Werk & Studie alle pijlers

Wat zijn mijn rechten?

26-06-2008 16:54 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag heb ik te horen gekregen dat mijn functie per direct opgeheven wordt.

Het management heeft dit besloten omdat de activiteiten binnen mijn functie (sales, buitendienst) zullen teruglopen. Ik werk bij deze multinational 1.5 jaar en heb een vast contract. In mijn huidige contract heb ik een lease-auto gezien mijn functie gedeeltelijk buitendienst is. Het management stelt voor dat ik met HR ga praten om te kijken of er een nieuwe baan voor mij beschikbaar is binnen de organisatie. Dezelfde type baan zal het in ieder geval niet worden, want ik ben de enige die sales/relatiemanagement uitvoer (dit is ook waar ik in verder wil in mijn carrière). Zij vinden het een optie om mij eventueel in het marketing team te plaatsen.



Ik was al een tijd niet tevreden over de huidige functie, en eigenlijk ook niet over de werkgever. Ik weet dat binnen deze organisatie geen goede baan beschikbaar zal zijn, gezien hun core-business niet in de sales ligt. Mijn goal: bij dit bedrijf blijven totdat ik bij een ander bedrijf een nieuwe leuke baan vind. Ik denk dat ik ongeveer 3 maanden nodig zal hebben om dit te overbruggen, gezien ik al in gesprek ben met twee bedrijven.





Nu vraag ik me het volgende af: Wat zijn precies mijn rechten in deze situatie? Moeten zij mij iets aanbieden? En wat gebeurt er als er geen ‘ passende’ baan binnen de organisatie bestaat? Wat zijn dan mijn rechten? De komende weken zal ik dus tussen twee banen zitten, heb ik dan recht op mijn lease-auto? (ik zie dit ook als een inkomsten) stel ik krijg idd een tijdelijke marketing functie waar ik geen lease-auto voor nodig heb, mag ik dan eisen het lease-bedrag toe te voegen op mijn huidige salaris?



Ik probeer me erop voorbereiden over elke scenario die mijn werkgever kan voorstellen. Ik hoor graag jullie mening / en waar ik als werknemer recht op heb!



Ontzettend bedankt, alvast!
Ik heb er zelf geen verstand van, maar volgens mij wordt het wel tijd dat je een juridisch onderlegd figuur in de arm neemt.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering ofzo?
Alle reacties Link kopieren
Je functie komt te vervallen, dit kan altijd gebeuren ook al heb je een vast contract. Ze moeten dan dus eerst in de organisatie kijken of er iets anders passend voor je is. Blijkbaar hebben ze dit gevonden. Als dit dus idd passend is moet je dit accepteren en gaan onderhandelen over het in stand houden van je secundaire arbeidsvoorwaarden zoals je auto en natuurlijk ook over de hoogte van het salaris. De werkgever kan eigenlijk alles afpakken als niet langer gevergd kan worden dat hij het blijft betaln. Als ht bedrijf voor de rest fin. best goed gaat is het dus niet gezegd dat jij alles maar kwijt raakt.



Ik zou een brief sturen dat je vooralsnog niet akkoord gaat met het opheffen van je functie en dat je graag meer informatie wenst te ontvangen over de door hun te nemen stappen. Als je dan een aanbod krijgt kun je kijken of dit in dit gval passen is.



Je werkgever hoeft je dus niet nu geld te geven als oprotpremie want een passende functie binnen het bedrijf kan dus ook en dan heb je dat maar te accepteren ook al had je liever geld gezien om die maanden op te vangen tot je een nieuwe baan hebt
Alle reacties Link kopieren
Stap naar je vakbond!
Alle reacties Link kopieren
moet je wel lid zijn. Eerst bezwaar maken en wachten wat ze voor voorstel hebben. Ben je eigenlijk de enige want er kan natuurlijk ook een sociaal plan komen ed als vakbond erbij betrokken gaat worden.
Alle reacties Link kopieren
wacht werk je soms bij wegener? Dat was vandaag in het nieuws en die hebben al meerdere ronde's van reorganiseren gehad met soc plannen. Dan heb je vertrekstimuleringsregelingen en kun je misschien wel met een zak(je) geld weg.
Alle reacties Link kopieren
je hoeft niet zo maar iedere andere interne functie die ze je aanbieden te accpeteren, dat ben je zeker niet verplicht en je mag weigeren. Als jouw functie sales gerelateerd was, kunnen ze je niet zomaar de marketing kant opduwen. De functie die je als alternatief wordt aangeboden, moet wel enigszins passend zijn. Aan de andere kant moet je altijd oppassen met weigeren, want wanneer kun je de alternatief aangeboden functie passend achten? Het salaris moet dan wel hetzelfde blijven, ook al zou het een functie zijn die minder zou verdienen. Jojo geeft aan de je zou moeten weigeren dat je functie wordt opgeheven, maar dat kan een bedrijf gewoon zelf beslissen. Als zij goed beargumenteerd kunnen uitleggen waarom zij een bepaalde functie niet meer nodig achten, dan kunnen zij hiertoe eenzijdig beslissen. In geval van een vast contract dienen ze je dan dus wel een passend alternatief te bieden, of je ontslag aanvragen (bij cwi of via de kantonrechter) maar dit gaat dan wel gepaard met de kantonrechtersformule (oftewel een financiele vertrekregeling).
Alle reacties Link kopieren
De vakbond kan je (ook als je geen lid bent) goed advies geven over wat je het beste kunt doen en wat je rechten zijn.

Alleeen als je lid bent dan maken ze er (als het zo ver komt) eventueel een zaak van, maar adviseren doen ze altijd.



hier kun je kijken onder welke bond je valt. Succes!
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
je moet niet weigeren want het kan passend zijn en passende arbeid mag je niet weigeren, maar wel vooralsnog niet akkoord gaan dus bezwaar maken want anders ga je wellicht rechten verspelen. Werkgever kan een andere functie aanbieden. Soms is het nu eenmaal nodig dat dingen moeten veranderen in een organisatie om deze financieel gezond te houden. Hoe beter hun reden om je iets anders aan te bieden hoe eerder jij dit moet accepteren. Dat is nu eenmaal het recht het hangt allemaal af van de omstandigheden van het geval. Dus eerst duidelijkheid krijgen over de reden van de andere functie en de inhoud daarvan en dan daarmee evt naar een jurist stappen. Maar nu eerst een brief dat je vooralsnog niet akkoord gaat.
Alle reacties Link kopieren
passende arbeid weigeren is het niet verrichten van je arbeid en dus geen loon en zelfs ontslag op staande voet. Niet doen. Altijd gaan weken evt dan maar onder protest. Maar dit is volgens mij nog niet aan de orde
Alle reacties Link kopieren
JoJo, het lijkt me beter dat toscaluna advies inwint over de passendheid van de aangeboden functie. In hoeverre is dit een redelijk aanbod? Een brief schrijven waarin je schrijft dat je het niet eens bent met het opheffen van de functie, dat lijkt me weinig tot totaal niet zinvol. Sterker nog, het is niet zinvol. De functie is opgeheven, dat besluit is genomen en daar kun je als werknemer niets aan veranderen. De vraag is dus nu of er een passende andere functie is aangeboden? Het heeft ook geen enkele zin om een slag om de arm te houden en de functie dan toch maar 'onder protest' te accpeteren. Dat bestaat jurdiisch gezien niet. Op het moment dat je aan de slag gaat in de nieuwe functie, al behang je het hele kantoor vol met pamfletten dat je het er niet mee eens bent, dan ga je akkoord. Vanaf de eerste seconde dat je aan de slag gaat, heb je ja gezegd tegen die functie. Dat is lastig terug te draaien dan, tenzij de onderlinge sfeer tussen werkgever en werknemer nog zo goed is, dat je met onderhandelen er toch nog uitkomt. Dat hele verhaal over ontslag op staande voet is lichtelijk zo niet zwaar overdreven. Er is niks vreemds aan in deze situatie, als de werknemer eerst zich wilt laten informeren en de aangeboden functie in overweging neemt. Je moet er geen weken over gaan nadenken. Maar de zaken op een rijtje zetten is zeker niet ongebruikelijk, dan zeg je niet direct nee maar ook geen ja.



Juridisch loket is altijd handig om even contact mee op te nemen, zij kunnen aangeven wat je het beste wel of niet kunt doen of verwijzen je door.
Alle reacties Link kopieren
quote:Jojo80 schreef op 26 juni 2008 @ 19:16:

Maar nu eerst een brief dat je vooralsnog niet akkoord gaat.



dat heeft dus geen enkele zin, dit is al lang via de directie en de eventuele OR gegaan. Een dergelijk bezwaar wordt niet in behandeling genomen, ze zullen niet opeens zeggen: oh nou joh dan doen we dat toch niet!

Je verspeelt ook geen enkel recht als je geen bezwaar maakt, wanneer je wel rechten verspeelt is als je dan vrijwillig een handtekening zet onder de ontbinding van je contract, omdat je totaal overdondert bent en denkt er niets tegen te kunnen doen. Dan heb je je niet voldoende verweerd en zou je verwijtbaar kunnen zijn. Daar is in deze situatie geen sprake van.

Advies inwinnen bij vakbond of juridisch loket (of eigen rechtsbijstand) is nuttiger, dan energie steken in onnodige brieven.
Alle reacties Link kopieren
er is nog niets aangeboden ze gaan met haar kijken dus advies over passende functie lijkt me lastig zolang er niets concreets is en ik blijf toch echt bij mijn advies om te laten weten dat je hier vooralsnog niet mee akkoord gaat. Dat is gebruikelijk.



Ook is onder protest een fuctie vervullen niet vreemd
Alle reacties Link kopieren
ehm Jojo, prima joh. Jouw praktijk is dan anders van mijn praktijk. Misschien ook wel lachen voor die HR afdeling om zo'n briefje te krijgen, hebben ze ook weer wat te doen (met die shredder). En onder protest werken gebruikelijk? Tja, juridisch niet houdbaar. Ik heb het een advocaat nog nooit iemand horen adviseren, maar wellicht werk jij dan bij een kantoor met een heel ander Burgerlijk Wetboek dan nummer 7a (2de afdeling)?

Ik ben bang dat TO niets heeft aan advies wat niet gebaseerd is op juridische richtlijnen (op z'n minst). Succes Toscaluna, ik hoop dat je elders bruikbaar advies kunt vinden!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de vele reacties!



Ik heb vandaag te horen gekregen dat de functie opgeheven wordt, en daar ben ik het gedeeltelijk mee eens, gezien er echt te weinig te doen was. Misschien was dit niet het slimste wat ik kon zeggen, maar ik wilde ook niet keihard liegen dat ik het vreselijk druk had, terwijl ik per dag misschien 6 uur werkelijk ' werk' had.



Er is mij nog niets aangeboden, ik wacht nog op het antwoord van HR. Mijn manager gaat morgen met HR praten en dat moet ik een afspraak maken met HR om te kijken wat ik precies wil. Het enige is: ik weet dat er niets passends zal zijn. Ik kan wel ' doen alsof'' ik in de marketing wil gaan werken om mijn tijdelijke periode van ongeveer 3 maanden te overbruggen (en in die 3 maanden een leuke baan bij een andere werkgever zoeken) maar veel andere opties heb ik niet.



Wat zou er gebueren als ik zeg: ik wil een andere sales positie binnen de organisatie. Terwijl ik weet dat dat niet bestaat. Zullen zij mij dan moeten ontslaan, omdat zij die functie niet hebben? hoe werkt het dan?



Ik hoop morgen iets te horen van de HR (als dat niet gebuert, ook goed, want dan heb ik even de tijd om rond te kijken om z.s.m. een nieuwe baan te vinden). Eigenlijk is dat dus het doel: zo veel mogelijk tijd inwinnen om een juiste baan bij een goed bedrijf te vinden waar ik verder gaat werken aan mijn carriere.



Groet, Tosca



PS: Ik ben helaas niet lid van een vakbond of heb geen rechtbijstandverzekering op werk gebied.
Alle reacties Link kopieren
Het maakt echt niet uit dat je niet ter plekke op de grond bent gevallen en hysterisch nee hebt geroepen. Het zou pas kwalijk geweest zijn als je om deze reden vrijwillig zou zijn opgestapt, terwijl je een contract hebt.

Ze doen nu wat ze moeten doen en blijkbaar ook bereid zijn om te doen, je functie bestaat niet meer, maar je hebt een contract dus blijf je in principe in dienst. Ook al heb je nu heel sterk het gevoel dat er geen passende functie zou zijn, wacht het gesprek met HR af. Stel er is een functie voor je, die je wel oke vindt om te doen, heb je in ieder geval werk. Dan kun je voor jezelf verder zoeken naar iets wat wel echt helemaal bij je past. Je hoeft niet bij iedere optie die ze je aanbieden ja te zeggen, maar je zal wel binnen de grenzen van het redelijke moeten blijven. Als ze erg veel moeite doen om iets voor je te zoeken, en jij zegt overal nee op, dan hoeven ze dit niet eindeloos te accepteren. Indien er niets passends zou zijn, zouden ze inderdaad kunnen overgaan tot het aanvragen van je ontslag. Hier maak je dan wel pro forma bezwaar tegen. Mocht je niet snel genoeg een andere baan hebben en naar het CWI moeten (voor uitkering etc). dan heb je het bewijs dat je je hebt verzet tegen je ontslag.

Als je je gesprek hebt bij HR kun je altijd aangeven dat je terugkomt op het door hun gedane voorstel, onderteken ook niets direct als ze dit zouden voorstellen. Neem de tijd om zaken in overweging te nemen. Verder kun je even het nummer van het juridisch loket opzoeken, zij kunnen je ook vertellen of het nodig is om een advocaat te raadplegen. Welke kosten hieraan verbonden zijn voor je. Ze kunnen ook telefonisch vaak wat concrete vragen al voor je beantwoorden.



Heel veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp je opmerkingen echt niet Carlice. Arbeidsrecht is niet iets wat zwart wit is. Iedereen heeft zijn eigen insteek. Mijne is dat je alvast aangeeft niet meteen af te willen zien van je opgebouwde rechten zonder dat je weet wat voor redenen de werkgever heeft en wat het aanbod is. Daarom niet zomaar akkoord gaan maar een slag om de arm houden. Dus niet op voorhand akkoord gaan, maar niet weigeren of inhoudelijk bezwaar gaan maken.



En tja als we toch gaan katten, ik werk idd met andere wetboeken want in boek 7a staat niet zoveel over arbeidsrecht meer sinds 1 jan 1992 en wat huurrecht/huurkoop er mee van doen heeft tja...
Alle reacties Link kopieren
Update:



Vrijdag ochtend heb ik gesprek gehad met HR. Zij hebben geen zelfde-type baan zoals ik had. Ze kwam met marketing-functies aan waar ik absoluut niet in verder wil, gezien ik 5 jaar relatiemanagement/sales ervaring heb.



Zij ging toch de vacatures per mail naar mij toe sturen. maar goed, wat nu?



Ik ga dus benatwoorden per mail: nee, ik wil toch liever in de relatiemanagement blijven, zoals eerder gezegd. .... ondertekend met mijn naam.



Daarna wacht ik haar reactie af, zij zal zeggen: ja, en wat nu?



- wat als ik dan voorstel: ik zou graag twee maanden betaald krijgen om extern dit bedrijf een nieuwe relevante baan te zoeken. (want ik ga natuurlijk niet tekenen om na 1 maand te vetrekken terwijl ZIJ mijn functie hebben stopgezet). Zij hebben volgens mij niet zo veel keuze, behalve mij te ontslaan - wat volgens mij langer duurt dan 2 maanden gezien alles dan moeten regelen.



Volgens mij is mijn voorstekl van twee maanden dan redelijk aantrekkelijk voor hun? wat denken jullie? wat zouden jullie doen?
Alle reacties Link kopieren
NIET voorstellen om binnen welke termijn dan ook ZELF ontslag te nemen. Nooit doen, je verspeelt dan rechten en dat is doodzonde.



In mijn visie kun je twee dingen doen als je daar niet meer wil werken. Het eerste is je in overleg laten ontslaan en de werkgever laten vermelden waarom; namelijk wegvallen van de functie om die en die reden en dat jij daardoor weg moet en dat het niet aan jouw functioneren heeft gelegen. Dan behoud je je recht tot het aanvragen van een uitkering, indien nodig.



Ten tweede met hen afspreken, dat je per direct een geschikte baan gaat zoeken en zij in de tussentijd jouw salaris door moeten betalen volgens contract. Zodra jij een nieuwe baan hebt gevonden, spreek je met hen af per welke datum het contract ontbonden kan worden.
Alle reacties Link kopieren
@TO: Ik zou helemaal geen mail sturen, maar eerst passend juridisch advies inwinnen. Dit kan bv. (kosteloos) bij het juridisch loket .
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het juridisch loket een mail gestuurd:



Ik werk 1 jaar en twee maanden bij een groot consultancy bedrijf. Contract: vast contract.

Ik heb vorige week te horen gekregen dat mijn specialisme: relatiemanagement en sales, niet helemaal meer past binnen de functie die ik nu uitvoer. Daarom moest ik contact opnemen met HR om te kijken of er meer passende vacatures zijn binnen het bedrijf.



Binnen dit bedrijf zijn er geen passende mogelijkheden. HR heeft drie banen aangeboden: marketing en HR functies. Vandaag heb ik de drie vacatures gekregen die openstaan in de marketing en HR. Hier wil ik absoluut niet in verder gezien ik 5 jaar ervaring heb in relatiemanagement en sales.



Hoe kan ik het verder beste aanpakken? Moet ik een mail schrijven (reactie op vacatures) dat ik toch liever in de relatiemanagement/sales blijf?



Wat zijn mijn rechten? Kan ik beter voorstellen: twee maanden zoektijd naar een nieuwe functie buiten het bedrijf en dan daarna vrijwilig ontslag nemen? Lijkt mij beter dan dat zij mij gaan ontslaan gezien ik dan maar recht heb op 1 maand uitbetaling.



Ik hoor graag uw reactie.



Over 3 dagen krijg ik een reactie.. moeilijk, want mijn werkgever zal morgen al gaan bellen om te kijken wat mijn reactie is op de vacatures... pfff..
Alle reacties Link kopieren
Je kan ook altijd even bellen voor advies, of om een eventuele afspraak te maken. Ik denk dat dat sneller is dan de mail.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vandaag het Juridisch Loket gebeld – zij hebben mij geadviseerd om te wachten op een reactie van mijn werkgever. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk een x bedrag geld geven en mij dan ontslaan. Ik zal dan (als nodig) recht hebben op een WW uitkering tot ik een baan vind. (dat vind ik het belangrijkste gezien ik niet zeker bend at ik over 1 maand al een nieuwe baan heb)



Wat ik me dan toch afvraag (vergeten te vragen) – moet ik mij dan alsnog laten ontslaan als zij het geld aanbieden om in aanmerking te komen op een WW? Of kan dat ook als ik weg ga ‘ volgens contract’?
Alle reacties Link kopieren
Als je het eens zou worden over een X bedrag en ontslag, is er ontalg met wederzijds goedvinden. Hiervoor gelden een aantal regels om te voorkomen dat je niet meer in aanmerking komt voor WW:



http://www.uwv.nl/particu...jds-goedvinden/index.aspx



En als je twijfelt: je hoeft nooit meteen in te stemmen, je kunt altijd nog een keer met het Juridisch loket overleggen. Persoonlijk vind ik dat ze er met twee maanden nog vrij makkelijk afkomen hoor (note: ik ben geen deskundige, dat is mijn persoonlijke mening). Je opzegtermijn is al minimaal 1 maand, en het ontslag is niet jouw schuld. Via de rechter zou het veel langer duren (en dus meer kosten), dus twee maanden lijkt mij het absolute minimum.
Alle reacties Link kopieren
Nee het is geen ontslag maar een beeindigingsovereenkomst (soms noemen ze het een vaststellingsovereenkomst). Het komt er op neer dat partijen uitelkaar gaan en het contract ontbonden gaat worden op neutrale gronden. Er mag dus niets in staan over dat het je eigen schuld was of dat ze je een passende functie hebben aangeboden maar jij geen interesse had. Let wel even op dat als je een concurentiebeding of relatiebeding in je contract staat deze ook in de overeenkomst vernietigd wordt i.v.m. vinden van een nieuwe baan. Ook niet te rijk rekenen met je vergoeding. De belastingdienst belast dit meer dan je salaris en het UWV kan soms je ww later in laten gaan omdat je een benadelingshandeling kan hebben gepleegd omdat de opzegtermijn niet in acht is genomen. (stel de werkgever heeft normaal een opzegtermijn van 3 maanden maar jullie tekenen vandaag dat het contact per 1 augustus is ontbonden. Normaal had de werkgever dan vandaag opgezegd. Dan zou aug-sept-okt je maanden opzegtermijn zijn waarover salaris betaald moet worden. Nu krijg je dit niet omdat per 1 augustus het contract is ontbonden. Je ww zal daarom pas op 1 november ingaan)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven