Werk & Studie alle pijlers

oneens met beoordeling

22-12-2008 21:35 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik heb vanmiddag mijn beoordelingsgesprek gehad.

Tijdens het gesprek stuitte ik op dingen waar ik het niet mee eens was/het anders zag en heb dit ook gezegd. Er is niet toegezegd dat het veranderd zou worden; het bleef zoals het was. Wel is erover gepraat. Voor toen vond ik dat oke.



Ik heb mijn beoordeling (op papier) bij me om te ondertekenen. Nu ik er wat langer over nadenk word ik eigenlijk heel erg boos. Bozer dan dat ik tijdens het gesprek was. Ik vind dat er dingen worden genoemd die gewoon niet kloppen of uit zijn verband worden getrokken.



Nu is mijn vraag:

wat te doen?

Wat gebeurt er als ik het verslag niet onderteken?



Ik wil eigenlijk wel mijn punt maken, voor mezelf opkomen (ben ik nooit zo goed in), maar een heel drama of langslepend iets, zit ik ook niet zo op te wachten...Hoe los je dit nou zo op dat je professioneel blijft en een goede relatie behoudt?



Wie heeft hier ervaring mee?



X Marlies
Alle reacties Link kopieren
He, wat lullig voor je zeg. Ik weet er niet al te veel vanaf, maar ik dacht dat je zo'n verslag ook 'voor gezien' mag tekenen. Dat is dus anders dan 'voor akkoord'.

Was het al zo dat het verslag al voor het gesprek vaststond? Misschien kun je dan aangeven dat je graag de zaken die besproken zijn erin wilt hebben, of ze het dus kunnen aanpassen?

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Jeetje wat vervelend zeg. Ik heb zelf ook een keer in zo'n situatie gezeten en had toen het zelfde dilemma als jij. Ik heb er toen voor gekozen om het verslag niet te tekenen en een nieuw gesprek aan te vragen. Op het moment dat werkgever en werknemer niet op één lijn zitten voor wat betreft jouw beoordeling, dan betekent dat dat er ergens een scheve verhouding zit. Ook omwille van een prettige werksfeer én met het oog op jouw toekomst bij het bedrijf zou ik - als ik jou was - toch gaan voor nog een gesprek met als doel proberen te achterhalen waar het vertekende beeld vandaan komt en hoe je dat kunt oplossen. Succes ermee, zijn nooit de leukste situaties.
Alle reacties Link kopieren
Hai Marlies,



Ik heb er in zoverre ervaring mee dat ik ook weleens en verslag heb gekregen waar -imho- niets van klopte. Sommige dingen waren totaal niet relevant, gewoon zaken waar een werkgever niets mee te maken heeft. Bijv opmerkingen over mijn leefwijze, was nml streng-christelijke werkgever en ik woonde ongehuwd samen. Ik heb toen mijn verslag wél ondertekend, maar er bijgeschreven: "Getekend voor gezien, niet voor accoord."



Uiteraard 'hapte' m'n leidinggevende alsnog toen hij dit zag, hij wilde weten waarom ik dat zo geschreven had en of ik het niet kon veranderen. Heb 'm uitgelegd dat ik het om reden zusenmezo niet veranderde, reden zusenmezo vervolgens schriftelijk uiteen gezet en dit aan het verslag laten nieten.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij op het werk is er de mogelijkheid om bij je beoordeling je eigen visie te geven. Dit wordt toegevoegd aan je personeelsdossier.

Je kan ook in bezwaar gaan tegen de beoordeling en als dat slaagt wordt een andere beoordeelaar erbij gehaald (soort informant).



Waar val je het meest over? Is het de toon? De conclusies?

Wat is je einddoel? Vind je dat het eindoordeel anders moet? Wil je alleen een andere formulering?

Waar is je beoordeling voor van belang?



Ik zou eerst je doel bepalen en dan kijken of je met een schriftelijke redenering je gelijk kan halen.



Succes! Lastig zo net voor de feestdagen.
Alle reacties Link kopieren
Ooo, en mocht je moeite hebben om wederom een mondelinge 'confrontatie' aan te gaan, dan kun je ook jouw visie op het gesprek op papier zetten en die aan je leidinggevende laten lezen. Op die manier kom je waarschijnlijk ook wel tot een oplossing.
Alle reacties Link kopieren
Yep, helaas ervaring.



Een beoordeling is in feite niet meer dan het opschrijven van wat andere mensen van jou en je werk vinden. Hier hoef je het dus niet mee eens te zijn. Op zich is het dus ook niet een kwestie van discussieren. Je verschilt simpelweg van mening.



Aangezien een beoordeling meestal in je personeelsdossier verdwijnt en op een vervelende manier gebruikt kan worden, snap ik dat je er niet blij mee bent.



Je ondertekent toch alleen maar voor het feit dat de beoordeling met je is doorgesproken? Je hebt absoluut gelijk als je moeite hebt met ondertekening als er niets met je bezwaren is gedaan. Schrijf je bezwaren op, onderbouw ze met voorbeelden en laat dat aan je beoordeling toevoegen. Ze hoeven het er niet mee eens te zijn, maar jij hebt zwart op wit gezet dat je een andere mening over jouw werk hebt en je hebt uitgelegd waarom. Voor degenen die na jouw leidinggevenden je dossier te zien krijgen is er in elk geval een teken dat er over deze beoordeling twee verschillende meningen zijn.



Het hoeft niet langslepend te worden of te zijn, als je niet als doel stelt dat je dezelfde mening gaat krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou er in ieder geval absoluut niet voor tekenen zonder er expliciet bij te zetten dat je puur tekent voor het gezien te hebben, maar dus niet voor dat je akkoord bent.



Zelf heb ik dit ook al eens gehad en de eerste keer was ik een dom naief gansje en heb ik getekend. De tweede keer heb ik expliciet met de hand erbij gezet waar ik het niet mee eens was en waarom en heb daarna getekend onder de voorwaarde van hetgeen ik erbij gezet had (dus de onderdelen waar ik het pertinent mee oneens was). Dat is zo geaccepteerd, het was ook niet meer dan een formaliteit. Het was overigens twee keer bij dezelfde manager, was ook een manager die het woord people manager niet in de mond mocht nemen wat mij betreft. Wat een ..... was dat.
Alle reacties Link kopieren
Hé bah.goed getimed zo voor de feestdagen.



Echt alleen maar tekenen voor gezien en duidelijk erbij zetten dat je het er niet mee eens bent en inderdaad zoals ik hier boven ook al las: een bijlage toevoegen (ook op het originele formulier erbij schrijven,dan weet je zeker dat je bijlage later niet ineens verdwenen is.



Krijg een klomp in mn maag als ik je verhaal lees.

Heb het zelf ook meegemaakt en met een leidinggevende die altijd iedereen naar de mond praat en pas op papier ineens haar ware aard liet zien.

Bij mij waren er ook punten waarop "ik tekortschoot"....vroeg toen waarom ze me daar niet eerder op had geattendeerd.

Dan had ik er nog wat aan kunnen proberen te veranderen,tóch!?

Zei ze dat ze al die tijd wel tevreden was geweest maar pas bij het invullen van het formlier wat beter er over nagedacht had en het toen toch ineens niet meer goed was!!!!! PARDON?!

Heb nog bijna een jaar heel hard mn best gedaan en vreselijk op mn tenen gelopen en zag toen de volgende beoordelijngsronde weer met angst en beven aankomen...

Heb een andere baan gezocht en ontslag genomen!!! HEERLIJK!
Alle reacties Link kopieren
Hoi, vervelend zoiets hè?!



Ik schrijf beoordelingsverslagen, dus kan je wellicht van de andere kant wat meer info geven. Een beoordelingsgesprek is van oorsprong een eenzijdig gesprek. Van jouw leidinggevende/werkgever naar jou. Je mag en kunt hier uiteraard wel over praten, maar aanpassen van hun kant is er niet bij. Dat zou ook niet fair zijn, want het is de visie van diegene en geen gezamelijke visie. Vaak hangt er ook een salarisverhoging (of niet) aan vast en de evt. hoogte hiervan.



Wat echter niet mag en in mijn ervaring heel vaak wordt vergeten, is, dat de informatie die in het beoordelingsverslag/-gesprek verstrekt wordt, voor jou geen nieuwe mededelingen mogen zijn. Er mag dus over jou geoordeeld worden, maar er moet bij bijvoorbeeld 'voldoet niet naar wens' of 'snelheid werkzaamheden ligt te laag' of 'voorval die of die datum' niets nieuws tevoorschijn komen. Dit moet al met jou besproken zijn. Dan kan deze informatie samengevat worden en meegenomen worden naar het nieuwe jaar. Dan kun je ook in de volgende gesprekken vast laten leggen hoe het verdere verloop hiervan gaat.



Voor nu, niet tekenen voor akkoord. Je kunt evt. tekenen voor 'gezien', maar is niet noodzakelijk. Je kunt zoals eerder aangegeven jouw kritiekpunt kort op papier zetten met onderbouwing en dit inleveren bij je formulier. Even lullig gezegd, gaan de documenten die hier mee gemoeid gaan je personeelsdossier in.



Waar jij wel zelf een rol in kunt spelen, is 'hoe nu verder met deze leidinggevende'. Iets wat blijft wroeten aan oneens of oneerlijk, stapelt vaak alleen maar op en dan kom je wellicht later tot een ontploffing. Bedenk voor jezelf hoe belangrijk de onenigheid is. Is het iets lichts waar je je overheen zou kunnen zetten, laat het dan gaan. Dat kost je meer energie dan dat het oplevert. Zijn het voor jou onoverkomelijke dingen, vraag dan een gesprek aan. Ik zou zelf adviseren om dit eerst alleen met je leidinggevende te doen. Kom je er niet uit, ga dan verder naar zijn/haar leidinggevende of een P&O medewerker.



Zeer zeker voor jezelf opkomen dus, maar zoek even voor jezelf uit vanaf waar het het waard is om voor te strijden.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Bij ons moet je beoordleingen ook tekenen voor akkoord. Dat vind ik raar, want een beoordeling is eenrichtingsverkeer. Ik heb mijn leidinggevende ook verteld dat ik het niet eens was met de beoordeling en daar was ze op zijn zachts gezegd niet blij mee.

Ik heb wel getekend, maar dat was omdat er op zich niets negatiefs in stond. Ik had allemaal goed en zeer goed. Mijn argumentatie was dat dat zo algemeen was en iedereen hetzelfde kreeeg. Ik vraag iedere coaching om leer- en verbeterpunten en ze kan er nooit één noemen. Dan moet je bij een beoordeling niet met 'goed' aankomen op dat punt. Dat heb ik haar ook gezegd.

Ik vind helemaal niet dat ik op alle punten een uitmuntend moet krijgen; ik functioneer vast niet 'perfect', maar als je een goed of zeer goed geeft, dan verwacht ik wel dat je nog verbeterpunten kunt noemen. En ze hoeft helemaal niet letterlijk te zeggen wat het verbeterpunt is. Ze mag ook een richting aangeven (bv: commercieel zou je je nog verder kunnen ontwikkelen), maar zelfs dat kan ze niet.



In de volgende coaching kwam ze er ook op terug. Dat ze het gesprek als vervelend had ervaren en een soort van 'ondankbaar'. Want ik kwam toch gemiddeld op een goed tot zeer goed uit. Nogmaals uitgelegd dat ik ook niet ontevreden was met de einduitslag (en natuurlijk de daaraan gekoppelde variabele uitkering en vaste loonstijging), maar dat ik nu eenmaal prestatiegericht ben en mezelf voortdurend wil verbeteren. 'Goed' is bij mij geen eindstation, ik ga voor uitmuntend. En dat ik zo het idee krijg dat je niet hoger dan goed of zeer goed kunt krijgen. En dat vind ik raar. Zo'n beetje iedereen krijgt dat en niet iedereen is hetzelfde. De 1 is commercieel heel sterk en de anders kan juist heel goed samenwerken. Ik vind het raar dat ze geen onderscheid duven te maken. En ik verwacht feedback en verbeterpunten.



Maar kan me voorstellen als er echt negatieve punten in staan waar jij het niet mee eens bent, dat je niet wilt tekenen. Teken dan alleen voor gezien.
Alle reacties Link kopieren
Zwaar kut zeg. Ik herken het, heb in mijn vorige baan zoiets aan de hand gehad. Wat vooral vervelend was, was dat er geen concrete verbeterpunten en/of doelen genoemd werden. Op die manier kun je eigenlijk niets, heb je niets in handen. Er is dan niet te toetsen. Ik heb daar een betoog over geschreven aan mijn beoordelaars. Het was toen vakantietijd, toen de boel na de zomer eenmaal weer op gang kwam, had ik mijn besluit om zelf ontslag te nemen al genomen.

Maar ik vind wat Mastermind gedaan heeft, zelf een tekst en die aan het verslag laten toevoegen, een hele goeie. Ook dat tekenen voor gezien, maar niet voor akkoord. Dat kun je sowieso doen en daarna kort toelichten waar je het mee oneens bent. En dit ook laten toevoegen aan het verslag.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Bij mijn werkgever staat er al standaard 'voor gezien getekend', omdat het, zoals al eerder is gezegd, een eenrichtings oordeel is. Het is zoals je leidinggevende jou beoordeeld, hoe klote dat voor jou ook kan zijn. Je mag daar jouw mening over geven maar die wordt niet weggeschreven. Aan de andere kant mag het niets nieuws bevatten. Als er negatieve dingen over jou en je werk in je beoordeling staan, zou dat in een eerder stadium (eerdere gesprekken) ook al enigszins naar voren moeten komen, anders klopt er iets niet.

Wens je sterkte, zwaar balen dit soort dingen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven