Werk & Studie
alle pijlers
Wat verdien je netto met jouw functie en hoeveel uur?
zondag 4 februari 2024 om 19:22
Helemaal mee eens. En ook heel herkenbaar. Maar dat verbaast me niet zoveelMia schreef: ↑04-02-2024 18:25Iedereen wil natuurlijk altijd meer verdienen dan ze nu doen (voor bijvoorbeeld hetzelfde werk), maar mijn hoogopgeleide collega's willen eigenlijk helemaal niet 'meer, meer, meer': de meesten van ons doen ons werk omdat we het leuk en (maatschappelijk) belangrijk vinden.
En ik heb momenteel psychische klachten en dan wordt mijn werkplezier/balans wel belangrijker dan wanneer ik die niet zou hebben gehad - ik zou wel wat salaris inleveren om mijn werk wat (psychisch) makkelijker te maken. Zoveel mensen...
Zwetser
zondag 4 februari 2024 om 20:03
Dat betalen de werkgevers voor de werknemers, dus je kan ook zeggen dat je eigenlijk meer per uur verdient In beide gevallen krijg je het uiteindelijk niet op je rekening, als in, netto uit te geven. Je kost een werkgever 1/3 meer, zeg maar dan je bruto uurloon is.Bbubbels schreef: ↑04-02-2024 10:24Ja en vergeet niet wat er maandelijks allemaal voor kosten bij komen kijken die iemand in loondienst niet heeft; arbeidsongschiktheidsverzekering, andere verzekeringen, vaak vooruitbetalen van inkomstenbelasting, pensioenvoorziening. Mijn man “verdient” ruim 2000 per maand meer met zijn onderneming dan ik maar netto houden we ongeveer hetzelfde over….
Mijn uurloon als zzp'er is ruim twee keer zoveel als toen ik (zelfde werk) in loondienst deed, maar hell no dat ik dat verschil nu kwijt ben aan de kosten die anders voor mij betaald werden. Ik houd echt heel veel meer over dan ik deed.
Als je man 2000 euro per máánd aan kosten kwijt is aan al die dingen die je opnoemt, dan gaat er, volgens mij, echt iets fout.... Zo héél duur is zzp'er zijn over het algemeen ook weer niet hoor
zondag 4 februari 2024 om 23:19
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑04-02-2024 20:03Dat betalen de werkgevers voor de werknemers, dus je kan ook zeggen dat je eigenlijk meer per uur verdient In beide gevallen krijg je het uiteindelijk niet op je rekening, als in, netto uit te geven. Je kost een werkgever 1/3 meer, zeg maar dan je bruto uurloon is.
Mijn uurloon als zzp'er is ruim twee keer zoveel als toen ik (zelfde werk) in loondienst deed, maar hell no dat ik dat verschil nu kwijt ben aan de kosten die anders voor mij betaald werden. Ik houd echt heel veel meer over dan ik deed.
Als je man 2000 euro per máánd aan kosten kwijt is aan al die dingen die je opnoemt, dan gaat er, volgens mij, echt iets fout.... Zo héél duur is zzp'er zijn over het algemeen ook weer niet hoor
Dat ligt er natuurlijk wel helemaal aan hoeveel je kunt rekenen voor je diensten. In sommige branches kan een zzper 150 euro of meer per uur factureren. En in andere branches 60 euro. En dan is het verschil tussen zzper of loondienst natuurlijk niet zo groot. Nog altijd wel een verschil maar geen 2000 euro per maand.
maandag 5 februari 2024 om 08:07
Goh....Student201 schreef: ↑04-02-2024 19:22Helemaal mee eens. En ook heel herkenbaar. Maar dat verbaast me niet zoveel
maandag 5 februari 2024 om 08:46
Het ging mij er om dat zij zei dat haar man 2000 euro per maand kwijt is aan het zzp zijn (verzekeringen, pensioen ed) en dat ze beide netto dus niet zo veel verschil hadden daarom. En die 2000 lijkt mij echt heel veel.MrsMorrison schreef: ↑04-02-2024 23:19Dat ligt er natuurlijk wel helemaal aan hoeveel je kunt rekenen voor je diensten. In sommige branches kan een zzper 150 euro of meer per uur factureren. En in andere branches 60 euro. En dan is het verschil tussen zzper of loondienst natuurlijk niet zo groot. Nog altijd wel een verschil maar geen 2000 euro per maand.
maandag 5 februari 2024 om 08:53
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑05-02-2024 08:46Het ging mij er om dat zij zei dat haar man 2000 euro per maand kwijt is aan het zzp zijn (verzekeringen, pensioen ed) en dat ze beide netto dus niet zo veel verschil hadden daarom. En die 2000 lijkt mij echt heel veel.
Oohh op die manier. Ja dat klopt, dat is wel heel veel. Ik kom denk ik aan 800 euro? Geen idee eigenlijk... haha.
maandag 5 februari 2024 om 09:10
Pensioenpremie is ca 20-25 van je inkomen, dus dan is 2000 euro helemaal niet zoveel als je ook nog aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid wilt verzekeren.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑05-02-2024 08:46Het ging mij er om dat zij zei dat haar man 2000 euro per maand kwijt is aan het zzp zijn (verzekeringen, pensioen ed) en dat ze beide netto dus niet zo veel verschil hadden daarom. En die 2000 lijkt mij echt heel veel.
maandag 5 februari 2024 om 10:09
Dit. En ik vrees dat de gemiddelde ZZP dit niet afdekt met verzekeringen of spaargelden en dan slecht uitkomt als er een situatie zoals corona is. Dit werd dan weer heel flauw door de overheid opgevangen waardoor het voelt alsof het oké is om niet af te dekken maar daarmee voelen de loondienst medewerkers zich weer terecht bekocht natuurlijk. Een never ending story...
maandag 5 februari 2024 om 10:24
Jodelodiehoho schreef: ↑05-02-2024 10:09Dit. En ik vrees dat de gemiddelde ZZP dit niet afdekt met verzekeringen of spaargelden en dan slecht uitkomt als er een situatie zoals corona is. Dit werd dan weer heel flauw door de overheid opgevangen waardoor het voelt alsof het oké is om niet af te dekken maar daarmee voelen de loondienst medewerkers zich weer terecht bekocht natuurlijk. Een never ending story...
Corona was een uitzonderlijke situatie. Dat kun je niet zien als ondernemersrisico. En terecht bekocht??? 6 maanden of meer geen inkomsten en wel alle kosten, heb jij dat als spaargeld staan? Daarnaast moet ik de now gewoon bijna geheel terugbetalen hoor. Wel met regelingen maar het was zeker geen gift.
Ik kreeg een uitkering op bijstandsniveau. 1050 euro per maand. Nou nou wat hebben ze een geld uitgegeven aan de ondernemers. Man en ik zaten beiden zo goed als thuis zonder werk.
Ben blij dat de overheid dat gedaan heeft anders waren heel veel mensen zonder werk komen te zitten. Mijn personeel had geen financiële zorgen hoor. Ik daarentegen ben bijna alles kwijtgeraakt.
Dus je opmerking is nogal eenzijdig bekeken. Verdiep je eens in de coronatijd voor ondernemers zou ik zeggen.
maandag 5 februari 2024 om 10:45
Helemaal mee eens.MrsMorrison schreef: ↑05-02-2024 10:24Corona was een uitzonderlijke situatie. Dat kun je niet zien als ondernemersrisico. En terecht bekocht??? 6 maanden of meer geen inkomsten en wel alle kosten, heb jij dat als spaargeld staan? Daarnaast moet ik de now gewoon bijna geheel terugbetalen hoor. Wel met regelingen maar het was zeker geen gift.
Ik kreeg een uitkering op bijstandsniveau. 1050 euro per maand. Nou nou wat hebben ze een geld uitgegeven aan de ondernemers. Man en ik zaten beiden zo goed als thuis zonder werk.
Ben blij dat de overheid dat gedaan heeft anders waren heel veel mensen zonder werk komen te zitten. Mijn personeel had geen financiële zorgen hoor. Ik daarentegen ben bijna alles kwijtgeraakt.
Dus je opmerking is nogal eenzijdig bekeken. Verdiep je eens in de coronatijd voor ondernemers zou ik zeggen.
Een economische crisis is dan een ander verhaal hoe naar dit ook kan zijn voor ondernemers.
Denk aan 2001-2003, 2008-2012 ongeveer.
Tegen dat soort dingen horen Zelfstandigen/ondernemers zich wel in te dekken in zover dit mogelijk is.
In ieder geval zo dat je niet direct in het begin al in moeilijkheden komt.
*pandemieën niet meegerekend dan wordt er extern druk op je gelegd.
Ik geef wel toe, dat als je net begonnen bent het extra zuur zou zijn. Ik doel hier met name op ondernemers/ZZP ers die al langer bezig zijn met hun zaak.
midaswolf wijzigde dit bericht op 05-02-2024 10:48
6.07% gewijzigd
Karakter is wat je bent in het donker.
maandag 5 februari 2024 om 10:46
Ondernemerschap meegekregen thuis door partner, me goed in verdiept. Hij heeft gelukkig alle jaren ervoor een goed deel van zijn inkomsten goed gespaard, zodat hij dat als goed ondernemer prima kon opvangen. Ik denk dat dat wel kern van ondernemerschap zou moeten zijn; dat je niet een gegarandeerd inkomen hebt en dus risico loopt. Anders lijkt het toch meer op een soort dienstverband met enkel de lusten en niet de lasten.
maandag 5 februari 2024 om 10:49
Jodelodiehoho schreef: ↑05-02-2024 10:46Ondernemerschap meegekregen thuis door partner, me goed in verdiept. Hij heeft gelukkig alle jaren ervoor een goed deel van zijn inkomsten goed gespaard, zodat hij dat als goed ondernemer prima kon opvangen. Ik denk dat dat wel kern van ondernemerschap zou moeten zijn; dat je niet een gegarandeerd inkomen hebt en dus risico loopt. Anders lijkt het toch meer op een soort dienstverband met enkel de lusten en niet de lasten.
Nogmaals, corona was een uitzondering en daar doelde jij op. Daar valt niet tegenaan te verzekeren of sparen. En dan vind ik de manier waarop jij dingen stelde getuigen van te weinig kennis ongeacht of je vriend ondernemer is en jij daardoor de kennis hebt. Kennelijk toch onvoldoende vwb corona.
Voor economische risico's heb je helemaal gelijk.
maandag 5 februari 2024 om 10:53
Corona had op verschillende branches een ander effect. In branche van partner vielen inkomsten niet 100% weg doordat een deel zonder fysieke aanwezigheid door kon lopen. Je hebt gelijk dat dit bij andersoortige ondernemingen heel anders kon liggen!MrsMorrison schreef: ↑05-02-2024 10:49Nogmaals, corona was een uitzondering en daar doelde jij op. Daar valt niet tegenaan te verzekeren of sparen. En dan vind ik de manier waarop jij dingen stelde getuigen van te weinig kennis ongeacht of je vriend ondernemer is en jij daardoor de kennis hebt. Kennelijk toch onvoldoende vwb corona.
Voor economische risico's heb je helemaal gelijk.
maandag 5 februari 2024 om 10:56
Jodelodiehoho schreef: ↑05-02-2024 10:53Corona had op verschillende branches een ander effect. In branche van partner vielen inkomsten niet 100% weg doordat een deel zonder fysieke aanwezigheid door kon lopen. Je hebt gelijk dat dit bij andersoortige ondernemingen heel anders kon liggen!
Precies. Ik heb dik 6 maanden niet mogen werken, geen omzet, en nog eens 4 maanden met allerlei beperkingen dus veel minder omzet.
Dus daarom reageerde ik op jouw opmerking die nogal kort door de bocht was. Want hoezo voelden mensen in loondienst zich terecht tekort gedaan? Die hebben gewoon hun volledige salaris ontvangen. En hoezo was het nogal flauw van de overheid om met maatregelen te komen?
maandag 5 februari 2024 om 11:15
Omdat je in loondienst veel van je brutosalaris inlevert en netto voor veel minder dan 50 pct van de ZZP collega's vaak hetzelfde werk doet. De loondienstcollega's willen netto ook meer overhouden, want hun vaste lasten (energie/booschappen/contributies etc) zijn ook veel gestegen. Ter vergelijk in mijn organisatie verdient de gemiddelde ZZP 80 euro per uur en de loondienstcollega bruto nog geen 40 euro per uur. Dat is een erg groot verschil. De ZZP is ook niet terug in loondienst te bewegen.
maandag 5 februari 2024 om 11:22
Jodelodiehoho schreef: ↑05-02-2024 11:15Omdat je in loondienst veel van je brutosalaris inlevert en netto voor veel minder dan 50 pct van de ZZP collega's vaak hetzelfde werk doet. De loondienstcollega's willen netto ook meer overhouden, want hun vaste lasten (energie/booschappen/contributies etc) zijn ook veel gestegen. Ter vergelijk in mijn organisatie verdient de gemiddelde ZZP 80 euro per uur en de loondienstcollega bruto nog geen 40 euro per uur. Dat is een erg groot verschil. De ZZP is ook niet terug in loondienst te bewegen.
Omdat die zzpers van hun brutoloon dus nog de verzekeringen moeten betalen. Geen betaald verlof hebben. Geen 13e maand. Geen doorbetaling bij ziekte en geen garantie op werk.
Voor bedrijven is een zzper ook veel aantrekkelijker want geen kosten wanneer er niet gewerkt wordt.
Ik ben het met je eens dat in sommige branches een zzper bizar hoge uurtarieven kan rekenen tegenover bijna dezelfde functie in loondienst. Dat is inderdaad erg oneerlijk. Maar goed het staat iedereen vrij om ook ondernemer te worden natuurlijk. Alles heeft voor en nadelen. Dat weeg je tegen elkaar op.
maandag 5 februari 2024 om 11:30
De factor voor al die zaken die je noemt zou hooguit 1 moeten zijn en dan zouden ZZP dat deel van hun loon ook daarvoor moeten aanwenden en geen crowdfunding moeten starten als ze arbeidsongeschikt worden etc. Idd afwegen en niet "huilen als het tegenzit" wanneer je die voorzieningen niet goed hebt geregeld. Maar we gaan te ver offtopic vrees ik. (Altijd wel een leuk discussieonderwerp ).MrsMorrison schreef: ↑05-02-2024 11:22Omdat die zzpers van hun brutoloon dus nog de verzekeringen moeten betalen. Geen betaald verlof hebben. Geen 13e maand. Geen doorbetaling bij ziekte en geen garantie op werk.
Voor bedrijven is een zzper ook veel aantrekkelijker want geen kosten wanneer er niet gewerkt wordt.
Ik ben het met je eens dat in sommige branches een zzper bizar hoge uurtarieven kan rekenen tegenover bijna dezelfde functie in loondienst. Dat is inderdaad erg oneerlijk. Maar goed het staat iedereen vrij om ook ondernemer te worden natuurlijk. Alles heeft voor en nadelen. Dat weeg je tegen elkaar op.
maandag 5 februari 2024 om 11:38
Ik ben ondernemer en werk gemiddeld zo'n 80 uur per week, een van mijn bedrijven is nog startend en vrijwel alles dat er binnenkomt, wordt weer geïnvesteerd.
Als ik hier de salarissen lees bij parttime banen, dan krab ik me wel even achter de oren. Zo weinig uren werken en toch een aardig salaris, wat een luxe. Maar als ik er iets verder over nadenk ben ik er wel snel uit, dat zou niks voor mij zijn. Op dit moment zit ik voor een opdracht op locatie in een provinciehuis, heb een uurtje tussen twee overleggen. Prima hier, koffietje, gereserveerde werkkamer, leuk. Maar als ik hier toch elke dag of een paar keer in de week naartoe zou moeten... De aanblik van het gebouw alleen al, afzichtelijk. En een contract dat bepaalt hoe veel uren ik er moet zijn, hoe veel vakantiedagen ik per jaar heb en overleg over wanneer die op te nemen, dat soort zaken. Voor een ander wellicht heel gewoon en geen punt, maar dat ik dat zelf bepaal is voor mij alles waard. Ook het opbouwen van een zaak vanaf niets is prachtig. Het kost ongelooflijk veel kruim en het kost tijd voor het serieus geld oplevert, maar ik zou het niet willen missen.
Als ik hier de salarissen lees bij parttime banen, dan krab ik me wel even achter de oren. Zo weinig uren werken en toch een aardig salaris, wat een luxe. Maar als ik er iets verder over nadenk ben ik er wel snel uit, dat zou niks voor mij zijn. Op dit moment zit ik voor een opdracht op locatie in een provinciehuis, heb een uurtje tussen twee overleggen. Prima hier, koffietje, gereserveerde werkkamer, leuk. Maar als ik hier toch elke dag of een paar keer in de week naartoe zou moeten... De aanblik van het gebouw alleen al, afzichtelijk. En een contract dat bepaalt hoe veel uren ik er moet zijn, hoe veel vakantiedagen ik per jaar heb en overleg over wanneer die op te nemen, dat soort zaken. Voor een ander wellicht heel gewoon en geen punt, maar dat ik dat zelf bepaal is voor mij alles waard. Ook het opbouwen van een zaak vanaf niets is prachtig. Het kost ongelooflijk veel kruim en het kost tijd voor het serieus geld oplevert, maar ik zou het niet willen missen.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
maandag 5 februari 2024 om 12:15
Maar je verward wat iemand kóst en wat iemand verdiend hier. Die loondienstcollega kóst geen 40 euro. Het feit dat hij niet zelf z'n premies hoeft te betalen, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Een werknemer kost 1/3 meer dan dat ie op z'n salarisstrook ziet.Jodelodiehoho schreef: ↑05-02-2024 11:15Omdat je in loondienst veel van je brutosalaris inlevert en netto voor veel minder dan 50 pct van de ZZP collega's vaak hetzelfde werk doet. De loondienstcollega's willen netto ook meer overhouden, want hun vaste lasten (energie/booschappen/contributies etc) zijn ook veel gestegen. Ter vergelijk in mijn organisatie verdient de gemiddelde ZZP 80 euro per uur en de loondienstcollega bruto nog geen 40 euro per uur. Dat is een erg groot verschil. De ZZP is ook niet terug in loondienst te bewegen.
Die zzp'er gaat dat natuurlijk ook niet van die 40 euro doen, wat dat gebeurt ook niet bij die loondienstcollega. Die zzp'er houdt er waarschijnlijk wel iets meer dan 40 euro bruto van over, maar ook weer niet het dubbele hoor. In die 80 euro zit namelijk ook vakantiegeld, 13e maand, pensioen, verzekeringen (niet alleen aov, maar ook bedrijfsrisico en dergelijk), vakantiedagen, feestdagen, al die dagen waar loondiensters gewoon doorbetaald krijgen.
Ik heb bijv het uurloon dat niet uit pgb kwam, berekend door m'n jaarsalaris keer 1/3e te doen (namelijk de lasten die m'n werkgever eerst betaalde) en dat te delen door de uren die ik dat schooljaar daadwerkelijk zou gaan werken.
irish_wasser_woman wijzigde dit bericht op 05-02-2024 12:31
4.67% gewijzigd
maandag 5 februari 2024 om 12:42
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑05-02-2024 12:15Maar je verward wat iemand kóst en wat iemand verdiend hier. Die loondienstcollega kóst geen 40 euro. Het feit dat hij niet zelf z'n premies hoeft te betalen, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Een werknemer kost 1/3 meer dan dat ie op z'n salarisstrook ziet.
Die zzp'er gaat dat natuurlijk ook niet van die 40 euro doen, wat dat gebeurt ook niet bij die loondienstcollega. Die zzp'er houdt er waarschijnlijk wel iets meer dan 40 euro bruto van over, maar ook weer niet het dubbele hoor. In die 80 euro zit namelijk ook vakantiegeld, 13e maand, pensioen, verzekeringen (niet alleen aov, maar ook bedrijfsrisico en dergelijk), vakantiedagen, feestdagen, al die dagen waar loondiensters gewoon doorbetaald krijgen.
Ik heb bijv het uurloon dat niet uit pgb kwam, berekend door m'n jaarsalaris keer 1/3e te doen (namelijk de lasten die m'n werkgever eerst betaalde) en dat te delen door de uren die ik dat schooljaar daadwerkelijk zou gaan werken.
Precies. Het uurtarief van die zzper is ook een bruto uurloon. Daar gaat nog veel vanaf voordat hij een netto bedrag heeft.
maandag 5 februari 2024 om 12:45
Ik verwar dat zeker niet, vandaar mijn opmerking dat het niet neerkomt op 50%. Ik ga uit van een dubbeling in bruto loonkosten. Die werknemer houdt die 40 ook niet over, daar gaat namelijk ook van alles af aan belasting en pensioenpremie.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑05-02-2024 12:15Maar je verward wat iemand kóst en wat iemand verdiend hier. Die loondienstcollega kóst geen 40 euro. Het feit dat hij niet zelf z'n premies hoeft te betalen, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Een werknemer kost 1/3 meer dan dat ie op z'n salarisstrook ziet.
Die zzp'er gaat dat natuurlijk ook niet van die 40 euro doen, wat dat gebeurt ook niet bij die loondienstcollega. Die zzp'er houdt er waarschijnlijk wel iets meer dan 40 euro bruto van over, maar ook weer niet het dubbele hoor. In die 80 euro zit namelijk ook vakantiegeld, 13e maand, pensioen, verzekeringen (niet alleen aov, maar ook bedrijfsrisico en dergelijk), vakantiedagen, feestdagen, al die dagen waar loondiensters gewoon doorbetaald krijgen.
Ik heb bijv het uurloon dat niet uit pgb kwam, berekend door m'n jaarsalaris keer 1/3e te doen (namelijk de lasten die m'n werkgever eerst betaalde) en dat te delen door de uren die ik dat schooljaar daadwerkelijk zou gaan werken.
Over het algemeen zit je met een factor 1.75 maar voor zekerheid nam ik al een factor 2.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in