Werk & Studie alle pijlers

Samenlevingscontract afsluiten voor partnerpensioen?

07-09-2008 14:37 5 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net mijn eerste baan en moet allemaal dingen regelen waar ik geen kaas van heb gegeten... Het meeste is me nu wel duidelijk, maar ik twijfel over het volgende. Om aanspraak te kunnen maken op partnerpensioen heb je een samenlevingscontract nodig. Ik ben 4 jaar met mijn vriend waarvan een jaar samenwonend, maar wij hebben geen samenlevingscontract. Vinden wij ook niet echt nodig aangezien we allebei geen geld hebben en nauwelijks spullen. Gezamenlijke aankopen zijn er nauwelijks en verder is het wel duidelijk wat van wie is. Als we uit elkaar gaan blijf ik in ons huis, aangezien het van mijn ouders is en wij het van hen huren.

Nu is de vraag: is het tóch zinvol om een contract af te sluiten vanwege partnerpensioen? Ik heb dit met mijn vriend besproken en voor hem hoeft het niet. Hij vindt het stom om onze relatie officieel te maken op deze manier, dat doet hij liever door te trouwen over een paar jaar (behalve als we voor die tijd een huis kopen o.i.d.). Volgens hem maakt het voor die paar jaar echt niets uit.



Wat vinden jullie?
Alle reacties Link kopieren
In principe hoef je het niet te doen. Zolang jullie beiden werken en niet afhankelijk zijn van (een deel van) het inkomen van elkaar, heb je het niet nodig.

Aan de andere kant: jij betaalt nu wel mee aan een regeling, waar je partner niets van terugziet als jij zou overlijden. Maar goed, dat is een bijkomstigheid.



Houd wel goed in de gaten dat dit iets is wat wel HEEL ERG BELANGRIJK kan zijn als jullie situatie wijzigt.

Een aantal jaren geleden overleed in het bedrijf waar ik toen werkte plotseling een man van 34; samenwonend, 3 kinderen, partner geen betaald werk.

Zij hadden geen samenlevingsovereenkomst ("komt wel als we een huis kopen") en partner had nergens recht op!!

Dit heeft voor haar toen, naast het immense verdriet, ook voor heel veel financiële en praktische problemen geleid.
Alle reacties Link kopieren
Pauline65 schreef op 07 september 2008 @ 14:53:

(...) Aan de andere kant: jij betaalt nu wel mee aan een regeling, waar je partner niets van terugziet als jij zou overlijden. (...)




Dat begrijp ik niet helemaal... Als wij over een paar jaar gaan trouwen, heeft hij toch met terugwerkende kracht recht op het pensioen dat ik heb opgebouwd als ik kom te overlijden?



Als onze situatie verandert is het inderdaad een heel ander verhaal. Ik werk net, vriend studeert nog en we hebben geen kinderen/huis. Maar we verwachten te gaan trouwen voordat die zaken gaan veranderen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, maar als jij overlijdt voordat het zover komt, dus niet.

Maar goed, dat is een bijkomstigheid.
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk moeten jullie de zakelijke afspraken laten vastleggen. Het gaat er namelijk niet om dat het voor jullie duidelijk is, het gaat erom dat het straks voor bijvoorbeeld de fiscus duidelijk is. Want wat gebeurt als jij onder lijn 9 komt? Kan jouw vriend dan het huis blijven huren van jouw ouders? En als jullie uit elkaar gaan, wat dan? Wie beslist over jou uitvaart? Jouw ouders? Elke relatie eindigt namelijk. Is het niet doordat jullie uit elkaar gaan dan is het wel doordat één van jullie komt te overlijden. Als je bij leven om elkaar geeft dan kun je maar beter bij leven zorgen dat je ook na het overlijden van de ander of het beëidigen van de relatie, goed verzorgd achterblijft.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven