Aangeboden
alle pijlers
Geboortebericht
donderdag 2 april 2009 om 13:24
donderdag 2 april 2009 om 13:37
Gefeliciteerd!
Kittens scheiden van de moeder
Wat is een goede leeftijd om kittens te laten verhuizen naar hun nieuwe eigenaar?
Door Marcellina Stolting, Het Kattengedragsadviesbureau
In dit artikel worden een aantal stellingen naar voren gebracht, waarop diverse (ervarings-) deskundigen een reactie geven. Mocht u ook een reactie willen geven op deze stellingen, dan nodig ik u graag uit om uw reactie te mailen naar E-mail: info@kattengedragstherapie.nl of te posten naar Postbus 15849, 1001 NH Amsterdam.
De basis stelling:
Kittens zouden pas op zijn vroegst met 12 weken mogen verhuizen. Dit stelt Dr. Betsy Arnold, ex-fokker van Siamezen en kattendierenarts in New York. Deze stelling ga ik in dit artikel nader uitwerken en ik heb diverse deskundigen om een reactie op deze stelling gevraagd: fokkers, maar ook een dierenarts en kattengedragsdeskundigen.
Kittens kunnen permanent beschadigd raken door ze vroeg bij de moeder vandaan te halen. In de kittenperiode zijn ervaringen cruciale mentale, emotionele en ontwikkelingsmijlpalen, dat een kitten ervaart tussen de 6e en 12e week. Door het kitten te scheiden van zijn moeder, nestgenoten en vertrouwde omgeving op die leeftijd kan dit leiden tot overdreven angst, stress en uiteindelijk ook serieuze medische problemen en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. (Zo blijkt ook uit diverse studies, o.a. gedaan zijn door Seitz al in 1959.)
De problemen van vroege scheiding
Bezorgdheid bestaat er t.a.v. de relatie tussen het immuunsysteem en vroege scheiding van moederpoes en kitten. Het immuunsysteem is tussen de 8 en 12 weken sterk in ontwikkeling. De immuniteit door de moeder neemt af en die door de vaccinatie begint net. In deze periode zijn de kittens vatbaarder voor ziektes, zoals luchtwegproblemen en diarree. De stress die veroorzaakt wordt door een verhuizing en de blootstelling aan andere bacteriën maken het kitten vatbaarder voor ziektes. Susan Geren, een Perzen fokker, heeft met veel kittenkopers in Florida gesproken. Daar is de minimumleeftijd voor verkoop 8 weken. Een overweldigende meerderheid van hen had gezondheidsproblemen met hun net aangeschafte baby's, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de stress gescheiden te zijn van de moeder en nestgenootjes op zo'n jonge leeftijd.
Een Nederlandse Thai fokker herkent dit: ¨Mijn ervaring is dat vroege uithuisplaatsing problemen kan geven. Dat ik het door omstandigheden 2 keer heb gedaan, en nooit meer zal doen,¨ stelt Vikke Baljet van Cattery van Mens uit Haarlem. ¨De eerste keer dat ik kittens eerder heb weggedaan (wegens ziekenhuisopname) was met 8 weken. De tweede maal ging om 1 kitten dat naar een vriend ging. Om de lieve vrede te bewaren heb ik het toegelaten. De poes is lief, echter totaal onopgevoed (ligt ook aan hem), maar heeft bijvoorbeeld totaal geen bijtgrens. Recent is een kitten naar mijn moeder (gepensioneerd dierenarts) gegaan met 14 weken en zij was helemaal verbaasd hoe zelfstandig en niet-problematisch (eten, naar de bak) het gaat.
Vroeger gingen de kittens (toen Siamezen, nu genaamd Thai), die mijn ouders fokten altijd met 6-8 weken weg. Soms belden mensen na 17-20 jaar terug om weer zo'n kat. Echter bijvoorbeeld een kat, die naar de buren is gegaan had ook geen bijtgrens. Ik heb alleen ervaring met Siamees, Thai, Burmees, Tonkanees. Aan de andere kant heb ik mijn halve leven in de dierenartsenpraktijk van mijn ouders rondgelopen. HTK-katten (red: huis, tuin en keukenkatten/rasloze katten) zoals een vriendin van me recent heeft genomen, lijken wat eerder weg te kunnen en zeker qua gewicht. Jammer genoeg zijn sommigen meer geïnteresseerd in geld dan in een gezond en goed gesocialiseerd kitten.¨ volgens cattery van Mens.
Wanneer is een kitten klaar om zijn moeder te verlaten?
Dit kan van kitten tot kitten verschillen, en ook van ras tot ras. Sommige katten zijn nog niet groot genoeg om al op zichzelf te gaan en hebben gewoon wat meer tijd bij hun moeder nodig. Soms ervaren fokkers dat hun kitten beter nog wat aan kan komen voor het optimaal gevaccineerd kan worden, dit is weer per ras verschillend.
Marcellina Stolting, kattengedragstherapeut en brits korthaar fokster ervaart dit zelf: ¨Kittens uit mijn cattery zijn niet altijd al met 13 weken klaar om bij mams weg te gaan, ik hou kittens dan ook aan tot ik van mening ben dat zij echt aan een nieuwe uitdaging toe zijn. Soms is dat pas met 4 of 5 maanden.¨ Uit gezondheidsoogpunt bezien kan het handiger zijn de kittens aan huis te laten vaccineren. Het is raadzaam te oefenen in het ter hand nemen, reizen en dierenarts bezoek. Niet alleen fysiek, maar ook psychologisch moet een kitten aan verhuizing toe zijn.
Hier wringt nu net de schoen: fokkers hebben wel vaak ervaring met en liefde voor katten, maar soms wordt het gedrag van de kat niet goed geïnterpreteerd. Met name bij kittens kan dit later voor problemen zorgen. Dit gebeurt echter niet alleen bij fokkers, maar ook bij asiels, e.d. Er is een gat tussen wat fokkers, wetenschappers, dierenartsen en anderen het goede moment vinden voor een kitten om van de moeder te scheiden. Gaat het om wetenschap of gaat het om inzicht? Of beiden?
Kattengedragstherapeute Sonja van den End (http://www.gedragsadviesbureau.nl)heeft haar casussen geanalyseerd: ¨Als gedragstherapeute voor katten kom ik regelmatig op consult voor katten met probleemgedrag gerelateerd aan de socialisatie periode. Uit een eigen onderzoek onder de door mij geconsulteerde katten de laatste 3 jaar, bleken 12,4 % van de katten te vroeg (vóór de 7 weken) uit het nest te zijn gehaald en een daaraan gerelateerd probleem gedrag te hebben. Al deze katten hadden geen grenzen in hun omgang met hun eigenaar en of soortgenoten. Dit leidde veelal tot spelagressie en of redirectie agressie (red: omgerichte agressie) naar soortgenoten en of eigenaar. De frustratie die de katten op deden als ze geen controle hadden op hun omgeving was bij al deze katten aanwezig en leidde tot asociaal gedrag.
Deze cijfers onderbouwen voor mij de theorie dat plaatsing op te jonge leeftijd een grote kans geven op probleem gedrag en dus aantasting van het welzijn van het dier. Mijn advies is wel goed te kijken naar elke individuele situatie, indien een fokker niet in staat is de socialisatie goed te begeleiden, dient het dier eerder geplaatst te worden bij een gemotiveerde nieuwe eigenaar. Bij een fokker die zich goed bekommert om de socialisatie is het beter niet te plaatsen voor de 12 weken.¨
De fokster Maggie Ruitenberg van Cattery KhaiMuk ( www.KhaiMuk.nl Mandarins en Balinezen) stelt: ¨Een kitten hoort, om een uitgebalanceerde kat te worden, naast de socialisatie door de mensen een kattenopvoeding te krijgen als kitten en wie kan dat nou beter doen dan zijn eigen moeder? Je stuurt je eigen kinderen toch ook niet de deur uit om op kamers te gaan op hun 8e, omdat ze zelfstandig naar de wc kunnen en zelfstandig kunnen lopen?¨. Hoeveel is de intrinsieke waarde van een dier nog waard, als een kitten vaak gratis weggegeven wordt met 6 weken???
Eet- en onzindelijkheidsproblemen
Spenen is geen gebeurtenis, het is een proces: en wel een uiterst belangrijk proces voor het kitten. Het is niet zo dat een kitten ineens vast voedsel eet. Het eet wat, drinkt bij de moeder, eet wat, drinkt wat enz. Op den duur eten ze meer dan ze bij de moeder drinken. Dat gebeurt pas tegen de 6 á 8 weken. Moederpoezen stoppen op een bepaald moment met het zogen, vaak tussen de 8 en 12 weken. Hoewel nogal wat moederpoezen ook wel tot 5 maanden zogen, zo blijkt uit de reacties die in Nederland op diverse kattenshows bij fokkers gepolst zijn. De vraag was: hoe lang zoogt een kitten bij moederpoes als je het kitten aanhoudt?
Uit onderzoek bij ¨vrij levende katten¨ blijkt dat ze hun kittens vaak zogen tot 6 maanden en pas tot het weren van het kitten overgaan met 1,5 jaar: het moment dat het kitten sociaal volwassen begint te worden. Dit speenproces is erg belangrijk: het leert het kitten op een positieve manier omgaan met de weigering van borstvoeding aan het kitten, terwijl het kitten wil zogen, en zo leert het kitten om te gaan met frustratie. Kittens die deze les niet leren kunnen gedragsproblemen ontwikkelen.
Spenen houdt niet simpelweg in dat een kitten al vast voedsel tot zich neemt. Het is een periode dat het kitten onafhankelijk van zijn moeder begint te worden. Het is belangrijk dat dit proces geleidelijk verloopt. Als het kitten nog niet helemaal onafhankelijk is, kun je dat merken als het kitten (net bij zijn nieuwe baasje ingetrokken) om zijn moeder gaat miauwen. Het komt vaak voor bij te jonge kittens die al bij hun moeder weg zijn, dat ze slecht eten en zindelijkheidsproblemen hebben. Echter de wijze waarop een kitten wordt voorbereid op de traumatische ervaring van scheiding van moeder en nestgenootjes kan ondersteunend zijn in deze periode van gemis aan vertrouwde geuren en katten.
Vaak zijn kittens van 6-8 weken nog niet zo consequent in het gebruik van de kattenbak. Diarree kan ontstaan door verandering van dieet en stress dat samengaat met de verhuizing. Diarree kan levensbedreigend zijn voor een jong kitten! Ernstig vochttekort en een snelle gewichtsafname kan een serieus probleem zijn met zo'n klein lijfje.
Suzan Meijer van Cattery Silfescian (www.silfescian.nl) herkent dit: ¨: ¨Katten die te jong uit het nest zijn gehaald en daarna geen of te weinig omgang met een kat hebben, raken te mensgericht met allerlei gedragsproblemen tot gevolg: zoals nooit meer met een kat kunnen leren omgaan, of wat door het ontbreken van deze mogelijkheid tot neurotisch gedrag leidt. Dit gedrag kan variëren van onzindelijkheidsproblemen en agressie tot angst, terwijl ook gezondheids- en/of allergieproblemen zich kunnen voordoen, doordat de stress het immuunsysteem verzwakt.¨ (Zoals eerder gebleken is uit onderzoek o.a. ook bij mensen).
En laat moeders inderdaad steriliseren.
Kittens scheiden van de moeder
Wat is een goede leeftijd om kittens te laten verhuizen naar hun nieuwe eigenaar?
Door Marcellina Stolting, Het Kattengedragsadviesbureau
In dit artikel worden een aantal stellingen naar voren gebracht, waarop diverse (ervarings-) deskundigen een reactie geven. Mocht u ook een reactie willen geven op deze stellingen, dan nodig ik u graag uit om uw reactie te mailen naar E-mail: info@kattengedragstherapie.nl of te posten naar Postbus 15849, 1001 NH Amsterdam.
De basis stelling:
Kittens zouden pas op zijn vroegst met 12 weken mogen verhuizen. Dit stelt Dr. Betsy Arnold, ex-fokker van Siamezen en kattendierenarts in New York. Deze stelling ga ik in dit artikel nader uitwerken en ik heb diverse deskundigen om een reactie op deze stelling gevraagd: fokkers, maar ook een dierenarts en kattengedragsdeskundigen.
Kittens kunnen permanent beschadigd raken door ze vroeg bij de moeder vandaan te halen. In de kittenperiode zijn ervaringen cruciale mentale, emotionele en ontwikkelingsmijlpalen, dat een kitten ervaart tussen de 6e en 12e week. Door het kitten te scheiden van zijn moeder, nestgenoten en vertrouwde omgeving op die leeftijd kan dit leiden tot overdreven angst, stress en uiteindelijk ook serieuze medische problemen en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. (Zo blijkt ook uit diverse studies, o.a. gedaan zijn door Seitz al in 1959.)
De problemen van vroege scheiding
Bezorgdheid bestaat er t.a.v. de relatie tussen het immuunsysteem en vroege scheiding van moederpoes en kitten. Het immuunsysteem is tussen de 8 en 12 weken sterk in ontwikkeling. De immuniteit door de moeder neemt af en die door de vaccinatie begint net. In deze periode zijn de kittens vatbaarder voor ziektes, zoals luchtwegproblemen en diarree. De stress die veroorzaakt wordt door een verhuizing en de blootstelling aan andere bacteriën maken het kitten vatbaarder voor ziektes. Susan Geren, een Perzen fokker, heeft met veel kittenkopers in Florida gesproken. Daar is de minimumleeftijd voor verkoop 8 weken. Een overweldigende meerderheid van hen had gezondheidsproblemen met hun net aangeschafte baby's, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de stress gescheiden te zijn van de moeder en nestgenootjes op zo'n jonge leeftijd.
Een Nederlandse Thai fokker herkent dit: ¨Mijn ervaring is dat vroege uithuisplaatsing problemen kan geven. Dat ik het door omstandigheden 2 keer heb gedaan, en nooit meer zal doen,¨ stelt Vikke Baljet van Cattery van Mens uit Haarlem. ¨De eerste keer dat ik kittens eerder heb weggedaan (wegens ziekenhuisopname) was met 8 weken. De tweede maal ging om 1 kitten dat naar een vriend ging. Om de lieve vrede te bewaren heb ik het toegelaten. De poes is lief, echter totaal onopgevoed (ligt ook aan hem), maar heeft bijvoorbeeld totaal geen bijtgrens. Recent is een kitten naar mijn moeder (gepensioneerd dierenarts) gegaan met 14 weken en zij was helemaal verbaasd hoe zelfstandig en niet-problematisch (eten, naar de bak) het gaat.
Vroeger gingen de kittens (toen Siamezen, nu genaamd Thai), die mijn ouders fokten altijd met 6-8 weken weg. Soms belden mensen na 17-20 jaar terug om weer zo'n kat. Echter bijvoorbeeld een kat, die naar de buren is gegaan had ook geen bijtgrens. Ik heb alleen ervaring met Siamees, Thai, Burmees, Tonkanees. Aan de andere kant heb ik mijn halve leven in de dierenartsenpraktijk van mijn ouders rondgelopen. HTK-katten (red: huis, tuin en keukenkatten/rasloze katten) zoals een vriendin van me recent heeft genomen, lijken wat eerder weg te kunnen en zeker qua gewicht. Jammer genoeg zijn sommigen meer geïnteresseerd in geld dan in een gezond en goed gesocialiseerd kitten.¨ volgens cattery van Mens.
Wanneer is een kitten klaar om zijn moeder te verlaten?
Dit kan van kitten tot kitten verschillen, en ook van ras tot ras. Sommige katten zijn nog niet groot genoeg om al op zichzelf te gaan en hebben gewoon wat meer tijd bij hun moeder nodig. Soms ervaren fokkers dat hun kitten beter nog wat aan kan komen voor het optimaal gevaccineerd kan worden, dit is weer per ras verschillend.
Marcellina Stolting, kattengedragstherapeut en brits korthaar fokster ervaart dit zelf: ¨Kittens uit mijn cattery zijn niet altijd al met 13 weken klaar om bij mams weg te gaan, ik hou kittens dan ook aan tot ik van mening ben dat zij echt aan een nieuwe uitdaging toe zijn. Soms is dat pas met 4 of 5 maanden.¨ Uit gezondheidsoogpunt bezien kan het handiger zijn de kittens aan huis te laten vaccineren. Het is raadzaam te oefenen in het ter hand nemen, reizen en dierenarts bezoek. Niet alleen fysiek, maar ook psychologisch moet een kitten aan verhuizing toe zijn.
Hier wringt nu net de schoen: fokkers hebben wel vaak ervaring met en liefde voor katten, maar soms wordt het gedrag van de kat niet goed geïnterpreteerd. Met name bij kittens kan dit later voor problemen zorgen. Dit gebeurt echter niet alleen bij fokkers, maar ook bij asiels, e.d. Er is een gat tussen wat fokkers, wetenschappers, dierenartsen en anderen het goede moment vinden voor een kitten om van de moeder te scheiden. Gaat het om wetenschap of gaat het om inzicht? Of beiden?
Kattengedragstherapeute Sonja van den End (http://www.gedragsadviesbureau.nl)heeft haar casussen geanalyseerd: ¨Als gedragstherapeute voor katten kom ik regelmatig op consult voor katten met probleemgedrag gerelateerd aan de socialisatie periode. Uit een eigen onderzoek onder de door mij geconsulteerde katten de laatste 3 jaar, bleken 12,4 % van de katten te vroeg (vóór de 7 weken) uit het nest te zijn gehaald en een daaraan gerelateerd probleem gedrag te hebben. Al deze katten hadden geen grenzen in hun omgang met hun eigenaar en of soortgenoten. Dit leidde veelal tot spelagressie en of redirectie agressie (red: omgerichte agressie) naar soortgenoten en of eigenaar. De frustratie die de katten op deden als ze geen controle hadden op hun omgeving was bij al deze katten aanwezig en leidde tot asociaal gedrag.
Deze cijfers onderbouwen voor mij de theorie dat plaatsing op te jonge leeftijd een grote kans geven op probleem gedrag en dus aantasting van het welzijn van het dier. Mijn advies is wel goed te kijken naar elke individuele situatie, indien een fokker niet in staat is de socialisatie goed te begeleiden, dient het dier eerder geplaatst te worden bij een gemotiveerde nieuwe eigenaar. Bij een fokker die zich goed bekommert om de socialisatie is het beter niet te plaatsen voor de 12 weken.¨
De fokster Maggie Ruitenberg van Cattery KhaiMuk ( www.KhaiMuk.nl Mandarins en Balinezen) stelt: ¨Een kitten hoort, om een uitgebalanceerde kat te worden, naast de socialisatie door de mensen een kattenopvoeding te krijgen als kitten en wie kan dat nou beter doen dan zijn eigen moeder? Je stuurt je eigen kinderen toch ook niet de deur uit om op kamers te gaan op hun 8e, omdat ze zelfstandig naar de wc kunnen en zelfstandig kunnen lopen?¨. Hoeveel is de intrinsieke waarde van een dier nog waard, als een kitten vaak gratis weggegeven wordt met 6 weken???
Eet- en onzindelijkheidsproblemen
Spenen is geen gebeurtenis, het is een proces: en wel een uiterst belangrijk proces voor het kitten. Het is niet zo dat een kitten ineens vast voedsel eet. Het eet wat, drinkt bij de moeder, eet wat, drinkt wat enz. Op den duur eten ze meer dan ze bij de moeder drinken. Dat gebeurt pas tegen de 6 á 8 weken. Moederpoezen stoppen op een bepaald moment met het zogen, vaak tussen de 8 en 12 weken. Hoewel nogal wat moederpoezen ook wel tot 5 maanden zogen, zo blijkt uit de reacties die in Nederland op diverse kattenshows bij fokkers gepolst zijn. De vraag was: hoe lang zoogt een kitten bij moederpoes als je het kitten aanhoudt?
Uit onderzoek bij ¨vrij levende katten¨ blijkt dat ze hun kittens vaak zogen tot 6 maanden en pas tot het weren van het kitten overgaan met 1,5 jaar: het moment dat het kitten sociaal volwassen begint te worden. Dit speenproces is erg belangrijk: het leert het kitten op een positieve manier omgaan met de weigering van borstvoeding aan het kitten, terwijl het kitten wil zogen, en zo leert het kitten om te gaan met frustratie. Kittens die deze les niet leren kunnen gedragsproblemen ontwikkelen.
Spenen houdt niet simpelweg in dat een kitten al vast voedsel tot zich neemt. Het is een periode dat het kitten onafhankelijk van zijn moeder begint te worden. Het is belangrijk dat dit proces geleidelijk verloopt. Als het kitten nog niet helemaal onafhankelijk is, kun je dat merken als het kitten (net bij zijn nieuwe baasje ingetrokken) om zijn moeder gaat miauwen. Het komt vaak voor bij te jonge kittens die al bij hun moeder weg zijn, dat ze slecht eten en zindelijkheidsproblemen hebben. Echter de wijze waarop een kitten wordt voorbereid op de traumatische ervaring van scheiding van moeder en nestgenootjes kan ondersteunend zijn in deze periode van gemis aan vertrouwde geuren en katten.
Vaak zijn kittens van 6-8 weken nog niet zo consequent in het gebruik van de kattenbak. Diarree kan ontstaan door verandering van dieet en stress dat samengaat met de verhuizing. Diarree kan levensbedreigend zijn voor een jong kitten! Ernstig vochttekort en een snelle gewichtsafname kan een serieus probleem zijn met zo'n klein lijfje.
Suzan Meijer van Cattery Silfescian (www.silfescian.nl) herkent dit: ¨: ¨Katten die te jong uit het nest zijn gehaald en daarna geen of te weinig omgang met een kat hebben, raken te mensgericht met allerlei gedragsproblemen tot gevolg: zoals nooit meer met een kat kunnen leren omgaan, of wat door het ontbreken van deze mogelijkheid tot neurotisch gedrag leidt. Dit gedrag kan variëren van onzindelijkheidsproblemen en agressie tot angst, terwijl ook gezondheids- en/of allergieproblemen zich kunnen voordoen, doordat de stress het immuunsysteem verzwakt.¨ (Zoals eerder gebleken is uit onderzoek o.a. ook bij mensen).
En laat moeders inderdaad steriliseren.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
donderdag 2 april 2009 om 13:54
Haha, tja ik had me er nog niet zo in verdiept mensen, excuses! De moeder hebben wij trouwens al met 5,5 week gekregen en dat ging prima. Tis een heel aanhankelijk katje geworden en dat schijnt er ook mee te maken te hebben dat je ze vroeg in huis hebt en ze veel oppakt (alhoewel je bij katten ook altijd met een stevig karakter te maken hebt). Ze was toen ook al zindelijk. Nooit problemen mee gehad dus en ze kan ook goed met andere katten omgaan, we hebben er nog eentje.
Maar goed, ik zal de dierenarts even bellen wat die er van vindt. Je moet natuurlijk ook niet alles geloven wat je op internet leest
Maar goed, ik zal de dierenarts even bellen wat die er van vindt. Je moet natuurlijk ook niet alles geloven wat je op internet leest
donderdag 2 april 2009 om 13:56
donderdag 2 april 2009 om 13:56
Zou zeker 12 weken aanhouden voor je nieuwe katje. En als je geen kittens wil, je poes laten 'helpen.
Ik snap dat nooit dat dat mensen dat niet doen en dan zich verbazen als er ineens een kitten geboren wordt. Het hadden er ook zes kunnen zijn...
Had je dan niks gemerkt aan je poes, zoals een dikke buik, dikke tepels en nestgedrag?
Misschien moet je je maar eens verdiepen in het verzorgen van katten want kan me niet voorstellen dat je niet hebt gemerkt dat je kat zwanger was....
Ik snap dat nooit dat dat mensen dat niet doen en dan zich verbazen als er ineens een kitten geboren wordt. Het hadden er ook zes kunnen zijn...
Had je dan niks gemerkt aan je poes, zoals een dikke buik, dikke tepels en nestgedrag?
Misschien moet je je maar eens verdiepen in het verzorgen van katten want kan me niet voorstellen dat je niet hebt gemerkt dat je kat zwanger was....
donderdag 2 april 2009 om 14:01
Bij een gemiddelde kat zie je dat echt heel goed hoor....ligt natuurlijk aan de bouw maar ze krijgen echt een ronde buik en hele grote harde tepeltjes, bijna een soort borstjes. Als ze op schoot ligt of je aait de poes over haar buikje kun je er echt niet omheen hoor...
Maar misschien betreft het hier een buitenkat of is de TO nooit thuis (wat ook niet ideaal is met een kat maar goed).
Waarom hou je het kitten trouwens niet? Dan heeft je kat een speelkameraadje als ze alleen thuis is.
Maar misschien betreft het hier een buitenkat of is de TO nooit thuis (wat ook niet ideaal is met een kat maar goed).
Waarom hou je het kitten trouwens niet? Dan heeft je kat een speelkameraadje als ze alleen thuis is.
donderdag 2 april 2009 om 14:05
ik denk dat ik misschien iemand weet! Mijn zusje wil graag een katje, en die woont in dinges vlak onder utrecht. Dus als je even mijn vriendenuitnodiging accepteerd, kan ik je mijn emailadres geven en kunnen we even overleggen. Dan kan mijn zusje misschien komen kijken...
Ik zou wel willen pleiten voor een langere tijd bij mams. Bij jou kat is het goed gegaan maar bij één van mijn katten dus niet. Die heeft nooit geleerd bijvoorbeeld om te spelen met nagels ingetrokken. Die mensen gingen op vakantie en als ik peos niet meenam ging ze naar een asiel, dus ook zonder mama. Natuurlijk moeten ze ook leren opgetild te worden enzo, maar dat kan jij doen, daarvoor hoeft willem niet eerst uit huis.
Ik zou wel willen pleiten voor een langere tijd bij mams. Bij jou kat is het goed gegaan maar bij één van mijn katten dus niet. Die heeft nooit geleerd bijvoorbeeld om te spelen met nagels ingetrokken. Die mensen gingen op vakantie en als ik peos niet meenam ging ze naar een asiel, dus ook zonder mama. Natuurlijk moeten ze ook leren opgetild te worden enzo, maar dat kan jij doen, daarvoor hoeft willem niet eerst uit huis.
donderdag 2 april 2009 om 14:06
Nou sorry hoor Schorpioentje. Ik ben veel thuis, moeder heeft al een speelmaatje oftewel we hebben twee katten. Moeder is een klein katje, erg slank en we dachten dat ze gewoon wat dikker aan het worden was. Erg opgezwollen tepels? Nee. Alleen een dikke buik? Nee. Nesteldrang? Pas gisterochtend.
En waarom zouden we geen kittens willen? Ik vind het superleuk, maar drie katten is teveel. Ik zorg supergoed voor mn katten, ben helemaal gek met die beesten en dan van zulke reacties zeg. Zo, ik heb gezegd.
En waarom zouden we geen kittens willen? Ik vind het superleuk, maar drie katten is teveel. Ik zorg supergoed voor mn katten, ben helemaal gek met die beesten en dan van zulke reacties zeg. Zo, ik heb gezegd.
donderdag 2 april 2009 om 14:09
quote:AnneD schreef op 02 april 2009 @ 14:06:
Nou sorry hoor Schorpioentje. Ik ben veel thuis, moeder heeft al een speelmaatje oftewel we hebben twee katten. Moeder is een klein katje, erg slank en we dachten dat ze gewoon wat dikker aan het worden was. Erg opgezwollen tepels? Nee. Alleen een dikke buik? Nee. Nesteldrang? Pas gisterochtend.
En waarom zouden we geen kittens willen? Ik vind het superleuk, maar drie katten is teveel. Ik zorg supergoed voor mn katten, ben helemaal gek met die beesten en dan van zulke reacties zeg. Zo, ik heb gezegd.
is die andere dan een ongecastreerde kater?
in dat geval zou ik zowel hem als haar onder het mes doen want voor je het weet is het weer prijs!
Nou sorry hoor Schorpioentje. Ik ben veel thuis, moeder heeft al een speelmaatje oftewel we hebben twee katten. Moeder is een klein katje, erg slank en we dachten dat ze gewoon wat dikker aan het worden was. Erg opgezwollen tepels? Nee. Alleen een dikke buik? Nee. Nesteldrang? Pas gisterochtend.
En waarom zouden we geen kittens willen? Ik vind het superleuk, maar drie katten is teveel. Ik zorg supergoed voor mn katten, ben helemaal gek met die beesten en dan van zulke reacties zeg. Zo, ik heb gezegd.
is die andere dan een ongecastreerde kater?
in dat geval zou ik zowel hem als haar onder het mes doen want voor je het weet is het weer prijs!
donderdag 2 april 2009 om 14:10
ik heb wél al mijn katten laten steriliseren. Er woont er nog maar eentje bij mij, dat is een aanloopkat, en ik vind dat ongewenste katten (bij mij wel, maar elders ongewenst) geen nieuwe katten moeten maken. HEt asiel zit bomvol met nestjes en oudere katten, dus eigenlijk hoeven er niet zo nodig meer bij. Als ik geen kleine katjes fok heeft een kat in het asiel meer kans.
En ja, sommige katten krijgen dus wél een kutkarakter omdat ze te snel bij hun moeder weggehaald zijn. Dan worden ze in hun gedrag niet op de juiste manier gecorrigeerd in een periode dat dat nodig is.
En ja, sommige katten krijgen dus wél een kutkarakter omdat ze te snel bij hun moeder weggehaald zijn. Dan worden ze in hun gedrag niet op de juiste manier gecorrigeerd in een periode dat dat nodig is.
donderdag 2 april 2009 om 14:11
Je kunt heel goed een zwangerschap bij een poes over het hoofd zien hoor. Dat is mij ook een keer gebeurd terwijl ik al eerder van die poes een nestje had gehad. Ze was niet echt dikker geworden en gedroeg zich normaal. Pas een week voor de bevalling kwam ik er achter, omdat ik toen iets voelde bewegen in haar buik. Toen ik het uiteindelijk wist, zag ik het nog niet aan haar. Pas een paar dagen voor de bevalling werden haar tepels steviger.
Dus een beetje minder klaar staan met je oordelen mag ook wel, Schorpioentje....
Dus een beetje minder klaar staan met je oordelen mag ook wel, Schorpioentje....
oh that purrrrrrrrrfect feeling