Actueel
alle pijlers
Benazir Bhutto
vrijdag 28 december 2007 om 18:46
Bij schokkend 'klein' nieuws, over kinderen, huisdieren of gezinnen, is iedereen hier er anders wel als de kippen bij om de ene na de andere posting met ''erg he'' te plaatsen. Verder wordt er hier regelmatig wat afgediscussieerd over ''de moslims'', waarbij er mensen zijn die beweren precies te weten welk gevaar die vormen voor de westerse wereld. Ik zou verwachten dat diezelfde mensen, na een aanslag op een seculiere politica in een islamitisch land, ons hier haarfijn kwamen uitleggen wat dit voor de wereldpolitiek en voor Europa betekent.
vrijdag 28 december 2007 om 18:50
Probeer het eens uit te leggen. Wie weet valt het aantal reacties reuze mee. Ook off topic: ik merk dat ik de pijler Actueel nauwelijks meer lees, omdat het steeds hetzelfde gedreutel is over wat er nu weer voor errugs op nu.nl te lezen is, en waar het heen moet met onze samenleving. Een topic of wat over buitenlandse politiek zou ik zeer op prijs stellen. Dus kom maar op met je verkiezingen in Kenia.
vrijdag 28 december 2007 om 19:20
Jaap, ik geloof zeker wel in False Flag operations enzovoort, maar zoals de grote machtshebbers ons proberen wijs te maken dat AQ overal achter zit, zo praat jij wel heel erg zekere documentairemakers na.
OT: wat een gekken zijn er in de wereld eigenlijk. Zonde van die moedige vrouw en een vreselijke aanslag.
Yas, open gerust een topic, hier een geinteresseerde
OT: wat een gekken zijn er in de wereld eigenlijk. Zonde van die moedige vrouw en een vreselijke aanslag.
Yas, open gerust een topic, hier een geinteresseerde
vrijdag 28 december 2007 om 19:49
Dit is echt rampzalig, zowel voor Pakistan als voor ons. Ik voorspel dat dit een effect gaat hebben ala de aanslag in Sarajevo als "startsein" voor de eerste WO. Fleurtje, zeg aub dat ik uit mn nek lul. Ik hoop dat je gelijk hebt. Ik ben hier enorm somber over. Ik heb Bhutto altijd zeer bewonderd, en ik voelde echt en knoop in mn maag toen ik dit vanochtend hoorde. Ik erger me nogal aan het journaal dat in Nederland altijd zo summier is, en dan meteen na zo een heftig item uitgebreid over vuurwerkverkoop bericht. Ik ga zo bbc kijken. Als mijn voorspelling klopt, en hoop van niet en hoor hier graag tegengeluiden, dan krijgen we binnenkort vuurwerk van een geheel andere categorie te bewonderen.
vrijdag 28 december 2007 om 20:06
vrijdag 28 december 2007 om 20:34
Alleen maar omdat er niet genoeg voor gewaarschuwd kan worden in deze tijd. Bij verscheidene operaties die mislukten in de afgelopen jaren (waaronder twee SAS-operaties in Irak) is het bewijs al wel geleverd. Ook die brieven met 'Dodelijk Wit Poeder' in de VS hoor je niets meer over, omdat alle pijlen naar een 'False Flag' operatie wezen.
In Europa zelf zijn de aanslag op het spoorwegstation van Bologna en de moord op Aldo Moro (die van plan was communisten in zijn regering op te nemen) wel de best bewezen 'False Flag' operaties, maar zeker niet de enige!
Mossad (en aanverwante Israëlische organisaties) hebben een hele waslijst van dat soort operaties op hun naam staan, van een aanval op een Amerikaans spionage-vaartuig in de Middellandse zee om de VS een excuus te geven de kant van Israël te kiezen nadat Egypte er de schuld van had gekregen, tot het vernietigen (in Frankrijk) van een reactor voor Irak, uit naam van een totaal onbekende ecologische actiegroep. En, hoewel waarschijnlijk geen 'False Flag' operatie, besloot de Israëlische regering hun Amerikaanse vrienden niet te waarschuwen over een op handen zijnde aanslag op de barakken van Amerikaanse Mariniers waarbij uiteindelijk 241 mariniers de dood vonden, omdat ze het maar lastig vonden, die Amerikanen in hun achtertuin.
Het zou ontstellend naïef zijn aan te nemen dat alleen die operaties die aan het licht komen zo zijn opgezet. Het is eerder waarschijnlijk dat het niet meer is dan het topje van de ijsberg.
Het vergt wilskracht om jezelf te dwingen de vraag te stellen wie er beter worden van een aanslag. En vervolgens of zij de kwaliteiten hebben een aanslag of andere terreurdaad uit te (laten) voeren, en de schuld daar te leggen waar ze die graag hebben willen.
Om de analyse goed te doen, is tijd nodig. En het vervelende is, dat in de meeste gevallen de waarheid uiteindelijk wel boven komt, maar iedereen het dan alweer vergeten is. 'Oude Koeien'. De schade is dan al aangericht, want mensen willen NU actie!
Het is echt verbluffend om te zien dat de daders, zelfs als het misloopt, amper iets hoeven te vrezen. Iemand die verantwoordelijk gehouden wordt verlaat zijn post, en daarna gaat ieder weer gewoon verder alsof er niets gebeurd is. Dat komt ook in belangrijke mate omdat eigenlijk al die geheime diensten onderling contact houden en een soort respect opbrengen voor elkaar waar je je maar moeilijk een voorstelling van kunt maken.
vrijdag 28 december 2007 om 20:52
Wel, ik ben niet die docent, en grossier niet in complottheoriën.
Maar als je toen al oud genoeg was om kennis te nemen van wat er in de wereld plaatsvond, en je haalt je voor de geest hoe er werd gerapporteerd over de ontvoering van Aldo Moro, of de aanslag op het treinstation van Bologna (en al die andere dingen die ik hierboven ook al noemde, en nog véél meer), dan zal je beseffen dat het niet eens bij al die nieuws- en actualiteitenprogramma's opkwam dat ze het werk waren van een geheime Nato-organisatie, genaamd 'Gladio'.
En stel nou dat die SAS-commando's niet door de Iraakse politie waren ontmaskerd, daar in Basra, wie had er dan vermoed dat de aanslag die zij dan zouden hebben gepleegd het werk van de Engelsen was? Jij niet, vermoed ik.
Maar door te verwijzen naar 'False Flag' operaties in het verleden, hoop ik bewustzijn te scheppen voor het gegeven dat 'the usual suspects' niet altijd de daders zijn. Zodat je later niet hoeft te denken: "Shit!" Of, nog erger, dat je je schuldig moet voelen omdat je je door zo'n actie hebt laten verleiden op te schuiven naar een politieke keus die eigenlijk niet bij je overtuiging past. En zeg niet dat het je niet kan gebeuren, want vele Duitsers gingen je in de dertiger jaren voor.
vrijdag 28 december 2007 om 21:00
De angst regeert al járen in Pakistan. Moorden aan de lopende band, en hoewel er soms exotische verklaringen gevonden worden voor wéér een aanslag op een restaurant, openbaar gebouw of militaire installatie, kan ik je uit ervaring vertellen dat het zelfs in de rustige delen van het land lijkt alsof je je in Beiroet tijdens de burgeroorlog bevindt.
vrijdag 28 december 2007 om 21:12
O, echt?? Geweldig!
Dat maak je niet vaak mee! Ben bang dat wij dan de enige schrijvers in het topic zijn.
Ik zal d'r nog es over denken. Ze zijn nog steeds aan het tellen daar. Ik word via sms op de hoogte gehouden.
Back on topic dan maar.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
zaterdag 29 december 2007 om 01:24
Ik heb er ook geen topic over geopend terwijl ik wel direct op de hoogte was, en het nieuws de hele dag heb gevolgd. Waarom dan geen topic hier? Omdat ik het vivaforum geen prettige plek vind om te discussieren over politiek en de pijler Actueel sowieso qua sfeer niet prettig vind. Ik kom hier op het forum voor andere dingen en haal het nieuws elders. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik niet geinteresseerd ben. Dat vind ik een behoorlijke kort-door-de-bocht-conclusie. Net als ik, en blijkbaar FV, zijn er denk ik wel meer vivaforummers die om welke reden dan ook, niet hier hun ding neer zetten.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
zaterdag 29 december 2007 om 10:20
Korenwolf,
Bhutto zelf heeft in een videoboodschap, opgenomen na de eerste aanslag, en doorgespeeld aan Wolf Blitzer van CNN, de beschuldigende vinger gewezen naar Musharaf.
Daarnaast heeft ze de VS, Engeland en Israël gevraagd om hun geheime diensten te belasten met het toezicht op haar veiligheid, omdat Musharaf haar niet toestond gebruik te maken van voorzieningen die hem (en zijn ministers) wel ten dienste stonden.
Hoewel de Westerse mogendheden er als de kippen bij waren om er bij Musharaf op aan te dringen de noodtoestand op te heffen, die was ingesteld na de eerste aanslag, waren ze (kennelijk) niet bereid de zorg voor Bhutto's veiligheid te garanderen. Wat overigens niet wil zeggen dat ze geen agenten en electronische middelen hadden die haar dag en nacht in de gaten hielden. Een kleuter kon op zijn vingers natellen dat ze gevaar liep.
De Al Qaida cell die, volgens Pakistaanse autoriteiten vanuit Afghanistan de verantwoordelijkheid zou hebben opgeëist, ontkent.
Daarbij maakt het artikel in Al Jazeera ook melding van uiteenlopende berichten over de doodsoorzaak (nu zou ze haar hoofd gestoten hebben), wat door naaste medewerkers weer wordt verkocht als een 'pack of lies'. Daarnaast is de plaats van de aanslag supersnel schoon gespoten, meldt het artikel. In elk geval voor mij reden genoeg om nog even te wachten met een oordeel.
Nadat Generaal Zia Ul Haq (die de vader van Bhutto had op laten hangen) aan zijn eind kwam middels een 'vliegtuigongeluk' (tussen haakjes omdat de oorzaak een mysterie is), kreeg Benazir Bhutto de kans om de touwtjes over te nemen via de stembus. Eindeloze beschuldigingen wegens corruptie (in een land dat aan elkaar hangt van de 'bakshis') gaven opeenvolgende presidenten de gelegenheid haar te dwarsbomen. Daarbij is het interessant om te zien dat Farooq Ahmed Khan Leghari, zelf destijds lid van Bhutto's PPP, als president haar ook een schop gaf. Tegenwoordig vertegenwoordigt meneer Leghari de Pakistan Muslim League, een (fundamentalistische) Sunni partij met een schimmige structuur.
De recente geschiedenis van Pakistan kan niet losgekoppeld worden van de geschiedenis van Afghanistan. Ten eerste was Pakistan tijdens het Sovjet bewind de uitvalsbasis voor de door de VS en Saoedi Arabië gesteunde mujahedin (later uitgegroeid tot 'Al Qaida'). Maar toen de VS zich feitelijk terugtrokken, en enige tijd geen interesse meer toonden in het gebied, opende dat de weg naar de visie van Bhutto van een 'Groot Pakistan'. Ook onder Bhutto werd daartoe de Taliban in het zadel geholpen. En toen later de VS weer interesse kregen in Afghanistan, om via pijpleidingen door dat land olie en gas naar 'zee' te kunnen pompen, omdat men niet alfhankelijk wilde zijn van China, Rusland of Iran, manifesteerde Pakistan zich als 'liaison' tijdens het overleg tussen de VS en de Taliban in Londen. (Daar voegde de geïrriteerde VS onderhandelaar zijn gesprekspartner toe: 'Either you accept our carpet of gold, or we'll cover you under a carptet of bombs').
Er zijn bijna teveel partijen die voordeel kunnen hebben bij de dood van Bhutto. Haar 'Groot Pakistan' visie, ook nog eens democratisch geregeerd, brengt een hoop onzekerheden met zich mee voor Westerse partijen die nog steeds hopen op die oliepijpleidingen.
Musharaf had veel te verliezen bij een overwinning van Bhutto.
Zoals al wel duidelijk is uit het verhaal hierboven, over Leghari, is het binnen haar eigen partij ook een slangenkuil. Ambities van privé-personen binnen de partij, maar ook de verborgen agenda's van in haar partij zéker geïnfiltreerde geheime diensten uit binnen en buitenland, kunnen een dader voortbrengen.
Daarnaast lijkt iedereen inmiddels vergeten dat er aan de oostkant van Pakistan ook nog een land ligt met 'gespannen' verhoudingen met Pakistan en ambities.
De posthume beschuldigende vinger richting Musharaf heeft in dit partoon een geheel eigen dynamiek.
Zoals in verscheidene (Westerse) commentaren direct al werd aangegeven, was het plegen van een aanslag op individuele hoogwaardigheidsbekleders een breuk met de strategie van Al Qaida, als dat de aanslag gepleegd zou hebben.
zaterdag 29 december 2007 om 10:27
Komt er nu voortaan een wedstrijdje tussen forumleden over wie het snelst een topic opent? Kom, daar gaat het toch niet om?
In Trouw stond:
"De dood van oppositieleidster Benazir Bhutto creëert in Pakistan een levensgevaarlijk vacuüm. Democratisering had een uitweg moeten bieden. Die route is nu afgesloten door de moord op de oppositieleidster. Wat overblijft is een land met tientallen kernkoppen, gelegen in een van de instabielste regio’s van de wereld en met generaal Musharraf – formeel een burgerpresident – die volledig in diskrediet is geraakt.
Voor de goede orde: op Bhutto viel heel wat aan te merken. Om haar en haar echtgenoot hing de geur van corruptie, iets waarvoor in Zwitserland nog onderzoeken liepen. Haar eerdere termijnen als premier verliepen chaotisch. Ze was eerder een vertegenwoordigster van een seculiere bovenklasse dan een ware vertegenwoordiger van de gematigde Pakistaanse moslim. En ze was bereid tot dubieuze samenwerking. Zo was ze de laatste jaren een verklaard tegenstander van moslimextremisme in eigen land en Afghanistan, maar haar regering was in 1996 wel de eerste die het talibanbewind in Afghanistan officieel erkende. Volgens veel analisten had ze daarvoor de taliban bovendien militair en financieel gesteund.
Maar als leidster van een van de belangrijkste partijen in Pakistan kon ze een brugfunctie vervullen in een overgangsperiode van de militaire dictatuur naar een democratisch bewind. Ze had daartoe een, wankele, deal gesloten met Musharraf, onder druk van de VS en andere landen. Die blijven nu opgezadeld met alleen de autoritaire leider, die er door Bhutto’s aanhang van wordt verdacht de aanslag zelf te hebben georganiseerd, en hoe dan ook te hebben nagelaten haar voldoende te beschermen. En die mogelijk opnieuw de noodtoestand zal uitroepen om zijn macht te behouden.
De enige weg voor Pakistan blijft herstel van de democratie, hoe moeilijk het ook zal zijn om een politieke opvolger te vinden voor Bhutto. Maar een gesprekspartner die legitimiteit en internationale steun heeft, is onontbeerlijk, ook voor de toekomst van de oorlog in Afghanistan. Dat betekent dat Bhutto’s partij haar opvolger in vrijheid moet kunnen kiezen, en dat Musharraf onder druk gezet moet worden de verkiezingen in januari door te laten gaan. Ook is cruciaal dat Musharrafs stromannen in de rechterlijke macht weer plaatsmaken voor rechters van wie onafhankelijke oordelen verwacht kunnen worden. Zij zijn voor een democratie onmisbaar.
Het is bepaald niet zeker dat Musharraf zal buigen. Maar krediet verdient hij niet meer, nadat zelfs het begin van een democratisch proces onder zijn alleenheerschappij in de knop is gebroken."
De dingen zijn zelden alleen maar zwart of wit, evenmin als het gaat om Pakistan en Bhutto. Ik ben blij met geluiden als die van Jaap, vooral wanneer hij schrijft: "Maar door te verwijzen naar 'False Flag' operaties in het verleden, hoop ik bewustzijn te scheppen voor het gegeven dat 'the usual suspects' niet altijd de daders zijn."
In Trouw stond:
"De dood van oppositieleidster Benazir Bhutto creëert in Pakistan een levensgevaarlijk vacuüm. Democratisering had een uitweg moeten bieden. Die route is nu afgesloten door de moord op de oppositieleidster. Wat overblijft is een land met tientallen kernkoppen, gelegen in een van de instabielste regio’s van de wereld en met generaal Musharraf – formeel een burgerpresident – die volledig in diskrediet is geraakt.
Voor de goede orde: op Bhutto viel heel wat aan te merken. Om haar en haar echtgenoot hing de geur van corruptie, iets waarvoor in Zwitserland nog onderzoeken liepen. Haar eerdere termijnen als premier verliepen chaotisch. Ze was eerder een vertegenwoordigster van een seculiere bovenklasse dan een ware vertegenwoordiger van de gematigde Pakistaanse moslim. En ze was bereid tot dubieuze samenwerking. Zo was ze de laatste jaren een verklaard tegenstander van moslimextremisme in eigen land en Afghanistan, maar haar regering was in 1996 wel de eerste die het talibanbewind in Afghanistan officieel erkende. Volgens veel analisten had ze daarvoor de taliban bovendien militair en financieel gesteund.
Maar als leidster van een van de belangrijkste partijen in Pakistan kon ze een brugfunctie vervullen in een overgangsperiode van de militaire dictatuur naar een democratisch bewind. Ze had daartoe een, wankele, deal gesloten met Musharraf, onder druk van de VS en andere landen. Die blijven nu opgezadeld met alleen de autoritaire leider, die er door Bhutto’s aanhang van wordt verdacht de aanslag zelf te hebben georganiseerd, en hoe dan ook te hebben nagelaten haar voldoende te beschermen. En die mogelijk opnieuw de noodtoestand zal uitroepen om zijn macht te behouden.
De enige weg voor Pakistan blijft herstel van de democratie, hoe moeilijk het ook zal zijn om een politieke opvolger te vinden voor Bhutto. Maar een gesprekspartner die legitimiteit en internationale steun heeft, is onontbeerlijk, ook voor de toekomst van de oorlog in Afghanistan. Dat betekent dat Bhutto’s partij haar opvolger in vrijheid moet kunnen kiezen, en dat Musharraf onder druk gezet moet worden de verkiezingen in januari door te laten gaan. Ook is cruciaal dat Musharrafs stromannen in de rechterlijke macht weer plaatsmaken voor rechters van wie onafhankelijke oordelen verwacht kunnen worden. Zij zijn voor een democratie onmisbaar.
Het is bepaald niet zeker dat Musharraf zal buigen. Maar krediet verdient hij niet meer, nadat zelfs het begin van een democratisch proces onder zijn alleenheerschappij in de knop is gebroken."
De dingen zijn zelden alleen maar zwart of wit, evenmin als het gaat om Pakistan en Bhutto. Ik ben blij met geluiden als die van Jaap, vooral wanneer hij schrijft: "Maar door te verwijzen naar 'False Flag' operaties in het verleden, hoop ik bewustzijn te scheppen voor het gegeven dat 'the usual suspects' niet altijd de daders zijn."