baby op komst en niet getrouwd

28-10-2011 22:11 98 berichten
.
Alle reacties Link kopieren
quote:knorretje28 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:40:

Volgens mij nog niet geopperd: kind eerst jou achternaam en bij trouwen neemt man jou naam aan kan namelijk ook.Bij trouwen kan men niet elkaars naam "aannemen". Je blijft ook na het trouwen met je geboortenaam geregistreerd staan. Je kan enkel "naamgebruik" toepassen. Dus je mag de naam van je huwelijkspartner gebruiken in postverkeer en op je reisdocument en rijbewijs. Door naamgebruik, verandert je eigen naam dus niet.
En voor de volledigheid:



Regels van rijksoverheid
Alle reacties Link kopieren
quote:jo12345 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:15:

Gewoon wel trouwen is het allersimpelst! Dan is alles in één keer geregeld.Ik vind dit altijd zo'n raar argument. Ok, als je op maandagochtend gratis wilt trouwen in gg, dan is het simpel. Maar de meeste mensen die dit roepen willen toch echt een bruiloft. Ik vind even naar het gemeentehuis vloer erkenning en na de geboorte een paar formulieren invullen en opsturen toch echt vele malen simpeler dan een bruiloft regelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Suze02 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:33:

[...]





Ieder volgend kind in dezelfde relatie krijgt wel degelijk dezelfde achternaam. MOET dus wel.





Niet helemaal waar. Mijn vriendin heeft 2 kinderen van dezelfde vader. Oudste heeft zijn achternaam. Tweede haar achternaam.

Omdat vader de tweede niet erkend heeft en hem peerde.
Alle reacties Link kopieren
@ jade Ja maar in de dagelijkse praktijk gebruik ik overal mans naam. Inderdaad bij post van gemeente en belasting blijft mijn meisjesnaam in gebruik, maar verder overal mans naam net als bijna heel nederland die getrouwd is. Er zijn maar weinig mensen die trouwen en dan toch allebei hun eigen naam blijven gebruiken
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn overigens even snel op donderdagochtend gratis getrouwd. Alles in 1 keer geregeld. We gingen ook een huis kopen, dus helemaal handig.
Alle reacties Link kopieren
quote:knorretje28 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:46:

Ja maar in de dagelijkse praktijk gebruik ik overal mans naam. Inderdaad bij post van gemeente en belasting blijft mijn meisjesnaam in gebruik, maar verder overal mans naam net als bijna heel nederland die getrouwd is. Er zijn maar weinig mensen die trouwen en dan toch allebei hun eigen naam blijven gebruiken



Echt? Ik zie niet anders... Ikzelf gebruik gewoon mijn eigen naam, zo heet ik tenslotte al heel lang. Man gebruikt gewoon zijn naam. Dochter heeft ook zijn naam.

Niet om een speciale reden. Ik zei: jouw naam doen? Hij zei: ok. Was dat ook weer geregeld
quote:mars.74 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:45:

[...]





Niet helemaal waar. Mijn vriendin heeft 2 kinderen van dezelfde vader. Oudste heeft zijn achternaam. Tweede haar achternaam.

Omdat vader de tweede niet erkend heeft en hem peerde.Ik zie het inderdaad. Lekker dan. Om maar even een rottig voorbeeld te gebruiken: je bent een paar weken zwanger van een volgende kind in dezelfde relatie. Erkenning nog niet geregeld want nog 30 weken te gaan en je vent gaat dood: krijgt die jou naam en heeft hij geen vader. Das suf.
Alle reacties Link kopieren
quote:Jade2929 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:44:

[...]





Bij trouwen kan men niet elkaars naam "aannemen". Je blijft ook na het trouwen met je geboortenaam geregistreerd staan. Je kan enkel "naamgebruik" toepassen. Dus je mag de naam van je huwelijkspartner gebruiken in postverkeer en op je reisdocument en rijbewijs. Door naamgebruik, verandert je eigen naam dus niet.Als je het expliciet aangeeft komt er op je rijbewijs en paspoort alleen mevrouw Eigennaam met daarachter "ev Mansnaam" te staan.
quote:knorretje28 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:46:. Er zijn maar weinig mensen die trouwen en dan toch allebei hun eigen naam blijven gebruikenWat een onzin. Dat was vroegah zo maar nu allang niet meer hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:mars.74 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:45:

[...]





Niet helemaal waar. Mijn vriendin heeft 2 kinderen van dezelfde vader. Oudste heeft zijn achternaam. Tweede haar achternaam.

Omdat vader de tweede niet erkend heeft en hem peerde.Wel waar, want dat tweede kindje is, zoals je zelf al zegt, niet erkend. Dus kan dat kindje ook niet worden beschouwd als "geboren binnen dezelfde relatie". Als hij het kind wel had erkend en daardoor dus op papier net als eerste kindje was vastgesteld dat van beide ouders twee kinderen op de wereld gezet zijn, hadden ze geen andere naamskeuze mogen doen, want dat kindje had dezelfde naam als eerste kind moeten krijgen.
quote:Jade2929 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:51:

[...]





Wel waar, want dat tweede kindje is, zoals je zelf al zegt, niet erkend. Dus kan dat kindje ook niet worden beschouwd als "geboren binnen dezelfde relatie". Als hij het kind wel had erkend en daardoor dus op papier net als eerste kindje was vastgesteld dat van beide ouders twee kinderen op de wereld gezet zijn, hadden ze geen andere naamskeuze mogen doen, want dat kindje had dezelfde naam als eerste kind moeten krijgen.Nu ook niet want geen vader dus geen keuze.
Alle reacties Link kopieren
Ik ken ook bijna niemand die haar mans naam voert. Mijn kinderen hebben de naam van hun vader. Die is namelijk mooier dan de mijne en dat vond ik reden genoeg. Man hechtte erover wel echt flinke waarde aan dat de kinderen zijn achternaam zouden krijgen. Ik ben echt voor het mooi gegaan, maar man vond het echt heel belangrijk, zijn naam. Soort ultieme erkenning dat het zijn kinderen zijn. En dat vind ik dan eigenlijk ook wel weer zo. Maar als mijn achternaam mooier was geweest, dan was er wel discussie losgebarsten.
Alle reacties Link kopieren
Zijn vaderschap is wel gerechtelijk vastgesteld en hij moet ook alimentatie voor de tweede betalen. Maar de achternaam wijzigt daar niet door.
Alle reacties Link kopieren
Dan dan zijn de ouders in mijn klas\school en vrienden in mijn omgeving allemaal erg ouderwets.
Alle reacties Link kopieren
quote:Suze02 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:53:

[...]





Nu ook niet want geen vader dus geen keuze.Precies. En kun je juridisch dus ook niet zeggen dat beide kinderen binnen dezelfde relatie geboren zijn.
quote:knorretje28 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:55:

Dan dan zijn de ouders in mijn klas\school en vrienden in mijn omgeving allemaal erg ouderwets.In mijn ogen wel ja.
Alle reacties Link kopieren
quote:Jade2929 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:57:

[...]





Precies. En kun je juridisch dus ook niet zeggen dat beide kinderen binnen dezelfde relatie geboren zijn.



Juridisch niet nee, feitelijk wel. Stom eigenlijk.



Die kindjes lijden er wel onder. Pesten elkaar er soms ook mee.
Alle reacties Link kopieren
quote:mars.74 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:53:

Zijn vaderschap is wel gerechtelijk vastgesteld en hij moet ook alimentatie voor de tweede betalen. Maar de achternaam wijzigt daar niet door.Nee, zolang die man het kind niet erkent, wijzigt het inderdaad niet. Zielig voor het kindje. Wat best vaak gebeurt, is dat er in zo'n geval de moeder later een relatie krijgt met een man die later dat kind nog erkent en zo zijn naam geeft. Dan hebben de kinderen op papier verschillende vaders en dus verschillende achternamen, terwijl de biologische vader gelijk is.
@ dannas: Ja mijn naam is mooier, van adel ook (de naam he, niet ikzelf, haha!)

Zijn achternaam is best lomp...
Dan wil je toch helegaar op termijn niet wijzigen?!? Zonde man!
@ suze: nee eigenlijk niet, maar dat zou ik dan voor hem doen.

Ik merk datg sommigen het vreemd vinden dat ik het liefste alledrie dezelfde naam heb, misschien is dat ook wel raar... Het is puur een gevoelskwestie kan het ook niet goed uitleggen.

Maar niet trouwen= mijn achternaam.

Erkennen dus!
quote:dannas schreef op 28 oktober 2011 @ 22:53:

Man hechtte erover wel echt flinke waarde aan dat de kinderen zijn achternaam zouden krijgen. Ik ben echt voor het mooi gegaan, maar man vond het echt heel belangrijk, zijn naam. Soort ultieme erkenning dat het zijn kinderen zijn. En dat vind ik dan eigenlijk ook wel weer zo.Als man moet je je partner maar op haar blauwe (?) ogen geloven dat het jouw kind is. Of een DNA-test laten doen uiteraard. Voor mij voelt het heel 'logisch' dat mijn kinderen mijn naam hebben. Het voelt inderdaad als erkenning (naast de DNA-test die ik heb laten uitvoeren). Verder is het wel fijn dat kinderen na de scheiding (die gaat komen, zie recente cijfers hierover) in ieder geval de naam van hun vader hebben, ook al mag hij ze amper zien.
quote:brunetteparis schreef op 28 oktober 2011 @ 22:11:



Hoe hebben jullie dit gedaan? (vraag aan de ongetrouwde moeders).



alvast bedankt!We zijn getrouwd toen ik vijf maanden zwanger was.
Mijn nicht heeft trouwens haar achternaam doorgegeven aan haar kinderen. Haar naam komt nog maar weinig voor, vonden ze een mooi gebaar richting haar vader.



Helaas heeft ze twee dochters, nu maar hopen dat die ook modern zijn later.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven