Start vervroegde overgang, mogelijkheden kinderwens?

26-09-2014 13:06 14 berichten
Hallo



Eerder heb ik meegeschreven bij Kind in je Uppie, maar inmiddels is duidelijk dat ik geen Uppie meer ga worden aangezien er een man in mijn leven is en we heel gelukkig zijn samen



In de aanmeldingen voor de wachtlijst voor KID bleek dat ik in, wat ze toen noemden, een voorstadium van vervroegde overgang zit (moeder en oma ook vroeg). Ik ben net 31. De AFC echo was slecht (waarde 3), AMH waarde zeer laag (<0,16) maar FSH nog goed (5,9 IU/L). Inmiddels is ook mijn cyclus wat aan het rommelen, onregelmatig en vaak vrij kort.



En dat levert een beetje een dilemma op. Vriend en ik willen graag kinderen en gezien de uitslagen moeten we niet te lang wachten. Daar staat hij ook helemaal achter. Afgelopen week zijn we naar de arts in het UMC geweest waar ook de onderzoeken eerder dit jaar hebben plaatsgevonden. Zij gaf een aantal dingen aan:

- Rommelen cyclus lijkt echt te duiden op start van de overgang

- Jullie zijn nog geen jaar bezig (nu 4 maanden ongeveer), dus officieel komen jullie nergens voor in aanmerking

- Met deze uitslagen heeft IVF geen zin.



En daar zitten we dus mee. Ik wil niet onnodig behandelingen starten, maar wil ook niet over 9 maanden tot de conclusie komen dat mijn cyclus nog slechter is en 'hadden we maar'. En verder had ik eerder begrepen dat hormoonstimulatie wel zin heeft wanneer de FSH nog goed is (of dat dan IUI of IVF/ICSI zou zijn).



Complicerende factor is dat er bij mijn vriend ook onderzoek is gedaan naar zijn vruchtbaarheid en dat ook niet al te best lijkt te zijn (VCM = 3, progressief beweeglijk 17%).



Onze kansen lijken dus erg klein...



Als we in Utrecht niet verder komen zouden we graag een second opinion ergens anders doen ten aanzien van met name de mogelijkheden van hormoonstimulatie (evt. icm opwerken zaad en IUI of ICSI).



Wie heeft er ervaring met dit soort uitslagen en toch nog hormoonstimulatie, en waar hebben jullie positieve ervaringen (ziekenhuis)? We blijven het liefst in Nederland, maar ik begreep ook vanuit mijn omgeving dat men in Nederland terughoudender is met behandelen en dat we dan wellicht meer kans hebben in Belgie of Duitsland?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net een klein beetje gegoogled en er zijn door het land heen diverse vruchtbaarheidsklinieken die onafhankelijk van ziekenhuizen behandelen en onderzoeken. Wellicht dat je daar heen kunt voor een specialist. En anders zou ik inderdaad eens over de grens kijken. In Nederland zijn we vrij snel uitbehandeld terwijl er dan nog best mogelijkheden zijn. Realiseer je dan wel heel goed dat je ALLES zelf moet betalen zodra je de grens over gaat voor iets waar artsen in Nederland niet meer voor behandelen.
Hoi Zojo,



Wat fijn dat je een lieve man getroffen hebt en dat jullie er samen voor willen gaan.



Ik heb vorig jaar het IVF traject doorlopen, in België. Dat was voor ons net zo ver als naar een ziekenhuis in Nederland dat een fertiliteitsafdeling heeft, maar België had mijn voorkeur omdat ik erg vaak las dat ze in het buitenland wat meer mogelijkheden hebben. Ik zou je 3 kansen niet gaan verspelen in Nederland als ze er al niet geheel achterstaan. Bedenk dat je er zo doorheen bent en na die 3 pogingen het zelf mag gaan betalen. De verzekering deed bij ons niet moeilijk, je moet een aanvraag insturen maar werd niet anders behandeld dan een aanvraag voor IVF in Nederland.
quote:marg81 schreef op 26 september 2014 @ 13:11:

Realiseer je dan wel heel goed dat je ALLES zelf moet betalen zodra je de grens over gaat voor iets waar artsen in Nederland niet meer voor behandelen.Ik zou het navragen, zelf heb ik tijdens de punctie bijvoorbeeld een roesje gekregen. Ik kon kiezen tussen een plaatselijke verdoving en een roesje, maar de keus voor plaatselijke verdoving was er alleen eigenlijk omdat ze in Nederland dat roesje normaliter niet vergoeden. Dat roesje kostte ¤ 900,- maar aangezien ik veel geprikt moest worden, heb ik het naar advies van de arts toch gedaan (en blij dat ik achteraf was!). Nota opgestuurd en viel onder de IVF behandeling, niets meer van gehoord en geen rekening gekregen.
Hoi Marg81, dank voor je reactie. Uiteraard weet ik van de diverse vruchtbaarheidsklinieken door het land onafhankelijk van ziekenhuizen. De vraag is meer of iemand positieve ervaring heeft daarmee. In het kader van KID ben ik indertijd bijvoorbeeld bij MCK en Geertgen geweest en daar was ik niet bijzonder positief over. Daarnaast zitten we dus met het feit dat wij officieel nog geen jaar bezig zijn.



Fleetfox, goed om te horen dat je positieve ervaring hebt met Belgie en vooral ook om te horen dat de verzekering gewoon betaalt. Zelf betalen heeft natuurlijk niet de voorkeur, maar we kunnen die lasten eventueel dragen.
Overigens Marg81, volgens mij moet je ook voor de zelfstandige behandelcentra een verwijsbrief hebben wil je voor vergoeding in aanmerking komen. Binnenkort ga ik eens met mijn huisarts praten hierover. Het standpunt 'jullie zijn nog geen jaar bezig dus hebben eigenlijk helemaal geen probleem' voelt een beetje rot als je weet hoeveel haast er is (en ik begreep ook dat boven een bepaalde leeftijd bijvoorbeeld 6 maanden wordt gehanteerd).
Alle reacties Link kopieren
Geen ervaring dus ik weet niet waar je moet zijn.

Maar ik zou in ieder geval snel met de procedures beginnen. Dus geen ziekenhuis met lange wachtlijsten kiezen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het echt bizar vinden als je niet in aanmerking komt voor een behandeling, omdat je nog geen jaar bezig bent. Time is running out en dat blijkt uit al je onderzoeken. Er is juist haast geboden! Op naar Gent of Dusseldorf met een verwijsbrief van je huisarts dus.

Daar zijn ze veel vooruitstrevender dan in NL. En anders zeg je toch dat je al anderhalf jaar aan het proberen bent zwanger te worden? Wie kan het tegendeel controleren?



Maar... als je niet op hormoonstimulatie reageert, ben ik bang dat IVF idd geen zin heeft. Maar daar kom je pas achter door het een keer te proberen. Ik had dezelfde diagnose als jij, heb toen als testcase 1 IVF-poging gedaan zonder resultaat met als gevolg dat ik daarna geen nieuwe IVF meer mocht doen (hormoonstimulatie leverde niks op). Toen ik het opgaf en het ziekenhuis vaarwel had gezegd werd ik 2 maanden later via de natuurlijke weg spontaan zwanger. Maar dat was enorm geluk hebben...
Alle reacties Link kopieren
Misschien een heel stomme vraag hoor, maar als je nu eens begint bij een nieuw ziekenhuis en daar vertelt dat je wel een jaar bezig bent? Zelf een heel positieve ervaring met de vruchtbaarheidskliniek (Maasstad ziekenhuis) in Rotterdam. Hoor er meer mensen over trouwens. Succes met jullie traject!
Zijn er niet voldoende kwalitatief goede zaadcellen om IUI te doen? Want anders is dat een goede optie, ook in je eigen cyclus.



Bij mij was IOF geconstateerd, verhoogd FSH (16 op dag 4) en een lager AMH (1,3 maar die waardes fluctueren bij mij gek genoeg en nu is de gyn ook niet meer zeker of ik wel vroeg met de overgang zal gaan, maar dat is een ander verhaal). Ik ben uiteindelijk via IUI zonder hormonen zwanger geworden van onze twee eiïge tweeling. Een vriendin van mij is met een AMH van 0,1 nog gewoon zwanger geworden. Maar haar mans zaad was wel in orde.



Mijn gyn zei: geen tijd te verliezen, we moeten de eicellen die er nog zijn zo goed mogelijk benutten. De kansen optimaliseren. Een jaar wachten is in jullie geval bovendien onzinnig want je weet al dat de kans dat het gewoon lukt heel klein is vanwege het zaad.



Volgens mij moet je zelf de regie gaan nemen. Zit je bij een ziekenhuis met een goed aangeschreven afdeling fertiliteit? Anders zou ik sowieso overstappen. In Dusseldorf zijn ze bezig met DHEA, een hormoon dat moet helpen om de resterende eicellen beter te maken, dus dat zou iets voor je kunnen zijn. En anders uitwijken naar België. Onze buurlanden zijn een stuk progressiever op dit gebied.



Sterkte. Kijk ook eens op de site van Freya. Daar vind je informatie, lotgenoten en veel ervaringsverhalen.
Dank jullie allemaal voor jullie reacties!



Het voelt inderdaad als 'time is running out'.

Ik denk dat grootste obstakel de huisarts wordt. Die kan 'controleren' dat we nog geen jaar bezig zijn omdat ik er vorig jaar november zat voor een verwijsbrief KID omdat ik single was. Tja, het is tussen vriend en mij snel gegaan.



Ik zou inderdaad heel graag dan een keer proberen of ik reageer op hormoonstimulatie. Als dat niet werkt, soit. Maar het geen kans geven voelt niet goed.



Dank Jarek over Maasstad Ziekenhuis. Volgens mij heb ik die ook vaker gehoord en die is voor ons ook behoorlijk in de buurt (maar allebei gewend veel te rijden voor werk dus alles binnen 1 uur, 5 kwartier voelt nog als vrij dichtbij).



Frutje, ziekenhuis staat volgens mij goed aangeschreven (UMC). Er is bij mij een keer geprikt op die waardes, dus of ze fluctueren geen idee. Het kan inderdaad wel, 'gewoon' zwanger worden, maar die kans is heel klein.



Freya had ik inderdaad gezien. Nog eens uitgebreider rondneuzen. Dusseldorf heb ik eerder wel eens naar gekeken en zou een optie zijn ja. Enig idee hoe dat werkt? Gewoon verwijsbrief huisarts en hen bellen?



Heel vreemd. Ik ben enorm van proactiviteit en zelf de regie nemen (ik was niet voor niks bezig om in m'n uppie ervoor te gaan ) maar het voelt nu heel erg alsof de regie weg is voor mij.
Alle reacties Link kopieren
Bij een kennis van mij bleek dat E begin 20 al overgangsverschijnselen had. Van haar hebben ze eicellen "ingevroren" .



Ongeveer 8 tot 10 jaar later zijn deze bevrucht met het zaad van haar partner. Ze heeft toen een kind gekregen en een paar jaar later is dit nog een keer gedaan.



Daar waar ze dacht nooit moeder te worden is ze nu moeder van twee prachtige kinderen.
Zojo

Ik weet dat er vrouwen onder behandeling zijn in Dusseldorf op het forum van Freya, dus ik raad je aan om daar rond te kijken.

Wat betreft de regie nemen: dat is ook lastig. Je gaat er vanuit dat artsen het beste voor je zullen doen, maar soms hangen ze in mijn ogen iets teveel aan de protocollen. Ik zou bij je ha ook duidelijk aangeven dat een jaar proberen bij jullie niet van toepassing is: geen tijd voor en het is al bewezen dat het zaad niet goed genoeg is. Beter nu wat mondiger zijn dan dat het straks te laat is.
Dank jullie! Vandaag naar de huisarts geweest voor een verwijsbrief, zodat we ergens anders ook hun mening kunnen vragen. Ik ben benieuwd, was in ieder geval fijn een begripvolle huisarts te treffen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven