Werk & Studie alle pijlers

"Franchise"...? kans 'wagen'? iemand ervaring?

20-01-2009 11:46 46 berichten
Alle reacties Link kopieren
Voor de verandering eens geen 'relatie-topic' van mijn kant...iets anders nu...



Heb een paar vriendinnen in andere regio dan ik zelf woon. Met hen kom ik als ik daar ben wel eens in een zaak die mij qua sfeer en assortiment erg aanspreekt. In mijn woonplaats (regio) is een dergerlijke zaak (vanwege privacy hou ik branche etc even 'vaag') niet of nauwelijks te vinden en zou deze zeker tot zn recht komen.

Op dit moment heb ik een degelijke (kantoor) baan, gaat prima...mijn eigen zaak runnen is echter altijd al een stille droom geweest. Ben creatief, perfectionistisch, harde werker, regeltante...en de vrijheid van 'eigen baas zijn' en alles op mijn manier kunnen doen, eigen keuzes kunnen maken lijkt me een hele uitdaging.



Een poosje geleden was ik op de site van de betreffende zaak, opzoek naar bepaalde info...toen mijn oog viel op het kopje "franchise". Ik ben gaan lezen en wat blijkt....de organisatie heeft bepaalde doelstellingen waar ik achter sta, en heeft een uitbreidingsbeleid qua ligging/lokatie/vestigingsplek waar mijn woonplaats helemaal inpast. Met het idee "het zal wel nooit iets worden, maar wil wel eens zien hoe zij reageren om mijn visie en ideeen" heb ik mij voorgesteld in een redelijk uitgebreid "reaktie-formulier".

Waarom ik dacht dat het nooit iets zou worden? Ik heb 0,- euro eigen startkapitaal. (en zou tenminste 25.000,- nodig hebben)

(de 0,- euro heb ik ook eerlijk opgegeven...hou niet van situatie's mooier voorspiegelen dan ze zijn)



Nu komt het: eind vorige week hebben ze me benaderd, willen graag een afspraak maken om verder te praten!!!

Mijn hoofd loopt over op dit moment van alle informatie die ik bij elkaar probeer te verzamelen bij de KvK..(maar sjesus...er is ZOVEEL info...) en daarnaast mijn eigen keuze: moet ik mijn veilige baan opgeven voor alle risico's die een eigen zaak met zich meebrengt?

En..franchise lijkt door de gedeeltelijke ondersteuning redelijk 'veilig' maar heeft iemand hier ervaring met evt onzichtbare 'haken en ogen'?

Een zaak starten zonder eigen geld en dus een start met een torenhoge lening...is dat te doen? Of zeggen jullie: stom!..niet doen! ??

(Ja ik weet dat ik een ondernemingsplan moet opstellen...)



Mijn vriend (ja nog steeds mn hunk..uit ander topic! ) weet van niks. Ik wil eerst zelf eea uitvogelen voor ik hem hierbij betrek. Ik wil hem niet het gevoel geven dat ik iets van hem verwacht. Dat heeft niets met hem te maken maar alles met mijzelf. Als ik zoiets zou beginnen is het totaal onafhankelijk van wie dan ook.



Alvast bedankt voor het meedenken!



(P.s morgen heb ik nogmaals kontakt met de kontaktdame van het bedrijf en zal er een datum worden geprikt om 'rond de tafel'..)
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Mja, vink kort door de bocht, lindy. Ik denk dat je er veel voordeel van kunt hebben, mits het contract goed in elkaar zit.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:lindy schreef op 20 januari 2009 @ 18:56:

De term ´´eigen bedrijf´´ en ´´franchise´´ gaan in mijn optiek niet samen. Er trekt altijd iemand boven je aan de touwtjes, terwijl je wel ondernemersrisico neemt en er allerlei haken, ogen en risico´s aan zitten. Ga dan helemaal zelfstandig, zou ik zeggen.Ja zo is het precies Lindy.......en als TO de guts heeft om een franchise te gaan draaien, dan heeft ze ook de guts om helemaal zelfstandig iets te ondernemen........maar misschien is het daar met deze kredietcrises dan weer net niet de tijd voor.....maar er komen altijd betere tijden voor het zakendoen.
Alle reacties Link kopieren
.
Ik ben zelf werkzaam als bedrijfsleidster/winkelinrichter/doe overnames etc. binnen een organisatie die voornamelijk in franchise doet. Er zijn eigen winkels, maar die staan in principe allemaal te koop.



Ik ben dus 'baas' van een 'eigen' winkel. En ik kreeg vandaag het exploitatieoverzicht te zien van afgelopen jaar. En weet je hoeveel winst ik vorig jaar had? ¤200,- .. Ja je leest het goed. Schamel he?



En daar heb ik mij afgelopen jaar voor in het zweet gewerkt. En ik heb hard gewerkt, dat kan ik je garanderen.



Zonder eigen geld kom je nergens, om daar maar mee te beginnen. Waarschijnlijk, en zeker wanneer de winkel nog splinternieuw is, zul je in het begin verlies draaien. Dat verlies moet je met je eigen geld op zien te vangen. Voor een klein deel zul je bij de bank terecht kunnen, maar daar moetj e ook al geld lenen om het pand te kunnen betalen, de inboedel, de producten etc. Dus ze kunnen jou wel mooi uitnodigen voor een gesprek, maar ik denk haast dat het spaak gaat lopen. Het is eigenlijk alleen maar het beste voor jou als het gesprek spaak loopt, want je begeeft je op glad ijs als je een eigen zaak wil beginnen zonder eigen geld! Bedenk dat goed!



Daarbij zullen ze waarschijnlijk je een mooier verhaal vertellen dan dat het werkelijk zal worden. Als zij zeggen dat de geschatte omzet 600.000 is, dan tel maar rustig dat dat 500.000 is of nog lager. Dat is veel reeeler!



En dan mijn laatste tip.. Als ze jou voorspiegelen dat je een omzet van 400.000 of lager gaat behalen, dan moet je er niet aan beginnen. Dan teken je voor je eigen faillisement.



Heb je al nagedacht over personeel trouwens.. OF ga je het in je eentje doen? Personeel kost geld en als je er problemen mee krijgt door ziekte of wat, dan kun je dat niet ondervangen met eigen geld. Want dat heb je niet.



Ik zou er nog eens goed over nadenken als ik jou was. Hoe leuk ik mijn baan ook vind, ik ben blij dat het niet echt mijn eigen geld en mijn eigen zaak is. Want het lijkt alsof je veel verdient en veel omzet draait, maar je houdt er na aftrek van diverse kostenposten geen drol aan over.



Sowieso zonder inbreng van eigen geld zie ik het somber in.



Waarom ga je geen ervaring op doen als bedrijfsleidster net als wat ik doe? Dan ben je met dezelfde zaken bezig. Het enige verschil is, dat wanneer de omzetten tegen vallen, jij geen faillisement hoeft aan te vragen, want je bent immers in loondienst!
Alle reacties Link kopieren
Waarbij ik wil toevoegen dat je als bedrijfsleidster in dat soort leuke zaakjes vaak een stuk minder verdient dan met degelijke kantoorbaan
Dat weet ik zo net nog niet wat je daar zegt.

Detailhandel betaalt over het algemeen idd slecht. Maar als jij je kwaliteiten laat zien en zo nu en dan eens een gesprek hebt met je leidinggevende, dan kan het wel interessant worden.



Maar dan nog loop ik niet het risico van een faillisement.



Daarbij, ik denk dat je je hart moet ovlgen. En als je hart niet ligt bij een duffe kantoorbaan maar wel in de detailhandel, dan moet je niet op een euro meer of minder kijken denk ik.



Ik had inderdaad met mijn opeldiing een beter betaalde baan kunnen krijgen, maar ik zou daar niet gelukkiger van zijn geworden.
Alle reacties Link kopieren
Al eerder hier genoemd, maar een hele goede tip is om een aantal vestigingen te bezoeken en in gesprek te gaan met de franchise-nemers daar. Zij kunnen je alles vertellen over de formule en het beleid van de organisatie en al snel krijg je een indruk van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ik weet zeker dat je op basis hiervan beter een beslissing kunt nemen dan een gesprek met de franchise-gever. Zij zullen je inderdaad alles mooier voorspiegelen dan de werkelijkheid zal zijn. Jij wordt immers hun nieuwe bron van inkomsten zonder dat zij hoeven te investeren. Misschien kort door de bocht, maar zeker financieel sta je er altijd alleen voor.



Ik ben zelf jarenlang franchiser geweest bij een bekende winkelformule in food en zou het nooit weer overdoen.

Het ondernemerschap zit me in het bloed, maar mijn ervaring is is dat je daar (in veel gevallen) geen franchise-organisatie voor nodig hebt.

Mijn oude organisatie heeft een landelijke dekking en is redelijk succesvol. Op de bijeenkomsten van de ondernemers hoor je vaak niets anders dan geklaag over de f-gever. Hard werken, weinig verdienen en weinig steun van de organisatie behalve hoge rekeningen. ( de zogenaamde fee)



Wanneer je echt ondernemer bent, kun je het op eigen kracht. En wanneer je echt zelfstandig bent, kun je geen mooiere baan hebben!



Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
quote:Lady37 schreef op 20 januari 2009 @ 16:54:

@Absolute E.: Bedankt voor de tip, zal zeker een jurist raadplegen..weet wel iemand die in zn vrije tijd even wil meelezen..





Ik krijg hier geen warm gevoel van. Uit de tekst op de website blijkt dat de firma de onderhandelingen bij huur, koop of eventuele overname van goodwill en/of inventaris coördineert en zelfs als hoofdhuurder wil optreden. Daarmee loop je als franchisenemer dus het ondernemersrisico en liggen belangrijke bevoegdheden bij de franchisegever. De verhouding tussen verantwoordelijkheden en bevoegdheden wil je van tevoren duidelijk vastgesteld hebben. "Even een bevriende jurist" in de stukken laten meelezen is dan natuurlijk niet voldoende.



Het lijkt me verstandig dat je eerst aanvullende informatie inwint en pas een beslissing neemt als je alle voors en tegens op een rijtje hebt kunnen zetten.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk zelf op het hoofdkantoor van een franchise-organisatie en wil je waarschuwen voor een eventuele link tussen huurcontract en franchisecontract. Dit kan je enorm beperken in je mogelijkheden in de toekomst. In je huurcontract kan nl. staan dat er in dat pand alleen zo'n franchiseformule mag zitten. Als je na een paar jaar iets anders zou willen doen (of afscheid wilt nemen van de franchisegever) kan dat dus niet in dat pand.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb trouwens wel begrepen dat het wel goed gaat met deze formule, Lady37.

Gesprekken met franchisenemers is zeker aan te raden. Wel een aantal doen, hoor! Als je bij ons zou navragen, weet ik er zo een paar te noemen die ontzettend enthousiast zijn, maar ook een paar die supernegatief zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:annesophie80 schreef op 20 januari 2009 @ 22:14:

Zij zullen je inderdaad alles mooier voorspiegelen dan de werkelijkheid zal zijn. Jij wordt immers hun nieuwe bron van inkomsten zonder dat zij hoeven te investeren. Misschien kort door de bocht, maar zeker financieel sta je er altijd alleen voor.Heel goed samengevat annesohie80
Alle reacties Link kopieren
Maar niet waar, want in dit geval investeert de moedermaatschappij wel degelijk in pand en inrichting.

@Twinkle: Ik begrijp niet goed hoe je met bedragen kunt gaan gooien als er verder nog niets financieels bekend is? Het hangt natuurlijk nogal van je kosten en marges af of een omzet van 400.000 te weinig is of niet.



Gaan praten met andere franchisenemers van deze club lijkt me een heel nuttige tip, in elk geval.
quote:Moosey schreef op 21 januari 2009 @ 00:40:

@Twinkle: Ik begrijp niet goed hoe je met bedragen kunt gaan gooien als er verder nog niets financieels bekend is? Het hangt natuurlijk nogal van je kosten en marges af of een omzet van 400.000 te weinig is of niet.



Gaan praten met andere franchisenemers van deze club lijkt me een heel nuttige tip, in elk geval.



Klopt, zat ik ook aan te denken toen ik het stukje al geplaatst had. Ik weet natuurlijk niet om welke franchiseketen het gaat van ts.



Denken jullie dat franchisers zo loslippig zijn over hun formule? Over cijfers en dergelijke bv? Ik zou dat nooit aan een wildvreemde vertellen namelijk.
quote:Twinkle20 schreef op 21 januari 2009 @ 07:54:

[...]





Klopt, zat ik ook aan te denken toen ik het stukje al geplaatst had. Ik weet natuurlijk niet om welke franchiseketen het gaat van ts.



Denken jullie dat franchisers zo loslippig zijn over hun formule? Over cijfers en dergelijke bv? Ik zou dat nooit aan een wildvreemde vertellen namelijk.

Als je je belazerd voelt door de franchisegever, vertel je dat wel hoor. Nee, misschien geen cijfers op tafel, maar ervaringen, hoe het is, waarom niet? Het wordt geen concurent, ze wil in een andere stad beginnen.

Veel ondernemers staan er alleen voor en zijn bereid elkaar te helpen met ervaringen en advies. Ik bel ook collega's of wordt gebeld met vragen als, hoe doe jij dat? Weet jij een goede accountant, hoe kom jij nou aan personeel, etc.
Hiero: vooruitzichten in verschillende branches volgens de Rabobank.



Ik ben zelf ondernemer (geen winkel) en ken verschillende ondernemers die een winkel hebben. Wat ik bij hen gezien heb:

- veel moeite goed en betrouwbaar personeel te vinden. Of geen personeel kunnen betalen. Betekent: altijd werken, ook op zaterdag, geen vakantie.

- afhankelijkheid van lokatie. Als er ergens een weg opgebroken is, merken ze het meteen in hun omzet.

- Nieuwe zaak duurt minstens 5 jaar voor je winst gaat maken, als je het al redt. Tot die tijd is het volhouden. Lijkt me moeilijk, als je geen spaargeld hebt.

- Bij etenswaren: als je de omzet niet goed inschat, kun je alles weggooien.

- Bij etenswaren om mee te nemen (bier, broodjes): rondom feestdagen, als je zou verwachten dat je veel omzet kunt draaien, juist enorme concurrentie van supermarkten met lange openingstijden. Mijn buurman gooit nu gewoon de winkel dicht met de feestdagen.
Alle reacties Link kopieren
In heel veel gevallen is het zo dat wanneer je een eigen winkel/zaak hebt, je niet eigen baas bent. Je onderneming is de baas. Je onderneming bepaalt je leven (werktijden, vakanties e.d.) en dat is leuk als alles goedloopt, maar zoals gezegd heb je meestal een heel lange aanlooptijd nodig voordat je de eerste euro winst gaat maken. En als je dan ook nog eens een franchise-organisatie boven je hebt staan die érg graag meedeelt in de winst (maar ook in de beslissingen die je gaat nemen, zij hebben daarin het laatste woord) dan denk ik dat het heel moeilijk wordt om in de huidige tijd een winstgevende franchise-zaak te beginnen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben onze franchise 8 jaar gehad. Waarmee ik maar wil zeggen dat we ook niet zo gauw iets opgeven. De eerste 7 jaar was het best te doen.

Wat er bij ons gebeurde was dat het hoofdkantoor verkocht werd aan een paar ongelooflijke graaiers. Zij gingen onmiddellijk de wekelijkse bijdrage verhogen, het percentage administratiekosten werd verhoogd, zij sloten een aantal contracten af waar voor ons geen winst uit te behalen was. Het sluitstuk was toen ze gingen beslissen wat wij aan moesten, en daarbij een soort van uniform ontwierpen wat alleen bij hun gekocht mocht worden. Het bestond uit een bloesje met een zwarte broek/rok en een colbertje.

Normaal hadden we ook al zoiets aan, en kochten die kleren gewoon in de retail voor ongeveer 250 pp. maar nu moest het via het hoofdkantoor gekocht worden en werden wij verplicht om daar 800 pp voor te betalen. Wij hadden 1 personeelslid dus het ging bij ons om 2400, en dan ging het dus ook nog om een winteruniform en een ander zomeruniform, dus die kosten bleven terugkomen. Ieder shirtje, zelf sokken moesten via hun gekocht worden.



Dit was echt delaatste druppel voor ons......maar goed, een geluk bij ongeluk want ik heb nu dus veel meer vrije tijd (en ook meer geld)
Alle reacties Link kopieren
Toety F. Wat voor een soort franchise hadden jullie? Eten, kleding, decoratie? Want ondanks mijn 'wijze' woorden zou ik heel graag een goedlopende franchise-vestiging willen hebben. Weet al precies welke het moet worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven