Werk & Studie alle pijlers

Vraagje met betrekking tot ontslagvergoeding

26-02-2009 11:16 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Helaas heb ik per 1 april 2009 geen baan meer. Gaat een heel verhaal aan vooraf, maar die zal ik jullie besparen. Het komt erop neer dat ik nu op non-actief sta en mijn contract per 1 april wordt beëindigd. Hierbij is een maand opzegtermijn in acht genomen. Na veel onderhandelen via advocaten krijg ik nog één maand ontslagvergoeding.



Om te voorkomen dat ik in de WW terecht kom (of er zelfs helemaal geen recht op krijg) ben ik natuurlijk op zoek naar ander werk. Desnoods eerst op uitzendbasis.



Stel, dat ik per half maart een baan kan krijgen via uitzendbureau, hoe zit het dan met mijn contract die per 1 april eindigt én met de ontslagvergoeding? Als alles op een nette manier was gegaan had ik mijn werkgever die ontslagvergoeding in dat geval misschien wel laten houden, maar dat is beslist niet het geval.



Iemand enig idee?



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Balen voor je dat je zonder werk zit!

Ik heb hier helaas ook ooit mee te maken gehad. Als de deal rond is tussen jou en je (bijna voormalige) werkgever, en door de rechter is behandeld, dan heb je gewoon recht op die ontslagvergoeding zoals die is afgesproken. Of je dan alweer werk hebt of niet, dat maakt niet uit.

Ik kan me wel herinneren dat tijdens de onderhandelingen over de ontslagvergoeding e.d. mijn advocaat me adviseerde nog niet te solliciteren (in ieder geval haar er niet erover te vertellen), want anders sta je niet zo sterk en heb je bij wijze van spreken minder recht op die vergoeding (want immers alweer zicht op inkomen).

Maar als alles dus rond is en is 'afgetikt' kun je weer lekker aan de slag en je geld houden.

Sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren
Uhh, geen idee wanneer en óf het voor de rechter komt. De beëindiging vindt plaats via een vaststellingsovereenkomst.



Ben jij weer snel aan werk gekomen?
Alle reacties Link kopieren
Nee, en daar baal ik enorm van. Ik was dus wel meteen aan de het solliciteren (en vertelde het niet aan mijn advocaat, zodat die zonder ethische bezwaren voor mij stevig kon onderhandelen), maar helaas zonder resultaat. Het is echt een %$@* tijd om weer aan het werk te komen!

Dus ga voor de volle vergoeding zou ik zeggen, want dat is geen extraatje maar helaas bittere noodzaak!

Wat betreft die vaststellingsovereenkomst: jullie gaan uit elkaar zonder bemoeienis van rechter en advocaat begrijp ik? Misschien moet je toch maar even voor advies bellen met de ontslaglijn (ff googlen).
Alle reacties Link kopieren
Je staat op non-actief dus je kan gewoon gaan werken. De deal is op non-actief, ontslagvergoeding en uitdienst per 1-4.

Veel succes met het vinden van een andere baan.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, wat vervelend, zeg, dat je nog geen ander werk hebt!!!

Wat voor werk zoek je?



De vaststellingsovereenkomst is tot stand gekomen door mijn advocaat en die van werkgever. Het is een heel vervelende kwestie. Kan het wel tot een rechtszaak laten komen, maar dan wordt het waarschijnlijk modder gooien en zo'n dikke olifantshuid heb ik momenteel helaas niet....



Ik heb dus in ieder geval nog tot 1 april de tijd om werk te vinden en eigenlijk nog een maand extra door de ontslagvergoeding. Vraag me alleen af hoe het daar mee zit als ik eerder ander werk heb....
Alle reacties Link kopieren
Pilous, bedankt voor je reactie! Ik kan dus, zonder dat ontslagvergoeding én salaris van maart in gevaar komt, ergens anders gaan werken?
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk, je hoeft toch niet meer beschikbaar te zijn voor je werkgever? Je staat op non-actief.
Alle reacties Link kopieren
Nee, inderdaad, ik hoef niet meer terug te komen. Ben "vrijgesteld van mijn verplichtingen". Maar stel dat ik per half maart tijdelijk aan het werk kan op uitzendbasis (die kans is nl. vrij groot), krijg dan zowel het salaris via het uitzendbureau alswel van mijn huidige werkgever? Ik heb tijdelijk eigenlijk twee "banen".
Alle reacties Link kopieren
De enige die lastig zou kunnen doen is onze grote vriend Belasting Maar je mag gewoon 2 banen hebben hoor. Het gebeurd heel vaak dat mensen hun baan opzeggen, vakantiedagen opnemen en in hun 'vakantie' bij hun nieuwe werkgever beginnen. Kan en mag allemaal.
Alle reacties Link kopieren
Oké, dank je, Pilous! Tja, dat met de belastingdienst zie ik dan wel weer :-)
Alle reacties Link kopieren
Kaatje, jammer zeg dat je baan ophoudt. (Hier ook zo'n Toos Werkeloos in de dop).



Even voor jouw duidelijkheid en geruststelling. Een vergoeding is weliswaar voor jou om een stuk compensatie te hebben voor WW of een nieuw lager salaris, maar is niet afhankelijk van óf je die WW nodig bent danwel of je een lager salaris zou gaan verdienen. Het is compensatie voor het feit dat jij ontslagen wordt terwijl dat onder niet-gewijzigde omstandigheden absoluut niet aan de orde zou zijn. Er is nl geen dringende reden voor ontslag en het valt verder niet aan jou te wijten.

Je vergoeding hou je dus hoe dan ook, en je hebt er recht op. (Waarom alleen een maand overigens? Heb je nog geen twee dienstjaren er op zitten daar dan?)



Valdispert, een advocaat heeft absoluut geen last van gewetensbezwaren als jij ondertussen flink aan het solliciteren bent, want dat is niet relevant tijdens een beeindigingsovereenkomst. Het betekent niet dat je je niet meer beschikbaar houdt voor werk oid. Ik snap het niet helemaal.
Alle reacties Link kopieren
Jij ook al, Tia?? Wat erg, zeg!



Nee, ik werk er pas sinds november en heb een jaarcontract. Bij vorige werkgever fusie doorstaan en daarop volgde reorganisatie. Gezien de plannen (en de gevolgen daarvan) was het voor mij verstandiger zelf iets anders te gaan zoeken, waardoor ik gebruik kon maken van het sociaal plan. Pfff, achteraf gezien had ik beter kunnen blijven zitten....



Succes met alles!!
Alle reacties Link kopieren
Kaatje, het valt gelukkig vooralsnog wel mee wat mij betreft, maar dankje! Heel vervelend juist voor jou dat je al een keer op eigen kracht 'gesprongen' bent en juist die moed nu moet bekopen.



Heb je vragen, blijf ze stellen. Misschien kunnen we je ergens bij helpen.



groet,

TD
Alle reacties Link kopieren
Tia Dalma: mijn advocaat zei destijds tegen me: 'Als je aan het solliciteren bent, dan zeg dit maar niet tegen me.' We zaten op dat moment nog in de onderhandelingen met mijn werkgever over de ontslagvergoeding. Wanneer ik nog tijdens die onderhandelingen een andere baan had gevonden, dan had de tegenpartij kunnen zeggen: 'Waarom moet Valdispert 5 maanden meekrijgen ipv 3 of 4, ze heeft immers toch al een nieuwe baan?'

Dat was de reden dat mijn advocaat dit zei, zodat zij naar eer en geweten (blijkbaar) kon onderhandelen. We gingen dan ook voor een hoger bedrag dan waar ik wettelijk gezien minimaal recht op had. Mijn zaak is overigens ook 'afgetikt' bij de kantonrechter (die heeft het voorstel zo helemaal overgenomen, maar die kan ook nog daarvan afwijken), volgens mij is dat ook wat anders dan een beeindigingsovereenkomst? Bovendien was zij (en het hele kantoor) gespecialiseerd in arbeidsrecht en lijkt me niet dat ze dit voor de fun zegt om het allemaal spannender te maken...

Anyways: ook al was ik aan het solliciteren, een andere baan vond ik niet zo snel, helaas..
Ik lees dit topic met belangstelling want het zou wel eens kunnen dat ik in hetzelfde schuitje terecht ga komen. Ben op non-actief gesteld in afwachting van de uitspraak van de kantonrechter. Die kwam van de week en is voor mij positief: het verzoek van mijn werkgever is afgewezen! Werkgever heeft echter heel duidelijk gezegd dat hij me niet meer wil zien.



Intussen ben ik natuurlijk al druk verder aan het solliciteren en ik vroeg me al af wat er zou gebeuren als ik een nieuwe baan aangeboden zou krijgen terwijl ik er met mijn huidige baas nog niet uit ben. Ik zou dus gewoon al voor een ander kunnen gaan werken? Maar wat nou als mijn (huidige) baas het opeens in zijn bolle hoofd haalt om me dan toch terug te roepen om te komen werken, al was het maar om mij dwars te zitten? Kan hij me dan niet op staande voet ontslaan wegens werkweigering of zoiets?



Nou ja, zomaar een gedachtenspinsel, ik heb die nieuwe baan nog niet....
Alle reacties Link kopieren
Wat een vervelende situatie, Etosha! Wel fijn dat je weet dat je in je recht staat wat de ontslagaanvraag betreft.



Ik weet niet hoe dat zit als er nog niets op papier staat en getekend is. Wellicht dat het helpt als je je werkgever op papier laat zetten dat je, tot je contract is ontbonden, van je verplichtingen bent vrijgesteld? Alhoewel....ik denk dat het er dan op neer komt dat jíj degene bent die ontslag neemt en naar een ontslagvergoeding kunt fluiten....



Nou ja, je merkt het al wel....Ik weet het ook niet.
Alle reacties Link kopieren
@Kaatjekakel, als er voorwaarden zijn gesteld aan uitkering van de ontslagvergoeding dan zijn die voorwaarden opgenomen in de beëindigingsovereenkomst. Als je twijfelt is het dus verstandig om contact op te nemen met je advocaat en je uit te laten leggen of je inderdaad voor einde dienstverband een andere baan kunt aanvaarden. In het algemeen is daar niets over te zeggen. De mogelijkheid om deze zaak aan de rechter voor te leggen is komen te vervallen met het overeenkomen van de beëindiging. Alleen wanneer sprake zou zijn van misleiding kun je de rechter vragen zich te buigen over de gang van zaken.



@Etoscha, aanvullende informatie is noodzakelijk om hierover iets zinnigs te kunnen zeggen. Welk verzoek heeft de rechter afgewezen? Gaat het om ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Ben je geschorst of op non-actief gesteld? Is de loondoorbetaling gestaakt?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven