Werk & Studie
alle pijlers
Voorschot vragen aan mijn baas
woensdag 3 september 2008 om 19:34
Ik zit in een erg rotte situatie. Ik ben net verhuisd en heb nogal wat onvoorziene kosten gehad waardoor ik heel krap bij kas zit. En nu dus alleen mijn boodschappen en vaste lasten nog net kan betalen. Nu moet ik boeken kopen voor mijn nieuwe opleiding en ik heb helaas op dit moment daar geen buffer meer voor.
Nu wil ik een voorschot vragen bij mijn baas zodat ik die boeken in ieder geval kan betalen en alvast weer wat meer vrijheid op mijn bankrekening heb deze maand.
Wat vinden jullie hiervan? Ik heb op dit moment geen mensen waar ik zomaar even wat geld van wil lenen. Dit geld van mijn werk heb ik zelf voor gewerkt en hoef ik dan dus ook niet terug te betalen.
Nu wil ik een voorschot vragen bij mijn baas zodat ik die boeken in ieder geval kan betalen en alvast weer wat meer vrijheid op mijn bankrekening heb deze maand.
Wat vinden jullie hiervan? Ik heb op dit moment geen mensen waar ik zomaar even wat geld van wil lenen. Dit geld van mijn werk heb ik zelf voor gewerkt en hoef ik dan dus ook niet terug te betalen.
woensdag 3 september 2008 om 20:34
Nja niet ieders ouders kunnen hun kinderen helpen. Je weet verder niks over mijn verleden of relatie met mijn ouders. Het is niet vanzelfsprekend dat iedere ouder zijn kind geld leent of toestopt. Mijn ouders zijn hierin een heel moeilijk geval en ik kan bij hen zeker te weten niet zomaar geld lenen. En mijn vriend vind ik moeilijk omdat ik in een relatie gelijk wil zijn aan de ander en niet dat hij geld tegoed heeft van mij.
woensdag 3 september 2008 om 20:41
Als je er nog maar net werkt en het een bijbaan is zou ik het zelf zeker niet doen.
Je zegt dat je nog net eten en de vaste lasten kan betalen, Misschien leef je al heel zuinig maar op eten is misschien nog wel wat te besparen: met elke dag aardappelen (grote zak kopen) en groenten van het seizoen en vaak eten bij je ouders en vriend (volgende maand nodig je ze wel weer bij jou uit). Zo kun je als het goed is én de vaste lasten, én eten én de boeken kopen die je nú nodig hebt en niet in de bieb kunt vinden.
Je zegt dat je nog net eten en de vaste lasten kan betalen, Misschien leef je al heel zuinig maar op eten is misschien nog wel wat te besparen: met elke dag aardappelen (grote zak kopen) en groenten van het seizoen en vaak eten bij je ouders en vriend (volgende maand nodig je ze wel weer bij jou uit). Zo kun je als het goed is én de vaste lasten, én eten én de boeken kopen die je nú nodig hebt en niet in de bieb kunt vinden.
woensdag 3 september 2008 om 20:44
Ja dat is wel waar. (Ik heb zelf nooit om een voorschot gevraagd, en werk ook niet op de salarisafdeling, dus heb er de ballen verstand van ;) ) Maar ik dacht gewoon, in plaats van dat de baas alles aan het eind van de maand betaalt, alvast een deel in het midden van de maand ofzo.
Maar toen ik dit zei, wist ik ook niet dat TO er pas net werkte. Nu zou ik zeggen : niet doen, het geeft idd een slechte indruk (omdat ze je nog niet goed kennen), en het zou zonde zijn als je daardoor je proeftijd niet doorkomt.
En idd, als je een voorschot krijgt, dan heb je minder met je volgende salaris... Dat is wel hetzelfde als het geld van iemand lenen, en dan dat terug betalen als je salaris binnen is
woensdag 3 september 2008 om 20:50
Wonen jullie samen? Je kunt niet in alles gelijk zijn aan de ander. Hij verdient misschien meer dan jij, maar jij besteed misschien wel meer tijd aan het huishouden of de administratie.
Mjn vriend is net als jij (wij wonen niet samen): ik werk fulltime en hij is
Ik vind het trouwens heel bewonderenswaardig hoor, om financiele onafhankelijkheid na te streven en niet te willen lenen! Ik heb zelf gelukkig nooit hoeven lenen tijdens mijn studie en zou dat ook vervelend hebben gevonden als het wel nodig was geweest.
woensdag 3 september 2008 om 20:56
Een heel mooi streven; maar bekijk het eens van de andere kant: als mijn vriend(in) in financiële moeilijkheden zat, zou ik het erg vinden als hij / zij niet om hulp zou vragen. Dat heeft voor mij helemaal niks met gelijkwaardigheid te maken (jaren terug werkte ik al fulltime en ex studeerde nog; vond het volkomen logisch dat ik meer betaalde); het zal vaak zo zijn dat de een (tijdelijk) meer geld verdient dan de ander.
En nog een ander voordeel met hem zou je bijvoorbeeld af kunnen spreken dat je 4 x 50 terug betaalt, zodat je niet meteen volgende maand weer een probleem hebt als je 200 ineens minder hebt.
woensdag 3 september 2008 om 23:00
Wettelijk gezien is een proeftijd van 2 maanden alleen geldig bij een contract voor onbepaalde tijd of een contract voor bepaalde tijd met een minimumduur van 2 jaar. Jij schrijft dat het om een bijbaantje gaat en ik ga er dus vanuit dat van bovenstaande situatie geen sprake is. In dat geval heb je dus een verkeerde proeftijd in je contract staan. En als dat gebeurt spreekt met van een 'ijzeren proeftijd', wat inhoudt dat het contract is aangegaan ZONDER geldige proeftijd. (BW, artikel 652, klik hier)
Waarom ik dit vertel? Jouw werkgever kan jou dus (op basis van proeftijd) niet ontslaan omdat jij een voorschot vraagt. Het enige wat jou kan gebeuren is dat je werkgever 'nee' zegt.
Ik zou het proberen, je kunt het toch uitleggen?
Groetjes,
Carrrie.
donderdag 4 september 2008 om 11:24
donderdag 4 september 2008 om 11:34
donderdag 4 september 2008 om 20:05
Je schrijft dat je in augustus al hebt gewerkt en toen geen salaris uitbetaald hebt gekregen en dat dat in september komt. Als je begin augustus bent begonnen heb je wel degelijk recht op een voorschot want dat loon had gewoon in augustus betaald moeten worden. Ben je pas in de 2e helft van augustus begonnen dan is het niet zo raar dat je het in september krijgt en dan kan je beter niet om een voorschot vragen.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
donderdag 4 september 2008 om 21:04
Carrie, die wettelijke bepaling is niet leidend hoor. Als ze onder een CAO valt waarin bepaald is dat ook bij contracten voor bepaalde tijd een proeftijd is toegestaan, of als werkgever en werknemer contractueel overeenkomen dat ze een proeftijd heeft van twee maanden, is dat gewoon rechtsgeldig. Ik heb bij een onderwijsinstelling gewerkt, daar was de standaard duur van een eerste arbeidsovereenkomst 1 jaar waarvan de eerste 2 maanden proeftijd.
Verder hoeft de werkgever geen reden op te geven als hij/zij ervoor kiest je in je proeftijd te ontslaan. Ik kan me best voorstellen dat het vragen om een voorschot nog tijdens de proeftijd de werkgever eens achter de oren doet krabben. Het zal er verder aan liggen wat voor indruk de persoon maakt, wat voor iemand het is, of het daadwerkelijk aanleiding zal zijn om te vermoeden dat er een probleemgeval is binnengehaald, maar persoonlijk zou ik de gok niet wagen. Ik zou eerder proberen de pagina's van de studieboeken die in de eerste maand van de opleiding nodig zijn, van iemand te kopiëren, of inderdaad in de bibliotheek van de onderwijsinstelling gaan studeren. Het vragen om een voorschot vind ik een beetje vallen in de categorie 'het ene gat met het andere dichten'. Ik zou het in ieder geval eerder van mijn vriend lenen dan mijn hand op te houden bij mijn werkgever.
donderdag 4 september 2008 om 21:48
dus gelijkwaardig betekent voor jou: jij op een houtje bijten en hij geld op de spaarrekening zetten?
zou het niet gelijkwaardiger zijn als je je trots een stukje opzij schuift en je laat helpen?
het lijkt maar om een eenmalige actie te gaan, dus doe niet zo moeilijk,
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
dinsdag 9 september 2008 om 17:14
dinsdag 9 september 2008 om 17:16
Overigens zou ik het met een bijbaan én ook nog eens in mijn proeftijd, niet eens in m'n hoofd halen om om een voorschot te vragen. Daarbij vraag ik me ook af hoe het kan dat die studiekosten 'onvoorzien' zijn. Niet om lullig te doen, maar ik heb in al die jaren dat ik heb gestudeerd nog nooit te maken gehad met kosten die ik niet van tevoren aan zag komen.