De horeca moet niet zeiken

15-11-2008 01:19 347 berichten
Alle reacties Link kopieren
En de horeca blijft maar dooretteren. Aanpakken die overtreders!!



Horeca wil eind rookverbod



vrijdag 14 november 2008 | 20:05 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 15 november 2008 | 00:46



De horeca heeft last van het rookverbod. foto ANP



ARNHEM - Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan het algemene rookverbod in de horeca.



Volgens de Arnhemse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn de negatieve effecten van het rookverbod nu al zo groot dat handhaving onverantwoord is.



"Met name cafés zonder menuekaart zijn de dupe", zegt Roel de Boer, voorzitter van de KHN Arnhem. "Landelijk gemeten hebben de brouwerijen in die sector in september en oktober, vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar, 42 procent minder drank afgezet. Dat is heel fors, zeker als je bedenkt dat veel cafés het rookverbod negeren.



"Naar schatting lapt 30 procent het verbod aan zijn laars. Van de buurtcafés zelfs 50 procent. Als iedereen zich netjes aan het rookverbod zou houden, was de drankomzet nog veel verder gekelderd."



De leden van Koninklijke Horeca vergaderden donderdag over de gevolgen van het op 1 juli dit jaar ingevoerde horecaverbod. Als het aan de afdeling Arnhem had gelegen had de ledenraad van KHN de koers nu al gewijzigd.



Roel de Boer: "Tot nog toe was ons standpunt heel duidelijk. We stonden weliswaar niet te juichen bij het rookverbod, maar we waren wel voorstander van handhaving. Al was het maar om oneerlijke concurrentie in de Arnhemse horeca tegen te gaan. Maar het is onderhand duidelijk dat we de impact van het rookverbod zwaar onderschat hebben. We zijn nu om.



"Vooral na augustus zijn we overspoeld met klachten van uitbaters die het niet meer trekken. Noem het maar voortschrijdend inzicht dat wij van mening veranderd zijn." De afdeling Arnhem pleit er voor het roken weer toe te staan in alle drankgelegenheden zonder menuekaart. Eetcafés zouden het roken ook weer toe mogen staan vanaf het moment dat de keuken gesloten is, meestal rond tien uur 's avonds.



Roel de Boer: "De praktijk heeft aangetoond dat Nederlanders zich niet de les laten lezen door een minister. In de Arnhemse Varkensstraat staan vrijwel overal de asbakken weer op tafe
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook al gehoord van kroegen waar een pot staat waar iedereen wat geld in kan doen ( of kroegen waar je een asbak 'koopt'), om de boetes te betalen.

Maar het is volgens mij toch wel zo dat na 5 boetes je je tent kan sluiten??

Enja, het is niet leuk als je tentje waar je jaren hard hebt gewerkt over de kop gaat, maar ja zo gaat het met zoveel bedrijven waar er op een gegeven moment te veel van zijn.

Wat ik wel sneu vind, er is hier een cafe die binnen een glazen rookhol heeft gemaakt met afzuiging enzo, kosten duizenden euro's, en ja, als het cafe naast je dan weer gewoon rokers toelaat, dan zou ik ook niet blij zijn..
quote:complicated schreef op 15 november 2008 @ 13:02:

[...]



Jazeker heb ik het daarover. En waar lees jij dat deze heksenlacht alleen voorbehouden is aan NL? Het speelt zich in vele landen af, maar gelukkig hier in CH in veel mindere mate.



[...]



Emotioneel? Me dunkt dat het kapotmaken van duizenden kleinere ondernemingen als een economische factor gezien mag worden.



[...]



Met als belangrijk verschil dat die verf overal werd gebruikt in dus met iedereen in aanraking kwam, geheel onvrijwillig. Hier praten we over een keuzevrijheid om wel of niet naar een rookvrij of niet-rookvrij kroegje te gaan.



Minder mensen met longklachtenin het ziekenhuis wegens tweedehands rook is zeker geen goede economische factor?



Kijk, de overheid had kleine ondernemers misschien beter kunnen voorbereiden, misschien een subsidietje om een afdakje te bouwen ofzo. Ik ben ook helemaal niet tegen de kleine ondernemers. Maar waarom zouden ze zich niet aan de wet hoeven te houden? Alleen het feit dat ze een kleine ondernemer zijn vind ik dus niet genoeg.



Daarbij komt dat ik dus vind dat men zich er op had kunnen voorbereiden. Zoals ik al zei, dat rookverbod kwam niet uit de lucht vallen.



Ik vind 'heksenjacht' gewoon een beetje een stemmingmakerij term voor iemand die anderen ervan beschuldigd de discussie niet zuiver houden. En ik woon in een land waar het dus wel goed gaat. echt, ik ken een hoop rokers hier en doe zelf ook wel eens mee en men gaat er heel 'matter-of-factly" mee om. Geen gepiep en gezeur.



Wat rechtspraak betreft. Het zal mij benieuwen hoe dit verder gaat. Stel dat een niet-rokende barmedewerker in een bar die nu het rookverbod negeert over drie jaar longkanker krijgt (iets wat je uiteraard niemand gunt). Zou hij of zij dan ook de kroeg die het rookverbod negeerde kunnen aanklagen? Wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor een cafe dat zich nu, willens en wetens niet aan de regels houdt (en ja, ik ben het er mee eens dat wanneer je in een omgeving werkt waar je het niet mee eens bent, je ook ander werk kunt zoeken). Ik weet niet of de recalcitrante kroegeigenaren die nu het verbod negeren daar wel eens over na denken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Rary schreef op 15 november 2008 @ 13:09:

zouden er ook cijfers zijn of de verkoop van sigaretten gedaald of gestegen is?

ze zijn wel weer 50 cent duurder geworden....



De sigaretten met 30 in een pakkie zijn zelfs 0,90 duurder geworden!

quote:Spinster schreef op 15 november 2008 @ 13:06:

[...]

Hahahaha, ben het volledig niet met je eens maar ik kan wel heel hartelijk lachen om je Hollansche nuchterheid!Allemaal feiten hoor, waar ben je het niet mee eens?
Als rookvrije kroegen zouden werken, waren ze er dan al niet al lang geweest. Zoals ik al zei, als je met een groepje bent en de minderheid rookt, zal je toch geneigd zijn als groep dan naar een rookkroeg te gaan.



Plus de keuzevrijheid...als ik nou graag naar een bepaalde kroeg ga omdat ze daar zulke lekkere speciaal biertjes op de tap hebben, of een hele fijne collectie whiskies (waar ik heeeel erg vanhou) maar er wordt wel gerookt, terwijl in de niet-rook kroeg ze een in mijn ogen een belabberd drankaanbod hebben. Worden mijn keuzes dan niet beperkt door de 'vrijheid' van de rokers?



Met een rookverbod kunnen de rokers alsnog buiten af en toe een peukje doen en dan kun je wel samen gezellig, rookvrij in de kroeg naar keuze een lekkere whisky doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:complicated schreef op 15 november 2008 @ 12:18:

Je zal maar een kleine horeca-ondernemer zijn geweest de afgelopen 30 jaar, nu opeens geconfronteerd worden met een sterk teruglopend bezoekersaantal vanwege het rookverbod en dan komt er plots zo'n Donkey die je vertelt dat je maar lekker in stront moet zakken of fietsenmaker moet worden, "want er is kennelijk geen behoefte meer aan kroegen". Sjongejonge, wat een kolder.



Je zal maar 30 jaar boeren arbeider zijn geweest en dan opeens komt er zo'n Donkey die de tractor uitvindt. Weg is je werk, je zal iets anders moeten gaan doen.



Of je bent werkster en iemand vindt de stofzuiger uit, en de wasmachine. Je mevrouw kan het voortaan gewoon zelf.



Of je werkt in de kolenmijnen en ze vinden aardgas bij Slochteren.



Of je werkt bij Daf en de Jappen maken goedkopere auto's.



Of je werkt bij een krant en mensen lezen liever het nieuws op internet.



Mensen als Compli snappen niet dat het bestaansrecht van elke organisatie alleen bestaat uit de waardering die er is voor het produkt dat (of de dienst die) je levert. Als mensen minder de horeca bezoeken is er minder behoefte aan die dienstverlening. Dan verander je dus je concept en gaat bijv. op zoek naar een nieuwe doelgroep. Of je sluit je tent en gaat iets anders doen. Zo werkt economie. Op micro niveau vervelend, op macro niveau heel gezond.
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
quote:Gisselle schreef op 15 november 2008 @ 12:27:

[...]





Wat een bullshit! je bent zeker een flinke roker en je vind het moeilijk om je te verplaatsen in een niet roker? of je voor te stellen dat een ander last kan hebben van die stinkende gifdampen?

Oké Gisselle, NEEEEEE het rookverbod is er niet voor de klanten maar voor het PERSONEEL en als je geen personeel hebt hoef je dus m.i. geen rookvrije werkplek te genereren.

Heb je wel personeel, dan wel.

De niet-rokers naar tenten met personeel, de rokers naar tenten waar de eigenaar wel zelf rookt en GEEN personeel heeft.

Hoe moeilijk kan het zijn???



Daarbij blijft feit dat alle die niet- en exrokers al maanden stonden te juichen omdat ze eindelijk weer eens rookvrij uit konden gaan en dat massaal zouden doen. WAAR ZIJN DIE DAN? Niet in kroeg (ik heb het niet over rookverbod restaurants, ben ik ook niet blij mee, maar snap ik).

Waar blijven die euro''s die massaal in de horeca gepompt zouden worden omdat 'hun truitje niet meer in de was hoefde'. Oh, die hebben nu natuurlijk net ff iets anders te doen.... Stom dat ik daar niet aan dacht.
Alle reacties Link kopieren
quote:misschicken schreef op 15 november 2008 @ 13:23:

[...]





Allemaal feiten hoor, waar ben je het niet mee eens?

Ik bedoel niet mee eens, dat ik het zelf voor het geld vaak niet zal laten om in de kroeg een kop thee te drinken. Voor mij mag de gezelligheid en het gemak enzo dan een prijsje hebben. Maar je hebt volledig gelijk hoor, het ís natuurlijk wel extreem duur (geen prijsje maar Prijs). En mijn huis is eigenlijk ook heel gezellig.... hummm.... *krabt zich op hoofd*
En toch blijf ik het raar vinden dat het dan kennelijk de schuld is van de niet rokers dat die kroegen er op achter uit gaan. Waarom niet van de rokende klanten die te beroerd zijn even buiten een peukje te doen?
Alle reacties Link kopieren
quote:Gisselle schreef op 15 november 2008 @ 12:31:

Wat mij opvalt hier in NL is dat mensen nu massaal voor gebouwen, kroegen en andere openbare gebouwen staan te paffen. Als ik de universiteit wil binnenlopen, staat daar een groep studenten onder een afdakje te paffen en moet ik mij door de rookwolken naar binnen wurmen.



Ik reis nogal veel en ga regelmatig naar Engeland, Zweden en naar Italie, maar het is me nog nooit opgevallen dat er daar groepen mensen voor een restaurant of wat voor gebouw dan ook staan te roken, kan iemand dat verklaren?



Da's nog het erge! Roken we/ze buiten is het nog/weer niet goed.

Wat wil je dan? Een rookverbod tot 200 meter van de ingang of zo?? Het zal ook niet gauw goed zijn voor de antirookbrigade!!!
Ach, wie weet over 50 jaar kunnen we niet meer geloven dat er ooit zoiets als roken in openbare ruimtes was toegestaan....of dat er oiot leraren voor de klas mochten roken
Alle reacties Link kopieren
quote:thee schreef op 15 november 2008 @ 13:40:

[...]





Da's nog het erge! Roken we/ze buiten is het nog/weer niet goed.

Wat wil je dan? Een rookverbod tot 200 meter van de ingang of zo?? Het zal ook niet gauw goed zijn voor de antirookbrigade!!!Van mij mag iedereen zich helemaal te barsten roken, als ik er maar geen last van heb. Mijn opmerking was bedoeld omdat het mij opvalt dat er soms heel grote groepen voor een tent staan. Laatst fietste ik in de regen langs een restaurant en zag ik een groep mensen staan, in de regen dus en later begreep ik pas dat ze rookten. Het valt me op dat de rokers in de ons omringende landen onzichtbaarder zijn, daar zie ik geen groepen voor de kroeg staan en daar zeiken ze niet over het rookverbod, integendeel. Ik begrijp dat rokers het niet leuk vinden dat ze niet meer binnen mogen roken, maar mij valt het verschil op.
Alle reacties Link kopieren
quote:heejhallo schreef op 15 november 2008 @ 13:42:

Ach, wie weet over 50 jaar kunnen we niet meer geloven dat er ooit zoiets als roken in openbare ruimtes was toegestaan....of dat er oiot leraren voor de klas mochten rokenAbsoluut!! het is nog niet zo lang geleden dat mensen gewoon op kantoor rookten, kun je je dat voorstellen!! In wachtruimtes in de gezondheidszorg, het lijkt wel 100 jaar geleden maar het is niet zo.
Alle reacties Link kopieren
Tja, we zitten nu eenmaal met het feit, dat roken bestaat. We hebben als maatschappij met het verschijnsel te dealen. In de jaren 50 rookte 90 % van de mannen. Door bekendworden van de kwalijke gevolgen zijn er inmiddels velen gestopt. Maar gedwongen afkicken helpt niet.



Dat hielp ook niet met heroïnejunks.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er heel erg voor om net als in Spanje, de keus voor roken of niet-roken aan de café-eigenaar over te laten. Alle zure zeurders in het niet-roken café en de gezelligheid in de roken-cafés! Dat zou nog eens mooi zijn, wordt het eindelijk weer gezellig in de horeca!
Ik ben mijn eigen bananenschil
Alle reacties Link kopieren
quote:complicated schreef op 15 november 2008 @ 13:02:

Emotioneel? Me dunkt dat het kapotmaken van duizenden kleinere ondernemingen als een economische factor gezien mag worden.Als dit het verschil is tussen overleven of overlijden, dan is nog maar de vraag in hoeverre die kleine ondernemingen echt levensvatbaar waren. Dit zat er al zoveel jaar aan te komen, dat elke ondernemer zijn maatregelen had kunnen nemen. Een ondernemer met enig bedrijfskundig en economisch inzicht had die maatregelen genomen.
Alle reacties Link kopieren
het leuke van de Nederlandse rokers en horeca is dat ze enorm kunnen zeiken. Maar het lijkt erop dat de wet gewoon overeind blijft. Er is altijd 1 ding waar de Nederlander nog harder over zeikt dan over zijn rokertje en dat is zijn portemonnee. Dus straks als er volop bekeurd wordt, dan staat de kroegbaas er mooi alleen voor met z'n boetes. Want denk maar niet dat Jan Sigaar of Piet Tabak mee gaat dokken. Ja 1 keertje misschien, maar de tweede keer houdt ie z'n zuurverdiende hollandsche euro toch echt in de zak. Ik ben benieuwd hoe hard de horeca daar dan weer over gaat zeuren. Ik zie ze in staat om de overheid aansprakelijk te stellen voor de boetes....
Alle reacties Link kopieren
quote:thee schreef op 15 november 2008 @ 13:40:

[...]





Da's nog het erge! Roken we/ze buiten is het nog/weer niet goed.

Wat wil je dan? Een rookverbod tot 200 meter van de ingang of zo?? Het zal ook niet gauw goed zijn voor de antirookbrigade!!!





Kijk, dit illustreert precies waarom we er samen nooit uitkomen. Giselle heeft namelijk gelijk: het is erg jammer dat die buitenrokers pal voor de ingang blijven staan waardoor je toch nog door een rookwalmgordijn heen moet om in of uit te kunnen.

Als ze een paar meter naar opzij zouden gaan is dat al niet meer het geval maar het komt domweg niet in rokers op. Of ze denken dat niet-rokers maar wat lopen te zeiken.

En dus moet de overheid regels instellen, want rokers kunnen zich werkelijk geen voorstelling maken van hoe vies hun "sigaretje" is voor niet-rokenden. Tot ze zelf een keer stoppen met roken en dan opeens zelf ervaren hoe smerig het is. En dan schamen ze zich alsnog kapot. Maar degenen die niet stoppen zullen het nooit snappen.



Overigens hoeft de overheid van mij geen regels in te stellen over het buiten roken vlak bij een gebouw ingang. Als rokers zelf niet op het idee komen dat dat niet erg sociaal is leer ik er wel mee leven. Ik ben allang blij dat er tenminste binnen niet meer gerookt wordt.
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
De exrokers zijn inderdaad het ergst.
Alle reacties Link kopieren
quote:yasmijn schreef op 15 november 2008 @ 10:11:

En wat dom kletsen ook nog. Geen economisch inzicht.Briljante reactie: wat maakt het uit dat een stel dronken jongeren zich doodrijden en wie weet nog een paar anderen mee de dood innemen. No problem... het is goed voor de hollandse economie. Dus sttt... vooral niets zeggen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bronny schreef op 15 november 2008 @ 11:07:

[...]





Als jij drinkt, ondermijn jij niet mijn gezondheid, dus zuip je te pletter, mijn zegen heb je.

Maar roken doet iedereen over andermans longen en dat moet gewoon stoppen.





Pfff... gelukkig ik mag drinken en daarna autorijden en de gevolgen? Ach daar hebben we het niet over.

Gelukkig dat de anti-rookbrigrade zo'n open mind heeft!
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 15 november 2008 @ 15:13:

De exrokers zijn inderdaad het ergst.



Nee, de rokers zijn het ergst. En dan bedoel ik de rokers die niet-rokers maar zeikerds vinden en die dus niet van plan zijn om er zelf op te letten dat anderen geen overlast hebben van hun gerook. Voor zulke rokers moet je dus wetgeving maken.



Als rokers er zelf meer op zouden hebben gelet dat ze geen overlast veroorzaken was er nooit wetgeving gekomen want dan had niemand er behoefte aan gehad.
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
Maroetje, wat voor de rokers geldt, geldt ook voor de drinkers: Eigen verantwoording....

Het is echt van de zotte dat je zò kort door de bocht gaat, het slaat echt helemaal nergens op!

Verbied de supermarkt ook maar dat ze wijn, bier en andere alcoholische versnaperingen verkopen, gooi de slijterijen maar dicht en wacht op het moment van de drooglegging van overheidswege en Al Capone komt zowaar zijn graf uit om hier nog even wat zaken te gaan regelen.....
Alle reacties Link kopieren
quote:Maroetje schreef op 15 november 2008 @ 09:44:

Ik ben een groot voorstander van het verbieden van drank in de horeca. Zoals we allemaal weten heeft alcohol ernstige gevolgen. En ik ben van mening dat een van de oplossingen is om geen alcohol te schenken in openbare gelegenheden. Scheelt meteen een groot aantal verkeersslachtoffers in het weekend!



Dit was een cynische reactie, zoals sommige al eerder opmerkten. Maar ik ben wel geschrokken hoe hypocriet mensen kunnen reageren.



[bewerk] Maatschappelijk geaccepteerde drug

Alcohol is een maatschappelijk geaccepteerde drug. Daardoor wordt alcoholisme niet snel erkend, en is de grens tussen gezelligheids- en probleemdrinken zeer vaag. Veel mensen (bijvoorbeeld studenten) drinken jarenlang gevaarlijk veel, maar weten indien nodig ook van de drank af te blijven. Desalniettemin verlaten ieder jaar een aantal studenten de universiteit als alcoholist. Als alcohol nu pas ontdekt zou worden zou het volgens diverse (verslavings)experts vanwege de vele nadelen zoals verslaving, agressie en gevolgen voor de gezondheid waarschijnlijk op de lijst van harddrugs verschijnen.



Men moet ook niet vergeten dat alcoholverslaving vooral een ziekte is die tussen de oren zit, oftewel die ook grotendeels psychisch is. Het is aangeleerd gedrag overgenomen van andere drinkende mensen. Vaak is er een aanleiding om meer te gaan drinken dan anderen, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Hoe ziek een alcoholist ook is, hij of zij blijft er iets positiefs in zien. Dat is het grootste probleem. De hele geest en het hele lichaam zijn op alcohol drinken ingesteld. Als de drinker stopt en een positief beeld blijft houden van de alcohol, dan is de kans op terugval erg groot, vooral de eerste paar maanden.





[bewerk] Referenties

Veel alcoholisten ontkennen hun probleem zeer lang en hiermee ook de persoonlijke problemen waardoor ze soms zijn begonnen met drinken, maar die ook in stand worden gehouden door het blijven drinken. Vaak wordt gezegd dat men niet kan genezen van alcoholisme: "eens een alcoholist, altijd een alcoholist". Wel kan men het onder controle krijgen. Maar zo'n "droogstaande alcoholist" moet altijd waakzaam blijven en iedere alcoholische consumptie kan de eerste van een terugval in het oude gedrag zijn. Het "droog worden" gebeurt vaak door middel van een ontwenningskuur. Ontwenningsklinieken, doktersbegeleiding en/of bezoeken aan A.A. (Anonieme Alcoholisten) kunnen bij een poging tot ontwenning hulp bieden. Ook zal men in sommige gevallen ander werk moeten zoeken (barman, ober e.d is geen goed beroep voor iemand die een probleem met alcohol heeft).



De maatschappelijke schade ten gevolge van alcoholverslaving is vele malen groter dan die van alle andere drugs bij elkaar.



Tja het is maar hoe je de wereld wil bekijken.

En ja ik rook en drink soms. En nee ik ga amper uit. En het rookverbod is voor mij nu een reden om niet meer uit eten te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ehhh Donkyeshot? De overheid handeld alleen maar in heet kader van de EUROPESCHE WETGEVING......

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven