Wens om borstvoeding te geven, maar is er altijd melk?

12-04-2012 16:44 67 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt misschien gek, maar is er altijd melkproductie voor de babbpy wanneer je besluit borstvoeding te geven?



Ik zit nu in week 38 en begin me langzaam allerlei (gekke) vragen te stellen. Zo dus ook dit.



Hoor wel eens van andere vrouwen dat ze voor de bevalling al wat melk lekken, maar dat heb ik ook nog niet....



Hoor graag van de pro's hier.
Alle reacties Link kopieren
Dat weet je niet van te voren, ik had op een paar ml na helemaal niks, net als mijn grootmoeder, die produceerde ook geen melk. Probeer het, dan merk je het snel genoeg

Succes met de laatste loodjes.
Never look down on anybody, unless you're helping them Up.
Het kan zijn dat je niet genoeg produceert. Komt heel soms voor. Volgens mij heeft iemand uit het lentemeidene-topic dit, die geeft nu flesvoeding. Ik ben zelf begonnen met bv, maar na 3 borstontstekingen liep de productie zo erg terug dat ik ben overgegaan op flesvoeding. Ik kolfde per keer niet eens meer genoeg voor 1 voeding. Tja, dan houdt het op. Je kindje moet toch eten
Ik had ook geen hoge productie. Heb 2 maanden lang dubbel gevoed en toen volledig overgegaan op de fles. De lactatiedeskundige kreeg de productie ook niet omhoog met allerlei tips en handigheidjes.
Alle reacties Link kopieren
Ik had helemaal geen melk. Ik heb het weken geprobeerd, maar geen druppel helaas.



Ik had wel een zeer zware bevalling met veel complicaties en was daarna lichamelijk en geestelijk erg van het padje. Dat kan hebben meegespeeld.
Ow ik was geestelijk ook niet helemaal top zullen we maar zeggen Misschien dat dat inderdaad ook nog heeft meegespeeld. Ik kon er heel moeilijk mee omgaan dat ik onze dochter niet meer weg kon doen zeg maar, dat het definitief was. Ik kon niet meer terug en dat vond ik zo eng ineens...daardoor had ik ook eigenlijk weinig "zin" om echt moeite te doen voor de bv. Ik had het al moeilijk genoeg met mezelf zonder dat gedoe met die bv er ook nog bij, dus vandaar dat ik heel snel ben overgestapt ook.
Alle reacties Link kopieren
Borstvoeding geven is best lastig. Er zijn allerlei problemen die je tegen kunt komen, en een ervan is te weinig melk. Een van de mythes rond borstvoeding is dat het altijd kan, als je maar hard genoeg probeert maar dat is dus niet zo. Ik had ook te weinig melk en mijn arme dochter heeft een paar weken veel honger gehad voor ik door kreeg wat er mis was. Gelukkig hebben we tegenwoordig goede flesvoeding! (en een babyweegschaal zodat je kan zien wat ze binnenkrijgt)



Veel dingen kunnen helpen, zoals snel na de bevalling aanleggen en daarna ook regelmatig. De juiste techniek van aanleggen helpt ook. De kraamzorg kan adviseren, of anders een lactatiekundige. De eerste dagen heeft de baby nog maar erg weinig melk nodig en als het goed is komt je melkproductie op gang terwijl de baby steeds meer nodig heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ik had ook geen lekkende borsten in de laatste weken van mijn zwangerschap. En of je te weinig of juist te veel melkproductie zal hebben, is niet van tevoren vast te stellen. Je moet het eigenlijk proberen om erachter te komen.



Over het algemeen geldt dat het aanbod van melk gebaseerd is op de vraag van een baby. Daarom word je altijd geadviseerd om je baby altijd aan te leggen als het hongersignalen toont, en niet volgens een schema te werken. Hoe vaker een baby een borst leegdrinkt, hoe vaker er weer terug melk aangemaakt zal worden.



Bij mij begon de borstvoeding nogal slecht, ik had tenenkrommende pijn ondanks dat ik het goed deed (2 lactatiekundigen, verpleegkundige en kraamhulp beaamden dit). Maar dankzij mijn verloskundige (ook lactatiekundige) en doorzettingsvermogen is het toch gelukt. Na 3 weken kon ik weer een gesprek voeren met mensen, de pijn was wat minder, na 2 maanden deed alleen de eerste minuut pijn, na 3 maanden was het pijnloos. Ik heb 9 maanden borstvoeding gegeven, daarna vond ik het wel genoeg. De oorzaak voor mijn probleem is niet echt duidelijk, het heeft niets met productie of aanleggen te maken, niets met de drinktechniek van mijn kind. Het enige dat ik weet, is dat vrouwen met een bleke huidskleur gevoeligere tepels hebben, en dat klopt bij mij.



Hoe dan ook, veel succes straks



O ja, handig forum voor alle borstvoedingsgerelateerde vragen: http://www.borstvoedingsforum.nl.
Alle reacties Link kopieren
Maar, gelukkig hebben de meeste vrouwen wel genoeg melk. In het begin is het even een kwestie van afwachten, omdat jouw lichaam zich moet aanpassen aan de behoeftes van de baby, maar daarna gaat het meestal goed.
Kun je niks over zeggen. Bij mij was er alle reden om aan te nemen dat de productie niet of nauwelijks op gang kwam, maar ik kreeg juist overproductie.



Gewoon afwachten wat er gebeurt en pas problemen op gaan lossen als ze er daadwerkelijk zíjn. Dat werkt toch nog altijd het beste.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook geen druppel 'gelekt' tijdens de zwangerschap, ook niet op het laatst, maar er kwam toch volop melk uit voor baby.

Maar dan ook echt volop!
Who in the world do I think that I am... I suppose that depends on who I believe
Alle reacties Link kopieren
Bijna alle vrouwen kunnen genoeg melk produceren voor hun baby. Het duurt 3-5 dagen voor je melkproductie op gang komt: tot die tijd produceer je colostrum, wat boordevol afweerstoffen zit. Niet alle vrouwen lekken melk tijdens de zwangerschap, dus dat zegt niets.



Ik zou je willen aanraden je in te lezen over borstvoeding. Haal een goed boek bij de bibliotheek of kijk op www.borstvoeding.com "Te weinig melk" is vaak het gevolg van te weinig informatie, begeleiding en/of steun. Laat je partner zich ook informeren, zodat hij weet hoe hij je kan steunen. Hoe meer vertrouwen je erin hebt dat het goed gaat, hoe beter het zal gaan! Als je bijvoorbeeld weet hoe je kan zien dat je baby genoeg binnenkrijgt, word je minder snel onzeker. Als je op de hoogte bent van regeldagen, snap je dat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.



Hou er rekening mee dat je borstvoeding geven moet leren. Het is wel natuurlijk maar gaat niet altijd vanzelf Geef het dus een paar weken (of langer!) de tijd voordat jij en de baby de slag te pakken hebben. En zoek hulp als je problemen hebt die je niet zelf, of met de hulp van je kraamverzorgende, kan oplossen.



Succes met de laatste loodjes en met de borstvoeding!
Ga in therapie!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb simpelweg niet genoeg bv. Ons zoontje heeft een grotere behoefte. Ik heb gekolfd, bijgevoed, maar het mocht niet zo zijn. Een baby die huilt van de honger, is zo zielig. En al helemaal niet nodig. Daarnaast duurde de voedingen een uur: borst, kolven, bijvoeden. En twee uur later begon het hele feest weer van voor af aan. Dat brak me enorm op.
Alle reacties Link kopieren
Nog een tip: als het je nog niet makkelijk afgaat in het begin en je hebt bezoek of bent op bezoek bij iemand, wees dan niet bang om je even af te zonderen met je baby in een andere kamer. Het belangrijkste is dat je baby voeding krijgt en jij er handig in gaat worden.
Alle reacties Link kopieren
Hier was er geen probleem met vraag en aanbod, in ons geval was heel regelmatig aanleggen in het begin genoeg (dus niet om de 3 uur maar echt op verzoek). Ik weet niet of je er wat over gelezen hebt, ik heb een paar boeken gelezen en het bv forum afgestruind zodat ik niet volslagen onbenullig zou zijn wanneer het arme kind er eenmaal was .



Maar het lukt idd niet bij iedereen. Lijkt me heel jammer wanneer je het graag had gewild en het gaat niet.
quote:visils schreef op 12 april 2012 @ 17:19:

Ik heb simpelweg niet genoeg bv. Ons zoontje heeft een grotere behoefte. Ik heb gekolfd, bijgevoed, maar het mocht niet zo zijn. Een baby die huilt van de honger, is zo zielig. En al helemaal niet nodig. Daarnaast duurde de voedingen een uur: borst, kolven, bijvoeden. En twee uur later begon het hele feest weer van voor af aan. Dat brak me enorm op.Ah daar ben je
Alle reacties Link kopieren
Nooit een druppel melk gelekt, maar wel een verschrikkelijk overschot gehad. Zegt niks hoor. Lees een goed boek over bv, dan weet je een beetje wat je te wachten staat en hoe je het het beste kunt aanpakken. Ik heb de eerste keer 14 maanden gevoed en nu, na 7 maanden nog steeds, maar wel met heel veel ellende. (nou ja, die goede voorbereiding heeft dus ook niet geholpen, haha)
Alle reacties Link kopieren
Bij de eerste had ik geen druppel en bij de tweede enorme overproductie. Allebei keizersnedes, alleen de eerste was een dramatische bevalling, dus kan er mee te maken hebben gehad.

Bij beide kinderen heb ik van tevoren gelekt.
het komt voor dat vrouwen te weinig melk produceren. In normale gevallen moet na 3 tot 5 dagen de productie volledig zijn. Dat gaat nt altijd vanzelf. Een goede kraamhulp of lactatiekundige weet wat ze moet doen als het niet vazelf gaat.



Je kunt pas zeggen dat het echt niet lukt als je bijvoorbeeld 5 dagen lang om het uur gekolfd hebt en dan nog steeds te weinig produceert om je kind te voeden.



Na 1 voeding de handdoek in de ring gooien omdat het niet vanzelf gaat, vind ik te vroeg opgeven.



Het moment om te besluiten dat het niet gaat ligt voor iedereen anders. Vrouwen die het echt graag willen zullen langer blijven proberen om de boel op gang te krijgen, dan iemand die het toch al niet zeker wist.



Opstartproblemen komen bij vrijwel iedereen voor. Over het algemeen loopt het na een dag of 10 wel. In 5% van de gevallen is er gewoon niet genoeg melk.



En vlak niet uit wat dubiootje zegt: te weinig melk berust heel vaak ook op te weinig kennis. Zorg dus dat je weet hoe het ongeveer zou moeten gaan.



En als jij het wilt, ben je al een heel eind op weg!
Alle reacties Link kopieren
Hou vooral rekening met de zo genaamde 'regeldagen', de eerste komt als de baby 8-10 dgn is en de kraamhulp net vertrokken. Vaak een moment waarop kraamvrouwen uit onwetendheid overtstappen op FV
quote:nak schreef op 12 april 2012 @ 17:35:

Hou vooral rekening met de zo genaamde 'regeldagen', de eerste komt als de baby 8-10 dgn is en de kraamhulp net vertrokken. Vaak een moment waarop kraamvrouwen uit onwetendheid overtstappen op FV



Jaaaaaa! Dan blijft je baby maar huilen en naar je borst draaien met zijn mond. Je zou dan kunnen denken dat je niet genoeg melk hebt. De truc is dan juist om elke keer aan te leggen. Dan zorgt je lichaam er zelf voor dat er meer melk wordt gemaakt.



Als je dan een moeder hebt die zegt dat je je kind niet zo moet verwennen met iedere keer aanleggen, zou het dan mis kunnen gaan. Dan moet je juist wel elke keer aanleggen. (bedankt nog, ma!)
Alle reacties Link kopieren
Bij mij was het na 3, 4 maanden op. ik had gewoon drie regeldagen achter mekaar.
Alle reacties Link kopieren
Oh wat fijn zeg al deze praktijk ervaringen.



Mijn vk is ook ervaringsdeskundige op het gebied van bv dus ik heb wel goede hoop dat ze mij goed kan assisteren.



De genoemde website ga ik ook zeker nog even doorlezen.



Heb al wel wat gelezen, kaar deze praktische vraag kwam opeens in mij op en stond nergens goed vermeld in het boek vandaar de vraag hier....



Ik heb zelf veel last van eczeem gehad en heb voedselallergie dus dat was en is voor mij de voornaamste reden om bv te gaan proberen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is de grootste `truc` relaxed blijven. Lees je goed in met betrouwbare info en laat je niet gek maken. Zelfs meer dan de helft van de kraamhulpen heeft echt geen idee waar ze het over hebben.

Wacht ook dus niet te lang met een lactatiekundige inroepen als er problemen zijn, je bent na een bevalling sowieso nogal emotioneel en onzeker
Alle reacties Link kopieren
Vantevoren is daar weinig over te zeggen, je moet echt afwachten hoe het gaat.



Ik raad je wel aan om een lactatiekundige in te schakelen als het allemaal niet vanzelf gaat.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven