bevalling en angst

21-11-2011 19:08 84 berichten
Alle reacties Link kopieren
beste mensen,



wie kan mij aub helpen?!!!!



ik heb een extreme angst om te bevallen en ben op zoek naar namen van klinieken en gynaecologen die voor een wenskeizersnede openstaan, zowel in nederland als in het buitenland.



wie kan mij hieraan helpen?



Bespaar je aub de moeite me te vertellen welke nadelen een ks heeft, ik heb alles goed overwogen en ik weet alle voors en tegens. een psycholoog ben ik bij onder behandeling en probeer van mijn angst af te komen. Dit is als alternatief mocht ik er niet vanaf komen.

Ik ben nu dus echt op zoek naar specifieke informatie.





ivm eventuele privacy-gevoelige informatie geef ik hier mijn emailadres:



wantababy00@hotmail.com



dus: wantababy(nulnul)@hotmail...........



alvast bedankt mensen.
Alle reacties Link kopieren
"dan komt er vast wel iemand die toevallig een gyn kent die het misschien wel doet."



Een gynaecoloog in nederland is verbonden aan regels. Die "doet" niet zomaar iets.
Never look down on anybody, unless you're helping them Up.
Alle reacties Link kopieren
Een gynaecoloog in Nederland doet zeker nooit zomaar iets, extreme angst kan namelijk wel een medische indicatie zijn voor een geplande sectio.
You know how I know? Because I reeaally think so!
Alle reacties Link kopieren
Nog maar eens een keertje voor Barnie en Alejandra:



Een keizersnede krijg je in Nederland godzijdank op medische indicatie, je mag niet zelf kiezen tussen het een of het ander nadat je zelf even de voor-en nadelen hebt afgewogen (en ik heb al eerder gewezen op het kleine maar reële risico dat je volgende kind na een keizersnede loopt, daar zou ik nou best angstig van worden. NB: zie ook mijn eerdere post, geldt naar mijn mening niet voor dames die hun eerdere sectio's wel op medische indicatie hebben gekregen).



Het is geen 'ik verzoek en u (de gynaecoloog) draait'.

'Als zij nou zo graag een keizersnede wil', dan mag dat dus niet. Het is geen halfje brood dat je bij de bakker koopt. Je vraagt een inspanningsverplichting van een arts (want reken maar dat een keizersnede een flinke inspanning is) en die mag dat -op goede gronden- weigeren.

Je kunt in Nederland als arts tuchtrechtelijk worden vervolgd als je zonder goede (beredeneerde en gedocumenteerde) indicatie een sectio uitvoert en er is geen gynaecoloog die dat risico voor een patiënt wil lopen.



Zoals intussen al meerdere malen betoogd: misschien komt TO in aanmerking voor een sectio wegens extreme angst.

En nee, ze heeft niet de plicht om deze angst toe te lichten. Maar ze wekt nu de indruk via een forum adressen binnen te willen slepen om 'makkelijke' gynaecologen te vinden. En ik hoop oprecht dat die op deze manier NIET bestaan.

De 'normale' route loopt via psycholoog, eventueel verloskundige en gynaecoloog en niet via het forum.



Misschien dat je in het buitenland via een briefje in de supermarkt een beunhaas met een privekliniek op de kop kunt tikken (ik vermoed van niet, maar goed ik weet het niet), hier in Nederland kan dat gelukkig niet..
Waterloo:







Mooi en respectvol verwoord. Het vat precies alle topics samen!
Waterloo, ik ben het helemaal met je eens dat je alleen een keizersnede zou mogen krijgen op medische indicatie, maar ik vind wel dat er in Nederland soms nogal laat wordt besloten tot een keizersnede.



Ik ken helaas enkele vrouwen die wat mij betreft beter een keizersnede hadden kunnen krijgen dan zo te moeten lijden tijdens het baren. Of die eerst 2 dagen moesten doorploeteren voordat er alsnog tot een keizersnede werd besloten.



Misschien is angst geen goede reden en kan dat met andere middelen worden opgelost, zoals je ook zegt: via psychologische hulp of wat dan ook. Maar als die angst zo diep zit..., ik vind dat er op zijn minst naar gekeken moet worden door een arts of een keizersnede dan reeel is.



Zelf heb ik een keizersnede gehad, dat kon helaas niet anders, en ik voelde me gewoon lange tijd zeer verdrietig daarover, ik voelde dat ik had gefaald als vrouw, etc. Mensen die tegen me zeiden: jij bent niet bevallen, want je hebt een keizersnede gehad, etc. Terwijl ik nu denk: dat komt gewoon door die hele (romantische) beeldvorming van thuisbevallen, natuurlijk bevallen, etc.



Wat mij betreft zou daar in Nederland best wel eens wat verandering in mogen komen en ruimer over gedacht mogen worden.
Alle reacties Link kopieren
@Alejandra: jammer dat je zo verdrietig bent geweest over je bevalling. Als je de verhalen hier terugleest is volgens mij wel duidelijk dat een keizersnede een zware ingreep is en dat je echt niet hebt gefaald. Een bevalling is een life-event, de mensen die het hebben doorgemaakt hebben dat in hun geheugen gegrift staan en daarom zijn de meeste gesprekken erover 'gekleurd', dat wil zeggen iedereen heeft er zijn eigen -vaak sterke- emoties bij. Probeer de oordelen van anderen naast je neer te leggen.



Ik ben het met je eens dat in Nederland vrij conservatief met de keizersnede wordt omgegaan en dat een vaginale bevalling erg nadrukkelijk wordt nagestreefd. Naar mijn mening is dat op zichzelf een goed streven.



Gelukkig is er de laatste 10 jaar wel een cultuuromslag wat betreft pijnstelling. Zo kun je tegenwoordig altijd voor een ziekenhuis kiezen waar je 24 uur per dag een ruggenprik kan krijgen. Vermoedelijk kunnen er topics volgeschreven worden waarbij dat mis is gegaan, maar laten we er van uit gaan dat je tegenwoordig de keuze voor pijnstilling wel veel meer zelf in de hand hebt en dat vind ik zelf heel positief.



Vervolgens over 2 dagen doorploeteren. Vaak betreft dat een eerste bevalling (maar niet altijd). Niemand kan zich helemaal voorbereiden op een bevalling, je kan het niet oefenen en je weet niet wat je te wachten staat. Een van de weinige dingen in het leven waarbij dat niet kan! Best lastig in een wereld waarbij we gewend zijn veel 'zelf in de hand te hebben'.

En iedereen ervaart het ook anders. Zo kunnen twee bevallingen naar de mening van de gynaecoloog technisch en qua tijdsduur volledig hetzelfde zijn verlopen. Alleen heeft de ene vrouw het ervaren als zwaar maar goed te doen, en de andere vrouw als een afschuwelijke lijdensweg. Dat zegt verder niets over de vrouw of haar karakter, maar over haar perceptie van de bevalling. Pijn is niet goed te meten en niet goed te vergelijken.



Als je pas om 12.00 officieel bent begonnen met de bevalling, is er bij meerdere vrouwen al een hele dag aan voorweeen en slecht slapen aan vooraf gegaan en wordt het idee van een lijdensweg versterkt, terwijl het volgens de arts 'een bevalling volgens het boekje' is geweest.



Samenvattend: ik denk niet dat in Nederland verandering moet komen in het beleid rondom de sectio. Wel is er denk ik nog altijd veel winst te behalen rondom pijnstilling, er is al veel veranderd, maar dat kan vast beter.



Laat vrouwen die natuurlijk willen bevallen in hun waarde, maar ook vrouwen die pijnstilling willen.

Maar laat de beslissing tot een keizersnede over aan de experts.



Over extreme angst: ik ben het met je eens dat dat bij grote uitzondering een indictie kan zijn voor een sectio. Maar ook dit vind ik een beslissing van psycholoog en gynaecoloog (die daar volgens mij echt voor open staan) en niet een 'eis' die je op tafel kan leggen.
Alle reacties Link kopieren
En nog even over zo laat beslissen over een keizersnede: dat vind ik een moeilijke. Het is toch vaak achteraf kijken. Het is ongetwijfeld geen leuk idee dat je heel lang hebt geploeterd en dat dan alsnog wordt besloten tot een keizersnede. Maar er zullen ook veel vrouwen na lang ploeteren een natuurlijke bevalling hebben en als dat lukt is het het wachten wel waard geweest.



Van tevoren weet je niet wie in welke categorie gaat vallen (er van uitgaande dat het goed overwogen beslissingen zijn geweest en 'vorderende' bevallingen).



Helaas zullen er dus altijd vrouwen blijven die na 2 dagen alsnog een sectio ondergaan.. En dat is best zuur.
Alle reacties Link kopieren
quote:waterloo74 schreef op 24 november 2011 @ 09:55:





Helaas zullen er dus altijd vrouwen blijven die na 2 dagen alsnog een sectio ondergaan.. En dat is best zuur.Niet. Een bevalling mag niet meer langer duren dan 24 uur.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Maleficent: je hebt gelijk.



Ik doelde eigenlijk meer op vrouwen die 2 dagen pijn hebben ervaren (door voorweeen e.d.). Zoals al eerder gezegd komt het 'officiele begin' van de bevalling niet altijd overeen met het tijdstip van de start van de pijn die vrouwen ervaren. En daardoor kunnen vrouwen dus spreken over bevallingen die dagen duurden. Zoals al gezegd: medisch niet correct, maar wel zoals vrouwen het hebben beleefd.



Overigens is die 24 uur zo nu en dan wel flexibel hoor..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven