Werk & Studie alle pijlers

Verschillen tussen SPH, MDW, Pedagogiek

24-03-2009 21:18 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zit al een tijd met een studiekeuze in mijn maag, maar vind nu dat ik echt de stap moet nemen om naar school te gaan het liefste duaal werken en leren dus! Ik ben nu hoofdleidster op een kinderdagverblijf maar ben het totaal niet eens met de organisatie dus wil z.s.m. weg daar.

Nu heb ik een keuze gesprek gehad daar kwam pabo uit maar vind dat zelf niet het meest ideale. Nu heb ik veel onderzoek gedaan naar de verschillen van sph, mdw en pedagogiek. Ik kom er niet meer uit omdat ik er zoveel gelezen en gezien heb. Kan iemand me exact vertellen wat je er na de studie mee kan doen? Zoals met sph in een medisch kinderdagverblijf werken!



Alvast heel erg bedankt. Ook alle info over een opleiding is welkom!
Alle reacties Link kopieren
Verschil SPH en MWD



Op het eerste oog lijken de opleidingen SPH en MWD niet veel van elkaar te verschillen. Allebei zijn het sociale studies waarbij je met mensen werkt. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Over het algemeen ligt bij de opleiding SPH de nadruk meer op het werken in en met groepen, terwijl de opleiding MWD meer gericht is op individuele begeleiding van een cliënt. De opleiding MWD is ook wat zakelijker dan de opleiding SPH.



Het verschil komt duidelijk naar voren in een korte beschrijving van de beroepen:



* Een sociaal pedagogisch hulpverlener helpt of ondersteunt mensen in hun woon- en leefsituatie. Je zorgt voor professionele hulp en ondersteuning en werkt veel samen met andere hulpverleners zoals orthopedagogen, psychologen en verpleegkundigen.

* Een maatschappelijk werker komt in actie wanneer mensen vastlopen in hun sociale omgeving. Je werkt samen met de cliënt aan een structurele oplossing. Je helpt de cliënt zijn situatie te analyseren, haalbare doelen te formuleren, plannen van aanpak te maken en uit te voeren.



Wat kun je ermee worden?



De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leidt je op voor het beroep van maatschappelijk werker. Maatschappelijk werkers tref je in verschillende werkvelden aan:



* Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW).

* Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BMW).

* Schoolmaatschappelijk Werk (SMW).

* Medisch Maatschappelijk Werk (MMW).

* Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ).

* Regionale Instellingen voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (RIAGG).

* Jeugdhulpverlening (Jongeren Advies Centrum).

* Jeugdzorg.

* Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

* Raden voor de Kinderbescherming.

* (Jeugd) Reclassering.

* Hulpverlening aan ouderen.

* Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs (CAD).



Er is ook maatschappelijk werk voor mensen met een handicap (MEE).



Wat kun je ermee worden?



Met het diploma SPH op zak kun je aan het werk in een breed werkveld:



* Jeugd- en jongerenwerk.

* Verstandelijk gehandicaptenzorg.

* Lichamelijk gehandicaptenzorg.

* Verslavingszorg.

* Ouderenzorg.

* Psychiatrie.

* Justitiële hulpverlening.

* Maatschappelijke opvang.

* Zorg bij multiproblem-gezinnen.

* Vluchtelingenwerk.

* Re-integratie.



Sociale tijgerVoorbeelden van functies:



* Medewerker verslaafdenopvang.

* Medewerker dak- en thuislozenopvang.

* Activiteitenbegeleider.

* Sociotherapeut.

* Pedagogisch hulpverlener voor mensen met een verstandelijke beperking.

* Medewerker gezinsvervangend tehuis.

* Groepsleider psychiatrische instelling.

* Groepsopvoeder in de jeugdhulpverlening.



Het verschil tussen Pedagogiek en een opleiding als Sociaal-Pedagogische Hulpverlening (SPH) is dat Pedagogiek zich uitsluitend richt op kinderen en opvoeders, terwijl SPH zich ook op andere doelgroepen richt. Ook houdt de opleiding Pedagogiek zich voornamelijk bezig met preventie. Dat betekent dat pedagogen meestal kinderen begeleiden met wie het naar verhouding goed gaat en die niet in zwaardere vormen van hulpverlening zijn terecht gekomen.



Wat kun je ermee worden?



Met Pedagogiek kun je vele kanten op. De ene pedagoog komt terecht in de jeugdhulpverlening, de andere in het onderwijs, maar er zijn ook pedagogen die gaan werken bij tijdschriften als Ouders van Nu of kindertelevisieprogramma’s.

Voorbeelden van functies:



*

Beleidsmedewerker jeugdbeleid bij gemeentes

*

Adviseur/consultant voor onderwijsinstellingen

*

Coördinator groepsleiding binnen instellingen met mensen met een verstandelijke handicap

*

Docent sociaal-agogische vakken op het (v)mbo

*

Leerlingenbegeleider in het voortgezet onderwijs

*

Leidinggevende kinderopvang

*

Groepsopvoeder binnen instellingen voor kinderen en jeugdigen met gedrag- en/of sociaal emotionele problemen

*

Groepsopvoeder binnen instellingen voor kinder- en jeugdpsychiatrie

*

Medewerker in de opvoedingsondersteuning of onderwijshulpverlening

*

Opvoedingsvoorlichter

*

Orthopedagogisch medewerker

*

Pedagogisch gezinsbegeleider

*

Projectleider randgroepenwerk

*



Trainer
Alle reacties Link kopieren
Ik heb SPH gestudeerd, en het grote verschil tussen SPH en MWD is volgens mij dat je met SPH meer met groepen mensen werkt en als MWD'er werk je meer één op één. Als SPH'er werk je meer met groepen.

Er is veel overlap tussen deze twee opleidingen, je kunt zelfs als SPH'er een MWD functie doen. Dat doe ik nu nl ook, ik werk nu als Ambulant Hulpverlener/Maatschappelijk werkster bij Bureau Jeugdzorg. Dus ook met een SPH-diploma kun je MWD functies vervullen.



Je kunt als SPH' er zooooveel verschillende dingen doen. Dat is echt bijna niet te omschrijven. Zowel groepswerk (bij ouderen/jongeren/kinderen met allerlei problematieken, psychiatrie, verslavinsgzorg, gehandicapten, ontwikkelingsproblemen, dak -en thuislozen, gevangenisgebeuren, MKD) als dus individueel. Dan heb je nog residentieel (24 uurs zorg), semi-residentieel (dagbehandeling)of ambulant (op afgesproken tijden, meestal bij de mensen thuis)

Als SPH'er zou je bij een medisch kinderdagverblijf op de groep komen te werken. Je werkt met de kinderen en hebt nauw contact met de ouders, je kijkt ook naar de thuissituatie van het kind.



Het is moeilijk om kort en bondig aan te geven waar je terecht zou kunnen komen. Zou je aanraden eens bij een open dag van een school te gaan kijken. Daar kunnen ze je meer vertellen over de verschillen tussen de opleidingen en de werkvelden.
Alle reacties Link kopieren
en ik denk dat het handig is als je van alledrie de studies een brochure aanvraagt en bezoek open dagen/ga een gesprek aan op de desbetreffende school.
Alle reacties Link kopieren
heej,



Onzettend bedankt voor je reactie. Ik vind het nu alleen nog moeilijker om te kiezen wat ik zou willen het word zoiezo sph of pedagogiek want vind ik een team werken leuker.

Bedankt in iedergeval!
Alle reacties Link kopieren
SPH is vooral gericht op het groepswerk in verschillende sectoren... Verstandelijk gehandicaptenzorg, psychiatrie, TBS klinieken, verslavingszorg... je ziet hier veel functies als groepsleiders of (woon-)begeleiders... Het kan met kinderen, maar ook met volwassenen...

Ik doe hem in deeltijd en vind het een geweldige opleiding!



Pedagogiek is gericht op kinderen/jeugd voor zover ik weet...



MWD is meer gericht op het individueel werken met clienten.. Een vriendin van mij doet bijv. de intakes van clienten bij een zorginstelling. Ook heb je de 'gewone' functie maatschappelijk werker. Of bij de reclassering en verslavingszorg, maar wel dus veel individueler met clienten...



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Lekker dubbel op... was al aan het typen voor ik de eerdere reacties kon zien!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf SPH gedaan, en een vriendin van mij pedagogiek. Eni k vind het zò jammer dat ik niet dezelfde keus heb gemaakt als zij! Ik vind SPH te globaal en mis de diepgang in de werkvelden, ze bleven er teveel boven hangen als het ware, maar ook in jezelf als hulpverlener.
Alle reacties Link kopieren
Ja open dag ga ik zoiezo heen.

Vind het zo een moeilijke keuze weet totaal niet wat ik wil en wat ik ECHT leuk vind.

Hebben er toevallig ook mensen ervaring met de 21+ toets die moet ik namelijk ook doen aangezien ik spw3 heb gedaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:Boddah schreef op 24 maart 2009 @ 21:34:

Ik heb zelf SPH gedaan, en een vriendin van mij pedagogiek. Eni k vind het zò jammer dat ik niet dezelfde keus heb gemaakt als zij! Ik vind SPH te globaal en mis de diepgang in de werkvelden, ze bleven er teveel boven hangen als het ware, maar ook in jezelf als hulpverlener.kun je dit wat beter uitleggen? bedoel met sph kun je toch hele andere dingen dan met pedagogiek?
Alle reacties Link kopieren
SPH is gericht op diverse groepen mensen; Pedagogiek richt zich specifiek op kinderen en jongeren. Doordat het werkveld smaller is, ga je meer de diepte in.
pedagogiek richt zich op de doelgroep 0-24 jaar, maar ook op de begeleiding van ouders met kinderen

met pedagogiek kun je ook vaak aan het werk als maatschappelijk werker/gezinscoach etc. maar het heeft bijna altijd wel ook met jeugdigen te maken.



sph richt zich op meerdere doelgroepen, kinderen, volwassen, gehandicapten, etc. daardoor is er per doelgroep minder diepgang.

de laatste tijd kun je ook wel als spher aan de slag al maatschappelijk werker en gezinscoach. maar ze hebben niet de voorkeur voor een spher.



mwd is idd meer voor individuelere contacten. er werken bijna nooit mwders als groepsopvoeder op een leefgroep. die richt zich voornamelijk op volwassen in allerlei doelgroepen, maar dus ook gezinscoach...



dus het ligt eraan waar je doelgroep ligt.



ik zou pedagogiek aanraden als ik je verhaal zo hoor...

met pedagogiek kun je ook met verstandelijk gehandicapten trouwens...
Tja,maar ik heb met m'n MWD-diploma gewerkt met alleen maar groepen... altijd sph-functies gehad.



Denk er ook om dat veel scholen tegenwoordig 'social work' aanbieden, begin daar eens mee, je kunt je dan later in de opleiding wel verdiepen in wat je echt wil en dan pas kiezen.
Alle reacties Link kopieren
Ik studeer pedagogiek, zit nu in het derde jaar. Het klopt dat wij ons voornamelijk richten op kinderen/jongeren, maar ook op hun ouders, leerkrachten, leidsters op kinderdagverblijven etc. Je begeleidt dus eigenlijk ouders en mensen die met kinderen werken. Ik vind het echt heel erg leuk! Het is meer 1 op 1, of jij alleen met een gezin, SPH is vaker met groepen werken.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik lees over Pedagogiek en SPH is volgens mij allemaal waar. Heb zelf Pedogiek gedaan, en wat betreft dat dit erg gericht is op preventie; dit is zeker niet het geval en zelfs juist niet. Als pedagoog kom je vaker in werksituaties waarbij de kinderen al zeer ernstige problemen hebben! In mijn studie (Nijmegen) hadden we 3 afstudeerrichtingen: preventief, ambulant en residentieel. Het werkgebied van de preventie is ook niet zo groot als ambulant en residentieel. Mijn collega's zijn net zo vaak SPH'ers als pedagogen overigens.

Bedenk wat je precies zoekt in je werk, en met wat voor doelgroep je het liefst wil werken. Zoek daar je opleiding bij.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
@ kristi:



ik weet juist niet wat ik leuker vind en wat ik liever wil doen daarom zit ik zo in dubio over wat ik nu moet!
Alle reacties Link kopieren
Heb je geen idee hoe jouw ideale baan eruit zou zien?
Alle reacties Link kopieren
quote:Fastlady schreef op 24 maart 2009 @ 21:34:

Ja open dag ga ik zoiezo heen.

Vind het zo een moeilijke keuze weet totaal niet wat ik wil en wat ik ECHT leuk vind.

Hebben er toevallig ook mensen ervaring met de 21+ toets die moet ik namelijk ook doen aangezien ik spw3 heb gedaan.



Ik heb vorig jaar de 21+ toets gedaan. Ik moest examen doen in Geschiedenis, Maatschappijleer, Engels en Nederlands. Ik had voor Geschiedenis en Maatschappijleer bijspijkerlessen genomen, voor de rest niet. Bij Engels en Nederlands moest ik een tekst verklaren en bij Nederlands ook nog een betoog schrijven.

De examens vond ik niet heel moeilijk. Ik had alleen nog nooit een betoog geschreven dus achteraf had ik beter ook voor Nederlands bijspijkerlessen kunnen volgen. Ik had het wel in 1 keer gehaald.



De opleiding die ik nu doe is Pedagogiek. Ik vind het een hele leuke opleiding!
Alle reacties Link kopieren
quote:ambrosia9 schreef op 25 maart 2009 @ 21:01:

Heb je geen idee hoe jouw ideale baan eruit zou zien?nee, ik weet dat ik wat anders wil maar wat geen idee en hoe mijn ideaal beeld eruit ziet ook niet ik vind zoooveel dingen leuk!
Alle reacties Link kopieren
quote:vaika schreef op 25 maart 2009 @ 23:12:

[...]





Ik heb vorig jaar de 21+ toets gedaan. Ik moest examen doen in Geschiedenis, Maatschappijleer, Engels en Nederlands. Ik had voor Geschiedenis en Maatschappijleer bijspijkerlessen genomen, voor de rest niet. Bij Engels en Nederlands moest ik een tekst verklaren en bij Nederlands ook nog een betoog schrijven.

De examens vond ik niet heel moeilijk. Ik had alleen nog nooit een betoog geschreven dus achteraf had ik beter ook voor Nederlands bijspijkerlessen kunnen volgen. Ik had het wel in 1 keer gehaald.



De opleiding die ik nu doe is Pedagogiek. Ik vind het een hele leuke opleiding!



En waar doe je die bijspijkerlessen?

Als ik dit al hoor dan stop ik spontaan al lijkt me zoooo moeilijk!?!?
Alle reacties Link kopieren
Op de hoge school waar ik op zit. De bijspijkerlessen vielen reuze mee. Je krijgt 10 x les en daarna het examen. Ook moest ik nog een aantal testen op de pc doen waaruit je leerstijl duidelijk wordt, je interesses en de manier waarop je verbanden legt. Ik weet niet of elke school dat doet. Het was niet bindend. Het toelatingsexamen wel uiteraard.



Op welke school wil je de opleiding gaan volgen?



Ik weet overigens ook nog niet precies wat ik worden wil maar ik heb nu wel mijn doelgroep duidelijk voor ogen. En ook een aantal dingen die ik absoluut niet wil worden. Kom er "vanzelf".
Alle reacties Link kopieren
Heey Fastlady,



Als je voor Pedagogiek kiest, waar wil je de opleiding dan gaan doen?

Ik ga waarschijnlijk ook Pedagogiek doen in Amsterdam.(inholland) maar eerst nog even naar de opendag.



Groetjes Ice
Alle reacties Link kopieren
quote:Rary schreef op 24 maart 2009 @ 22:09:

pedagogiek richt zich op de doelgroep 0-24 jaar, maar ook op de begeleiding van ouders met kinderen

met pedagogiek kun je ook vaak aan het werk als maatschappelijk werker/gezinscoach etc. maar het heeft bijna altijd wel ook met jeugdigen te maken.



sph richt zich op meerdere doelgroepen, kinderen, volwassen, gehandicapten, etc. daardoor is er per doelgroep minder diepgang.

de laatste tijd kun je ook wel als spher aan de slag al maatschappelijk werker en gezinscoach. maar ze hebben niet de voorkeur voor een spher.



Dit vind ik dus vervelend aan de opleiding die ik heb gehad FastLady. Persoonlijk vind ik het 1 op 1 contact met clienten (in mijn geval jongeren) fijner om te hebben en mee te werken. Omdat SPH groepsgericht is, heb je dit veel minder. Bovendien zie ik van mijn vriendin, die pedagogiek heeft gedaan, dat die veel meer getraind werd op haar plek als hulpverlener. (met de vraag; hoe zie je dingen, hoe 'gekleurd' ben je in situaties, hoe ga je met dingen om) Iets wat ik heel erg goed vind en heb gemist.

Dat kan door de opleiding komen, of de verschillende hogescholen waar we op zaten.

De SPH die ik heb gedaan was een dependance van hogeschool Haarlem, en startte voor het eerst in Alkmaar. Daardoor liep alles ook niet lekker en wisten de docenten ook half niet wat nou de bedoeling was.. Wijt ik het ook een beetje aan.
Alle reacties Link kopieren
Weet iemand of je met een diploma hbo pedagogiek ook schoolmaatschappelijk werkster kunt worden? Of vragen ze dan sowieso altijd een diploma maatschappelijk werk & dienstverlening. Zou het heel erg fijn vinden als iemand hier iets over kan zeggen.



Ik studeer trouwens pedagogiek. Leuke studie, vooral nu ik bezig ben met mijn minor. Met een diploma pedagogiek kun je prima in een medisch kinderdagverblijf werken. Je kunt eigenlijk op alle plekken terecht komen waar je met kinderen/opvoeders werkt of voor kinderen/opvoeders. Je hebt een aantal werkvelden waar je terecht kunt komen:

-opvoedingsondersteuning (dus vooral het adviseren van ouders, dan ben je een soort maatschappelijk werkster, alleen zal het dan vooral over opvoedproblemen gaan)

-onderwijs en dan ook de naschoolse opvang bijvoorbeeld

-gehandicaptenzorg

-jeugdzorg

-jeugdbeleid (dus bijvoorbeeld bij de gemeente)

Dit is een beetje globaal het werkveld van een hbo pedagoog.

Pedagogiek is ook wel echt gericht op het individu en veel minder op groepen, teminste op mijn hogeschool.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven