baby op komst en niet getrouwd

28-10-2011 22:11 98 berichten
.
Alle reacties Link kopieren
De vader erkent het kind bij de gemeente en dan mag je de achternaam kiezen. En die mag je veranderen.
Never look down on anybody, unless you're helping them Up.
Dankjewel Mali!

Dat is goed nieuws.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon wel trouwen is het allersimpelst! Dan is alles in één keer geregeld.
Alle reacties Link kopieren
Als je een "buitenechtelijk" kind krijgt en je regelt niets, krijgt het kindje op papier geen vader en zal het enkel de naam van moeder dragen. Maar als je wilt (en dat neem ik aan) dat het kind wel een juridische vader zal hebben, moet je van tevoren naar het gemeentehuis om een akte van erkenning op te laten maken. Daarmee erkent je partner het ongeboren vrucht. Op dat moment kies je ook voor een achternaam. Die van jou of van je vriend. Eenmaal gekozen, kun je niet meer veranderen, ook niet als je trouwt. Kan wel, maar dan wordt het een gerechtelijke procedure.

Nadat het kindje geboren is, is het verstandig om het gezag nog te regelen, daarmee krijg je gelijke "rechten" over het kind.

Misschien toch verstandig om deze termen nog te googlen, evt op de site van je eigen gemeente nog kijken.



Oh ja, gefeliciteerd met je zwangerschap nog!
Volgens mij mag dat veranderen niet en je moet ook de volgende kinderen van jullie samen dezelfde achternaam geven. Je man mag wel jouw achternaam nemen mochten jullie toch nog trouwen.
Alle reacties Link kopieren
quote:mali30 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:14:

De vader erkent het kind bij de gemeente en dan mag je de achternaam kiezen. En die mag je veranderen.Ik meende dat de achternaam niet zomaar verandert kan worden...
.
Alle reacties Link kopieren
- de vader moet het kind -de ongeboren vrucht- voor de geboorte erkennen

- dan kies je de achternaam maar die mag je niet wijzigen
Alle reacties Link kopieren
quote:Jorina schreef op 28 oktober 2011 @ 22:18:

[...]





Ik meende dat de achternaam niet zomaar verandert kan worden...Jawel, hebben wij ook gedaan, eerste zes maanden had feliciaatje mijn achternaam, bij het erkennen hebben we geregeld dat ze haar vaders naam kreeg
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
@jorina, jawel hoor met toestemming van beide ouders.
Never look down on anybody, unless you're helping them Up.
Je kiest een achternaam in de zwangerschap tijdens het erkennen, die kan je daarna niet meer veranderen. De andere kinderen uit deze relatie krijgen automatisch dezelfde naam.
.
Één keer een achternaam gekozen, dan kun je niet meer veranderen. Alle andere kinderen die daarna nog komen met dezelfde man krijgen ook diezelfde achternaam.



Verder moet je vriend het kind erkennen en moeten jullie het gezag regelen.
O? Dat wist ik niet. Volgens de informatie die wij kregen is eens gekozen in principe voor altijd gekozen en kan je het niet zo makkelijk weer veranderen.
Alle reacties Link kopieren
He? Mag je die achternaam nog veranderen? Dat hebben ze ons niet verteld hoor toen we ons kindje gingen erkennen. Wij zijn ook niet getrouwd en nu heeft ze de achternaam van haar vader. Geen problemen mee :-) Maar wist niet dat als haar mijn naam had gegeven die later nog verandert kon worden.

Weet natuurlijk wel dat als je het wil dat wel kan, maar dacht dat dat niet zo

makkelijk was.
Alle reacties Link kopieren
Via gerechtelijke procedure bedoel ik dus
En een flinke som geld bij achteraf erkennen kan ik me voorstellen dat er andere regels zijn, ik ben geen jurist maar bij het erkennen van onze eigen ongeboren dochter werd dit heel expliciet benoemd.
Alle reacties Link kopieren
quote:felice71 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:20:

[...]





Jawel, hebben wij ook gedaan, eerste zes maanden had feliciaatje mijn achternaam, bij het erkennen hebben we geregeld dat ze haar vaders naam kreegMaar dan heeft het kindje tot de erkenning dus juridisch gezien geen vader. En omdat er geen vader was, was er ook geen keuze in een achternaam. Pas bij erkenning heb je een keuze en na die keuze, kun je niet zomaar weer veranderen. En de daaropvolgende kinderen krijgen dan ook dezelfde naam als het eerste kindje. "Eenheid van namen" heet dat.
Testament is na erkennen en gezag regelen ook nog wel een idee. Dit ivm erven wanneer 1 van jullie mocht komen te overlijden. Vooral relevant als jullie een koophuis hebben.
quote:mardjen schreef op 28 oktober 2011 @ 22:23:

En een flinke som geld bij achteraf erkennen kan ik me voorstellen dat er andere regels zijn, ik ben geen jurist maar bij het erkennen van onze eigen ongeboren dochter werd dit heel expliciet benoemd.Was een reactie op Mali 30
Wij hebben ook erkend in de zwangerschap. Misschien dat je bij het erkennen een definitieve keuze moet maken en daarvoor niet?
mardjen: een flinke smak geld? :(

Trouwen zou dus eigenlijk het handigste zijn.

Ik wil dat ook graag hoor.

Mijn vriend zei ooit: als ik al ooit trouw doe ik dat omdat jij het belangrijk vindt ( lekker romantisch he die kerel haha).

Misschien gaat dat iets te snel voor hem nu...

Maja... een kindje is ook niet niks lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
quote:brunetteparis schreef op 28 oktober 2011 @ 22:11:

Ik wil het liefste dat het kind mijn naam krijgt zolang we niet getrouwd zijn.Waarom?
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
quote:Jade2929 schreef op 28 oktober 2011 @ 22:24:

[...]





Maar dan heeft het kindje tot de erkenning dus juridisch gezien geen vader. En omdat er geen vader was, was er ook geen keuze in een achternaam. Pas bij erkenning heb je een keuze en na die keuze, kun je niet zomaar weer veranderen. En de daaropvolgende kinderen krijgen dan ook dezelfde naam als het eerste kindje. "Eenheid van namen" heet dat.Klopt! (los van gezag, feliciaatje is erkend maar formeel heeft de vader nog geen gezag)
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven