Werk & Studie alle pijlers

Wat te vragen aan sollicitanten?

18-01-2009 15:56 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn huidige collega heeft haar baan opgezegd, dus nu komen er binnenkort sollicitatiegesprekken voor een nieuwe collega. Er zit iemand van P&O bij en mijn manager. Nu willen ze mij er ook bij hebben omdat ik er tenslotte mee ga samenwerken. Maar ik weet echt niet wat ik moet vragen. Hebben jullie een idee??

(Ik vind de vragen van: wat is je goede/slechte eigenschap zo afgezaagd).



Ik hoop op jullie advies/tips.



Groetjes, Veera
Alle reacties Link kopieren
Of ze al eerder zo nauw heeft moeten samenwerken met iemand, hoe ze dat vond gaan, wat ze er leuk aan vond, wat ze er vervelend aan vond.



Hoe ze met conflicten omgaat, is ze iemand die ze snel oplost, wacht ze af, laat ze het de ander oplossen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou vooral voorbeelden vragen.



Als iemand zegt perfectionistisch te zijn, of enthousiast, of trots als een project af is (ik noem maar wat) kun je vragen waar hij of zij het laatste trots op was. Of waar het perfectionistische zich in uit.

Voorbeelden maken loze termen levendig. En zo kan ook een negatieve eigenschap ombuigen, of een positief iets ineens veel zwakker zijn als iemand een voorbeeld noemt.



Je kunt makkelijk met termen gooien nml, maar moeilijker voorbeelden of ervaringen verzinnen. En dan houd je het gesprek levendig.



(denk ik.. ik heb ook nog maar weinig gesprekken gevoerd hoor)
Alle reacties Link kopieren
Personeelsselectie is een vak. Voor zover daarover in een paar zinnen iets zinvols te vertellen valt adviseer ik je eens te googlen op STAR-methode. Daarbij bevraag je iemands werkervaring en karakter grofweg langs vier stappen:



- beschrijf een situatie

- beschrijf je taak

- beschrijf je actie

- beschrijf het resultaat



Als de sollicitant bijvoorbeeld meldt geduldig te zijn dan vraag je naar een concreet voorbeeld en gebruik je de STAR-methode om je beeld compleet te krijgen.



Stap 1 is echter met je gesprekspartners een goede taakverdeling afspreken en je goed voorbereiden door het cv en de brief van de kandidaat goed te lezen.
Alle reacties Link kopieren
quote:veera schreef op 18 januari 2009 @ 15:56:

(Ik vind de vragen van: wat is je goede/slechte eigenschap zo afgezaagd).Klopt dat het afgezaagd is, en toch vraag ik altijd naar 2-3 goede en slechte eigenschappen, en ik vraag dan waaruit dat blijkt danwel hoe dat naar voren komt. En je wilt niet weten hoeveel mensen geen goede / slechte eigenschappen kunnen noemen. Dus ik vind het nog steeds een goede vraag.
Alle reacties Link kopieren
Of het wel kunnen noemen, maar geen voorbeeld kunnen geven.

Dat vind ik ook altijd zo apart.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu al blij met jullie antwoorden (waarom kom ik daar zelf nou niet op.....). Ik ga alles eens opschrijven, zodat ik goed voorbereid ben (over 2 weken zijn de gesprekken).

Thanx.



Veera
Alle reacties Link kopieren
En uiteindelijk gaat het daar toch allemaal niet om, maar om het gevoel wat je erbij krijgt.



Heb inmiddels een aantal sollicitatiegesprekken gevoerd, heb me er een paar keer heel goed op voorbereid en een paar keer ook helemaal niet. Want iedere keer wist ik al in de eerste seconden of het wat ging worden of niet. Gewoon, omdat het wel of niet goed voelde.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Vinyl schreef op 18 januari 2009 @ 16:10:

Of het wel kunnen noemen, maar geen voorbeeld kunnen geven.

Dat vind ik ook altijd zo apart.In de categorie klein leed: sollicitanten die in antwoord op de vraag wat hun minder goede eigenschap is, vertellen dat zij perfectionistisch zijn en vervolgens niet kunnen uitleggen wat daar minder goed aan is...
Alle reacties Link kopieren
Vraag anders ook eens hoe je P&O-er en je baas zich op deze gesprekken voorbereiden. Best kans dat de P&O-er al een groot deel van deze vragen in het standaard pakket aan gespreksvragen klaar zal hebben. Kijk daarom even goed in hoeverre jullie voorbereiding op elkaar aansluit. Misschien hebben je baas en de P&O-er juist voor ogen dat jouw taak is om te letten op de algemene indruk van de kandidaat, of kijkt in hoeverre de sollicitant in het team past. En waarschijnlijk zul jij degene zijn die moet gaan uitleggen wat de concrete taken van de nieuwe medewerker zullen zijn, dus denk ook daar alvast over na, wat je daarover wilt vertellen. Ik denk dat je je wel moet beseffen dat je baas en de P&O-er waarschijnlijk het grootste deel van het gesprek zullen leiden.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb onderstaand boekje heel vaak aanbevolen aan collega's wanneer zij een sollicitatieprocedure ingingen. En met succes!

In dit boekje worden vragen beschreven aan de hand van de (gewenste) competenties.



Uit de praktijk gebleken handige vragen:

- aan welke eigenschap van andere mensen erger jij je?

- de wedervraag daarna: en aan welke eigenschap van jou ergeren andere mensen zich?



(of anders: met wat voor mensen kan je niet omgaan vs. welke mensen kunnen niet met jou door een deur?)



ook leuk: wat op je CV heb je overdreven? (levert vaak rode hoofden op...) en dan natuurlijk, waarom? Het antwoord: niets lijkt me niet helemaal eerlijk hier... iedere sollicitant overdrijft wel iets!
Alle reacties Link kopieren
Ook een standaard vraag maar altijd wel verhelderend is: stel dat ik nu uw oude werkever bel om te vragen wat hij van u vond. Wat zou ik dan voor antwoord krijgen?



maar omdat er al iemand van P&O en je manager bij aanwezig zijn kan jij denk ik beter vragen over het samenwerken. Jij moet tenslotte met hem / haar samne gaan werken.

Probeer vragen te stellen om te kijken of er met jou een klik is en of je later goed door 1 deur kan. Zet voor jezelf op een rijtje wat je van een collega verwacht en probeer daar wat over te komen.
Alle reacties Link kopieren
Tja het gaat erom wat jij belangrijk vindt om te weten, meestal loopt zo'n gesprek vanzelf wel en haak je gewoon in op dingen die de sollicitant zegt of schieten je vragen te binnen omdat de dingen die een sollicitant zegt vragen bij je oproepen.

WAt is belangrijk voor je, welke eigenschappen vind je belangrijk, welke vaardigheden enzovoort...wat voor persoon zoek je en check dan tijdens het gesprek of deze persoon in jouw ogen geschikt is. Gaat ook vaak om gevoel wat je erbij krijgt inderdaad.

Bedenk wel waarom je iets vraagt. Ik heb weleens het gevoel gehad dat mij dingen werden gevraagd als sollicitant waarvan de interviewers zelf niet eens wisten waarom ze het vroegen maar gewoon omdat dat nou eenmaal standaard vragen zijn.

Als ik als sollicitant vraag waarom ik nou bij hun zou willen werken weten ze vaak het antwoord niet.......haha, zijn ze zelf niet voorbereid. Vaak ook irritant; dat je merkt dat ze de brief of het cv niet goed gelezen hebben. Dus; bereid je goed voor.

De laatste tijd wordt me gevraagd hoe mijn werkdag er momenteel uitziet.....volgens mij een nieuwe standaardvraag (in vergelijkingmet 4 jaar geleden). Dus deze vraag stel ik nu zelf als sollicitant ook.
Alle reacties Link kopieren
De P&O er en je baas stellen de meest voor de hand liggende vragen. Jij moet onderzoeken of het type sollicitant bij je past.



Wat vindt je belangrijk in je functie?

Hoe ga je om met een bepaalde situatie?

Hoe doe je de werkoverdracht?

Welke karaktereigenschappen zie je graag terug in je nieuwe collega's?

Wat zijn je hobby's?

Wat vindt je belangrijk in onze samenwerking?
Alle reacties Link kopieren
quote:Vinyl schreef op 18 januari 2009 @ 16:04:

Als iemand zegt perfectionistisch te zijn, of enthousiast, of trots als een project af is (ik noem maar wat) kun je vragen waar hij of zij het laatste trots op was. Sorry maar ik vond het een zin loze vraag toen ik ooit de moeite nam om in het zuiden van het land te solliciteren.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb veel sollicitatierondes met stewardessen/stewards gehad. Mijn collega vroeg altijd de meest genante situatie te vertellen en uit te leggen hoe hij/zij zich daaruit heeft gered. Je ziet dan direct hoe flexibel iemand is en hoe iemand in het leven staat.



Er zijn mensen die niets weten (afschrijven, die zijn niet eerlijk of spontaan) en er zijn mensen die zoveel weten dat je ze moet afremmen (ook afschrijven, die hebben geen grens). Je kan hieruit lezen of iemand zichzelf kent, hoe iemand een probleem oplost.



Een andere collega vroeg altijd: ik wil een bos bloemen bij je kopen en ben helemaal niet blij met de kwaliteit. Wat doe je voor me? Iemand die direct een nieuw boeket gaf, werd afgeschreven (je moet wel achter je product staan). En iemand die ellenlange discussies aanging werd ook afgeschreven (omdat je klant nou eenmaal koning is).



Je kan beide situaties naar je eigen hand zetten. Door beide vragen denkt iemand even niet aan solliciteren, ze denken aan hun leven, aan zichzelf en je krijgt even een kijkje in het echte leven van je sollicitant!
Volg je hart. Dat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Oh, ja: ik vind het ook altijd belangrijk te weten waarom iemand weggaat bij zijn vorige/ huidige baan! Daaruit kan je veel opmaken!
Volg je hart. Dat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben superblij met al jullie reacties. Ik ben druk bezig alles op te schrijven. Jullie hebben me echt heel goed geholpen. Ik heb hier zeker iets aan!



Thanx
Alle reacties Link kopieren
Veel vragen zou ik toch overlaten aan je manager en aan de personeelspersoon.



Voor jou is het het allerbelangrijkste dat je met iemand kunt samenwerken en dat iemand qua inhoud voldoende bagage heeft. Ik denk dat dat vooral je toegevoegde waarde in zo'n gesprek is: je inhoudelijke bagage. En daar zou ik dan vooral naar informeren. Als iemand beweert ervaring te hebben in methode X en methode X is belangrijk voor de functie, dan zouden vragen daarover kunnen gaan: in hoeverre heb je ervaring met methode X, wat heb je er mee gedaan, etc.

Daarnaast ook, als jullie zouden moeten samenwerken, dan kun je nog wel de algemenere vraag stellen hoe zij is in samenwerken, hoe zij denkt dat de verdeling zou kunnen zijn. Enige waar je bij moet opletten is dat de vragen ook realistisch zijn, de persoon kent de manier van werken binnen het bedrijf waarschijnlijk niet.



Bovendien zal de sollicitant zelf waarschijnlijk ook de nodige vragen hebben, het is geen éénrichtingsverkeer.
Alle reacties Link kopieren
Waar krijg je energie van? En wat zijn je valkuilen? En in welk van die valkuilen heb je hulp nodig.

Is zoiets wat zijn je goede en slechte kanten.
Alle reacties Link kopieren
De gesprekken zijn achter de rug en ik heb heel veel van jullie tips gebruikt.

Superbedankt hiervoor!!!



Veera

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven