Werk & Studie alle pijlers

verpleegkundige???

02-01-2009 19:11 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben op dit moment lerares en zit eraan te denken om me om te scholen tot verpleegkundige (HBO-v) of te gaan voor de kraamzorg. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van mensen die in deze sector werken.

Hoe ziet een dag van een verpleegkundige eruit? wie heeft er ervaringen met de kraamafdeling in het ziekenhuis of de kraamzorg (thuis)

\Ook een hele onbeleefde vraag...wat ga je verdienden als beginnende verpleegkundige?

en wat trekt je zo aan het werken?



alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Werk nu zo'n 7 jaar als verpleegkundige in een ziekenhuis.



Echt het allerleukste beroep dat er bestaat! Het contact met de patiënten, het medische gedeelte, de verpleegtechnische vaardigheden: geweldig!

Maaaar ook: heel hard werken, erg hoge werkdruk, grote verantwoordelijkheid, werken op zon- en feestdagen in verhouding weinig betaald krijgen (heb ook HBO-V gedaan). Vaak weinig tijd voor de patiënt, niet altijd die zorg kunnen leveren die je zou willen/moeten geven, dus best ook vaak gefrustreerd raken.



En toch...zou niet anders willen.



Om nog even terug te komen op de kraamzorg/kraamafdeling: bedenk heel goed dat als je als kraamverzorgende gaat werken, je ook veel huishoudelijk werk zult moeten doen. Dit is qua niveau echt wel een stukje lager dan het niveau van een verpleegkundige! (HBO-V = niveau 5, kraamzorg = niveau 3!)



Veel succes met het maken van een keuze. Waarom loop je trouwens niet een keer een dagje mee?



Pien
Alle reacties Link kopieren
Ook ik ben verpleegkundige. Ik heb de HBO-V duaal gedaan. Ik vind het een geweldig beroep. Ik heb mijn opleiding gevolgd in een academisch ziekenhuis. Daar was de werkdruk, als ik het van klasgenoten die in een perifeer ziekenhuis werkten hoorde, wel lager dan in andere ziekenhuizen. De academische ziekenhuizen konden toen der tijd in ieder geval nog relatief makkelijk aan personeel komen waardoor de formatie op de meeste afdelingen aardig op orde was. Wel werkte je tijdens een dagdienst met veel leerlingen in verhouding tot het aantal gediplomeerde collega's. Het leuke daarvan vond ik dat je als oudere jaars leerling al gedeeltelijk jongere jaars leerlingen begeleidde. Naast dat ik dat erg leuk vond om te doen is het ook voor jezelf erg leerzaam. Als je eenmaal gediplomeerd bent betekend het dat er behoorlijk wat gevraagd wordt van je vermogen om overzocht te houden. Want waar de leerlingen een groot gedeelte van de basiszorg verleenden, kon dit wel betekenen dat je in een dagdienst de eindverantwoordelijkheid had over een patiënt of tien, wat voor in een dagdienst behoorlijk veel is.

Tja, en wat je op zo'n dag doet verschilt natuurlijk deels per afdeling, maar op de gemiddelde verpleegafdeling in een ziekenhuis komt het ongeveer neer op:

inlezen in de patiëntdossiers/overdracht door de nachtdienst, uitdelen van medicijnen, wassen en aankleden van de patiënten, wonden verzorgen, lichaamsfuncties controleren, infuussystemen verschonen, artsenvisite lopen, bewaken van de conditie van de patiënt, rapportage schrijven, multidisciplinair overleg voeren, mensen uit bed en in de benen helpen, begeleiden dmv gesprekken, voorlichting geven, opnamegesprekken voeren met nieuwe patiënten, afdeling/patiëntenkamers opruimen, leerlingen begeleiden en afhankelijk van je functieniveau meewerken aan beleidsontwikkeling of deelnemen in vakgroepen. Lijkt me duidelijk dat je je in ieder geval niet hoeft te vervelen over het algemeen



Helaas ben ik er achter gekomen dat het werken in wisseldiensten niet voor mij is weggelegd. Ik loop daar fysiek op stuk. Dat moet je maar net liggen. Daardoor ben ik van de verpleegafdeling af.



Ik heb een tijd gewerkt als wijkverpleegkundige. Daar verleende ik de zorg bij patiënten thuis, maar was ik daarnaast onder meer verantwoordelijk voor de intakes van nieuwe patiënten, het regelen van de financiële stromen (is AWBZ-zorg dus gaat op indicatie) waar veel administratie bij kwam kijken, het coachen van het team, deelnemen aan vakgroepvergaderingen en oproepbaarheid in geval van calamiteiten.



Aangezien ik de ziekenhuissfeer erg miste werk ik sinds een maand of 5 op een polikliniek als medisch assistent. Dit bevalt me erg goed. Op veel poliklinieken kun je als dokterassistente aan de slag, maar bij ons moet je een verpleegkundige achtergrond hebben aangezien we naast de administratieve- en baliewerkzaamheden ook verschillende handelingen zelfstandig verrichten en veel assisteren bij een aantal onderzoeken en ingrepen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven