Werk & Studie alle pijlers

Ziekte en werkgever

05-01-2009 15:40 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Tijdje geleden heb ik ook al eens gepost,maar de situatie is nu veranderd,dus wilde even kijken of er hier mensen zijn,die hier iets vanaf weten.



Afgelopen maart heb ik een hartaanval gehad met bijna dodelijke afloop.Hierna weer proberen op te krabbelen,maar ik knapte niet echt op.De werkgever probeerde mij voor een aantal uren ontslag te laten nemen,dit niet gedaan.

In november is geconstateerd dat mijn ader weer dichtgeslibt was en ik weer tegen een infarct aanzat,daarom knapte ik dus niet op.

Ik ben wederom gedotterd en nu zou het goed moeten zijn.

Ik ben nu weer 12 uur per week aan het werk(ik heb contract van 28 uur per week)en dit gaat goed.

Nu had ik vanmorgen een gesprek met mijn directe leidinggevende en die wil dat ik 8 uur werk ipv 12,want hij maakt zich zo bezorgd over mn gezondheid???Omdat ze mij een aantal maanden geleden probeerden ontslag te laten nemen voor een aantal uren,heb ik nu het gevoel dat ze me naaien, en dit straks tegen me gaan gebruiken.

Ik heb contact opgenomen met de arbo,want uiteindelijk beslissen die toch ,hoeveel ik werk??

De persoon die daar over gaat was niet aanwezig,dus morgen maar weer proberen.



Ik heb er een vervelend gevoel over.





Iemand zoiets ook wel eens meegemaakt? Graag zou ik ervaringen horen en hoe ga ik dit verder aanpakken..



Groetjes Ice.
Alle reacties Link kopieren
Beste IceQueen,



Jouw werkgever kan proberen je conract om te laten zetten in minder uren, maar daar heb je je zelf alleen maar mee. Goed dus dat je dat in eerste instantie niet gedaan hebt.



Wanneer het nu lichamelijk zo goed gaat dat je 12 uur kan werken en jij hebt hier samen met je behandelend arts en je arbo arts een goed gevoel over, dan zou ik niet terug vallen in uren. Je bent bezig met opbouwen en terug te keren in het 'normale' ritme, of het ritme wat nu acceptabel voor je lichaam is. Ik ben beniwued wat de reden is dat je werkgever vindt dat je 8 uur zou moeten werken en of hier volgens hen een aanpassing van het contract aan vast zit. Want dan moet je op je hoede zijn. Wanneer het uit bezorgdheid is zou ik eens navragen waarom dan. Doe je je werk niet goed, laat je steken vallen?



Laat je iig niets aanpraten en volg samen met de artsen de weg die voor jou goed voelt en haalbaar is.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Jij en jouw arts en jouw arbo arts bepalen dat. Niet je werkgever. Dus niet luisteren naar hem maar naar de dokters en naar je eigen lichaam.
Alle reacties Link kopieren
Hangt er van af welke cao je hebt of werkgever. Ik ben in dienst bij en werkgever waarvan de leiding het laatste woord heeft. Als de leiding vindt dat de werknemer kan gaan werken en ook al is de arboarts tegen, dan nog moet je aan het werk. Staat in de cao van het bedrijf.
Alle reacties Link kopieren
quote:ijaba schreef op 05 januari 2009 @ 16:02:

Hangt er van af welke cao je hebt of werkgever. Ik ben in dienst bij en werkgever waarvan de leiding het laatste woord heeft. Als de leiding vindt dat de werknemer kan gaan werken en ook al is de arboarts tegen, dan nog moet je aan het werk. Staat in de cao van het bedrijf.Gelukkig staat de wet boven de CAO, dus nee, dit kunnen ze niet doen.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt een contract van 28 uur per week. je bent nog steeds niet hersteld en dus ziek en je werkt op arbeidstherapeutische basis. Dat betekent dat, tot het moment dat je 2 jaar ziek bent, je werkgever gewoon moet doorbetalen volgens de CAO. In de meeste cao's bekent dat 100% in het eerste jaar en 70% in het 2e jaar, ongeacht hoeveel je werkt. Ook as je nu 8 uur gaat werken hoeft er dus niets aan je contract te worden aangepast en blijf je gewoon voor 28 uur betaald worden. ( zo niet, dan ben je al genaaid).



Aangezien je tussen maart en november niet hersteld bent maar zelfs zieker geworden, zou het zomaar kunnen dat je wleidinggevende niet eenbeetje gelijk heeft en dat 12 uur toch teveel voor je is? mss is je werkgever ang dat je uiteindelijk helemaal uitvalt, wat hun meer geld kost dan terug naar 8 uur, omdat ze je toch 70% moeten betalen. overleg met de arbo-arts is heel goed. Denk dat je dat gesprek even moet afwachten en dan weer in gesprek moet met je leidinggevende over wat nu precies de bedoeling is. Laat in geen geval je contract naar minder uren omzetten, daarme snijdt je jezelf enorm in de vingers, omdat dan een eventuele WIA of WW uitkering gebaseerd gaat worden op je nieuwe contracturen en salaris.
De werkgever beslist uiteindelijk hoeveel uur jij gaat werken. Meestal zal de werkgever daarbij afgaan op het advies van de arbo-arts en dit advies gewoon volgen. Er kunnen echter redenen zijn om van dat advies af te wijken, bijvoorbeeld als de werkgever ziet dat jij elke werkdag aan het eind van je werkuren met een wit weggetrokken gezicht van vermoeidheid het gebouw verlaat. Alhoewel de werkgever medisch niet deskundig is, heeft hij wel degelijk een zorgplicht naar zijn personeel. Als een medewerker uiteindelijk uitvalt omdat hij teveel hooi op zijn vork heeft genomen in een te vroeg stadium van het herstelproces, dan kan dat een werkgever uiteindelijk door het UWV zwaar aangerekend worden.



Als jij denkt dat je meer kunt werken als de werkgever denkt, ga dan inderdaad praten met de arbo-arts. Vertrouwd de werkgever dat niet, dan kunnen jullie eventueel besluiten om een second opinion aan te vragen bij het UWV.



De betaling is geheel afhankelijk van de gemaakte afspraken. Voor de uren die je 100% werkt, hoor je in principe ook 100% uitbetaald te krijgen. Voor de uren dat je ziek bent, mag je in de eerste 2 jaar voor maximaal 170% van je jaarsalaris uitbetaald worden. De verdeling van die percentages wil per werkgever nog wel eens verschillen. Sommige doen idd 1e jaar 100% en tweede jaar 70%, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zolang het totaal over die twee jaar maar niet minder bedraagt dan 170% van het minimumloon (dus niet je eigen salaris!) en niet meer dan 170% van je eigen salaris.



Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle informatie!!



Morgen ga ik de arbo bellen,ben benieuwd wat de bedrijfsarts zegt..



Groetjes Ice.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 05 januari 2009 @ 18:07:



De betaling is geheel afhankelijk van de gemaakte afspraken. Voor de uren die je 100% werkt, hoor je in principe ook 100% uitbetaald te krijgen. Voor de uren dat je ziek bent, mag je in de eerste 2 jaar voor maximaal 170% van je jaarsalaris uitbetaald worden. De verdeling van die percentages wil per werkgever nog wel eens verschillen. Sommige doen idd 1e jaar 100% en tweede jaar 70%, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zolang het totaal over die twee jaar maar niet minder bedraagt dan 170% van het minimumloon (dus niet je eigen salaris!) en niet meer dan 170% van je eigen salaris.



Sterkte!Mocht je in je tweede ziektejaar door terugval naar 70% van je salaris onder bijstandsniveau komen, (bijvoorbeeld omdat je maar parttime werkte) dan kun je bij UWV een toeslag op loon aanvragen. Je werkgever hoeft je dus niet aan te vullen tot het minimumloon.
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Vanmorgen contact gehad met de arbo-arts.Hij vertelde me,dat als ik 3 x 4 uur kan werken dat gewoon kan doen.Mocht de leidinggevende van mening zijn dat dit niet zo is,MOET er altijd eerst overleg zijn met de arboarts.

Ik heb me zo toch veilig gesteld denk ik,en werkgever kan me niets maken.

Werkgever is nu aangepast werk aan het zoeken voor mij,fysiek minder belastend(ik werk op een groep met kleinschalig wonen voor verstandelijk gehandicapten,dus run samen met nog iemand een groot huishouden).



Nu weer afwachten dus..

Wordt vervolgd:-)



Groetjes Ice.
Alle reacties Link kopieren
De werkgever bepaalt altijd en zeer zeker niet de arboarts. Deze geeft een advies en is deze niet bindend (Wet Poortwachter). Alleen het zou stom van zo'n werkgever zijn om dit advies niet op te volgen en daarom eigenlijk nooit van afgeweken. Als er bijv na 2 jaar toetsing plaatsvind door het UWV dan krijgen ze een zogenaamde loondoorbetalingsverplichting. Dus heb je je niet zo veilig gesteld als je dacht. Maar ja waarom zou je minder moeten werken als je best meer kan. Dit zou zeker bij het UWV fronsende wenkbrauwen opleveren. Ik vind het trouwens slecht van een arboarts dat hij dit als advies geeft. Je kunt je daarmee als werknemer in de vingers snijden. Wellicht heel goed bedoeld, maar adviseren is heeeeel iets anders dan het de werkgever opleggen. Met de werkgever praten over het waarom en dit vastleggen. Daar sta je veel sterker mee. Heel veel succes bij het reintegreren en je uurtjes zeker vasthouden

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven