Bezuinigingen van de pot gerukt!!

27-04-2012 07:20 619 berichten
quote:Overzicht bezuinigingen en hervormingen DEN HAAG - Hieronder volgt een overzicht van een aantal bezuinigingen en hervormingen waar VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie het donderdag over eens zijn geworden.



- De ambtenarensalarissen worden 2 jaar bevroren, behalve die in de zorg



- De btw in het hoge tarief gaat van 19 naar 21 procent



- De AOW gaat sneller omhoog; in 2013 al met 1 maand. Daarna een stijging in stappen, waardoor in 2019 66 jaar wordt bereikt en in 2024 67 jaar. Daarna koppeling aan levensverwachting



- De werkgevers gaan de eerste zes maanden van de WW-uitkeringen betalen. Hoogte en duur van de WW blijven overeind



- De bankenbelasting wordt verdubbeld. De opbrengst neemt daardoor toe van 300 tot 600 miljoen



- De onbelaste reiskostenvergoeding wordt afgeschaft



- De overdrachtsbelasting blijft op 2 procent



- De maximumduur van de wachtgeldregeling voor politici wordt gelijkgesteld aan de maximum WW-duur



- Bezuinigingsplannen in het passend onderwijs, op het persoonsgebonden budget en op natuur worden teruggedraaid. Er komt 200 miljoen euro extra voor natuur. Ook de eigen bijdrage ggz wordt ongedaan gemaakt



- De in het Catshuis geplande bezuiniging op Ontwikkelingssamenwerking (750 miljoen euro) is van tafel



- Er komt een eenmalige werkgeversheffing voor hogere inkomens die 500 miljoen euro moet opbrengen



- Er wordt 1,6 miljard euro bezuinigd in de zorg door een nieuw systeem van eigen bijdragen en eigen risico's waarbij de lage inkomens worden ontzien



- Nieuwe aflossingsvrije hypotheken (dat zijn ook de spaarhypotheken) komen niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek



- Huren worden marktconform



- Er komt een vergroening van het belastingstelsel, onder meer door een extra belasting voor kolencentrales



- Het eurovignet wordt duurder, waarmee het vrachtvervoer de over weg zwaarder wordt belast



- De accijns op alcohol, tabak en frisdrank gaat omhoog. Dat lever 625 miljoen op



- De btw op podiumkunsten gaat weer terug van 19 naar 6 procent



- De verhoging van de griffierechten wordt teruggedraaid





We worden echt tot de laatste druppel uitgeknepen. En enige goede bezuiniging waar wij niet onder zouden lijden hebben ze verdomme weer teruggedraaid! Wat zijn het toch 'n stelletje asociale losers en schoften daar in Den Haag.

De enige die streedt voor betere voorwaarden is buitenspel gezet. Het heeft zo toch geen nut nog ergens op te gaan stemmen? Willen ze Nederland écht kapot hebben?
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:momodoe schreef op 29 april 2012 @ 12:07:

Een ondernemer die 60-80 uur in de week keihard werkt zodat hij een riant inkomen heeft, kan je niet nog meer gaan belasten. Die ondernemer heeft daar recht op hij heeft immers zelf al die uren gewerkt. Als hij dan meer belasting zou moeten betalen werkt hij voor jan l*



logisch dat iemand die 60 uur werkt meer verdiend dan iemand die 40 uur werkt.200% mee eens. Maar een béétje ondernemer weet ook dat je in NL 10 jaar kunt ondernemen zonder ook mar een cent belasting af te dragen..... en daarna nóg een keer 10 jaar, en nóg een keer, en nóg een keer..
Alle reacties Link kopieren
quote:-susv- schreef op 29 april 2012 @ 12:30:

Als er een ander belastingstelsel zou komen, ( veel eenvoudiger) zoals je in andere landen ziet zijn er veel problemen van de baan em hebben we minder arbeidskrachten nodig om dit alles in goede banen te leiden.



25% regeling, geen aftrekposten



Je kan de beter betaalde werknemer/ ondernemer niet blijven uitpersen, zoals nu gebeurt.Gewoon het Franse systeem kopiëren....
quote:popsicle schreef op 29 april 2012 @ 12:31:

[...]





200% mee eens. Maar een béétje ondernemer weet ook dat je in NL 10 jaar kunt ondernemen zonder ook mar een cent belasting af te dragen..... en daarna nóg een keer 10 jaar, en nóg een keer, en nóg een keer..Dan heb ik iets gemist. Kun jij me eens uitleggen hoe je kunt vermijden om inkomstenbelasting, BTW en loonheffingen af te dragen?
quote:popsicle schreef op 29 april 2012 @ 12:31:

[...]





200% mee eens. Maar een béétje ondernemer weet ook dat je in NL 10 jaar kunt ondernemen zonder ook mar een cent belasting af te dragen..... en daarna nóg een keer 10 jaar, en nóg een keer, en nóg een keer..Hoe dan?
quote:momodoe schreef op 29 april 2012 @ 12:07:

Een ondernemer die 60-80 uur in de week keihard werkt zodat hij een riant inkomen heeft, kan je niet nog meer gaan belasten. Die ondernemer heeft daar recht op hij heeft immers zelf al die uren gewerkt. Als hij dan meer belasting zou moeten betalen werkt hij voor jan l*



logisch dat iemand die 60 uur werkt meer verdiend dan iemand die 40 uur werkt.

Dus als iemand in de zorg ook 60 à 80 uur zou werken, verdient deze hetzelfde als die ondernemer uit jouw voorbeeld?



Natuurlijk, een specialist heeft er 11 jaar studie opzitten. Klopt helemaal, maar maakt dat het werk van de handen aan het bed zoveel minder waard? Niemand hier heeft mij nog een argument kunnen geven waarom een verpleegster 40.000 p/j verdient ( heel optimistisch scenario) en een specialist 4 ton. Dat is 10 keer zoveel mensen. Waar is de verhouding gebleven?



Ik gun iedereen zijn welvaart, en inderdaad mag hard werken best beloond worden, maar het kan toch gewoon niet zo zijn dat in tijden van bezuinigingen er van deze middeninkomens ( en de laagste niet te vergeten) de grootste offers gevraagd worden?



Voor een specialist zijn er nog heel wat meer bezuinigingsposten te vinden bij economisch zwaar weer dan bij de middeninkomens. Ipv 4 x per jaar op vakantie, drie keer. Die nieuwe auto misschien even niet kopen voorlopig. Hoe erg is dat werkelijk?

Bij middeninkomens wordt het dan de vraag of er überhaupt nog een auto gereden kan blijven worden en op vakantie kan worden gegaan.

Om over de laagste inkomens maar te zwijgen; daar moeten bij koopkrachtdaling keuzes gemaakt worden in de meest basale dingen. Voedsel, zorg....dat soort zaken.



Nogmaals, werken moet lonend zijn en hard werken zeker, maar wie kan mij uitleggen waarom bovenstaand rechtvaardig is. Het staatzo ver af van hoe ik de ideale wereld zie!!!
quote:Natuurlijk, een specialist heeft er 11 jaar studie opzitten. Klopt helemaal, maar maakt dat het werk van de handen aan het bed zoveel minder waard? Niemand hier heeft mij nog een argument kunnen geven waarom een verpleegster 40.000 p/j verdient ( heel optimistisch scenario) en een specialist 4 ton. Dat is 10 keer zoveel mensen. Waar is de verhouding gebleven?

Maar dat is ooit je eigen keuze geweest. Als je besluit te gaan buffelen voor 'n hogere opleiding kun je uiteindelijk ook meer verdienen. Verpleegster worden is misschien makkelijker te realiseren qua opleiding, maar je weet van te voren dat het hard werken is op onmogelijke tijden tegen een veel te lage betaling. Dus waarom kiest iemand daar dan voor?



Je kunt iemand met 'n hogere functie en hoger inkomen niet straffen voor het gebrek aan studie/werk motivatie van jezelf. Wie ben jij te bepalen of diegene ipv 4 x 3 keer op vakantie mag en of die nog maar even moet wachten z'n auto in te ruilen?
Alle reacties Link kopieren
quote:mali30 schreef op 27 april 2012 @ 08:01:

[...]





Dan nog vind ik dat absoluut geen prioriteit!Ik ook niet echt. Pgbs en speciaal onderwijs is denk nog een stukje belangerijker naar mijn idee...
Alle reacties Link kopieren
"quote: _Cherry_ schreef op 29 april 2012 @ 08:30 :

Nou ja.. Ik vind dat een beetje moeilijk. Je kunt wel zeggen: 'laat die rijken allemaal maar meer betalen', maar die 'rijken' zijn over het algemeen zo rijk omdat ze knetterhard gewerkt hebben en/of een dure, lange, moeilijke studie hebben gevolgd. En wellicht daarom ook wel dikke studieschulden hebben gemaakt. Ik vind dat dat soort zaken best beloond mogen worden eigenlijk. niet allemaal hoor... wat te denken van die directieleden, ministers etc.... eerder connecties/netwerk ipv hard studeren, bijv. de heer Rutte, hij heeft echt super hard gestudeerd idd.. ahum. Een accountant (in loondienst) bijvoorbeeld is echt niet rijk hoor, net als een arts terwijl die ook hard hebben gestudeerd. Een specialist daarentegen verdient idd wel veel. Ik vind het niet kloppen wat jij zegt."



Nee, mensen als Rutte werken 16 uur per dag en zijn altijd verantwoordelijk. Nou, dan verdien ik liever wat minder hoor Reken maar dat er bij de meeste goed betaalde banen heel wat verantwoordelijkheid en hard werken zit. Daarnaast ook expertise. Banen die niet door iedereen ingevuld kunnen worden omdat ze bepaalde capaciteiten vereisen betalen nou eenmaal goed. Lijkt me volkomen logisch.
Alle reacties Link kopieren
"quote: momodoe schreef op 29 april 2012 @ 12:07 :

Een ondernemer die 60-80 uur in de week keihard werkt zodat hij een riant inkomen heeft, kan je niet nog meer gaan belasten. Die ondernemer heeft daar recht op hij heeft immers zelf al die uren gewerkt. Als hij dan meer belasting zou moeten betalen werkt hij voor jan l*



logisch dat iemand die 60 uur werkt meer verdiend dan iemand die 40 uur werkt. 200% mee eens. Maar een béétje ondernemer weet ook dat je in NL 10 jaar kunt ondernemen zonder ook mar een cent belasting af te dragen..... en daarna nóg een keer 10 jaar, en nóg een keer, en nóg een keer.."



O ja? Ik ben ook ondernemer, maar hier heb ik werkelijk nog nooit van gehoord. Voor mijn man geldt hetzelfde.
het gaat nu over de hardwerkende specialist en ondernemer maar niet over de bonus-innende directieleden etc. Wat mij betreft mogen zij en andere die onterecht zoveel geld verdienen, wat meer inleveren! Waarom verdienen al die bestuurders van goede doelen zoveel geld? Dat vind ik bijv. echt onterecht, net zoals bij de NS en ga zo maar door.

Ik vind het eigenlijk ook wel terecht dat een specialist zoveel verdient gezien hun werktijden en werkdruk. Een ondernemer heeft ook minder rechten dan een werknemer in loondienst, dus die mag wat mij betreft ook wat beter verdienen.
Alle reacties Link kopieren
"quote: Natuurlijk, een specialist heeft er 11 jaar studie opzitten. Klopt helemaal, maar maakt dat het werk van de handen aan het bed zoveel minder waard? Niemand hier heeft mij nog een argument kunnen geven waarom een verpleegster 40.000 p/j verdient ( heel optimistisch scenario) en een specialist 4 ton. Dat is 10 keer zoveel mensen. Waar is de verhouding gebleven?

Maar dat is ooit je eigen keuze geweest. Als je besluit te gaan buffelen voor 'n hogere opleiding kun je uiteindelijk ook meer verdienen. Verpleegster worden is misschien makkelijker te realiseren qua opleiding, maar je weet van te voren dat het hard werken is op onmogelijke tijden tegen een veel te lage betaling. Dus waarom kiest iemand daar dan voor?



Je kunt iemand met 'n hogere functie en hoger inkomen niet straffen voor het gebrek aan studie/werk motivatie van jezelf. Wie ben jij te bepalen of diegene ipv 4 x 3 keer op vakantie mag en of die nog maar even moet wachten z'n auto in te ruilen?"



Nou, precies.
Alle reacties Link kopieren
quote:het gaat nu over de hardwerkende specialist en ondernemer maar niet over de bonus-innende directieleden etc. Wat mij betreft mogen zij en andere die onterecht zoveel geld verdienen, wat meer inleveren! Waarom verdienen al die bestuurders van goede doelen zoveel geld? Dat vind ik bijv. echt onterecht, net zoals bij de NS en ga zo maar door.

Ik vind het eigenlijk ook wel terecht dat een specialist zoveel verdient gezien hun werktijden en werkdruk. Een ondernemer heeft ook minder rechten dan een werknemer in loondienst, dus die mag wat mij betreft ook wat beter verdienen."



Denk dat dat een kwestie van hierarchie is. Ik vind het ook niet terecht, maar ja: zolang er te weinig opstaan om er wat van te zeggen blijft het natuurlijk wel zo.



Daarnaast heb je als directie wel alle eindverantwoordelijkheid. Daar mag natuurlijk ook wel wat salaris tegenover staan. Al vind ik de bedragen die ik soms hoor absoluut te hoog.
Alle reacties Link kopieren
Verschil tussen laagbetaalde banen en uitkeringen zou groter moeten zijn: volledig eens!



Mensen die hard hebben gestudeerd en veel uren werken & veel verantwoordelijkheid dragen verdienen terecht goed: ook volledig eens.



Maar dat neemt niet weg dat het verstandig is de verschillen niet te ver uit te klauwen te laten lopen. In landen waar de verschillen kleiner zijn gaat zo ongeveer alles beter: minder criminaliteit, gelukkiger inwoners, gezondere inwoners enz enz.



Overigens ben ik niet van mening dat de verschillen in Nederland te ver uit de klauwen zijn gelopen. Zolang heel gewone mensen met minder dan een fulltime baan naar Turkije op vakantie kunnen en mensen zonder baan veelal nog niet genoodzaakt zijn hun eigen huis of flatje te verruilen voor een kamer in een woongroep, zit het aan de onderkant van de inkomensladder nog wel goed.
Alle reacties Link kopieren
quote:_Cherry_ schreef op 29 april 2012 @ 13:34:

Daarnaast heb je als directie wel alle eindverantwoordelijkheid.



In de publieke sector sector niet. Daar heb je als directeur, anders dan een CEO van een bedrijf, geen ondernemersrisico. Je werkt niet met je eigen bedrijfsinkomsten maar met publieke gelden. En veelal zie je dat soort figuren juist na enorm wanfunctioneren met een flinke bonus wegkomen (Vestia, Amarantis). Dat kan niet. Er mag op z'n minst iets van een prestatie worden verwacht.



Ik kan daarom absoluut niet wakker liggen van torenhoge bonussen voor goed presterende CEO's van commerciele bedrijven, maar word woedend als ons belastinggeld in de zakken van wanpresterende bestuurders in de publieke sector verdwijnt.
Alle reacties Link kopieren
Als ondernemer hoef ik tegen de tijd dat mijn accountant klaar is, vaak nog maar verbijsterend weinig belasting te betalen.



Ik heb lang gestudeerd, ik kan iets bijzonder zeldzaams waar veel voor betaald word, en ik draag behoorlijk wat verantwoordelijkheid, maar om nou te zeggen dat ik daarvoor zo dik betaald zou moeten worden als nu het geval is, neuh.



Een politieagent of verpleegkundige heeft in mijn ogen een veel zwaardere en verantwoordelijkere baan dan ik. Ik zou best wat minder over mogen houden, en zij wat meer.



Het verschil tussen een uitkering en een baan mag van mij best groter worden, graag zelfs. Dat neemt niet weg dat mensen zoals ik, waarbij de verhouding tussen wat er binnen komt en wat je daarvoor moet doen behoorlijk zoek is, best meer kunnen bijdragen om het land draaiend te houden.
quote:_Cherry_ schreef op 29 april 2012 @ 13:27:

"quote: Natuurlijk, een specialist heeft er 11 jaar studie opzitten. Klopt helemaal, maar maakt dat het werk van de handen aan het bed zoveel minder waard? Niemand hier heeft mij nog een argument kunnen geven waarom een verpleegster 40.000 p/j verdient ( heel optimistisch scenario) en een specialist 4 ton. Dat is 10 keer zoveel mensen. Waar is de verhouding gebleven?

Maar dat is ooit je eigen keuze geweest. Als je besluit te gaan buffelen voor 'n hogere opleiding kun je uiteindelijk ook meer verdienen. Verpleegster worden is misschien makkelijker te realiseren qua opleiding, maar je weet van te voren dat het hard werken is op onmogelijke tijden tegen een veel te lage betaling. Dus waarom kiest iemand daar dan voor?



Je kunt iemand met 'n hogere functie en hoger inkomen niet straffen voor het gebrek aan studie/werk motivatie van jezelf. Wie ben jij te bepalen of diegene ipv 4 x 3 keer op vakantie mag en of die nog maar even moet wachten z'n auto in te ruilen?"



Nou, precies.

Maar dat zeg ik toch helemaal niet?



Ik zeg dat, onder deze tijden van bezuinigingen, ik het rechtvaardiger vind dat mensen die meer ruimte hebben om keuzes te maken binnen hun bestedingspatroon, ook meer ruimte hebben om daarin ietwat te minderen. Bij hoge inkomend is dat op het niveau van een vakantie meer of minder, bij de laagstbetaalden is dat de keuze om je wel of niet elke dag een warme maaltijd te kunnen eten, op tijd naar de tandarts te gaan, andere zorg te gebruiken. Daar zit die riem al op het laatste gaatje, verwacht je dan dat zij de broekriem nog wel een beetje meer kunnen ophouden?



Als jij dat voor jezelf kunt verkopen, helemaal prima maar ik vind dat niet rechtvaardig.



En jij vindt dus dat een verpleegster met minder bezieling werkt dan een specialst? Als ze 10 x minder verdienen dan een specialist, werken of studeren ze dan ook10 x minder? En ja, ook ik vind dat een specialist goed betaald mag worden voor het werk dat hij doet....absoluut. Maar in ecenomische mindere tijden vind ik ook dat er dan van hen ook meer gevraagd mag worden. Niet uit afgunst, maar puur omdat ik niet vind dat je dat kunt vragen van mensen die nu al nauwelijks rond kunnen komen.
quote:popsicle schreef op 29 april 2012 @ 12:31:

[...]





200% mee eens. Maar een béétje ondernemer weet ook dat je in NL 10 jaar kunt ondernemen zonder ook mar een cent belasting af te dragen..... en daarna nóg een keer 10 jaar, en nóg een keer, en nóg een keer..



Nee je verward Nederland nu met Griekenland ben ik bang.



Ik denk wel te weten waar je aan denkt hoor, maar toch zal ik dat elke ondernemer afraden. En het is daarnaast ook buitengewoon asociaal.
quote:Mikoshin schreef op 29 april 2012 @ 14:47:

Als ondernemer hoef ik tegen de tijd dat mijn accountant klaar is, vaak nog maar verbijsterend weinig belasting te betalen.



Ik heb lang gestudeerd, ik kan iets bijzonder zeldzaams waar veel voor betaald word, en ik draag behoorlijk wat verantwoordelijkheid, maar om nou te zeggen dat ik daarvoor zo dik betaald zou moeten worden als nu het geval is, neuh.



Een politieagent of verpleegkundige heeft in mijn ogen een veel zwaardere en verantwoordelijkere baan dan ik. Ik zou best wat minder over mogen houden, en zij wat meer.



Het verschil tussen een uitkering en een baan mag van mij best groter worden, graag zelfs. Dat neemt niet weg dat mensen zoals ik, waarbij de verhouding tussen wat er binnen komt en wat je daarvoor moet doen behoorlijk zoek is, best meer kunnen bijdragen om het land draaiend te houden.



Fijn dat dit ook gezegd wordt door iemand met een boven modaal inkomen.

Besmet woord....maar solidariteit met de zwakkeren enzo. Is volgens mij gewoon een state of mind. Heeft niets met de inhoud van je portemonnee te maken.
quote:Het verschil tussen een uitkering en een baan mag van mij best groter worden, graag zelfs. Dat neemt niet weg dat mensen zoals ik, waarbij de verhouding tussen wat er binnen komt en wat je daarvoor moet doen behoorlijk zoek is, best meer kunnen bijdragen om het land draaiend te houden.Maar jij kunt je inkomen ook gewoon lekker verbrassen aan luxe en comfort, dan hebben zowel jij als de economie daar wat aan. Lijkt me meer win-win dan het in de belastingpot te moeten storten.
Ik kan er totaal niet mee zitten dat een manager stukken meer verdiend als ik. Die hebben nou eenmaal meer studie gevolgd (hoop ik dan) en meer verantwoordelijkheden.

Maar wat ik absoluut balen vind is dat er tussen laagbetaalde werkenden (zoals partner en ik) en mensen met een uitkering zo reteweinig verschil zit.

En voordat iedereen over mij heen valt: ik heb het dus niet over mensen die onvrijwillig werkloos zijn geworden en na hun ww in de bijstand terecht zijn gekomen, maar over lui die hun hele leven al lanterfanten en doordat ze geen arbeidsverleden hebben nooit meer aan het werk gaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 29 april 2012 @ 15:03:

[...]



Maar jij kunt je inkomen ook gewoon lekker verbrassen aan luxe en comfort, dan hebben zowel jij als de economie daar wat aan. Lijkt me meer win-win dan het in de belastingpot te moeten storten.Niet iedereen geeft om luxe en comfort......en iedereen moet gewoon zijn steentje bijdragen om dit land weer uit het slop te trekken. En als dat betekent dat ik dan geen kinderbijslag krijg: prima en zorgtoeslag kregen we toch al niet. Ik heb liever dat ze dat geld in het in het onderwijs steken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mikoshin schreef op 29 april 2012 @ 14:47:

Als ondernemer hoef ik tegen de tijd dat mijn accountant klaar is, vaak nog maar verbijsterend weinig belasting te betalen.



Ik heb lang gestudeerd, ik kan iets bijzonder zeldzaams waar veel voor betaald word, en ik draag behoorlijk wat verantwoordelijkheid, maar om nou te zeggen dat ik daarvoor zo dik betaald zou moeten worden als nu het geval is, neuh.



Een politieagent of verpleegkundige heeft in mijn ogen een veel zwaardere en verantwoordelijkere baan dan ik. Ik zou best wat minder over mogen houden, en zij wat meer.



Het verschil tussen een uitkering en een baan mag van mij best groter worden, graag zelfs. Dat neemt niet weg dat mensen zoals ik, waarbij de verhouding tussen wat er binnen komt en wat je daarvoor moet doen behoorlijk zoek is, best meer kunnen bijdragen om het land draaiend te houden.Nou ben ik toch heul nieuwsgierig geworden
Alle reacties Link kopieren
Het bizarre is ook dat deze club van VVD, CDA, D'66, CU en GL dat verschil tussen laagbetaalde werkenden en mensen met een uitkering nog kleiner maakt. Door laagbetaalde werknemers in de publieke sector op de nullijn te zetten en de uitkeringen niet. Ik had juist van deze partijen verwacht dat ze van mening zouden zijn dat werken moet (blijven) lonen.
Alle reacties Link kopieren
Bhoedabuikje, je doet net alsof specialisten zo gigantisch veel verdienen en iemand die in de zorg werkt zeg maar heel weinig. Dit lijkt me beide niet het geval. Tenminste, ik vind dat de gemiddelde persoon in de zorg niet eens zo slecht verdient (en ik ken er een hoop) En de meeste specialisten zitten toch echt ook al in de 52% belastingschaal. Dat is meer dan de helft van je inkomen wat je afdraagt. Dat is véél.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven