Basisschool krijgt eindtoets rekenen en taal

31-01-2012 14:03 56 berichten
Basisschool krijgt eindtoets rekenen en taal



DEN HAAG - Leerlingen in het basisonderwijs krijgen een centrale eindtoets om hun taal- en rekenvaardigheid te meten.



Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft dinsdag haar wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ook krijgen scholen de mogelijkheid om een eindtoets aan hun leerlingen aan te bieden op het terrein van 'wereldoriëntatie'. Dit behelst de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en biologie.



Verder voorziet het wetsvoorstel in het instellen van een leerling- en onderwijsvolgsysteem. Hiermee moet de ontwikkeling van een leerling kunnen worden gevolgd. Ook kan hiermee de prestaties van de school worden gemonitord.

Met de maatregel wil het kabinet het niveau van de kinderen omhoog krijgen. De onderwijsinstellingen worden gekort als blijkt dat het niveau te laag blijft. In het uiterste geval kan een school de subsidie helemaal verliezen of worden gesloten.

De eerste toets moet als het aan het kabinet ligt in april 2013 worden afgenomen. In het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs wordt de toets drie jaar later voor het eerst voorgelegd.

Het volgsysteem moet in het reguliere basisonderwijs in het volgende schooljaar al operationeel zijn.





Voegt dit geweldige "nieuwe" plan van de minister uberhaupt iets toe? Er is al een eindtoets en leerlingvolgsystemen zijn er ook al jaren. Dus nog weer een toets op een toets en volgsysteem op volgsysteem voor de basisscholen die ook al een hele rits zorgleerlingen verplicht toegeschoven krijgen omdat zij in het kader "weer samen naar school" die kinderen moeten aannemen.



"Het niveau van de kinderen moet omhoog". Nee, die kinderen moeten simpelweg de kans krijgen om hun eigen niveau te halen. Dat niveau gaat niet omhoog door extra toetsen en extra volgsystemen, maar door goed onderwijs. Onderwijs dat afgekalfd en wegbezuinigd wordt.
Als aan het onderwijs an sich niets gaat veranderen, gaat het niveau van die basisvakken natuurlijk ook niet omhoog, al gooi je er 10 toetsen tegenaan. De toets lost dus helemaal niets op, zaak is dat scholen meer mogelijkheden krijgen om fatsoenlijk daadwerkelijk onderwijs te geven in plaats van te verzuipen in bureaucratie, rigide bezuinigingen en papierschuiverij van overheidswege bepaald.
Alle reacties Link kopieren
quote:mamsky schreef op 01 februari 2012 @ 12:51:

Onze dochter zit nu in het eerste van het gymnasium, zij moet nu elk half jaar een toets maken van rekenen en taal, het gaat dan echt over de basisvaardigheden van deze vakken. Als ze niet voldoende scoort dan krijgt ze bijles tot de volgende toets, is die niet voldoende dan weer bijles. Een aantal kinderen uit haar klas heeft nu bijles in deze vakken.

Blijkbaar hebben deze, over het algemeen slimme, kinderen toch niet meegekregen op de basisschool wat ze zouden moeten weten.

Dus op zich vind ik het niet gek dat er extra aandacht aan besteed gaat worden, of dit in deze vorm moet of dat dat beter op een andere manier kan durf ik niet te zeggen.



Dit is de reden dat ik de toetsen geen slecht idee vind (ik ben geen leerkracht en heb ook nog geen kind op school dus huidige situatie vind ik moeilijk in te schatten). Ik heb zonder enige moeite VWO gedaan, maar het taalonderwijs op mijn basisschool was zo ontzettend slecht dat ik helemaal niets begreep van 't kofschip, voltooid deelwoord en verleden tijd. Rekenen was niet veel beter. CITO toets was HAVO/VWO-advies.



Het zou goed zijn als scholen daar meer aandacht op zouden vestigen ipv "leuke" dingen doen zoals musicals, Engels, computers etc. Dit is overigens wel 20 jaar geleden, maar ik zie aan 10 jaar jongere collega's dat zij zelfs na de middelbare school en WO/ HBO niet kunnen (hoofd-)rekenen en spellen. Lijkt me wel dat er ook wat toetsen moeten verdwijnen, anders wordt toetsen een doel op zich.
Ik vind Engels geen "leuk" ding maar simpelweg gewoon onderwijs, op de middelbare school krijgen ze het ook. Waarom zou er daar pas mee begonnen moeten worden? Mijn zoon krijgt in zijn groep 8 Spaans(als keuzevak), ook onzinnig? Hetzelfde geld voor werken op een computer. Op de middelbare school(op de basisschool overigens ook, spreekbeurten moeten in Powerpoint worden gemaakt) wordt van je verwacht dat je met computerprogramma's kunt werken. Lastig als je dan nooit meer hebt geleerd dan spelletjes op die computer.

Musicals gebeuren over het algemeen alleen in groep 8, als de eindcito achter de rug is en het eind van het schooljaar in zicht is.
Alle reacties Link kopieren
Ach ja, Passend Onderwijs voeren we in en het PO moet weer verplicht van alles toetsen om er vervolgens op afgerekend te worden. Korte toelichting: paar jaar geleden werd het 'hot' om opbrengstgericht te werken (onderwijsinspectie stelde verplichte ondergrenzen vast). Resultaat hiervan was dat scholen hard gingen werken om deze grenzen te halen. Dit ging zo goed dat de onderwijsinspectie de grenzen heeft opgeschroefd. Voor enkele vakken is het nu bijna onhaalbaar geworden die te halen.



Mogen kinderen nog presteren naar eigen kunnen? Tuurlijk probeer je er alles (en liefst iestje meer) uit te halen maar dit kan niet eindeloos!



Ik denk er steeds vaker over mijn baan in het onderwijs op te zeggen!
Alle reacties Link kopieren
Naar mijn idee worden kinderen tegenwoordig sufgetoetst en dat gaat natuurlijk af van de tijd dat je kinderen dingen kunt leren. Op zich is af en toe toetsen niet slecht maar zoals dat nu gebeurt is al teveel naar mijn idee. Hetzelfde geldt overigens voor heel veel andere activiteiten op basisscholen. Zo hebben mijn kinderen minstens 3 anti-pest/assertiviteit/agressiebeheersingscursussen gehad. Los van het feit dat dit heel veel geld kost, ik eigenlijk van de meeste cursussen niet het idee heb dat dit hielp, gaan dergelijke dingen ook van de lestijd af. Idem het LVS, een beetje juf of meester weel heel goed waar welk kind zwak in is en heeft daarvoor het LVS niet nodig, zelfde geldt voor de meeste ouders.

Daarentegen wordt naar mijn idee veel te weinig aandacht besteed aan basis dingen, met als gevolg dat veel kinderen in groep acht niet goed kunnen spellen en nog minder goed kunnen ontleden. Tafels automatiseren, wat naar mijn idee toch echt de basis is om in de hogere groepen goed te kunnen rekenen wordt veel te laat mee begonnen. In plaats daarvan worden kinderen geacht "inzicht" in rekenen te ontwikkelen door happensommen/schatten etc. Mijn kinderen zijn allebei slim zat, maar de moderne rekenmethode snapten ze allebei geen zak van (en ik de helft van de tijd ook niet terwijl ik gezien een universitaire studie, 9 op mijn vwo wiskunde examen toch ook niet heel dom kan zijn) . Uiteindelijk ben ik ze zelf maar ouderwets dingen gaan uitleggen (tafels zelf leren, staardelingen leren etc) en toen ging het in no time beter. Heel verhaal, maar ik heb me rot geirriteerd aan het niveau van het basisonderwijs de afgelopen jaren, heel veel is naar mijn idee gewoon ingegeven door de waan van de dag.
Alle reacties Link kopieren
Ohja laten we alle 'leuke' vakken weghalen en kinderen alleen nog maar bijspijkeren in rekenen, taal, begrijpend lezen en wat geschiedenis/aardrijkskunde.



Na drie maanden zijn de meeste kinderen dan zó gedemotiveerd dat ze op alle gebieden naar beneden kiepen met hun scores. Vakken zoals Engels, gym, muziek etc. horen er namelijk gewoon bij zodat kinderen ook iets anders leren dan alleen hun cognitie gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
quote:ceci_nest_pas_un_bal schreef op 01 februari 2012 @ 18:51:

Ohja laten we alle 'leuke' vakken weghalen en kinderen alleen nog maar bijspijkeren in rekenen, taal, begrijpend lezen en wat geschiedenis/aardrijkskunde.



Na drie maanden zijn de meeste kinderen dan zó gedemotiveerd dat ze op alle gebieden naar beneden kiepen met hun scores. Vakken zoals Engels, gym, muziek etc. horen er namelijk gewoon bij zodat kinderen ook iets anders leren dan alleen hun cognitie gebruiken.Dat is weer het andere uiterste, bovendien schat ik in dat voor de meeste kinderen "toetsen' nu niet hun favoriete bezigheid is. Los daarvan, taal en rekenen is gewoon de basis van heel veel andere vakken en dus belangrijk. Gezien het niveau van veel kinderen wordt daar blijkbaar niet genoeg of niet op een goede manier aandacht gegeven. Er is bovendien ook geen enkele reden waarom dat niet op een leuke manier gegeven kan worden. Vroeger had je bijvoorbeeld een "tafel cd" een cd met de tafels in de vorm van liedejs. Vonden kinderen meestal heel leuk om op dit manier tafels te leren en bovendien veel makkelijker.
Alle reacties Link kopieren
Juist ja. Weer zo´n ontzettend goed idee van mevrouw Bijsterveldt (ik heb altijd moeite met haar naam, zo bijster vind ik haar immers niet....).

Scholen worden straks afgerekend op het niveau van de eindtoets, welke toets dat dan ook is. Ze vergeet dat als je als school veel zorgleerlingen opvangt, en hen zodanig uitdaagt en ondersteunt dat ze een positieve ontwikkeling meemaken, je daar op afgerekend wordt. Wat te denken van een meisje met een laag IQ (rondom de 80) dat straks naar het reguliere VMBO kan gaan omdat een basisschool haar veel zorg heeft geboden? Zij trekt het gemiddelde van de school omlaag terwijl die juist het onderste uit de kan heeft gehaald.

Wanneer je als school veel van dit soort kinderen binnen boord houdt, dan word je daar uiteindelijk de dupe van...
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
quote:zonnetje59 schreef op 01 februari 2012 @ 18:58:

Gezien het niveau van veel kinderen wordt daar blijkbaar niet genoeg of niet op een goede manier aandacht gegeven. Er is bovendien ook geen enkele reden waarom dat niet op een leuke manier gegeven kan worden.



Waar baseer je dit op?

Over welk niveau heb je het? En welke leerlingen?
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
Nou ik heb toevallig vandaag bij cito-toetsen gezeten.. het merendeel van de kinderen had a+, a of b-scores. Af en toe een e maar dan is er over het algemeen ook wat meer aan de hand.



Lijken mij prima scores eigenlijk. Als een kind in groep 5 woorden als amandelen en gewichtige kan schrijven lijkt me dat een goed niveau.
Alle reacties Link kopieren
quote:lughnasadh schreef op 31 januari 2012 @ 14:24:

Ja, je krijgt dan scholen die hun niveau hoog houden door leerlingen te weigeren of al heel vlot dringend "adviseren" een andere school te zoeken. Dat gebeurt nu ook al.





Ddandelion, ik heb ook een HB autist(Asperger) en hij haalt het niveau zeer zeker niet naar beneden. Maar dat komt mede doordat hij dankzij zijn rugzakje ook de kans krijgt om goed te presteren. Die rugzakjes moeten straks ook aan de wilgen gehangen worden.

Ik denk dat er simpelweg naar de kale cijfertjes wordt gekeken, niet naar het kind dat achter die cijfertjes zit en het wellicht best beter zou kunnen, maar door allerlei oorzaken de kans niet krijgt.

Bezuinigen bijvoorbeeld.lughnasadh, de rugzakken worden niet aan de wilgen gehangen. Het geld van de rugzak gaat nu naar de reguliere school een deel (dik 4000 euro) gaat naar het rec (wordt bijvoorbeeld de ambulante begeleider uit betaald). Dat gaat veranderen, het geld daarvan zal rechtstreeks naar het regulier onderwijs gaan, plus het geld wat het regulier onderwijs al kreeg.
Alle reacties Link kopieren
quote:Akakia schreef op 01 februari 2012 @ 19:01:

[...]





Waar baseer je dit op?

Over welk niveau heb je het? En welke leerlingen?Ik baseer dat op het feit dat de gemiddelde brugklas leerling bar slecht is in ontleden en spellen en ook in basaal hoofdrekenen (waaronder tafels vallen). Kijk maar eens naar leerboeken Nederlands en Wiskunde van brugklassen, daar worden heel veel zaken alsnog geleerd, die kinderen natuurlijk al lang op de basisschool hadden moeten hebben geleerd. Ik heb het nu over havo/vwo brugklassen. Op veel VMBO's worden kinderen in werkstukken e.d. niet eens meer afgerekend of de manier waarop het geschreven is (dus spelling e.d.) want anders haalt het gros geen voldoende. En ja, dat heb ik uit het werkveld. Dat kinderen desondanks vaak toch nog redelijk hoog scoren op cito toetsen heeft naar mijn idee te maken met het feit dat lesmethodes aansluiten op de cito (en vice versa) en zegt helaas niet zoveel over het werkelijke niveau. Vraag voor de grap maar eens aan de gemiddelde 12 a 13 jarige hoe je bepaalde werkwoorden vervoegd of hoeveel 7 * 6 is of een andere tafel. Vaak weten ze het niet of erreg na lang denken.
Nee, verdwijnen doet het niet(al wordt het rugzakje wel afgeschaft), het gaat Passend Onderwijs heten en er wordt flink in het budget gesnoeid, er wordt weer allerlei bureaucratische rompslomp aangehangen, nog meer dan nu bij de rugzakken al het geval is.



Rec's worden opgeheven en ambulant begeleiders gaan de laan uit.



De bezuinigingen passend onderwijs op een rij:

1. Minder uitgaven ambulante begeleiding ¤ -90,8 miljoen

2. Grotere klassen speciaal (voortgezet) onderwijs ¤ -84,5 miljoen

3. Afschaffen rec’s ¤ -12,1 miljoen

4. Afschaffen bekostiging steunpunten autisme ¤ -3,1 miljoen

5. Niet verlengen awbz-compensatie ¤ -10 miljoen

6. Inzet enveloppemiddelen ¤ -13,9 miljoen

7. Afschaffen cumiregeling wec ¤ -25,2 miljoen

8. Afschaffen expertisebekostiging ¤ -14,8 miljoen

9. Afschaffen preventieve en terugplaatsing ambulante begeleiding ¤ -29,9 miljoen

10. Afschaffen dubbele rugzak zeer moeilijk lerende kinderen ¤ -6,5 miljoen

11. Stopzetten subsidie Hoenderloo Glenn Mills ¤ -1,1 miljoen

12. Minder geld naar op de rails ¤ -8,1 miljoen
Alle reacties Link kopieren
quote:zonnetje59 schreef op 01 februari 2012 @ 19:38:



Ik baseer dat op het feit dat de gemiddelde brugklas leerling bar slecht is in ontleden en spellen en ook in basaal hoofdrekenen (waaronder tafels vallen). Kijk maar eens naar leerboeken Nederlands en Wiskunde van brugklassen, daar worden heel veel zaken alsnog geleerd, die kinderen natuurlijk al lang op de basisschool hadden moeten hebben geleerd.

Als je het hier met mensen van het VO over hebt, dan hoor je vaak dat ze de stof van de basisschool in sneltreinvaart herhalen om ervoor te zorgen dat alle leerlingen precies dezelfde stof hebben gehad in dezelfde termen.

Op veel VMBO's worden kinderen in werkstukken e.d. niet eens meer afgerekend of de manier waarop het geschreven is (dus spelling e.d.) want anders haalt het gros geen voldoende. Dat zegt wellicht wat over het niveau van basisscholen maar ook over de eisen die op het VO worden gesteld. Zo belangrijk wordt spelling daar dan dus niet gevonden? Ik vind dit (en ik heb het idd op verschillende VOscholen gehoord en gezien) een schandalige manier van omgaan met het probleemEn ja, dat heb ik uit het werkveld. Dat kinderen desondanks vaak toch nog redelijk hoog scoren op cito toetsen heeft naar mijn idee te maken met het feit dat lesmethodes aansluiten op de cito (en vice versa) en zegt helaas niet zoveel over het werkelijke niveau. Als het probleem zit in de aansluiting van methodes bij de Cito-toets, dan zit een deel van het probleem wellicht ook bij de aansluiting van het VO bij het POVraag voor de grap maar eens aan de gemiddelde 12 a 13 jarige hoe je bepaalde werkwoorden vervoegd vervoegTof hoeveel 7 * 6 is of een andere tafel. Vaak weten ze het niet of erreg na lang denken.Ik vind scholen controleren en inspecteren een goede zaak. Scholen moeten zich verantwoorden over hun resultaten. Niets mis mee. Maar het punt is dat er onvoldoende gekeken wordt naar instroom, naar de zorg die een school levert en naar het pedagogisch klimaat op een school. Alle scholen worden over één kam geschoren en zaken die, NAAST het reken- en spellingonderwijs ook heel relevant zijn, worden niet beoordeeld. Het systeem van beoordelen klopt dus niet.
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
quote:Akakia schreef op 01 februari 2012 @ 19:48:

[...]



Wat betreft brugklassers, dat je probeert kinderen op hetzelfde niveau te krijgen betekent dus al dat er kinderen een achterstand hebben.



Middelbare scholen hebben gelden gekregen voor een VAS toets bij brugklassers, waarin de niveau's (lees achterstanden) qua taal en rekenniveau beoordeeld worden, zodat eventueel steunles kan worden gegeven. Dit dus ook voor Havo/VWO brugklassers. Als een citoscore representatief zou zijn voor taal en rekenniveau, zou een dergelijke toets toch overbodig moeten zijn ?



Vanaf 2014 is er een verplichte taal- en rekentoetsbij het eindexamen Havo/VWO. Leg mij uit hoe een leerling kan slagen voor Nederlands (verplicht vak), wiskunde (eveneens verplicht bij alle profielen) als taal en rekenen onder niveau is en wat dan de meerwaarde van een dergelijke toets is



Snap van dit soort dingen niks, krijg vooral het idee dat er een soort

toetsgekte is ontstaan en dit schiet naar mijn idee zijn doel voorbij.





Ik vind scholen controleren en inspecteren een goede zaak. Scholen moeten zich verantwoorden over hun resultaten. Niets mis mee. Maar het punt is dat er onvoldoende gekeken wordt naar instroom, naar de zorg die een school levert en naar het pedagogisch klimaat op een school. Alle scholen worden over één kam geschoren en zaken die, NAAST het reken- en spellingonderwijs ook heel relevant zijn, worden niet beoordeeld. Het systeem van beoordelen klopt dus niet.
quote:Akakia schreef op 01 februari 2012 @ 19:00:

Juist ja. Weer zo´n ontzettend goed idee van mevrouw Bijsterveldt (ik heb altijd moeite met haar naam, zo bijster vind ik haar immers niet....).Wij noemen haar in de wandelgangen mevrouw het-spoor-bijster-veldt.
Alle reacties Link kopieren
quote:dddandelion schreef op 01 februari 2012 @ 21:00:

Wij noemen haar in de wandelgangen mevrouw het-spoor-bijster-veldt.
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
quote:zonnetje59 schreef op 01 februari 2012 @ 20:59:

Wat betreft brugklassers, dat je probeert kinderen op hetzelfde niveau te krijgen betekent dus al dat er kinderen een achterstand hebben.



Middelbare scholen hebben gelden gekregen voor een VAS toets bij brugklassers, waarin de niveau's (lees achterstanden) qua taal en rekenniveau beoordeeld worden, zodat eventueel steunles kan worden gegeven. Dit dus ook voor Havo/VWO brugklassers. Als een citoscore representatief zou zijn voor taal en rekenniveau, zou een dergelijke toets toch overbodig moeten zijn ?



Vanaf 2014 is er een verplichte taal- en rekentoetsbij het eindexamen Havo/VWO. Leg mij uit hoe een leerling kan slagen voor Nederlands (verplicht vak), wiskunde (eveneens verplicht bij alle profielen) als taal en rekenen onder niveau is en wat dan de meerwaarde van een dergelijke toets is



Snap van dit soort dingen niks, krijg vooral het idee dat er een soort toetsgekte is ontstaan en dit schiet naar mijn idee zijn doel voorbij.



Volgens mij zijn we het dan eens. Ik ben ook niet van het toetsen om te toetsen. Het idee van het ministerie is volgens mij dat je door toetsen het niveau omhoog krijgt. Dat gaat nooit en te nimmer lukken. Door toetsen kun je alleen vaststellen op welk niveau een kind (of een school) presteert voor die vakken. Andere 'prestaties' van een kind of school kun je nooit beoordelen dmv een toets.



wat betreft het werkelijke niveau van een kind en zijn of haar score op de cito-toets: op onze school baseren we ons advies dus nadrukkelijk niet op de cito. Dat doen we op basis van het leerlingvolgsysteem, en, nog belangrijker, onze kennis van en over het kind. Je bent als basisschool verplicht een objectief gegeven aan te leveren en meestal wordt daarvoor de cito-toets gebruikt. Ik vind dat je als basisschool / leerkracht je verantwoordelijkheid moet nemen en je advies moet baseren op de gehele schoolloopbaan van het kind, niet op dat ene toetsmoment op die drie ochtenden. Dat is dus ook precies het grote manco in het idee van mevrouw (Niet-zo-)Bijsterveldt.
Be yourself; everyone else is already taken - Oscar Wilde
Alle reacties Link kopieren
quote:modus schreef op 01 februari 2012 @ 14:05:

[...]



Het zou goed zijn als scholen daar meer aandacht op zouden vestigen ipv "leuke" dingen doen zoals musicals, Engels, computers etc. Dit is overigens wel 20 jaar geleden, maar ik zie aan 10 jaar jongere collega's dat zij zelfs na de middelbare school en WO/ HBO niet kunnen (hoofd-)rekenen en spellen. Lijkt me wel dat er ook wat toetsen moeten verdwijnen, anders wordt toetsen een doel op zich.je weet dat Engels tot de kernvakken in het vo gebombardeerd is, toch? max één 5 voor je eindexamen Nederlands, Wiskunde of Engels. Dus de bewering dat Engels een 'leuk' vak is, is nogal discutabel.
Alle reacties Link kopieren
quote:Akakia schreef op 01 februari 2012 @ 22:42:

[...]



Volgens mij zijn we het dan eens. Ik ben ook niet van het toetsen om te toetsen. Het idee van het ministerie is volgens mij dat je door toetsen het niveau omhoog krijgt. Dat gaat nooit en te nimmer lukken. Door toetsen kun je alleen vaststellen op welk niveau een kind (of een school) presteert voor die vakken. Andere 'prestaties' van een kind of school kun je nooit beoordelen dmv een toets.



wat betreft het werkelijke niveau van een kind en zijn of haar score op de cito-toets: op onze school baseren we ons advies dus nadrukkelijk niet op de cito. Dat doen we op basis van het leerlingvolgsysteem, en, nog belangrijker, onze kennis van en over het kind. Je bent als basisschool verplicht een objectief gegeven aan te leveren en meestal wordt daarvoor de cito-toets gebruikt. Ik vind dat je als basisschool / leerkracht je verantwoordelijkheid moet nemen en je advies moet baseren op de gehele schoolloopbaan van het kind, niet op dat ene toetsmoment op die drie ochtenden. Dat is dus ook precies het grote manco in het idee van mevrouw (Niet-zo-)Bijsterveldt.Het wordt een beetje saai, want ik ben het ook eens met jou dat de eindcito niet bepalend zou moeten zijn. Helaas is een bepaalde (minimum)score in principe wel bepalend of je op een vmbo/havo/vwo of gymnasium wordt toegelaten bij veel middelbare scholen en wordt meestal alleen aanvullend getest/getoetst als de cito-score navenant afwijkt van wat verwacht werd van een bepaalde leerling.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet het al:



Ik ga vanaf nu alleen nog maar aandacht besteden aan de 'belangrijke' vakken. Alleen maar rekenen, hoofdrekenen, spelling, taal etc. De hele dag door. Dan heb ik geen tijd meer voor de knutselvakken (ruimtelijk inzicht, ach, niet zo belangrijk, motoriek ach, iedereen werkt over 10 jaar alleen maar met computers. Technische vakken doe ik ook niet meer, kweek je alleen maar logica mee), sociale vorming (de jeugd van tegenwoordig is toch al zo onbeleefd en pesten.. tja, word je hard van. Dat er een boel kinderen uit het SO gaan bijkomen die dan helemaal niet meer hanteerbaar worden, das niet mijn probleem!)

Verbreding en verdieping heb ik geen tijd meer voor, want ik moet de leerlingen die uitvallen alleen maar helpen, totdat ze het eindelijk begrijpen. Die hoogvliegers halen de score toch niet naar beneden, dus daar hoef ik niks meer mee.



Gym kunnen we ook wel schrappen, kunnen we die tijd mooi gebruiken voor het oefenen van toetsen. Dat de kinderen dan te weinig beweging krijgen en overwicht krijgen, daar hoef ik me niet druk om te make, tenzij mevrouw Bijsterveld ons binnenkort ook nog gaat afrekenen op zwaarlijvigheid bij kinderen.





Zure post he? Nou, ik word inderdaad zo zuur van zulke beslissingen. En heel eerlijk, ik word ook zuur van reacties hier, die stellen dat het basisonderwijs maar wat aanmoddert.
Alle reacties Link kopieren
quote:pop1980 schreef op 02 februari 2012 @ 18:40:

Ik weet het al:



Ik ga vanaf nu alleen nog maar aandacht besteden aan de 'belangrijke' vakken. Alleen maar rekenen, hoofdrekenen, spelling, taal etc. De hele dag door. Dan heb ik geen tijd meer voor de knutselvakken (ruimtelijk inzicht, ach, niet zo belangrijk, motoriek ach, iedereen werkt over 10 jaar alleen maar met computers. Technische vakken doe ik ook niet meer, kweek je alleen maar logica mee), sociale vorming (de jeugd van tegenwoordig is toch al zo onbeleefd en pesten.. tja, word je hard van. Dat er een boel kinderen uit het SO gaan bijkomen die dan helemaal niet meer hanteerbaar worden, das niet mijn probleem!)

Verbreding en verdieping heb ik geen tijd meer voor, want ik moet de leerlingen die uitvallen alleen maar helpen, totdat ze het eindelijk begrijpen. Die hoogvliegers halen de score toch niet naar beneden, dus daar hoef ik niks meer mee.



Gym kunnen we ook wel schrappen, kunnen we die tijd mooi gebruiken voor het oefenen van toetsen. Dat de kinderen dan te weinig beweging krijgen en overwicht krijgen, daar hoef ik me niet druk om te make, tenzij mevrouw Bijsterveld ons binnenkort ook nog gaat afrekenen op zwaarlijvigheid bij kinderen.





Zure post he? Nou, ik word inderdaad zo zuur van zulke beslissingen. En heel eerlijk, ik word ook zuur van reacties hier, die stellen dat het basisonderwijs maar wat aanmoddert.Eens.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mevrouw75 schreef op 02 februari 2012 @ 18:24:

[...]





je weet dat Engels tot de kernvakken in het vo gebombardeerd is, toch? max één 5 voor je eindexamen Nederlands, Wiskunde of Engels. Dus de bewering dat Engels een 'leuk' vak is, is nogal discutabel.Nee geen idee, zoals al; eerder genoemd ben ik leerkracht noch ouder met kind op een basis- of VO school. Maar dit ging over de basisschool toch? Dat Engels een basisvak is op het VO lijkt me terecht, maar laat ze eerst beginnen met Nederlands.
Alle reacties Link kopieren
quote:lughnasadh schreef op 01 februari 2012 @ 15:02:

Ik vind Engels geen "leuk" ding maar simpelweg gewoon onderwijs, op de middelbare school krijgen ze het ook. Waarom zou er daar pas mee begonnen moeten worden? Mijn zoon krijgt in zijn groep 8 Spaans(als keuzevak), ook onzinnig? Hetzelfde geld voor werken op een computer. Op de middelbare school(op de basisschool overigens ook, spreekbeurten moeten in Powerpoint worden gemaakt) wordt van je verwacht dat je met computerprogramma's kunt werken. Lastig als je dan nooit meer hebt geleerd dan spelletjes op die computer.

Musicals gebeuren over het algemeen alleen in groep 8, als de eindcito achter de rug is en het eind van het schooljaar in zicht is.Ik had het zoals genoemd over 20 jaar geleden. Daar was pacman en MSdos nog aan de orde van de dag, en volledig onnodig voor een 10-jarige om enige kennis van te hebben. Mijn basisschool vond het wel nodig om tijd te verdoen met computerles en lessen Engels met een zelfontwikkelde methode waarbij "ball" als "bal" gespeld was opgenomen. Aangezien ik geen kinderen in deze leeftijdscategorie heb, heb ik geen voorbeelden van nu. De musical vind ik gewoon complete onzin, ook voor groep 8. Waarom wordt er niets meer geleerd in groep 8 na de cito-toets?
Alle reacties Link kopieren
quote:ceci_nest_pas_un_bal schreef op 01 februari 2012 @ 18:51:

Ohja laten we alle 'leuke' vakken weghalen en kinderen alleen nog maar bijspijkeren in rekenen, taal, begrijpend lezen en wat geschiedenis/aardrijkskunde.



Na drie maanden zijn de meeste kinderen dan zó gedemotiveerd dat ze op alle gebieden naar beneden kiepen met hun scores. Vakken zoals Engels, gym, muziek etc. horen er namelijk gewoon bij zodat kinderen ook iets anders leren dan alleen hun cognitie gebruiken.





toevoeging: anders krijgen we in de toekomst alleen nog maar van die HB autisten! Dat moet je niet willen: wel slim maar totaal stupide als het gaat om empathie en gevoel!!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven