De natuur en de Oostvaardersplassen

11-03-2010 18:30 37 berichten
Voor- en tegenstanders van het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen buitelen al jaren over elkaar heen. Iedere winter sterven er honderden dieren, volgens voorstanders een natuurlijke gang van zaken, maar volgens tegenstanders een hongerdood van dieren in een afgesloten natuurgebied. EenVandaag ging de afgelopen maanden op verschillende momenten kijken en ontdekte veel stervende dieren, aan het eind van hun Latijn. Voor de camera sterft een hert dat niet meer op zijn poten kan staan en in het water valt. ‘Waar zijn ze nu met de kogel?’, vraagt wandelaar Tonny Lenselink zich af. In EénVandaag een onthullend verslag.





Elke strenge winter, ook deze, leggen honderden, soms bijna duizend dieren het loodje in het natuurgebied. Volgens Staatsbosbeheer vindt er op deze manier een natuurlijke selectie plaats bij de edelherten, konikspaarden en Heckrunderen. Bovendien zouden de echt zwakke dieren op tijd uit hun lijden worden verlost door een kogel. Zijn de Oostvaardersplassen, het natuurgebied tussen Almere en Lelystad, kortom geslaagd als moderne oernatuur waarin de dieren met rust moeten worden gelaten?



Tegenstanders vinden het door een spoorlijn en hekken afgesloten gebied niets anders dan een natuurpark, waar de dieren hun natuurlijke gedrag niet goed kunnen uitleven. In de winter trekken ze bij voedselgebrek normaal gesproken naar een ander gebied, maar dat kan niet in de Oostvaardersplassen. Met als gevolg teveel dieren op een te klein grondgebied die massaal honger lijden en doodgaan. ‘Men creëert hier bewust hulpbehoevende dieren, maar steekt geen poot uit. Dat vind ik pedant’, vindt oud-hoogleraar Dier en Recht Dirk Boon.



Minister Verburg liet gisteren weten dat de sterfte van de grote grazers tot nu toe meevalt , zo’n zevenhonderd deze winter. Uit eigen berekeningen van EenVandaag (op basis van cijfers van Staatsbosbeheer) blijkt echter dat er per dag meer dieren sterven dan vorig jaar. Deze winter stierven er tot nu toe per dag 10 dieren, in vorige jaren waren dat er gemiddeld acht. Aan het einde van de winter zal het sterftecijfer daarom naar verwachting hoger liggen dan vorige jaren.



Vanavond een uitgebreide reportage waarin de grondlegger van het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen, Frans Vera, uitlegt waarom de dieren met rust gelaten moeten worden. Ook lopen we met critici als emeritus hoogleraar diergeneeskunde Maarten Frankenhuis, omwonende en boer Jan Cees Vogelaar, natuurliefhebber Tonny Lenselink en Reinoud van Gent van stichting Faunabeheer door het gebied.



Bron; Eén Vandaag
Alle reacties Link kopieren
De Dapperstraat



Natuur is voor tevredenen of legen.

En dan: wat is natuur nog in dit land?

Een stukje bos, ter grootte van een krant,

Een heuvel met wat villaatjes ertegen.



Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,

De'in kaden vastgeklonken waterkant,

De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand

Door zolderramen, langs de lucht bewegen.



Alles is veel voor wie niet veel verwacht.

Het leven houdt zijn wonderen verborgen

Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.



Dit heb bij mijzelven overdacht,

Verregend, op een miezerigen morgen,

Domweg gelukkig, in de Dapperstraat



JC Bloem
Ik heb zojuist deze reportage bekeken en het was wel even schrikken; die beelden van stervende herten, paarden en andere dieren.



Ik vind het behoorlijk wreed. Ik wéét dat het "de natuur" is. Maar in dit geval is de natuur nagebootst door Staatsbosbeheer en helaas niet helemaal op de juiste manier. In de natuur is het namelijk mogelijk om als beestje zijnde, voedzaam gebied op te zoeken. Om weg te trekken naar plaatsen waar je wel voedsel kan vinden. De Oostvaardersplassen zijn een afgesloten gebied. Deze dieren zitten dus opgesloten in een kunstmatige natuurlijke omgeving en worden aan hun lot overgelaten.



Wat een enorme blunder zeg. En men doet er niks aan. Want het is nu eenmaal "de natuur".



Ze zouden om te beginnen de populatie eens moeten laten slinken. Maar volgens de oprichter is het sterven van de hongerdood de ultieme manier om de populatie kleiner te maken.
Alle reacties Link kopieren
Als ik het goed begrijp is het een stuk natuurgebied waar men de natuur zijn beloop wil laten gaan. M.a.w. niet ingrijpen. Maar het is wel kunstmatig opgezet, en hebben de dieren die er leven maar beperkte mogelijkheden om aan eten te komen in het geval van een strenge winter.



Dan moet er dus bijgevoederd worden naar mijn mening. De dieren zo bewust laten sterven, terwijl we er wat aan kunnen doen is heel wreed en onmenselijk.



En er zijn kennelijk dus mensen die dit weten, en zelfs aanschouwen, zonder actie te ondernemen. Walgelijk zeg!
Alle reacties Link kopieren
quote:Nastik schreef op 11 maart 2010 @ 18:34:

Maar volgens de oprichter is het sterven van de hongerdood de ultieme manier om de populatie kleiner te maken.Geldt dat ook voor mensen?
Alle reacties Link kopieren
Ook de allersterkste dieren sterven als ze niks te eten kunnen vinden of krijgen. Die Oostvaardersplassen zijn een soort safaripark Beekse Bergen, maar dan wat groter. Bizar en sadistisch om die beesten zo te laten creperen. Ze willen wel wegtrekken naar een gebied mét voedsel, maar door die hekken kunnen ze niet.



Heeft m.i. niks te maken met "natuurlijke selectie", maar alles met de arrogantie en domheid van SBB.



Een partikulier met een shetland pony die er wegens ziekte ondervoed uitziet krijgt meteen een huisbezoek wegens mogelijk dierenleed, maar een Overheidsdienst kan gewoon honderden dieren per laten laten doodhongeren.



Die beesten zijn niet ziek, maar De Overheid.



Met "de natuur" heeft zo'n gebied echt niks te maken, die dieren zijn uitgezet, het is door de mens gemaakt, en door de mens onderhouden (denk aan de waterstand etc).

Lijkt meer op een groot stadspark dan op echte wilde natuur hoor, het is Flevoland, niet Canada.
Ik ben voor bijvoederen van uitgezette dieren. Nederland is 'n postzegel met maar hele kleine stukjes natuur. Dat is totaal niet vergelijkbaar met het type natuurgebied waarin dieren zelf kunnen overleven.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 11 maart 2010 @ 18:53:

Ik ben voor bijvoederen van uitgezette dieren. Nederland is 'n postzegel met maar hele kleine stukjes natuur. Dat is totaal niet vergelijkbaar met het type natuurgebied waarin dieren zelf kunnen overleven.



Precies. Niets van doen met natuurlijke selectie zoiets. Ze zijn beperkt in hun doen en laten.

Erg wreed om dieren zo'n langzame dood te laten sterven.
Alle reacties Link kopieren
Wel nee, gewoon laten gaan. In een jaar tijd fokken ze het zelf weer bij elkaar hoor. Anders zouden die beesten langzaamaan verdwijnen.

De natuur is nu eenmaal hard en zielig.
Alle reacties Link kopieren
Okay, een hek om Den Haag.
Alle reacties Link kopieren
quote:willem1959 schreef op 11 maart 2010 @ 19:21:

Wel nee, gewoon laten gaan. In een jaar tijd fokken ze het zelf weer bij elkaar hoor. Anders zouden die beesten langzaamaan verdwijnen.

De natuur is nu eenmaal hard en zielig.In de natuur sterven dieren geen lange (en zeer pijnlijke) hongersdood. Daar worden ze door hun natuurlijke vijanden gepakt en gedood als ze verzwakt zijn. Deze natuurlijke vijanden zijn er in dit geval niet, en de beesten kunnen ook niet naar een ander gebied trekken waar wel voedsel is aangezien er hekken omheen staan. Heeft niets meer met de natuur of natuurlijk te maken.
De mijnheer die mee had helpen met oprichten vertelde ook dat de kadavers als voedsel dienden. Er is helemaal niks verkeerds aan.



Het vreemde is dat we hier helemaal geen beren, wolven of lynxen hebben. Die worden zodra ze in het zicht komen natuurlijk gelijk afgeknald.



Resultaat is een natuurgebied vol flink doorvoedde kraaien, ratten en roeken. Volgens mij eet een vos ook helemaal geen hert.



Dus zie je beelden van aanhangwagens vol hertenkadavers en plassen met verdrinkende reeën. Allemaal heel natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
In principe zouden ze dus ook wolven of andere roofdieren moeten uitzetten, die de zwakkeren constant pakken, dat heeft veel meer met natuurlijke selectie te maken, dan wachten tot de beesten met hun veel te grote kudde, geen eten meer kunnen vinden. Ook kunnen de wolven dan de bijna dode dieren 'afmaken'. Anders idd bijvoeren.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Die hele kutpolder mogen ze van mij opdoeken.
Alle reacties Link kopieren
Aan de sadisten van Staatsbosbeheer kun je zo'n gebied niet overlaten, dus smijt die knoeiers er uit, en geef het beheer aan een stichting of organisatie die wél professioneel en beschaafd te werk gaat.



Door heel Nederland zijn dieren en diersoorten uitgezet, reeen op Terschelling en Goeree, reeen en damherten op Walcheren (Manteling) en Schouwen-Duiveland. Van alles op de Veluwe als jachtwild. Allemaal uitgezet, en een aantal ontsnapt dan wel expres losgelaten uit hertenkampen.

Dit is algemeen bekend, en toch blijven er steeds randdebielen die roepen dat het allemaal echte "natuur" is en "de mens" niet moet of mag ingrijpen. De bekende pappen & nathouden/laat-het-maar-doorrotten instelling.



Wat mij betreft mogen ze dergelijke "natuurbeschermers" allemaal bijééndrijven en er vervolgens een groot hek om heen zetten. Ik gooi dan af en toe wel wat brood over de omheining. Eens kijken hoe lang ze dan nog in die waanzin blijven geloven.
quote:Zamirah schreef op 11 maart 2010 @ 19:36:

Die hele kutpolder mogen ze van mij opdoeken.Slechte ervaringen Zamirah?
Alle reacties Link kopieren
Hoe gaat een eend dan dood? Of een muis? Of een zwaan? Die creperen ook langzaam hoor. Stelletje huilebalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:willem1959 schreef op 12 maart 2010 @ 00:08:

Hoe gaat een eend dan dood? Of een muis? Of een zwaan? Die creperen ook langzaam hoor. Stelletje huilebalen.In dit geval gaat het om een proces van ongeveer 90 dagen. 3 maanden lijden dus.....
Alle reacties Link kopieren
Dieren die ziek zijn worden afgemaakt hoor. Las het toevallig net in de krant.
Alle reacties Link kopieren
Ja hoor. En dan is het waar.

En een ziek konijn in de duinen dan?
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 11 maart 2010 @ 19:36:

Die hele kutpolder mogen ze van mij opdoeken.
Alle reacties Link kopieren
Doe niet zo stom Willem. Dit heeft beheerder Staatsbosbeheer gezegd. Ik ga er eventjes zomaar van uit dat de krant dit níet zelf verzonnen heeft.
Alle reacties Link kopieren
"De dieren hoeven volgens beheerder Staatsbosbeheer niet te lijden en worden afgemaakt als ze ziek of verzwakt zijn".



Maar tis duidelijk dat jij het gebied niet kent Willem. Er is daar enorm veel toezicht namelijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik mijd de omgeving van Almere zo veel mogelijk.

Maar als je natuur wilt, zorg dan ook dat je de natuur zijn gang laat gaan. De sterke overleeft en zorgt voor sterk nageslacht.
Alle reacties Link kopieren
Ja, als je de omgeving mijdt moet je ook geen vergelijkingen gaan maken met het duingebied in jouw omgeving.

Verder ben ik het met je eens dat je de natuur zoveel mogelijk zijn gang moet laten gaan. Alleen een zwak dier afmaken vind ik ook erg natuurlijk hoor.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven