Werk & Studie alle pijlers

tweede gesprek, maar functie aangepast: goed of niet?

06-05-2009 22:35 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Voor het eerst dat ik zelf een topic open na al een aantal keer gereageerd te hebben op anderen. Ik hoop dat jullie mij nu kunnen adviseren...



Ik werk al een paar jaar bij een heel klein bedrijf en ben uitgegroeid in mijn functie. Verdien ook erg weinig, en erger me aan de on-zakelijkheid van het bedrijf (en collega's doen dat ook). Narcistische baas, intimiderend gedrag, etc. Wel is het een creatief bedrijf en zijn de taken divers. Ik heb een vast contract, maar geen (financiele) groeimogelijkheden en slechte arbeidsvoorwaarden.

Ik ben dus gaan solliciteren, ondanks soms twijfels. Ik wil graag binnen een paar jaar aan kinderen beginnen en een vast contract is dus ook fijn.



Nu heb ik gereageerd op een leuke, veel hogere functie bij een grote semi-overheidsinstelling, als projectsecretaris. Ben op gesprek geweest en het klikte heel goed, voelde me helemaal op m'n gemak en het was echt een leuk gesprek. Wel duidelijk dat ik noch in die precieze sector, noch in die functie alle benodigde ervaring had.

Vandaag werd ik terug gebeld: ze zijn enthousiast, maar vonden me ook eigenlijk te licht voor de functie. Dus ze willen me uitnodigen voor een 2e gesprek, maar met aangepaste functie inhoud: een aantal taken gaan terug naar leidinggevenden, en ik ga ook werk doen voor een ander project. Daar moet ook subsidie voor worden aangevraagd, waar ik ervaring mee heb en dat zou ik dus gaan doen.

Risico lijkt mij dat er geen subsidie komt en dat andere project stopt; dat ik overbodig word door een vage functieomschrijving; dat ik tussen wal en schip val. Salaris zou 1 schaal lager worden dan eerst.



Nu mijn dilemma: ik ben enorm bang een verkeerde keuze te maken en na een jaar zonder werk te zitten. Wat zou ik kunnen doen om dit te voorkomen?

Kan een van jullie inschatten hoeveel onderhandelingsruimte ik heb? Wat moet ik vooral niet vergeten te vragen volgende week?
Alle reacties Link kopieren
Als je van baan verandert, neem je sowieso een risico dat het niet goed gaat en je na een jaar weer naar iets anders uit moet kijken. Bijna niemand geeft meer direct een vastcontract, en zeker bij de overheid kom je bijna altijd met een tijdelijk contract binnen.



Het klinkt als of ze enthousiast ijn over jou, ze willen zelfs een functie voor je creeren waar nu geen vacature voor is. Dat klinkt heel positief. Als de functie je aanstaat kun je aangeven dat je graag wilt weten hoe zeker het is dat er ook geld komt voor de functie. Maar risico loop je altijd.



Succes!
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Wat poezewoes zegt. En natuurlijk heel duidelijk vragen hoe groot de kans is dat de functie blijft bestaan als er geen subsidie voor komt. Dat geef je zelf al heel terrecht aan. En kunnen zij je nu al vertellen dat de functie zonder subsidie op zal houden te bestaan, tja, dan wordt het een afweging voor jezelf die alleen jij kunt maken. In deze tijd is een vast contract zoals je nu hebt best wat waard, maar persoonlijk vind ik werkplezier ook veel waard.
Alle reacties Link kopieren
Draai het ook 's om. Hoe voelt 't denk je als je dit laat schieten?
Alle reacties Link kopieren
klinkt goed

ze willen je graag hebben

succes met je keuze,die je toch echt zelf moet maken
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het een positief punt dat ze de functie aanpassen omdat ze jou zo graag willen hebben.
Alle reacties Link kopieren
Tja, neem groei en de mogelijkheden daarvoor (of afwezigheid daarvan) niet te licht op. Je moet nog heel wat jaartjes werken en sommige kansen krijg je later in je cariere (bijna) niet meer. Vergeet vooral niet te bespreken hoeveel gelegenheid en steun je zult krijgen om door te groeien binnen deze organisatie. Dat ze je zo graag willen hebben dat ze de functie willen aanpassen is heel positief maar dan ik zou zeker ook onderzoeken of dat betekent dat je kunt doorgroeien richten de oorspronkelijke functie en/of hoger.
Alle reacties Link kopieren
Eens met iedereen hierboven. Daarnaast klinkt het alsof je het op je huidige werk niet echt meer naar je zin hebt... Ga in ieder geval dat tweede gesprek aan, dan kun je altijd nog beslissen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou ervoor gaan. Je komt bij een nieuw bedrijf waar je graag wilt werken en het mooie is dat je functie niet te zwaar is, zodat het ook te doen is voor jou. Je kunt altijd verder groeien naar de functie waar je oorspronkelijk voor gesolliciteerd had.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Zeker, ik zou gewoon informeren naar de doorgroeimogelijkheden maar dat ze voor jou een functie creeeren lijkt mij een heel goed teken. Overigens dat ook alleen als je niet van een managersfunctie wordt overgezet naar een archiveringsfunctie natuurlijk ;) Maar het lijkt erop dat ze jou een prachtige kans willen geven.



Oh en ps overheid (of semi-overheid) is atm wel een van de betere plaatsen om te zitten denk ik, en ze hebben fijne arbeidsvoorwaarden. Je zit alleen met een soort van suffig imago, maar het is maar net of je daar boodschap aan hebt - het werken (bij de overheid) zelf is namelijk erg leuk, tenminste zo ervaar ik het, alleen weet de buitenwereld dat vaak niet ;)



Plus trouwens dat het wel eens heel lekker kan zijn om iets lager te beginnen - een nieuwe functie met veel verantwoordelijkheden waarin je weinig ervaring hebt zou wel eens heel veel stress kunnen opleveren. Nu krijg je (denk ik en hoop ik) de kans om erin te groeien.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle goeie reacties! Dat bevestigt wel wat ik ook uit mijn omgeving al hoorde. En inderdaad, het omkeren en denken: wat als ik deze kans zou laten schieten (en gewoon hier blijven viva forummen tijdens m'n werk, tien kinderen krijgen en geen ruk verdienen )? Helpt ook.



Stom misschien, maar mijn grootste angst is eigenlijk dat ik precies hetzelfde doe als mijn moeder, wiens contract niet verlengd werd toen ze zwanger was van mij, en die daarna jaren niet werkte terwijl ze eigenlijk wel wilde. Nu heeft ze weer ca 8 jaar leuk gewerkt, maar gefrustreerde ambitie lijkt soms nog steeds te sluimeren. Natuurlijk is de wereld nu totaal anders dan 30 jaar geleden, en ben ik totaal iemand anders dan m'n moeder, maar toch....



Nog een ander dilemma, eigenlijk nog niet helemaal aan de orde maar toch:

In mijn huidige baan mogen we alleen 4 weken met vakantie in het hoogste hoogseizoen, en ik heb dus al een vakantie van 4 weken geboekt van laatste week juni- laatste week juli.

Ik heb 1 maand opzegtermijn. Officieel heb ik niet genoeg vakantiedagen om al die vier weken doorbetaald te krijgen, maar als ik hier blijf is dat geen punt. Nu ben ik bang dat ik, omdat ik pas in augustus (of laatste week juli) zal kunnen beginnen bij mijn evt. nieuwe baan, in juli zonder loon zit. Hoe kan ik dit voorkomen?

- pas opzeggen in juni (is wel heel lullig, want net voor vakantie van iedereen)

-vragen of ze mij in juli al in dienst nemen en vakantiedagen 'voorschieten' bij mijn nieuwe werk

- het op de koop toe nemen en niet rondkomen



Zijn er nog opties die ik over het hoofd zie?
Alle reacties Link kopieren
26gelukkig, betreft het een functie in Utrecht?



Ik heb daar namelijk ook een project gedaan een aantal jaren geleden als projectsecretaris.. niet veel bedrijven noemen de functies zo vandaar mijn vraag



Wat verwacht je? Wat vind jij dat die werkzaamheden zijn weggehaald? Kan je aangeven dat je dat jammer vindt en dat je gewoon ervoor wilt gaan of eventueel binnen een afzienbare tijd die taken terugnemen van je leidinggevende?



Voor wat betreft je vakantiedagen.. daar kan ik je geen goed antwoord op geven. Houd je ook rekening met je vakantiegeld, dat zal ook maar 'gedeeltelijk' worden uitbetaald als jij vakantiegeld opbouwt over het komende jaar..



Succes.
DTEEZ!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Djoels,

nee het is niet in Utrecht. En nu geef ik verder geen details meer Straks is het bij een van jullie.



Ik moet er in het voorgesprek voor mijn 2e gesprek nog achter komen welke taken precies zijn weggehaald, of ik dan weer door kan groeien, wie die taken nu gaat doen etc.



Gelukkig bouw ik vakantiegeld op over het afgelopen jaar, dus in mei krijg ik gewoon een vol jaar.

Voor meer advies houd ik me aanbevolen... En nogmaals dank voor jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niet met een negatief saldo beginnen bij mijn nieuwe baas. Daar blijf je namelijk lang "last" van houden. Als ze het al doen.



Ik zou opzeggen dat ik na mijn vakantie kan beginnen bij mijn nieuwe baas. Dus gewoon hoe het jou goed uitkomt. Bespreek het ook even met je nieuwe werkgever.



Hier is ooit een meisje begonnen net voor haar vakantie en die heeft deels onbetaald verlof genomen voor haar vakantie. het was voor ons niet praktisch. Op het moment dat ze net ingewerkt was ging ze een maand op reis en daarna konden we weer opnieuw inwerken! Nu blijkt het een super leuke collega te zijn, dus geen probleem meer...



Overleggen met je nieuwe werkgever en eerst afwachten wat ze nu te bieden hebben. Een salarisschaal lager lijkt me heel redelijk als er belangrijke taken uit worden gehaald.



En toen je moeder zwanger was, is een poos geleden. Het was toen minder 'gewoon' dat vrouwen bleven werken als er kinderen kwamen. Nu is het gemeengoed. Toen mijn schoonmoeder trouwde werd ze al ontslagen! Terwijl ze geen kinderen zou nemen de komende jaren (maar pas na 10 jaar huwelijk). Ik bedoel... waar hebben we het over?



Dat mag geen reden zijn een super baan te laten schieten.



Het valt mij overigens op dat je dingen verzint om niet te hoeven beslissen. Als dat echt zo is, moet je het misschien gewoon niet doen. Dan wil je niet. Als je echt wilt, verdwijnen alle genoemde problemen als sneeuw voor de zon.
Volg je hart. Dat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Pink, bedankt voor je reactie.

Volgens mij verzin ik geen dingen, ik ben juist heel enthousiast en bang dat ik daardoor te snel ja zeg. Dat zou niet de eerste keer zijn. Ik wil niets over het hoofd zien.



En met de vakantie, je hebt gelijk. Ik weet alleen dat mijn huidige werkgever enorm onredelijk en onzakelijk kan zijn met dit soort dingen, en wil daarom vantevoren goed bedenken wat voor mij het slimste is. Ik denk ook, beginnen per 1 augustus en hopen dat zij mij tot die tijd in dienst willen houden...
Alle reacties Link kopieren
Als jij per 1 augustus opzegt zullen ze je tot die tijd in dienst moeten houden volgens mij. Alleen neem je dan waarschijnlijk meer vakantiedagen op dan waar je recht op hebt omdat die zijn gebaseerd op een heel jaar werken, te veel opgenomen dagen zul je dus moeten terugbetalen maar dat zal zich waarschijnlijk verrekenen met nog uit te betalen vakantiegeld en dat soort zaken of misschien had je nog wel zo veel dagen staan van vorige jaren. Maar eh, je bent nu bezig met zaken die pas gaan spelen als je bent aangenomen.

Trouwens nog iets, je spreekt wb je moeder over gefrusteerde ambities, volgens mij raken jouw ambities ook behoorlijk gefrustreerd van blijven werken waar je nu werkt. Je kunt bovendien ook in je huidige baan ontslagen of boventallig worden, een vast contract biedt helemaal niet zo veel zekerheid als het lijkt. Ik werd tijdens mijn zwangerschap boventallig verklaard (ondanks vast contract) en ben nu gewoon weer aan het werk in een leuke(re) functie. Niet te bang zijn! Je kunt je niet tegen het leven verzekeren het is dus ook niet nodig overal controle op te willen houden.
Alle reacties Link kopieren
thanks, malar! Je hebt gelijk.

Ik ga gewoon open het gesprek in dinsdag en zie daarna verder. Spannend.
Alle reacties Link kopieren
quote:26gelukkig schreef op 06 mei 2009 @ 22:35:

Hoi,



Voor het eerst dat ik zelf een topic open na al een aantal keer gereageerd te hebben op anderen. Ik hoop dat jullie mij nu kunnen adviseren...



Ik werk al een paar jaar bij een heel klein bedrijf en ben uitgegroeid in mijn functie. Verdien ook erg weinig, en erger me aan de on-zakelijkheid van het bedrijf (en collega's doen dat ook). Narcistische baas, intimiderend gedrag, etc. Wel is het een creatief bedrijf en zijn de taken divers. Ik heb een vast contract, maar geen (financiele) groeimogelijkheden en slechte arbeidsvoorwaarden.

Ik ben dus gaan solliciteren, ondanks soms twijfels. Ik wil graag binnen een paar jaar aan kinderen beginnen en een vast contract is dus ook fijn.



Nu heb ik gereageerd op een leuke, veel hogere functie bij een grote semi-overheidsinstelling, als projectsecretaris. Ben op gesprek geweest en het klikte heel goed, voelde me helemaal op m'n gemak en het was echt een leuk gesprek. Wel duidelijk dat ik noch in die precieze sector, noch in die functie alle benodigde ervaring had.

Vandaag werd ik terug gebeld: ze zijn enthousiast, maar vonden me ook eigenlijk te licht voor de functie. Dus ze willen me uitnodigen voor een 2e gesprek, maar met aangepaste functie inhoud: een aantal taken gaan terug naar leidinggevenden, en ik ga ook werk doen voor een ander project. Daar moet ook subsidie voor worden aangevraagd, waar ik ervaring mee heb en dat zou ik dus gaan doen.

Risico lijkt mij dat er geen subsidie komt en dat andere project stopt; dat ik overbodig word door een vage functieomschrijving; dat ik tussen wal en schip val. Salaris zou 1 schaal lager worden dan eerst.



Nu mijn dilemma: ik ben enorm bang een verkeerde keuze te maken en na een jaar zonder werk te zitten. Wat zou ik kunnen doen om dit te voorkomen?

Kan een van jullie inschatten hoeveel onderhandelingsruimte ik heb? Wat moet ik vooral niet vergeten te vragen volgende week?





mijn gevoel is niet prettig hierbij. het komt op mij over dat ze een project hebben waar ze geen eigen personeel op kunnen zetten om een of andere reden en daar iemand voor aan willen nemen. faalt het project dan kan je weer gaan, slaagt het project en is het stabiel op poten gezet kan een vaste werknemer het wel overnemen en sta je ook op straat. ik vroeg me direct af waarom ze niet iemand inhuren voor de job als die niet zeker is, maar las dat je ook nog eens een schaal lager gaat. iemand inhuren is dus te duur. waarom nemen ze je aan en wachten ze niet af tot er een kandidaat komt die alle taken wel kan vervullen? dat er dus taken terug gaan naar de leidinggevende komt het op me over dat je niet aangenomen wordt op basis dat er teveel werk is en er extra personeel nodig is. het lijkt alleen om dat project te gaan waarbij er risico is dat het niet lukt en je op straat staat en als het wel lukt dat het verdere werk door vast personeel gedaan gaat worden. nu neemt immers de leidinggevende ook een aantal taken weer terug.



ik zou er heel goed over nadenken en het op gesprek heel goed bespreekbaar maken. vage functieomschrijvingen vind ik ook raar. je weet wat je nu hebt, niet wat je krijgt.

ik ben zelf erg impulsief en kan erg snel beslissen als ik wat anders zie wat me leuk lijkt, maar als ik zoiets onder ogen krijg haak ik af. vaagheid is niet aan mij besteed.
Alle reacties Link kopieren
Het zijn projecten buiten de reguliere organisatie activiteiten en alle medewerkers op die projecten zijn dus projectmedewerker en niet vast in dienst, maar tot de subsidie stopt. Dat is voor het project waar de functie in eerste instantie voor gold 3,5 jaar.



Nu is dat andere project er bijgekomen en daarvan moet ik uitzoeken hoe het zit.



Maar je hebt gelijk, ik moet goed vragen hoe het precies zit!
Alle reacties Link kopieren
Als ik het zo lees moet je het volgende informatie uit je volgende sollicitatie gesprek halen:

1. hoelang duurt het volgende subsidie project en wat zijn de consequenties voor jouw nieuwe functie;

2. Wat is een schaal lager? Hoeveel minder verdien ik dan?

3. Is er een mogelijkheid om de taken die nu uit je pakket gaan in de toekomst wel te gaan doen en kan je dan ook weer een schaal hoger gaan qua salaris. Kunnen ze daarover toezeggingen doen en zijn ze bereid daarover afspraken op papier te maken?



Krijg je hierop positieve antwoorden en zijn ze bereid afspraken op papier te zetten dan zou ik zeggen, ga ervoor.

Blijft het allemaal een beetje vaag.... dan is het senario dat somana al schetste niet ondenkbeelding.



Ik wil je enthousiasme niet teveel temperen maar het klinkt bij mij alsof ze de functie eigenlijk gedeeltelijk wegbezuiningd hebben naar een leidinggevende die het erbij gaat doen en de losse eindjes nu aan een tijdelijke kracht (jij) aanbieden. Maar hoe tijdelijk je bent vertellen ze je pas als je weg moet. En dan bedoel ik geen 3,5 jaar.
Alle reacties Link kopieren
Nou, ik heb het gesprek gehad. Het zat iets anders dan ik dacht, ze hadden namelijk niemand gevonden die echt aan de functie eisen voldeed maar wel 2 kandidaten (waaronder ik) die iets te licht waren maar organisatorisch wel heel goed.

Er was daarnaast nog een ander project waarvoor binnenkort iemand geworven zou gaan worden en wat gauw van start gaat. Nu hebben ze dus gekeken of ze beide functies kunnen combineren en dan een van ons aannemen, zodat ze in elk geval van start kunnen met beide projecten. Wellicht wordt er later nog een 'zwaarder' iemand aangenomen maar er is sowieso genoeg werk.



Groeimogelijkheden zijn er, wellicht niet helemaal terug naar de 'oude' vacature maar anders binnen andere projecten. Er is ook genoeg werk als de subsidie niet rondkomt, namelijk bij dat eerste project, maar dat is pas over meer dan een jaar aan de orde; tijd genoeg om te laten zien wat je kan dus.



Ze stelden best pittige vragen (kun je werken in een omgeving waar veel nog onduidelijk is en geen kant en klare oplossingen zijn? het is een heel ander werkterrein, hoe vind je dat? Lastig om goede antwoorden te geven). En vroegen ook gelijk naar salaris en opzegtermijn.

Ik hoor donderdag hoe nu verder...



Wat mij betreft klikte het, ook met de 2 'nieuwe' interviewers, en ik heb eerlijk geantwoord, al weet ik niet of dat goed was. We'll see....



Wat mij
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de baan!! Jippie!
Mooi!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven