'Niet Griek, maar Nederlander heeft meeste schulden'

05-12-2011 12:15 18 berichten
maandag 5 december 2011

Nederland is hypotheekkampioen. We hebben vergeleken met andere landen recordhoge hypotheken. De Wall Street Journal schrijft er vandaag bezorgd over: de schuld hangt als een molensteen om onze nek. We moeten ons schamen.



De Nederlanders zijn een zuinig volkje, schrijft de WSJ, maar als het om hypotheken gaat gaan we uit ons dak. Wie herinnert zich niet de hypotheken van ver boven de aanschafprijs? Daar hebben we nu – met dalende huizenprijzen – ernstig spijt van.



Gelukkig zijn er ook gunstige factoren. We hebben een laag betalingsoverschot, onze staatsschuld is niet idioot hoog en we hebben vergeleken met andere landen een bescheiden werkloosheid. Maar een woordvoerder van De Nederlandsche Bank zegt in de WSJ dat we moeten oppassen. Onze totale hypotheekschuld is en blijft ongezond hoog



http://www.welingelichtek ... is-hypotheekkampioen.html



Hier het officiele krantebericht.

http://online.wsj.com/art ... html?KEYWORDS=netherlands
Alle reacties Link kopieren
De volgende aanval uit het Angelsaksische kamp.
Alle reacties Link kopieren
Welk punt wil je hier precies ter discussie stellen Redband?
Alle reacties Link kopieren
kijk en de grieken hebben zelf weinig schulden, weet je waarom?

Verdiep je eens in onze vaste lasten en die van ons.

Wij nlers spekken de staatskas alleen maar, de grieken verdienen weinig, maar zijn vrijwel niets kwijt aan zorgverzekering enz. Dat regelt de staat voor ze.

Voor beide landen is wat te zeggen!
Alle reacties Link kopieren
Dit gaat nergens over..
..popcorn?
Alle reacties Link kopieren
Dus ???
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Schuld heb je in soorten en maten. Schuld met onderpand, zoals in de vorm van een hypotheek, of gedekt door de economische waarde van een bedrijf of onderneming, is anders dan staatsschuld, dat in feite niet gedekt is. Maar, vreemd genoeg, wel de beste 'ratings' krijgt van de Angelsaksische rating-bureaus.



Staatsschuld kan altijd worden afgelost, zoals de VS en Engeland ons laten zien: Je zet de geldpers aan, drukt net zoveel geld als je nodig hebt, en klaar is Kees. Of je verhoogt de belastingen en laat de burger bloeden. Het effect is eigenlijk min of meer hetzelfde: De koopkracht van de burger wordt erdoor aangetast. Maar in het eerste geval ben je Gekke Henkie als je nog ooit vertrouwen hebt in de munt van het land als lange-termijn belegging. En ook op de korte termijn kan het tot een ongecontroleerde loon-prijs spiraal leiden. (In plaats van de belastingen verhogen, kun je ze ook stabiel houden, en de uitgaven van de overheid terugsnoeien, om met het bespaarde geld de schuldeisers terug te betalen).



Particuliere schuld met een onderpand is dus iets anders dan overheidsschuld. Dat Griekse burgers minder schuld hebben dan de Nederlanders is een appels-met-peren vergelijking. En niet alleen omdat het vastgoed in Nederland als onderpand een zekere waarde vertegenwoordigt. Maar ook omdat je in Nederland particulier failliet kunt gaan als je de hypotheek niet meer op kan hoesten. Terwijl je in de VS gewoon de sleutels van het huis bij de bank afgeeft, en je bent er vanaf.

Alsof die 'nuance' al niet genoeg is, komt nog de uitsmijter: De Nederlander heeft schulden, maar ook meer spaargeld dan andere burgers in andere landen. In de vorm van pensioen. Want, anders dan in de meeste landen, SPAREN wij voor onze oude dag. Elders is het gebruikelijk om werknemers 'rechten' in het vooruitzicht te stellen. Er wordt dan geen fonds opgericht los van het bedrijf. De werkenden betalen domweg het pensioen voor de gepensioneerden. En valt het bedrijf om, dan ben je ook je pensioenaanspraken kwijt.

Kortom, dit artikel in de Wallstreet Journal, van Rupert Murdoch, is niets meer, of minder, dan munitie in de strijd van de Dollar tegen de Euro. Azijn gieten in de Europese relaties. Uit alle macht de onvrede en kinnesinne aanwakkeren. De Grieken wijsmaken dat die Nederlanders vals spelen. Nee, meneer Murdoch. Die Amerikaanse banken speelden vals, toen ze de Grieken in het pak naaiden met verborgen staatsschuld.
Alle reacties Link kopieren
Een van de problemen van Griekenland is toch dat ze nauwelijks belasting betaalden?



Dat is in Nederland wel anders.
Voortaan hier oostenwind en alle ruimte aan bodemloze putten van pure slechtheid. Juli 2020

Alle reacties Link kopieren
quote:kopjekoffie70 schreef op 05 december 2011 @ 13:03:

Een van de problemen van Griekenland is toch dat ze nauwelijks belasting betaalden?



Dat is in Nederland wel anders.Dat hangt er vanaf wie je met 'ze' bedoelt. Volgens Obama is Nederland een belastingparadijs.
Alle reacties Link kopieren
quote:jaap schreef op 05 december 2011 @ 12:49:

En niet alleen omdat het vastgoed in Nederland als onderpand een zekere waarde vertegenwoordigt..



Ik hoorde vanmorgen op de radio dat de kantoorpanden voor

gemiddeld 40% afgewaardeerd moeten worden.



Dat zou toch betekenen dat het eigen vermorgen van die bedrijven

daalt of maak ik ergens een denkfout?
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
quote:hollebollegijs schreef op 05 december 2011 @ 14:55:

[...]





Ik hoorde vanmorgen op de radio dat de kantoorpanden voor

gemiddeld 40% afgewaardeerd moeten worden.



Dat zou toch betekenen dat het eigen vermorgen van die bedrijven

daalt of maak ik ergens een denkfout?Dat hangt er vanaf. Veel bedrijven hebben geen onroerend goed op hun balans staan, maar huren. De waardedaling zal voor een groot deel terechtkomen bij beleggers en misschien ook bij banken.
Waarschijnlijk heb je dit op de radio gehoord?

http://www.bnr.nl/topic/b ... oorpanden-blijft-probleem





Is er nog wel hoop voor leegstaande kantoorpanden als het zelfs met kortingen van 40 procent niet lukt om ze te verhuren?

Er staan nog steeds veel kantoorpanden leeg in Nederland staan. Maar zelfs wanneer vastgoedinvesteerders een korting van 40 procent geven raken ze hun pand niet kwijt, schrijft Het Financieele Dagblad. Is het probleem nog wel op te lossen?





Kritischer

Dirk Brounen, hoogleraar Vastgoedeconomie van de Universiteit Tilburg denkt dat het probleem niet snel zal verdwijnen. "In de jaren '90 is met heel veel optimisme gebouwd. Toen had men het idee dat leegstand altijd tijdelijk is, maar dat is het niet. De banken kijken nu steeds kritischer naar de balans. in het verleden waren ze vaak soepeler, maar nu met de moeilijkheden van de euro is het spannender."



bij de link zit ook nog een luisterfragment.
Deze mijnheer geeft trouwens een "logische verklaring"voor de leegstand van de kantoorpanden zo te luisteren..
Alle reacties Link kopieren
Ach jéé, wat een gelul weer van die amerikanen!

Eerst veroorzaken ze een wereldcrisis, en daarna proberen ze de schuld aan een ander te geven.

Ach het zijn net kinderen, we moeten er maar gewoon om lachen.
Alle reacties Link kopieren
Net trouwens een vpro reportage gezien waarin een hele zooi flatgebouwen getoond werden van 20 verdiepingen en meer die dus allemaal helemaal leeg stonden in Florida.....neeee laat die amerikanen maar schuiven!
Alle reacties Link kopieren
quote:jaap schreef op 05 december 2011 @ 13:15:

[...]





Dat hangt er vanaf wie je met 'ze' bedoelt. Volgens Obama is Nederland een belastingparadijs.





Met "ze" bedoelde ik een groot deel van de bevolking.



Dat van die multinationals was me al bekend, maar de gewone bevolking in Nederland betaal natuurlijk veel aan allerlei belastingen.
Voortaan hier oostenwind en alle ruimte aan bodemloze putten van pure slechtheid. Juli 2020

WSJ moet zich eerst eens verdiepen in het Nederlands Belastingrecht alvorens zomaar wat te gaan roepen. Jammer dit, kan potentieel veel schade veroorzaken op basis van niks.
Alle reacties Link kopieren
quote:kopjekoffie70 schreef op 05 december 2011 @ 15:55:

Met "ze" bedoelde ik een groot deel van de bevolking.



Dat van die multinationals was me al bekend, maar de gewone bevolking in Nederland betaal natuurlijk veel aan allerlei belastingen.Ja, als de multinationals het niet betalen, moet de burger het betalen. Maar ik snap het punt nog niet wat je hierboven probeerde te maken?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven