Prenatale diagnostiek

29-09-2014 19:48 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Mijn naam is Kayleigh en ik maak op dit moment een profielwerkstuk over prenatale diagnostiek. Dit omdat ik de opleiding tot verloskundige wil gaan volgen komend jaar en omdat ik me erg interesseer in erfelijkheid.



Ik ben erg benieuwd naar de overwegingen van toekomstige ouders of de ervaringen met prenatale diagnostiek/screening van ouders. Hierbij is mijn vraag dus; hebben jullie ervoor gekozen om wel of geen prenataal onderzoek/screening te laten doen en waarom? Heeft dit met een bepaald geloof, principe of iets heel anders te maken?



Voor degenen die ervoor gekozen hebben om dit wel te laten doen, hoe hebben jullie dit ervaren? Zouden jullie het een volgende keer weer doen of juist nooit meer?



Ik zal algemene gegevens in mijn werkstuk verwerken, maar geen persoonlijke gegevens benoemen.

Alvast heel erg bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het niet laten doen. Onderzoeken tijdens de zwangerschap zouden me vooral een hoop onrust opleveren, terwijl het ongeboren kind tijdens de zwangerschap toch zelden of nooit behandeld kan worden. Ook aan echo's had ik niet echt behoefte. Dat neemt niet weg dat ik denk dat het voor andere ouders soms wel heel prettig is. Het is denk ik een heel persoonlijke vraag, of je onderzoeken wil tijdens de zwangerschap. Hoe ervaar je het en wat levert het je op, moet je jezelf afvragen.
Wat ik heb laten doen: termijnecho, 20-wekenecho en bloedonderzoek.



De rest laten zitten, ik ben jong en gezond. Bij deze zwangerschap doe ik het hetzelfde.



O, onderzoekjes mogen hier niet, dus het wordt zo vast verwijderd door de mods
Alle reacties Link kopieren
Gewoon de standaard echo's, en 20-weken echo.

Mij is uitgelegd dat bloedonderzoek vrij onzekere resultaten geven en een vruchtwaterpunctie vind ik te risicovol. Daar ik in principe niet in de risico-groep val, hebben man en ik besloten het zo te laten.
quote:redchili schreef op 29 september 2014 @ 21:09:

Gewoon de standaard echo's, en 20-weken echo.

Mij is uitgelegd dat bloedonderzoek vrij onzekere resultaten geven en een vruchtwaterpunctie vind ik te risicovol. Daar ik in principe niet in de risico-groep val, hebben man en ik besloten het zo te laten.Ik bedoelde gewoon bloedprikken met 11 weken.. Je bloedgroep, hb, soa's enz
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een combinatietest laten doen, en we deden mee met een pilot waarbij veel onderzoek van de 20 weken echo al bij 13 weken gedaan werd. De 20 weken echo ging daarnaast ook gewoon door.

Ik hou er gewoon van om te weten hoe dingen gaan/zijn, dus ook als het mijn ongeboren kind betreft.



Als er een grote kans op genetische afwijking was geweest had ik ook vervolgonderzoek laten doen, en gebaseerd daarop besloten tot al dan niet voortzetten van de zwangerschap. Ik zou graag met heel m'n hart zeggen dat een kind ook met een zware afwijking/handicap welkom is, maar als ik heel eerlijk ben weet ik dat niet zo zeker. Dat zou ik op dat moment graag weten/kiezen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb tijdens mijn twee zwangerschappen prenatale diagnostiek laten doen.



Bij de eerste alleen een bloedtest (geslachts bepaling jongen / meisje met 9 weken zwangerschap)



Bij de tweede geslachtsbepaling en een vaginale vlokkentest omdar het via de buik niet lukte met 13 weken zwangerschap.



Dit ivm een erfelijke chromosoom afwijking waar ik draagster van ben.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nooit bloedonderzoek gehad. Mijn glucosewaarde had ik thuis gemeten en bloedgroep en rhesusfactor wist ik al sinds mijn jeugd. Testen op soa's hoefde niet, want er zijn geen exen. Ik heb om precies te zijn alleen bij het eerste kind een echo laten maken met ongeveer 17 weken. Bij het tweede en derde kind voelde ik niet meer de behoefte om een echo te laten maken.
Alle reacties Link kopieren
Als ik drager zou zijn van een erfelijke ziekte, zou ik me denk ik ook hebben laten informeren over risico's en eventuele onderzoeken die mogelijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
Goh was je niet ook gewoon nieuwsgierig melissa? Ik vond zwanger zijn zo onwerkelijk, dat elke grijze vlek waar je een ruggengraat in kon herkennen welkom was.
Alle reacties Link kopieren
Bij oudste termijnecho, 20 weken echo, kind was niet gezond.

Bij middelste termijnecho (2x), 20 weken echo in umc, 30 weken echo in umc. Kind was gezond.

Bij jongste termijnecho (2x), 20 weken echo in umc, 30 weken echo bij reguliere praktijk. Kind was ook gezond.



De onderzoeken die we bij de eerste zwangerschappen aangeboden kregen, was een nekplooimeting met bloedonderzoek (dat is de combinatietest dacht ik?). Die hebben we niet laten doen, omdat we niet op basis van een kans een zwangerschap wilden afbreken terwijl je misschien niet die ene was. Wij waren nog jong (25 & 28) en vielen niet in een risicogroep. De verwachting was dat we een lage kans zouden hebben.



Kind was dus niet gezond, maar heeft aandoeningen die niet met de combinatietest of anders een punctie of zo aangetoond zouden worden. Het is ook gemist met de 20 weken echo, hoewel het daar misschien wel gezien had kunnen worden. Het heeft ons niet weerhouden om meer kinderen te krijgen, en ook daar hebben we (behalve echo's) geen extra onderzoeken gehad.



Prenatale screening is prettig omdat je in geval van een aandoening je beter voor kunt bereiden. Je kunt van tevoren bepalen wat je in geval van een minder goede uitslag wilt doen, of je de zwangerschap wilt uitdragen of niet. Maar een minder goede uitslag geeft niet aan hoe ernstig de aandoening is, en een goede uitslag geeft ook niet aan dat je dus een gezond kind krijgt. Je hebt nog een heel groot grijs gebied, dus het zegt volgens mij niet zoveel.
Wij hebben wekelijkse echo's gehad, maar dat i.vm. voorgeschiedenis. Wij hebben geen combinatietest laten doen, ik zou de zwangerschap hoogst waarschijnlijk niet af hebben laten breken mocht er iets naar voren zijn gekomen. Dit is gewoon simpelweg een gevoelskwestie. Uiteraard zou dat anders liggen bij een kind dat vrijwel zeker zou komen te overleden en heel veel pijn zou hebben, maar dan denk ik dat ik nog de zwangerschap zou voldragen en het na de geboorte laten gaan.



Ik vind de 20 weken echo wel héél belangrijk. Ik zou niet met mijzelf kunnen leven als er iets simpels was geweest en er geen kinderarts klaar stond na de geboorte omdat we het niet wisten. Als daar markers uit waren gekomen had ik denk ik wel de nipt test laten doen. Ik zou wel graag voorbereid zijn op een kindje met bijvoorbeeld het down syndroom. Een vruchtwaterpunctie zou ik het dan weer niet waard vinden. Ook dit is gewoon weer een gevoelskwestie.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb bijna wekelijks echo's gehad (medische indicatie). Niet gekozen voor combinatietest (omdat ik met die uitslag toch niets zou doen en het maar een kansberekening is) ondanks mijn leeftijd. Heb wel gekozen voor de 20-wekenecho om dezelfde reden als Luffy. En zou ook net als haar dezelfde beslissing maken. Zwangerschap uitdragen. Ook hetzelfde idee over nipt en vruchtwaterpunctie.
Alle reacties Link kopieren
Leuk onderwerp voor een profielwerkstuk!



Je vraagt naar ervaringen met prenatale diagnostiek. Heb je voor jezelf helder wat het verschil is tussen screening en diagnostiek en welke onderzoeken waarbij horen? De termen worden veel door elkaar gebruikt, maar het zijn echt verschillende dingen. Wil je je alleen op diagnostiek richten of ook op screening?
Alle reacties Link kopieren
Heel erg bedankt voor al jullie reacties!

Tmaar: ik richt me op beide onderwerpen en daarbij weet ik het verschil tussen diagnostiek en screening. Ik behandel de volgende onderwerpen:

Prenatale diagnostiek:

Chorionbiopsie (vlokkentest) Amniocentese (vruchtwaterpunctie Navelstrengpunctie Foetoscopie Prenatale screening:

Geavanceerd ultrageluidonderzoek Nekplooimeting Triple test Combinatietest NIPT MSAFP-test
Alle reacties Link kopieren
Ik zou alles laten doen. Ik zou iig wel een NIPT willen, want daar komt niet alleen trisomie 21 uit (Down) maar ook 13 en 18. Ik weet niet of ik een Downkindje ter wereld zou willen brengen, maar een zwangerschap met trisomie 13 of 18 zou ik sowieso niet willen voldragen.



Verder zou ik de gewone echo's willen en uiteraard SOA/bloedonderzoek (gewoon omdat ik het goed vind om dat na te kijken), maar heel eerlijk gezegd ga ik dat van tevoren al laten doen, ook al weet ik zeker dat ik geen SOA kan hebben.



Maarr, ik studeer geneeskunde dus uiteindelijk zou ik denk ik bijna alles doen :P Geen echo's laten maken snap ik trouwens echt niet!! Dat lijkt me nou juist zo leuk, kun je je kindje tenminste een keer zien!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven