Werk & Studie alle pijlers

Salaris - Crisis

04-06-2009 22:46 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi Allemaal,



Even een vraag over mijn werk. Ik werk sinds 2 jaar bij een best wel leuk bedrijf,maar ben sinds die tijd precies 50 euro gegroeid per maand wat betreft salaris, tewijl ik wel ben gegroeid in mn functionenren. Dit is ook aangegeven toen ik die 50 euro kreeg . Nu zou ik eigenlijk binnenkort willen aangeven meer te willen verdienen, maar nu is net bekend geworden dat het er niet zo goed uitziet voor de komende tijd, waarschijnlijk moeten er zelfs 3 mensen ontslagen worden. Is het reeel om wel verhoging te vragen of kan ik beter wachten? Op zich vind ik wel dat ik het verdien, ook omdat ik straks waarschijnlijk werk van anderen zal moeten overnemen, maar aan de andere kant schat ik de kans niet groot dat ik echt een sprong ga maken qua salaris..



Ik hoor graag serieuze reacties, want ik kom er niet zo goed uit.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou even wachten totdat er wat tijd aan voorbij is, je daadwerkelijk kan aantonen dat je meer werk bent gaan doen etc. Als je er nu over begint toon je naar mijn mening slecht inzicht in hoe de zaak er voor staat. Er worden mensen ontslagen(wie zegt dat jij er daar niet 1 van bent), de zaken gaan slecht, om je baas dan te vragen meer geld uit te geven is niet reeel
Alle reacties Link kopieren
Dank voor je snelle antwoord. IK ben gelukkig niet een van die drie..
Alle reacties Link kopieren
Eens. Even gechargeerd: ik denk dat je blij moet zijn dat je nog werk hebt en dat je voor nu tevreden moet zijn.
Alle reacties Link kopieren
Misschien niet om een salarisverhoging vragen, maar vragen of je hetzelfde loon mag houden en een x aantal uren minder mag werken per week.



Of: geen salarisverhoging, maar een cursus mogen volgen o.i.d. die weer een inverstering in jou is.



Niet geschoten altijd mis...
Alle reacties Link kopieren
¤ 50,= per maand is ¤ 600,- op jaarbasis. Ervan uitgaande dat je dat in twee jaar hebt gekregen -> ¤ 300 per jaar loonsverhoging. Dat is niet extreem weinig.



Dat even vooropgesteld. Vind je het niet ontzettend egoïstisch van jezelf om in zulke zware tijden loonsverhoging te vragen?? Degene die dat in mijn bedrijf doet, vliegt er als eerste uit. Die heeft het namelijk niet begrepen.
Alle reacties Link kopieren
En wat is er mis mee om voor je zelf op te komen, om te laten zien wat je waard bent en daarbij het loon te vragen wat er bij past? Dat er 3 mensen uit gaan zegt toch niks over haar functioneren. Misschien heeft TO wel zo goed haar best gedaan dat er juist dankzij haar arbeid nogsteeds geld binnen komt of opdrachten worden binnengehaald. Daarnaast geeft ze aan dat haar functie door het wegraken van 3 collega's uitgebreider word met meer taken en verantwoordelijkheden en daar past een passend salaris bij.



Daarnaast is het niet bij ieder bedrijf crisis en gaat het bij een heleboel bedrijven goed tot zeer goed. Dus dan zijn er ook altijd bedrijven die wel willen investeren in goede arbeidskrachten. Je moet jou waarde niet altijd laten afhangen van waar je werkt, soms ben je gewoon goed in wat je doet en weten anderen dat wel te waarderen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Boarn schreef op 04 juni 2009 @ 23:59:

En wat is er mis mee om voor je zelf op te komen, om te laten zien wat je waard bent en daarbij het loon te vragen wat er bij past? bla bla bla. Ikke ikke ikke en de rest kan stikke. Dat er 3 mensen uit gaan zegt toch niks over haar functioneren. nee, dat zegt wat over de financiële situatie van het bedrijf. Misschien heeft TO wel zo goed haar best gedaan dat er juist dankzij haar arbeid nogsteeds geld binnen komt of opdrachten worden binnengehaald. Wat een aanname. Zo ken ik er nog wel een paar. Daarnaast geeft ze aan dat haar functie door het wegraken van 3 collega's uitgebreider word met meer taken en verantwoordelijkheden en daar past een passend salaris bij. Daar past bescheidenheid bij.



Daarnaast is het niet bij ieder bedrijf crisis en gaat het bij een heleboel bedrijven goed tot zeer goed. Oh neem mij niet kwalijk. Ik was me er niet van bewust dat die drie mensen ontslagen werden omdat het 'zeer goed' met het bedrijf gaat. Dus dan zijn er ook altijd bedrijven die wel willen investeren in goede arbeidskrachten. Je moet jou waarde niet altijd laten afhangen van waar je werkt, soms ben je gewoon goed in wat je doet en weten anderen dat wel te waarderen. Misschien waardeert de werkgever dat ook, maar kan hij haar niet financieel meer waarderen, omdat de koek op is.
Alle reacties Link kopieren
Nou, Spinoza ik weet niet vanuit welke emotie jij hier reageert, dus ik zal maar niet te veel op jou onvrede ingaan.



Toch vind ik, dat je als medewerker kan aantonen dat je daadwerkelijk een meerwaarde bent voor een bedrijf, je hier best wat ter compensatie voor mag vragen als werknemer. Ook al gaat het slecht, de compensatie hoeft niet altijd meer loon te zijn maar kan zich ook vertalen in uren of studie om maar wat te noemen.



Haar werkgever heeft er overigens weinig aan om 3 mensen te ontslaan en de 4e, die dan wel mag blijven zitten, uiteindelijk te verliezen omdat ze deze niet willen waarderen. Het lijkt mij ook in het belang van de werkgever om het personeel wat er nog wel is te koesteren. Zonder personeel geen inkomsten en als je op het eerste wilt bezuinigen, dan hoef je van het tweede ook niet veel te verwachten.
Alle reacties Link kopieren
niet willen waarderen is iets anders dan niet kunnen waarderen ivm crisistijd. ik vind bescheidenheid hier ook wel op zijn plaats. er worden 3 (directe) collega's ontslagen, dit gebeurd niet voor niets, ik vraag me dus af of haar baas het zich kan veroorloven om TO meer te gaan betalen!



ik ben het met gizz eens, wacht eerst even rustig af, je kan altijd nog om loonsverhoging gaan vragen! en inderdaad wees blij dat jij je baan nog hebt, je moest eens weten hoeveel mensen er ontslagen worden/al zijn en zich druk moeten/maken over de toekomst.
Alle reacties Link kopieren
Nou nou, het bedrijf waar mijn man werkt draait momenteel volledig op mijn man en op de directeur, die de acquisitie doet. Aan mijn man de taak de offertes en tekeningen zo op te stellen dat de bedrijven daadwerkelijk een opdracht plaatsen. Bedrijven die zelf door de crisis ook geen investeringsruimte(meer) hebben.

De rest van het bedrijf zit inmiddels voor 50 procent in de WW(waar overigens zoveel haken en ogen aan zitten dat het in principe geen bal had uitgemaakt als het niet was aangevraagd), alleen man werkt meer dan fulltime. En de directeur waardeert hem enorm, is ontzettend blij met zijn inzet. Maar voorlopig is hij heel erg blij dat hij zijn salaris nog kan betalen(het vakantiegeld van volgende maand is nog maar de vraag), een loonsverhoging is een utopie, hoe geweldig zijn werk en inzet ook mag zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou inderdaad net zoals de meeste anderen zeggen een pas op de plaats te nemen en gewoon even wachten en zien wat de toekomst brengt.



Mocht jouw baas inderdaad drie werknemers moeten ontslaan dan is dat niet voor niets. Daarnaast zou ik mij baas ook nog eens achter de oren krabben als jij bij mij zou komen voor een loonsverhoging op dit moment.
Alle reacties Link kopieren
Boarn, tuurlijk is er niets mis mee met voor jezelf opkomen. Alleen wanneer het slecht gaat met een bedrijf moet je wel met hele goede argumenten komen waarom je verhoging/studie etc verdient. (ook studie kost geld), minder werken voor hetzelfde salaris kost de baas uiteindelijk ook geld. Wat is er mis met een paar maanden wachten zodat je kan aantonen dat je ook echt meer werk hebt omdat je collega's weg zijn, dat je veel voor bedrijf binnen hebt gehaald etc. Nu kan je namelijk wel roepen "ik krijg er meer werk bij ", maar dat moet eerst nog maar eens gebeuren als collega's weg zijn. Bovendien kost het ontslaan van deze mensen de baas waarschijnlijk ook genoeg extra geld. Is niet een kwestie van niet voor jezelf opkomen, maar een kwestie van simpelweg nadenken over hoe het bedrijf er voor staat.
Ik zou denk ik even wachten in deze situatie.



Wat vinden jullie van onderstaande situatie?

Mijn man heeft vorig jaar een hogere functie gekregen, contract voor een jaar en wanneer het niet goed zou gaan, mocht hij dan weer terug naar zijn oude functie. Bij dit salaris is hij 50 euro bruto omhoog gegaan, omdat hij zichzelf eerst moet bewijzen. Na een jaar zouden ze er dan verder over kijken. Dit jaar eindigde in januari. Toen het nog goed ging met het bedrijf. Alleen had de directeur nooit tijd. Inmiddels heeft mijn man eindelijk een afspraak voor over 3 weken, mits deze niet weer afgezegd wordt. Inmiddels is begin deze maand ook bekend gemaakt dat er drie vakmensen uitmoeten. (dit is erg voor deze mensen, maar het is een bedrijf van 150 man, dus in dat opzicht valt het nog wel mee met de ontslagen). Moet mijn man nu nog terugkomen op zijn salarisverhoging? Of kan hij beter wachten? Kan hij zeggen dat hij graag voor salarisverhoging in aanmerking komt wanneer het beter gaat? Inmiddels is mijn man alweer een hogere functie aangeboden voor de duur van 8 maanden, mijn man was hierbij een beetje overdondert omdat het ineens wel erg snel gaat allemaal en heeft niets gevraagd over het salaris.
Alle reacties Link kopieren
wrong timing idd, maar ik zou sowieso wel een funcionerings gesprekje aanvragen dat er wel op papier komt hoe je evalueert in je funcioneren , later als het weer goed gaat zal iedere baas daar op terug (kunnen kijken en jij dus ook en je belonen als het kan.



Ik zou blij zijn als ik niet bij die 3 ontslagen behoor.

Het is gewoon even niet anders.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niet blij zijn als werkgever als jij op dit moment met deze vraag komt. Er worden drie mensen ontslagen, omdat daar geen geld voor is en dan kom jij fijn om een verhoging vragen. Bijzonder hoor.



Vast laten leggen dat jij goed functioneert is altijd goed en aan het eind van het jaar zou je altijd nog eens kunnen vragen naar de mogelijkheden.
Alle reacties Link kopieren
quote:sneeuwvrouw schreef op 04 juni 2009 @ 22:46:

Hoi Allemaal,



Even een vraag over mijn werk. Ik werk sinds 2 jaar bij een best wel leuk bedrijf,maar ben sinds die tijd precies 50 euro gegroeid per maand wat betreft salaris, tewijl ik wel ben gegroeid in mn functionenren. Dit is ook aangegeven toen ik die 50 euro kreeg . Nu zou ik eigenlijk binnenkort willen aangeven meer te willen verdienen, maar nu is net bekend geworden dat het er niet zo goed uitziet voor de komende tijd, waarschijnlijk moeten er zelfs 3 mensen ontslagen worden. Is het reeel om wel verhoging te vragen of kan ik beter wachten? Op zich vind ik wel dat ik het verdien, ook omdat ik straks waarschijnlijk werk van anderen zal moeten overnemen, maar aan de andere kant schat ik de kans niet groot dat ik echt een sprong ga maken qua salaris..



Ik hoor graag serieuze reacties, want ik kom er niet zo goed uit.



De discussie gaat voorbij aan het feit dat een arbeidsovereenkomst een zakelijke overeenkomst is waarbij arbeid wordt uitgeruild tegen loon. Een salarisverhoging is op zijn plaats wanneer de werknemer met instemming van werkgever meer levert dan op basis van het huidige loon verwacht kan worden.



Als je dus kunt aantonen dat jouw inbreng meer salaris waard is dan je nu krijgt lijkt een verzoek om salarisverhoging mij redelijk. De argumenten dat je verwacht in de toekomst meer te gaan doen of dat je jezelf zo fijn hebt ontwikkeld zouden wat mij betreft geen gewicht in de schaal leggen.



Bij een verzoek tot salarisverhoging is het verstandig dat je concreet kunt aangeven waarom en hoeveel. De kans bestaat natuurlijk dat werkgever het verzoek naast zich neerlegt. Probeer dan uit te vinden waarom werkgever niet bereid is je een hoger salaris te geven en wees creatief. Wellicht valt er nog te onderhandelen over het op kosten van werkgever volgen van een extra opleiding of cursus. Dat kan ook de moeite waard zijn.
Alle reacties Link kopieren
Tja in deze tijd gaat alles toch even net iets anders. En daar heb je rekening mee te houden. Presteer gewoon goed op je werk en kijk het nog een tijdje aan. In deze tijd mag je al blij zijn dat je een baan hebt!



Mijn man is vorig jaar begonnen bij een bedrijf. Binnen een maand kreeg hij een veel hogere functie. Zijn startsalaris was gebaseerd op zijn oude functie, dus in principe zou hij ook verhoging moeten krijgen. Maar helaas, door de crisis worden er geen mensen aangenomen en worden er ook geen verhogingen uitgedeeld. Het gaat goed met het bedrijf, maar toch voor alle voor zekerheid houden ze de hand op de knip. Nu heeft hij een aantal projecten heel succesvol afgerond en als hij een jaar in dienst is gaat hij toch eens een balletje opgooien, maar pas zodra hij heeft laten zien dat hij een aanwinst voor het bedrijf is (en dat weet het bedrijf zelf ook heel goed).
...
Alle reacties Link kopieren
quote:queenie1 schreef op 05 juni 2009 @ 10:08:

Tja in deze tijd gaat alles toch even net iets anders. En daar heb je rekening mee te houden. Presteer gewoon goed op je werk en kijk het nog een tijdje aan. In deze tijd mag je al blij zijn dat je een baan hebt!



Mijn man is vorig jaar begonnen bij een bedrijf. Binnen een maand kreeg hij een veel hogere functie. Zijn startsalaris was gebaseerd op zijn oude functie, dus in principe zou hij ook verhoging moeten krijgen. Maar helaas, door de crisis worden er geen mensen aangenomen en worden er ook geen verhogingen uitgedeeld. Het gaat goed met het bedrijf, maar toch voor alle voor zekerheid houden ze de hand op de knip. Nu heeft hij een aantal projecten heel succesvol afgerond en als hij een jaar in dienst is gaat hij toch eens een balletje opgooien, maar pas zodra hij heeft laten zien dat hij een aanwinst voor het bedrijf is (en dat weet het bedrijf zelf ook heel goed).Dat is nog maar de vraag. Lang niet alle bedrijven hebben te lijden onder de economische crisis en ook bij bedrijven die daar wel last van hebben worden nieuwe medewerkers aangenomen en salarisverhogingen toegekend. Valse bescheidenheid heeft niemand geholpen maar naïef opportunisme ook niet. Hou het dus bij de feiten en zorg dat je concreet kunt aangeven waarom en hoeveel.
quote:Sanmi schreef op 05 juni 2009 @ 08:18:

Ik zou niet blij zijn als werkgever als jij op dit moment met deze vraag komt. Er worden drie mensen ontslagen, omdat daar geen geld voor is en dan kom jij fijn om een verhoging vragen. Bijzonder hoor.





Ja én Nee. Nee, Als werkgever gewoon in januari was teruggekomen op de gemaakte afspraken (na een jaar evalueren en bespreking salaris), was de salarisverhoging al rond geweest op het moment (juni) dat het slechter gaat. Dan had mijn man niet eens hoeven (is dat nou een echt Nederlands woord?) overwegen om het te vragen. En het moge duidelijk zijn dat hij in zijn nieuwe functie bevalt, aangezien hij weer een hogere functie aangeboden krijgt.



Ja, er worden er idd drie ontslagen en dat is natuurlijk niet best. En dat weet mijn man ook wel, maar hij ziet het op zich nog niet somber in qua verdere ontslagen omdat er weer projecten in zicht zijn.
quote:Espinoza schreef op 04 juni 2009 @ 23:32:

¤ 50,= per maand is ¤ 600,- op jaarbasis. Ervan uitgaande dat je dat in twee jaar hebt gekregen -> ¤ 300 per jaar loonsverhoging. Dat is niet extreem weinig.







Als je 30.000 per jaar verdient, is 300 per jaar slechts 1% verhoging. Dat vind ik wel extreem weinig. Bij veel bedrijven krijg je sowieso inflatiecorrectie en dat vaak nog naast een echte verhoging.

De inflatiecorrectie is vaak al zo'n 2 tot 3% per jaar.



On topic. Als er 3 mensen ontslagen worden vanwege de financiële situatie van het bedrijf, lijkt me dat niet het juiste moment om om loonsverhoging te vragen. Ik zou nog even afwachten.
Wat Wuiles zegt he. Je hebt, principieel, niet zoveel te maken met collega's die ontslagen worden of met de economische situatie van je werkgever. Je hebt een overeenkomst waarbij je tijd en vaardigheid verkoopt, en je werkgever koopt. En zoals op iedere markt zorgt de prijs voor evenwicht. Als wat jij doet meer is dan waarvoor je bent aangenomen, of beter gezegd als jouw toegevoegde waarde groter is geworden, dan is dat een prijsverhogend effect. Als de markt voor mensen met jouw vaardigheden verslechterd is, kortom, als meer mensen jouw toegevoegde waarde kunnen leveren dan voorheen, dan heeft dat een prijsverlagend effect. DAT zijn de argumenten, niet hoe sneu allerlei mensen zijn.



Wie zich niet zakelijk durft op te stellen, moet niet zeuren over glazen plafonds, substantieel lagere lonen, etc.
Alle reacties Link kopieren
Het zou toch wat zijn als jou functioneren word afgemeten aan het functioneren van je collega's. Je moet dit ook gewoon zakelijk zien en als een overeenkomst. Tenslotte levert het de werkgever ook wat op. Dat punt vergeten we dan gemakshalve nu maar even. Zoals ik al eerder zij, het kan best zo zijn dat TO wel zorgt voor opdrachten en inkomsten en haar (ex)collega's helemaal niet.



En bedrijven waarmee het wel goed gaat, maar die de hand op de knip houden, die moeten straks ook niet heel raar opkijken als hun personeel vertrekt naar een ander bedrijf waar er wel gewoon het goed functioneren word beloond met wat extra's.
Ik vind ook dat er een tijd en een plaats is om over salarisverhogingen te praten. Ik werk zelf bij een bedrijf waar het erg goed gaat, maar waar evengoed ook de hand op de knip zit ivm de crisis omdat we niet weten hoe lang het nog zal duren.



Zelf zou ik een jaar terug in aanmerking zijn gekomen voor een verhoging van 6000 euro per jaar. Flink wat geld dus!



Ik ben er bewust niet over begonnen. Ik vind dat in deze situatie gewoon niet gepast. Maar wat ik wel zal doen is er over beginnen zodra het wel weer kan, en ook duidelijk aangeven dat ik netjes heb gewacht maar dat het dan ook wel tijd is om goed over de brug te komen. Tot die tijd toon ik me loyaal en zet ik me. Zoals ik dat ook van mijn medewerkers verwacht.
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel: ik zat het net te lezen en wilde exact hetzelfde neerpennen. Hoewel het uiteindelijk in mijn vorige branche dusdanig slecht ging dat ook ik uiteindelijk het veld heb geruimd (met een goede regeling), werd niet zo lang daarvoor die houding ten opzichte van mijn direct leidinggevende in een ontwikkelgesprek ook erg op prijs gesteld. Ik weet zeker dat als ik wel behouden had kunnen worden danwel misschien ooit weer door hen aan mijn deur geklopt wordt, die goodwill naar mij toe er nog steeds zal zijn en zich ook letterlijk dubbel en dwars uit zal betalen.



Nu je vasthouden aan 'het is een zakelijke overeenkomst en dat staat los van hoe het met het bedrijf als geheel en met mijn collega's gaat', lijkt me een te korte termijn visie. Die je op de langere termijn misschien juist dubbel gaat opbreken. Ik ben erg voor de individuele beloningsmogelijkheden, maar in tijden als deze misstaat een stuk solidariteit en begrip voor de situatie ook niet. Dat noemen ze in je beoordelingsgesprek ook wel de competentie 'organisatie-sensitiviteit'...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven