Eicelrijping en (kwaliteit) voeding

18-02-2013 20:58 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zit al een tijdje met deze vraag in mijn maag en via Google krijg ik niet echt antwoorden (maar Google is dan ook nooit mijn beste vriend geweest).



Het gaat me niet zozeer over welke dingen je wel/niet (meer) mag eten als je zwanger bent omdat het niet goed zou zijn, maar meer om de vraag of de kwaliteit van voedsel van invloed kan zijn op de rijping van de eicel in de twee weken voor de eisprong.



Met andere woorden: maakt het uit wat je eet of er al dan niet een mooi en goed eitje tot rijping komt? Leidt een dieet van patat, pizza en chips met zo hier en daar een stuk fruit tot eenzelfde kwaliteit ei dat klaar ligt om bevruct te worden als een dieet van verse groente, etc.



Zijn er hier (toekomstig) artsen in de zaal die er een zinnig mening over hebben?
Waar zit de any-key?
Google scholar al geprobeerd? Stuk beter voor zulke wetenschappelijke vragen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geen arts, maar vind het wel interessant.



Aan de ene kant zou ik zeggen van niet. Een foetus/embryo ontwikkelt zich ook als de moeder 9 maanden lang straalmisselijk is.



Aan de andere kant: waarom is het slikken van supplementen dan zo van belang?
De studie onderzocht het effect van vet in voeding (ingedeeld als totaal, verzadigd ,enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigde, omega 6, omega 3 en transvetten) in een reeks van preklinische en klinische resultaten bij vrouwen met IVF. Resultaten toonden aan dat de inname van verzadigd vet omgekeerd gerelateerd was aan het aantal teruggevonden rijpe eicellen terwijl meervoudig onverzadigd vet consumptie omgekeerd geassocieerd werd met vroege embryo kwaliteit.



Inname van vet in voeding is eerder onderzocht op de effecten van de reproductieve gezondheid. Bijvoorbeeld een hoge inname van transvetten is geassocieerd met ovulatoire onvruchtbaarheid (zoals in polycisteus ovarium syndroom) en miskramen, terwijl verzadigde vetten gerelateerd is aan lagere concentraties van sperma. Maar tot nu toe is weinig bekend over het effect van vetinname via voeding op de uitkomst van een vruchtbaarheidsbehandeling.



De resultaten van deze studie waren vandaag gepresenteerd op de jaarlijkse bijenkomst van ESHRE (Europian Society of Human Reproduction and Embryologie) door Dr. Jorge Chavarro, assistent van Professor voeding en epidemiologie aan Harvard School of Public Health USA .



De studie vond plaats onder 147 vrouwen die een IVF behandeling hebben gehad in het Massachusetts General Hospital Fertility Center. De preklinische beoordeling hield in eicelontwikkeling, bevruchting, embryo kwaliteit en celdelingscijfer terwijl de klinische resultaten (zwangerschap,geboortes) werd opgenomen bij alle vrouwen die een embryotransfer hebben gehad.



De vrouwen werden ook gecategoriseerd in 3 groepen van verschillende soorten van vetinname met uitkomsten in vergelijking mbt het laagste gedeelte. Resultaten werden gecontroleerd door andere bronnen van energie, diagnose onvruchtbaarheid, protocol stimulatie van eierstokken, body mass index (BMI) en roken status.



Na statistische analyse bleek dat vrouwen met hogere innames van de totale vetten minder metafhase II (MII) eicellen kregen dan vrouwen in het laagste tertiel. Deze associatie was gegeven door inname van verzadigde vetten zei Professor Chavarro. Vrouwen in het hoogste tertiel van verzadigd vetinname hadden gemiddeld 9.3 MII eicellen terwijl de vrouwen met de de laagste vetinname 11.6 MII eicellen hadden.



"Alleen MII eicellen kunnen gebruikt worden voor IVF," legde hij uit." Dus minder rijpe eicellen kan betekenen minder embryo's om uit te kiezen voor de overdracht of toekomstige overdracht na cryopreservation ( bewaren in vloeibare stikstof), speciaal onder vrouwen die slecht op de stumulatie van de eierstokken reageren.



Meervoudig onverzadigd vetconsumptie werd gevonden omgekeerd gerelateerd aan de kwaliteit embryo's. Vrouwen in het hoogste tertiel van meervoudig onverzadigd vetinname hadden een hoger percentage slechte kwaliteit embryo's en langzamere celdeling dan vrouwen in de laagste groep.



Hogere inname van enkelvoudig onverzadigd vet wordt in verband gebracht met hogere kans op levend geborenen. De kansen op een levend geborene na embryotransfer in vrouwen met de hoogste inname van enkelvoudig onverzadigd vet waren 3.45 keer hoger dan vrouwen met de laagste inname.



"We waren niet helemaal verbaasd dat verschillende soorten vet geasocieerd werd met verschillende resultaten," zei Professor Chavarro. "Een voordeel van geassisteerde reproductie als een model voor de studie van menselijke vruchtbaarheid is dat het een onderzoek van factoren mogelijk maakt dat mogelijkerwijs gerelateerd is aan interacties tussen embryo en het endometrium (baarmoederslijmvlies) onafhankelijk van andere factoren die verband houden met vroege embryo-ontwikkeling of ovariele reactie op stimulatie."
Alle reacties Link kopieren
O dank je Star!



Als ik dit artikel goed begrijp, hoe gezonder de voedselinname qua vetten, hoe beter de kwaliteit van embryo, en dus hoe groter de kans op bevruchting.



Waar heb je dit artikel gevonden?

(wat ik al zei, i
Waar zit de any-key?
Alle reacties Link kopieren
Dubbel
Waar zit de any-key?
http://www.leefbewust.com/themas/vruchtbaarheid.html



Ik vind nog wel meer sites (Australische o.a.) maar die zien er wat minder betrouwbaar uit, maar conclusie van allen is toch wel geen caffeïne, alcohol, slechte vetten, tabak gebruiken en gezond eten is van invloed op kwaliteit.
Hier zo'n mooi voorbeeld



http://www.conceiveeasy.c ... y-to-get-pregnant-faster/
Alle reacties Link kopieren
Je bent mijn held van de avond!
Waar zit de any-key?
Graag gedaan



Hoop voor je dat je snel (weer, toch?) zwanger bent!
Alle reacties Link kopieren
Ja weer... (dank, ik hoop het ook)



Heb veel stress gehad afgelopen weken en niet al te gezond gegeten (alhoewel geen dieet van patat, pizza en chips ), dus ik heb volgens mij een volkomen uitgeleverd eitje deze maand
Waar zit de any-key?
Alle reacties Link kopieren
quote:meryan schreef op 18 februari 2013 @ 21:10:

Ik ben geen arts, maar vind het wel interessant.



Aan de ene kant zou ik zeggen van niet. Een foetus/embryo ontwikkelt zich ook als de moeder 9 maanden lang straalmisselijk is.



Aan de andere kant: waarom is het slikken van supplementen dan zo van belang?



Ik ben een leek, hooguit ervaringsdeskundige, maar mijn twee centen:

- het hele voortplantingssysteem zorgt er (in ieder geval tijdens een zwangerschap) voor dat het kind-in-wording alle benodigde middelen krijgt, zelfs ten koste van de moeder. Vrouwen kunnen (bijvoorbeeld in het geval van extreme zwangerschapsmisselijkheid oftewel hyperemesis gravidarum) helemaal tot aan het gaatje voordat hun ongeboren kind er wat van gaat merken. Zou dat niet ook gelden voor de eicel?

- supplementen: vooral wordt voorafgaand aan de zwangerschap (en gedurende de eerste zoveel weken) geadviseerd foliumzuur te slikken. De hoeveelheid foliumzuur op dagelijkse basis die de kans vermindert op een aantal aangeboren afwijkingen, kan per definitie niet zelf door het lichaam worden aangemaakt. Vandaar het moeten slikken.

Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd om, als je graag een extra vitaminencomplex wilt slikken, er één te kiezen voor zwangere vrouwen in verband met een verminderd vitamine A gehalte. Minder dus zelfs. En echt noodzakelijk is het niet, als je gewoon gezond en gevarieerd eet. En dan vooral voor jezelf, want die foetus haalt dus altijd eerst wat nodig is.
quote:Houston77007 schreef op 18 februari 2013 @ 21:41:

Ja weer... (dank, ik hoop het ook)



Heb veel stress gehad afgelopen weken en niet al te gezond gegeten (alhoewel geen dieet van patat, pizza en chips ), dus ik heb volgens mij een volkomen uitgeleverd eitje deze maand

Eerlijk gezegd (maar dat is dus puur op gevoel) denk ik niet dat de kwaliteit zo snel achteruit gaat. Als je normaal gesproken gezond eet, en een keer een weekje niet, ben je ook niet onmiddelijk doodziek tenslotte.



Maar iemand die langere tijd extreem ongezond leeft, kan wel ontregeld raken qua menstruatie, het kan zelfs stoppen. Dat schijnt vaak voor te komen bij anorexia patienten. Maar dat gebeurt dan altijd pas na een aantal maanden of zelfs jaren. Ik kan me dus wel goed voorstellen dat, als je lange tijd ongezond eet, de kwaliteit van de eitjes-to-be achteruit gaat. Maar ik kan me ook voorstellen dat een weekje niet veel uitmaakt.
Alle reacties Link kopieren
Ja, Tia Dalma, klinkt heel logisch. Zo bedoelde ik het ook.
Alle reacties Link kopieren
Een rijpe eicel is niet perse een goede eicel.



Ik heb slechte kwaliteit eicellen, waar dat aan ligt, geen idee, wat ik er aan kan doen, helemaal niks. Dit volgens mijn arts die zéér veel ervaring heeft en mijn 'geval' is meerdere keren besproken in verschillende vergaderingen met verschillende artsen van gerenommeerde ziekenhuizen.
Alle reacties Link kopieren
Interessant topic, Houston.
Alle reacties Link kopieren
ik leef overigens gezond, heb een gezond gewicht, slik het hele lijstje wat aangeraden word als je zwanger wil worden, maar toch ben ik 5 jaar verder en één keer zwanger geweest (mk geworden)
Alle reacties Link kopieren
@Tia Dalma: jij hebt het dan volgens mij al echt over een bevruchte eicel en dus een embryo. Ik zit nog een fase eerder te denken, namelijk aan een eicel die nog moet springen en tot rijping moet komen. Kun je die met gezonde voeding beinvloeden tot een eicel die - indien - bevrucht - tot een goed embryo ontwikkeld. En kun je diezelfde beïnvloeding verkrijgen door middel van slechte voeding: dat het dus een verlept ei wordt.



@Exces: een weekje kan denk ik ook geen kwaad, maar wat als je langere periode stress hebt (daarvan is het zeker dat het kwaad kan voor een embryo) en langer slechte voedingsgewoonten hebt? Aan de andere kant, er zijn zat mensen die er slechte eet- en leefgewoonten op na houden en zich ook voortplanten.



@Eva: dat is wel heel zuur. Maar als ik je dan goed begrijp, kan je slechte eicellen in aanleg helemaal niet beïnvloeden en moet er in basis dus wel al een voorraadje eitjes klaarliggen die op z'n minst de potentie hebben om uit te groeien tot een volwaardige rijpe eicel.



@Yezka:
Waar zit de any-key?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk echt niet dat het met voeding te beïnvloeden is nee.

Op ons topic schrijft iemand die bij de eerste ivf weinig/slechte bevruchting had, metformine kreeg voorgeschreven (is een med voor diabetes) en de volgende poging goede bevruchting en nu moeder is van een 2ling.

Maar is niet bewezen en niet alle zkh willen zoiets doen.

Maar zoveel pogingen heb je toch nog niet gehad dat je je hier zorgen om moet maken?
Alle reacties Link kopieren
Ik maak me niet zorgen want inderdaad niet lang bezig nog. Het is wel een vraag die me op langere termijn bezighoudt temeer omdat ik zoveel hoor over miskramen.



Op korte termijn: omdat ik afhankelijk ben van een ziekenhuis, wil ik wel een beetje een lekker ei. Procedure is niet kosteloos. Dat is geen probleem, maar als ik door stress en niet de meest gezonde voeding van de afgelopen weken een halfzacht ei heb, zou ik kunnen overwegen een maand over te slaan.
Waar zit de any-key?
Alle reacties Link kopieren
Ah duidelijk. Bij meerdere miskramen raad ik het boek van Alan Bear - Is your body baby friendly aan. Wel alleen in het engels, en best pittige stof, maar erg duidelijk en verhelderend. Ik heb er helaas niks aan, maar ken wel vrouwen die hier wat aan gehad hebben.
Alle reacties Link kopieren
Engelse literatuur is dagelijkse kist voor mij. Ik hou de titel in gedachte.

Welk topic schrijf jij eigenlijk mee (forum mobiel, dus kan ik niet zelf opzoeken).
Waar zit de any-key?
Alle reacties Link kopieren
Ook zonder meerdere miskramen erg interessant om te lezen.



Ik schrijf (niet zo vaak meer tegenwoordig) bij de prikbitches.
Alle reacties Link kopieren
Dank je. Pijnlijke vraag misschien en je hoeft niet te antwoorden als je dat niet wil: zit zwanger worden - en blijven - er voor jou menselijkerwijs gezien wel in?
Waar zit de any-key?
Alle reacties Link kopieren
Het is een zeer kleine kans. We gaan nog één poging doen om zwanger te worden met eigen eicellen. Als dat weer niet lukt, leggen we ons er bij neer. Wel staan we open voor eiceldonatie dus het boek is dan nog niet definitief dicht. Ik ben ook nog jong, (geboortejaar is niet 82, maar paar jaartjes later), dus wat dat betreft gelukkig nog genoeg tijd om andere opties te overwegen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven