het absurde af.



Ben wel heel benieuwd welke Pabo jij gevolgd hebt? Ik volg mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam. Er word heel veel van je verwacht, zowel tijdens de stages als vanuit de vakgebieden waarvoor je handelingsplannen, tentamens en veel betogen moet schrijven. Dan heb ik het nog niet eens over het zelf maken en onderhouden van een eigen website, dat als digitaal portfolio functioneert en alle competenties die je moet bewijzen aan de hand van valide en HBO-bewijsmateriaal en de vele zelfevaluaties, persoonlijk ontwikkelingsplannen etc. en alle assessments aan het einde van elk studiejaar? En in het 4e jaar heb ik veel zeer pittige onderzoeken moeten doen (vanuit de minor) wat absoluut HBO niveau was... Nu ben ik met mijn scriptie bezig, waar ook ontzettend veel tijd in gaat zitten en wat van een dusdanig niveau moet zijn, wil je er voor slagen.



Ik heb in 1998 een jaar Pabo gevolgd en toen was het niveau inderdaad wel anders. Echter mijn ervaring met de studie nu (ben in 2005 begonnen weer in eerste jaar) is dat het niveau nu wel degelijk opgekrikt is en je niet makkelijk meer je ects haalt en afstudeert. Bij ons word je na het niet behalen van de wiskundetoets in het 1e jaar (3 kansen) waarbij je echt een 6.0 moet halen, een 5.9 is ook exit... niet meer toegelaten tot de overige jaren van de studie. Je krijgt een negatief studieadvies en kun je niet verder studeren aan de Pabo.



Heel benieuwd waar jij jouw visie werkelijk op baseert...
Alle reacties Link kopieren
In Utrecht is sinds afgelopen schooljaar een academische PABO gestart, genaamd de "SUPERPABO".



Voor deze opleiding heb je VWO nodig, en lijkt op de opleiding die hiervoor al door een ander genoemd is.



Dus een combi van pedagogiek en praktijk voor de klas.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven