Werk & Studie alle pijlers

Zelf ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan

08-01-2009 16:31 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ha allemaal,



Momenteel ben ik ziek thuis (6 weken) wegens overspannenheid door huidige baan. Het is een heel andere baan dan ik altijd heb gehad en ik kan er absoluut niet tegen. Zodanig dat ik dus ziek ben geworden.



Inmiddels heb ik een nieuwe baan gevonden dat beter aansluit op mijn ervaring, passie en kennis. Ik heb daar niet verteld dat ik nu ziek ben bij huidige baan.

Als ik mijn baan opzeg, is dan een kans dat nieuwe werknemer daar alsnog achterkomt via bepaalde instanties (dus niet uit roddelcircuit etc)? Of zijn er andere dingen waar ik me zorgen over zou moeten maken of zou moeten regelen?
Alle reacties Link kopieren
Ipv werknemer bedoel ik werkgever... (tsja, de spanning...)
Alle reacties Link kopieren
Nee, komen ze niet achter.
Alle reacties Link kopieren
Nee, daar zullen ze niet zo snel achter komen. Die instanties hebben volgens mij ook te maken met privacy wetgeving.
Alle reacties Link kopieren
Oke, dank je!



Maakt het nog uit of ik als ziek of als beter gemeld uit dienst ga? Ik dacht dat daar wel een verschil in zat. Maar het lijkt me moeilijk om als beter gemeld uit dienst te gaan omdat het nu nog even prut is.
Alle reacties Link kopieren
Hoe zit dit bij het nagaan van referenties? Mag een ex-werkgever tijdens zo'n gesprek iets zeggen over (langdurige) ziekte van de werknemer?
Alle reacties Link kopieren
Nee, dat mag een werkgever niet. Sterker nog, je mag niks negatiefs zeggen over een werknemer.

Dus referentiecheck stelt nooit zoveel voor.
Alle reacties Link kopieren
Waarom is het moeilijk om beter gemeld uit dienst te gaan?
Alle reacties Link kopieren
Dat maakt zeker uit. als jij als ziek uit dienst gaat, dan gaat UWV wel degelijk contact opnemen met je nieuwe werkgever.



Als je je hersteld meld, dan niet. Mocht je binnen een maand weer uitvallen met dezelfde klachten, dan zal dat wel aangemerkt worden als hetzelfde geval, en dan komt je nieuwe werkgever wel te weten dat je al ziek was. als je een proeftijd hebt, zou dat dan zomaar kunnen leiden tot ontslag wegens vertrouwensbreuk. het kan zijn dat je daarna flink gekort word of zelfs afgewezen als je daarna opneiuw een uitkering aanvraagt.



.
Alle reacties Link kopieren
Idd financieel risco is aanwezig mocht je snel weer arbeidsongeschikt worden.
Alle reacties Link kopieren
Je moet wel beter gemeld zijn voor je aan de slag gaat bij je nieuwe werkgever. Tenminste dat werd mij destijds verteld. Ben destijds ziek uit dienst gegaan en 4 weken later 'beter'' aan het werk gegaan. (ik ben destijds de helft in uren minder gaan werken en een baan zonder stress gaan doen, zodat ik wel weer in staat was te werken.)
quote:Pilous schreef op 08 januari 2009 @ 16:52:

Nee, dat mag een werkgever niet. Sterker nog, je mag niks negatiefs zeggen over een werknemer.

Dus referentiecheck stelt nooit zoveel voor.Dat wist ik niet. Stel he, ik word gebeld voor een check door iemand die ex-personeel van mij wil aannemen, wat moet ik dan zeggen als diegene echt niet in staat is om te functioneren? Moet ik dan een collega werkgever oplichten? Of mag ik me beroepen op "zwijgplicht" of zo?
Alle reacties Link kopieren
Bij het inwinnen van een referentie mag je werkgever welliswaar geen negatieve zaken noemen, maar de kans is wel degelijk groot dat uit komt dat je nu ziek thuis zit of in elk geval dat er iets niet helemaal klopt. Degene die de referentie inwint kan bijvoorbeeld wel vragen in welke mate je stressbestendig bent of hoe je omgaat met werkdruk. Ben benieuwd hoe jouw werkgever deze vragen zou beantwoorden.
Ik zou het wel bijzonder vinden als je overspannenheid acuut over is als je uit dienst gaat.
Alle reacties Link kopieren
Dan zeg je: Als Pietje Puck opnieuw bij mij zou willen werken, zou ik hem niet aannemen.



De rest is in het kader van de privacy...
Alle reacties Link kopieren
Tja, en dan weet je als mogelijk nieuwe werkgever genoeg. Heb zelf wel eens zo'n soort referentie ingewonnen. Ben toen alsnog niet verder gegaan met de persoon in kwestie.
Alle reacties Link kopieren
Het verbaast me dat je niets negatiefs mag zeggen over een ex-werknemer tijdens een referentie-check! Ook niet als er echt vervelende dingen als diefstal hebben plaatsgevonden?



Maar Newbornmama, je mag het dus wel over competenties hebben en dan mindere kanten belichten?
Alle reacties Link kopieren
Overspannendheid is in deze werkgerelateerd door functie die niet passend is en waarin factoren zitten waar ik niet goed mee kan omgaan.

Nieuwe functie is dus anders en zijn die factoren afwezig.



Referenties e.d. zijn bij mij allemaal gecheckt en positief bevonden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pammie schreef op 08 januari 2009 @ 17:13:

Ik zou het wel bijzonder vinden als je overspannenheid acuut over is als je uit dienst gaat.In mijn geval kwam de overspannenheid vooral door het getreiter van een collega. Ik heb langer thuis gezeten dan TO en heb juist een andere baan gekozen omdat ik wist dat ik anders veel langer in het reintegratietraject zou zitten dan noodzakelijk. Daarnaast ben ik de helft minder in uren gaan werken en doe ik nu werk wat mij bijna geen stress oplevert.
Alle reacties Link kopieren
@Ann Liv, Ja dat mag. Je mag zelfs vragen naar iemands ziekteverleden, al is dat niet erg netjes en hoeft de referent daar geen antwoord op te geven. Als werkgever mag je iemand niet zwartmaken, maar aan de manier waarop hij of zij de vragen beantwoordt, merk je al snel of het echt positief is, of dat er ergens omheen gedraaid wordt.Het is overigens ook gebruikelijk dat de werknemer zijn werkgever vooraf infomeert dat deze is opgegeven als referent. Dat voorkomt verrassingen en geeft de werkgever ook nog de kans om hiervoor te bedanken.
Alle reacties Link kopieren
Bollo, fijn voor je dat de referenties je niet in problemen hebben gebracht. Het kan otrouwens ook zijn dat je nieuwe werkgever zegt te hebben gebeld, maar dat dat in werkelijkheid niet is gebeurd. Het daadwerkelijk natrekken van referenties gebeurt in de praktijk minder vaak dan wordt gesuggereerd.



Veel succes in je nieuwe baan!
Alle reacties Link kopieren
Een werkgever mag ook niet liegen als hem om een getuigschrift gevraagd wordt, dus als hetgeen hij in alle oprechtheid te melden gewoon negatief is, dan mag het volgens mij ook gewoon een negatieve referentie zijn.



Wat heb je anders aan referenties opvragen en getuigschriften opzetten als geen enkele werkgever iets negatiefs mag vermelden en dus mogelijkerwijs zal moeten liegen?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou als werknemer nooit een referent opgeven waarvan ik niet zeker wist dat ie iets positiefs zou zeggen. Los daarvan veranderen mensen niet voor niets van baan. Misschien zou mijnex- baas zeggen dat ie me niet nog een keer zou aannemen, maar bij dat bedrijf zou ik ook geen tweede keer meer willen werken. Is dus mss handig om het verhaal van de sollicitant ook aan te horen. Dat iemand niet in de ene organisatie/functie past, wil nog niet zeggen dat dat in de andere organisatie ook zo is.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven