Extreemrechts aan de macht in Frankrijk?

26-06-2024 16:24 30 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik had dit topic "Franse parlementsverkiezingen" kunnen noemen, maar ik was bang dat dat te saai zou klinken, en dat dan niemand zou klikken.

Ik weet niet of iemand dit interesseert, maar hier even een samenvatting van de situatie:

In Frankrijk won het extreemrechtse Rassemblement National (voorheen Front National) de Europese verkiezingen van 9 juni met een dikke winst: 31,37% van de stemmen, tegen 14,60% van de stemmen voor de partij van president Emmanuel Macron.

Diezelfde avond ontbond Macron het parlement en schreef nieuwe verkiezingen uit. Die worden op 30 juni (aanstaande zondag) en 7 juli gehouden, slechts 3 weken na zijn aankondiging dus. De kans is groot dat RN die verkiezingen wint en dan de premier en ministers mag leveren. Een zorgelijk vooruitzicht, want de RN, destijds FN, werd in 1972 opgericht door Jean-Marie Le Pen. Hij deed dit met voormalige collaborateurs en voormalig SS'ers Pierre Bousquet en Léon Gaultier. Le Pen zelf is indertijd door de rechter veroordeeld wegens holocaustontkenning (hij zei met name dat de holocaust "slechts een detail" in de geschiedenis was).

Zijn dochter, Marine Le Pen, heeft weliswaar een nieuw imago aan het RN gegeven, waardoor de partij in de ogen van velen acceptabeler werd, maar het partijprogramma bevat nog steeds vele punten die door velen als erg problematisch/racistisch worden gezien. Zo wil RN de toegang tot de Franse nationaliteit inperken, buitenlanders de toegang tot het sociale voorzieningen ontzeggen, en migratie drastisch terugdringen. In het verleden wilde de partij ook uit de EU, maar dit is sinds Brexit niet echt meer een belangrijk punt.

Anderzijds hebben de linkse partijen zich weten te verenigen onder de naam Nouveau Front Populaire. De naam front populaire is een verwijzing naar de gelijknamige samenwerking van linkse partijen uit de jaren 30. Toen dreigden er fascisten aan de macht te komen, maar het front populaire wist de verkiezingen in 1936 te winnen en dit (op de korte termijn) te voorkomen. Het front populaire introduceerde overigens ook de 40-urige werkweek, en 2 weken betaald verlof (iets dat tot toen niet bestond in Frankrijk).

Het nieuwe front populaire bestaat uit Europe Ecologie Les Verts (de groene partij), Parti Socialiste (centrum links), La France Insoumise en Parti Communiste Français. Vooral de twee laatst genoemden zijn voor sommigen behoorlijk extreem, al worden ze niet officieel onder extreemlinks geschaard. Hoewel deze samenwerking snel tot stand is gekomen, heeft een samenwerking op links eerder nooit gewerkt, en zijn er behoorlijk veel verschillen tussen deze partijen.

Vooralsnog staat RN voor in de peilingen, gevolgd NFP (Nouveau Front Populaire). De partij van Macron gaat waarschijnlijk een flinke verkiezingsnederlaag tegemoet.

Dit was dus voor de context. Denken jullie dat dit een historisch moment is? Mogen de Fransen zich zorgen maken over het vooruitzicht van RN in de regering? En wat vinden jullie van de bredere context (in veel landen doet extreemrechts het immers goed)?
muggle22 wijzigde dit bericht op 26-06-2024 18:09
0.13% gewijzigd
Wollstonecraft schreef:
07-07-2024 21:19
Goed nieuws!
Hopelijk kunnen ze een goede centrumlinkse regering vormen, die stabiliteit brengt.
Mélanchon heeft een strafblad, wil uit de NAVO, uit de interne EU markt en heeft, eh, "bijzondere" opvattingen over Joodse mensen.

Sterkte Frankrijk, dat dat linkse blok maar snel uit elkaar valt en er een deal met de gematigde socialisten te maken is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Champoo schreef:
08-07-2024 17:08
Mélanchon heeft een strafblad, wil uit de NAVO, uit de interne EU markt en heeft, eh, "bijzondere" opvattingen over Joodse mensen.

Sterkte Frankrijk, dat dat linkse blok maar snel uit elkaar valt en er een deal met de gematigde socialisten te maken is.
Is tevens een aanhanger/fan van Poetin en Hamas hun praktijken.
En wil de grenzen wagenwijd en ongecontroleerd open voor asielzoekers, want iedereen moet een plek hebben vindt hij.
Ik denk dat geen enkele radicale partij goed is voor een land. Radicaal rechts, radicaal links, allebei niet okay.

In basis vind ik dat Melanchon een prachtige gedachte heeft en ben ik het met hem eens. Iedereen moet ook een plek hebben in de wereld. Maar het is weinig realistisch en onhaalbaar. Ik ben heel blij dat Le Pen niet de grootste is geworden in Frankrijk en dat ook VK linksaf slaat. Ook in Dld zit links nog steeds op de stoel. Een beetje tegenkracht tegen de extreem rechtse krachten vind ik meer dan okay. Maaaaar nogmaals: radicaal is nooit goed. Dat is de route naar ellende en vergroot de kans op een verdeeld Europa.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik lees nu al een paar keer Mélanchon, maar de man heet Mélenchon. Ik hoop dat ze hem opzij kunnen schuiven, er zitten nog genoeg andere partijen in het linkse blok.

Ik word een beetje moedeloos van al die extremisten die de polarisatie alleen maar aan lopen te wakkeren. Zowel links als rechts is dat gevaarlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk niet dat Mélenchon premier wordt. NFP was er nog helemaal niet uit wie ze naar voren gaan schuiven, mochten zij de premier mogen leveren. En het lijkt me nogal stug dat ze voor Mélenchon gaan, omdat die ook bij links omstreden is. Lijkt me logischer dat ze voor een wat minder controversieel persoon gaan.

Overigens zijn er ook andere scenario's, bijvoorbeeld dat Gabriel Attal premier blijft, of dat ze iemand van buiten de politiek halen.

Overigens is LFI (de partij van Mélenchon) NIET extreemlinks volgens de klassificatie van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is bevestigd door de rechter. Om als extreemlinks te worden geklassificeerd moet je de macht willen grijpen via een revolutie, en het kapitalisme omver willen werpen. LFI heeft die intentie niet echt. Andere partijen, zoals Lutte Ouvrière of Nouveau Parti Anticapitaliste, worden wel als extreemlinks gezien. Geen van beiden hebben zich aangesloten bij het NFP.

Wat wel zo is, is dat LFI en de samenwerking NFP door hun politieke tegenstanders maar al te graag extreemlinks wordt genoemd. Daar heeft RN natuurlijk een handje van, maar Macron kan er ook wat van. Gedurende de campagne was zijn belangrijkste argument dat beide tegenstanders extreem zijn, en hij, die in het midden zit de meest redelijke keuze was. Dat zij dus steeds extreemlinks worden genoemd is ook een beetje een campagnestrategie.

Maar hoewel LFI behoorlijk links is, zeker voor Nederlandse begrippen, voldoen ze niet helemaal aan de definitie van extreemlinks. Bij NFP zit trouwens ook de Parti Socialiste (PS), en die kun je denk ik eerder vergelijken met de PvdA ofzo, meer centrumlinks dus.

RN wordt overigens wel als extreemrechts beschouwd. Marine Le Pen is zelf naar de rechter gestapt omdat ze het als laster beschouwde dat ze vaak extreemrechts werd genoemd. De rechter gaf haar echter geen gelijk, en stelde dat RN wel degelijk een extreemrechtse partij is.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven