Actueel
alle pijlers
Hongarije mag wel weg
maandag 30 maart 2020 om 18:15
Vind ik dan. Zie dit nieuwsbericht: https://nos.nl/artikel/2328844-parlemen ... geeft.html
Kijk, dat Orban een nare homofoob is en een vluchtelingenhater die geweld niet schuwt, dat was blijkbaar niet genoeg om Hongarije de wacht aan te zeggen. Hopelijk zorgt de realisatie dat we een dictatuur in de EU hebben wel voor inkeer.
Kijk, dat Orban een nare homofoob is en een vluchtelingenhater die geweld niet schuwt, dat was blijkbaar niet genoeg om Hongarije de wacht aan te zeggen. Hopelijk zorgt de realisatie dat we een dictatuur in de EU hebben wel voor inkeer.
anoniem_378854 wijzigde dit bericht op 30-03-2020 18:23
0.51% gewijzigd
dinsdag 31 maart 2020 om 10:05
Ik denk dat het verbieden en bestrijden van krachten en machten die de democratie bedreigen toch nog best lastig is. Want wie en op welk moment bepaalt dat iets of iemand een bedreiging voor de democratie is? Gaan machtsmiddelen dan gebruikt worden om mensen met een jouw onwelgevallige mening de mond te snoeren?JuriaanB schreef: ↑30-03-2020 23:45Zeker en hij heeft daar helemaal gelijk aan. En door de opkomst van rechtsnationalistische krachten in het mondiale politieke speelveld is dit ook weer zeer actueel. Er is dan ook een toenemende discussie over hoe hiermee om te gaan. De achilleshiel van democratie (die gepaard gaat met de vrijheid van meningsuiting) is de welwillendheid jegens antidemocratische ideeën én politici.
Deze politici kunnen de democratie gebruiken als middel om aan de macht te komen om vervolgens de democratie te beknotten of af te schaffen. De domme massa wordt gebruikt als stemvee door het doen van loze beloften en de slimme opportunisten gaan erin mee omdat ze baat kunnen hebben bij het heulen met de machthebber. En als de massa eindelijk beseft dat ze gebruikt is, er niks van de beloften terecht is gekomen en het gedaan is met de vrijheden die men had, is het te laat en is de dictatuur een feit. Zo kan een dictatoriaal regime op initieel legitieme wijze aan de macht komen.
Erdogan bijvoorbeeld schijnt dit zelfs ook gewoon gezegd te hebben: “Democratie is als een trein”, zei hij in het begin van zijn politieke carrière, “je stapt af als je je bestemming hebt bereikt.”
Daarom ben ik groot voorstander van het verbieden en bestrijden van krachten en machten die de democratie bedreigen. Zo moeilijk is dat niet, men is er alleen te schijterig voor omdat de vrijheid van meningsuiting heilig is. Maar die vrijheid van meningsuiting zou niet omgezet mogen worden in politieke daden die de democratische rechtsstaat bedreigen of aantasten. Democratie heeft de taak zichzelf tegen bedreigingen te beschermen. Die taak wordt nu absoluut niet serieus genomen.
Er zijn politieke partijen die de PVV en het FvD als bedreiging zien. Moet je dan de PVV en het FvD uit de politiek gaan weren? Is dat democratie? En als een partij als DENK bij de verkiezingen aan de macht komt, ga je de verkiezingsuitslag ongeldig verklaren? Hoe zie je dat dan voor je? We kunnen niet eens een partij uit de Tweede Kamer weren waarvan de loyaliteit duidelijk bij Ankara en niet bij Nederland ligt. Zelfs staatsgevaarlijk zoiets en de regels voor de Commissie Stiekem zijn niet voor niets gewijzigd.
dinsdag 31 maart 2020 om 10:07
Tito "bewaarde niet de eenheid", hij had, zoals Betty Slocombe het mooi verwoordde, zijn kinderen vastgebonden zodat ze gedwongen rustig moesten blijven. Dat is ook niet echt goed voor de kinderen natuurlijk. Na Tito ontplofte het kruidvat. Zonder Tito had dat misschien eerder gebeurd, of anders, we weten het niet, maar Tito heeft in ieder geval niets bijgedragen aan het voorkomen ervan. Iemand die echt de eenheid wil bewaren, spant zich namelijk in om de partijen bij elkaar te brengen en vrede te stichten.
dinsdag 31 maart 2020 om 10:18
De vraag is of hij op een andere manier het land bij elkaar had gehouden. Niet alle volkeren zijn namelijk net als de Nederlanders van het polderen. Het was ook nog eens een heel andere tijd en een tijd waarin juist de eenheid van Joegoslavië heel belangrijk was.Astromeria schreef: ↑31-03-2020 10:07Tito "bewaarde niet de eenheid", hij had, zoals Betty Slocombe het mooi verwoordde, zijn kinderen vastgebonden zodat ze gedwongen rustig moesten blijven. Dat is ook niet echt goed voor de kinderen natuurlijk. Na Tito ontplofte het kruidvat. Zonder Tito had dat misschien eerder gebeurd, of anders, we weten het niet, maar Tito heeft in ieder geval niets bijgedragen aan het voorkomen ervan. Iemand die echt de eenheid wil bewaren, spant zich namelijk in om de partijen bij elkaar te brengen en vrede te stichten.
dinsdag 31 maart 2020 om 10:21
Vind jij dat sommige volkeren een sterke leider nodig hebben?
dinsdag 31 maart 2020 om 11:35
Er zijn nu een aantal landen waar een sterke leider aan de macht is. Denk aan Rusland of Turkije. Rusland is uit een diep dal geklommen en is weer een speler om rekening mee te houden. Turkije ging aanvankelijk ook hervormen en het ging economisch ook steeds beter. Nu daalt Turkije weer af ook door Erdogan. Naar westerse maatstaven zijn beide landen slecht. Democratie, mensenrechten en dat soort stokpaardjes van het westen worden daar in mindere mate gerespecteerd. Maar als er gekozen moet worden tussen honger en mensenrechten dan is de keuze heel simpel natuurlijk. Maar moeilijk te begrijpen voor mensen die nog nooit honger hebben gehad.
Orban zal zich moeten bewijzen of hij een capabele sterke leider is. Vooral op de langere termijn.
Orban zal zich moeten bewijzen of hij een capabele sterke leider is. Vooral op de langere termijn.
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 11:42
Dus maar terug naar Romeinse tijden; geef het gepeupel brood en spelen. Dan heb je er tenminste geen last meer van.Lange-met-een-korte schreef: ↑31-03-2020 11:35Er zijn nu een aantal landen waar een sterke leider aan de macht is. Denk aan Rusland of Turkije. Rusland is uit een diep dal geklommen en is weer een speler om rekening mee te houden. Turkije ging aanvankelijk ook hervormen en het ging economisch ook steeds beter. Nu daalt Turkije weer af ook door Erdogan. Naar westerse maatstaven zijn beide landen slecht. Democratie, mensenrechten en dat soort stokpaardjes van het westen worden daar in mindere mate gerespecteerd. Maar als er gekozen moet worden tussen honger en mensenrechten dan is de keuze heel simpel natuurlijk. Maar moeilijk te begrijpen voor mensen die nog nooit honger hebben gehad.
Orban zal zich moeten bewijzen of hij een capabele sterke leider is. Vooral op de langere termijn.
dinsdag 31 maart 2020 om 11:42
Het ligt eraan wat je onder een sterke leider verstaat. Iemand als Maduro is het slechtste wat een land kan overkomen. Ik vind dat dus geen sterke leider. Iemand die een land door een ernstige crisis, zoals nu bijvoorbeeld met het coronavirus, kan loodsen, is van levensbelang. Dat vind ik dus wel een sterke leider.Betty_Slocombe schreef: ↑31-03-2020 10:21Vind jij dat sommige volkeren een sterke leider nodig hebben?
dinsdag 31 maart 2020 om 11:46
dinsdag 31 maart 2020 om 11:47
In Rusland mag je op tv geen grappen maken over Poetin. Ook al zo lekker democratisch ja.Lange-met-een-korte schreef: ↑31-03-2020 11:35Er zijn nu een aantal landen waar een sterke leider aan de macht is. Denk aan Rusland of Turkije. Rusland is uit een diep dal geklommen en is weer een speler om rekening mee te houden. Turkije ging aanvankelijk ook hervormen en het ging economisch ook steeds beter. Nu daalt Turkije weer af ook door Erdogan. Naar westerse maatstaven zijn beide landen slecht. Democratie, mensenrechten en dat soort stokpaardjes van het westen worden daar in mindere mate gerespecteerd. Maar als er gekozen moet worden tussen honger en mensenrechten dan is de keuze heel simpel natuurlijk. Maar moeilijk te begrijpen voor mensen die nog nooit honger hebben gehad.
Orban zal zich moeten bewijzen of hij een capabele sterke leider is. Vooral op de langere termijn.
...
dinsdag 31 maart 2020 om 11:55
Dat is van alle tijden. Werkt nog steeds. De kloof tussen rijk en arm is altijd groot geweest en er altijd geweest. En desondanks zullen ze elkaar nooit begrijpen.
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 12:11
Het is maar waar je prioriteiten liggen.Quaintrelle schreef: ↑31-03-2020 11:47In Rusland mag je op tv geen grappen maken over Poetin. Ook al zo lekker democratisch ja.
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 12:16
Het gaat niet puur om de grappen, maar de vrijheid die aan banden wordt gelegd. Maar dat ligt misschien te genuanceerd.
...
dinsdag 31 maart 2020 om 12:19
ach, mensenrechten enzo, dat zijn maar westerse stokpaardjes. Niet zo moeilijk doen he?Quaintrelle schreef: ↑31-03-2020 12:16Het gaat niet puur om de grappen, maar de vrijheid die aan banden wordt gelegd. Maar dat ligt misschien te genuanceerd.
dinsdag 31 maart 2020 om 12:28
Luxeprobleem. De mensen in Rusland maken zich zorgen om andere dingen. Dat iemand uit Nederland met twee auto’s voor de deur, de cv aan en glasvezel internet dat als probleem ervaart is natuurlijk mogelijk. Maar die weet niet wat lege schappen zijn natuurlijk. En wie dat wel weet hecht waarde aan andere dingen.Quaintrelle schreef: ↑31-03-2020 12:16Het gaat niet puur om de grappen, maar de vrijheid die aan banden wordt gelegd. Maar dat ligt misschien te genuanceerd.
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 12:32
On topic.
Ik vind het enge ontwikkeling dat de huidige mondiale crisis zo makkelijk gebruikt wordt om macht te verkrijgen. Ik vind het een kwalijke zaak dat er wordt 'weggekeken'. Ik lees dit ook in dit topic. ' och, hij houdt de grenzen dicht dus laat maar gaan'
Van dit soort opportunistisch wegkijken is nog nooit een situatie beter geworden. En dan over 5 of 10 jaar helemaal verbaasd zijn als er een burgeroorlog uitbreekt.
Ik vind het enge ontwikkeling dat de huidige mondiale crisis zo makkelijk gebruikt wordt om macht te verkrijgen. Ik vind het een kwalijke zaak dat er wordt 'weggekeken'. Ik lees dit ook in dit topic. ' och, hij houdt de grenzen dicht dus laat maar gaan'
Van dit soort opportunistisch wegkijken is nog nooit een situatie beter geworden. En dan over 5 of 10 jaar helemaal verbaasd zijn als er een burgeroorlog uitbreekt.
dinsdag 31 maart 2020 om 12:34
En hoe komt het dat die schappen leeg zijn? Want Putin is totaal niet van vrienden verrijken ten koste van de burgers?Lange-met-een-korte schreef: ↑31-03-2020 12:28Luxeprobleem. De mensen in Rusland maken zich zorgen om andere dingen. Dat iemand uit Nederland met twee auto’s voor de deur, de cv aan en glasvezel internet dat als probleem ervaart is natuurlijk mogelijk. Maar die weet niet wat lege schappen zijn natuurlijk. En wie dat wel weet hecht waarde aan andere dingen.
dinsdag 31 maart 2020 om 12:35
Ja die mensen in Rusland hebben volgens jou andere prioriteiten. Zijn daar allemaal helemaal niet mee bezig.Lange-met-een-korte schreef: ↑31-03-2020 12:28Luxeprobleem. De mensen in Rusland maken zich zorgen om andere dingen. Dat iemand uit Nederland met twee auto’s voor de deur, de cv aan en glasvezel internet dat als probleem ervaart is natuurlijk mogelijk. Maar die weet niet wat lege schappen zijn natuurlijk. En wie dat wel weet hecht waarde aan andere dingen.
Toch gek dan....https://www.trouw.nl/cs-bc6eccc5
Maar jij weet het vast veel en veel beter.
...
dinsdag 31 maart 2020 om 12:40
Door economische sancties van Europa en Amerika misschien? Door dat de Amerikaanse dollar gangbaar was in Rusland en omdat enorm is gestegen ten opzichte van de roebel? Of denk jij dat Putin en co alles opeten en niks overlaten voor de rest?
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 12:45
Ik kom wel eens in Rusland. Op gesprekken met de ober, directeur, kassajuffrouw en de taxichauffeur komen dat soort dingen naar voren. De Russen zijn hechter geworden omdat ze nu een duidelijke “ vijand “ hebben. Dan zijn ze bereid om hun politieke en sociale verschillen aan de kant te zetten.Quaintrelle schreef: ↑31-03-2020 12:35Ja die mensen in Rusland hebben volgens jou andere prioriteiten. Zijn daar allemaal helemaal niet mee bezig.
Toch gek dan....https://www.trouw.nl/cs-bc6eccc5
Maar jij weet het vast veel en veel beter.
Maar goed, ik heb jouw kennis duidelijk onderschat. Nu ik weet dat je een Trouw lezer bent twijfel ik er niet aan dat jij alles beter weet.
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 12:52
Daar waar andere regeringsleiders en politieke kopstukken het lief een leed met hun volk delen is deze schurk Putin alleen met zichzelf en zijn vrienden bezig. In een democratie bestaan steekpenningen niet. Ook geen vriendjespolitiek. Geen machtsmisbruik.
Let’s Go Brandon!
dinsdag 31 maart 2020 om 13:04
"Sterke leiders" die geen tegenspraak dulden en iedereen die wel zijn mond durft open te doen gevangen zetten, martelen en/of vermoorden, zijn in mijn ogen nooit een goed idee, maar ja, dat is mijn bescheiden mening.
anoniem_395087 wijzigde dit bericht op 31-03-2020 13:21
Reden: zin klopte niet
Reden: zin klopte niet
2.11% gewijzigd
dinsdag 31 maart 2020 om 13:27
Ik vind deze opmerking zo raar. Net of Rutte zich druk maakt om het NL volk. Die maakt zich ook alleen maar druk dat zijn vriendjes van shell of KLM niet failliet gaan. Net of wij in een "democratie" leven
Maar dit is echt Nederland, andere landen de les lezen en niet weten wat er in je eigen land speelt
dinsdag 31 maart 2020 om 13:32
Natuurlijk leven we hier in een democratie. Dat wil niet zeggen dat hier alles perfect is, maar wel dat jij bij de volgende verkiezingen op iemand anders mag en kan stemmen als Rutte je niet bevalt. En ook dat je niet bang hoeft te zijn om opgepakt te worden als je in het openbaar een negatieve mening over de regering uit.vivaratje schreef: ↑31-03-2020 13:27Ik vind deze opmerking zo raar. Net of Rutte zich druk maakt om het NL volk. Die maakt zich ook alleen maar druk dat zijn vriendjes van shell of KLM niet failliet gaan. Net of wij in een "democratie" leven
Maar dit is echt Nederland, andere landen de les lezen en niet weten wat er in je eigen land speelt
Echt, ik heb het idee dat sommige mensen hier geen enkel idee hebben van wat een dictatuur precies inhoudt.
dinsdag 31 maart 2020 om 13:39
Je mag elke 4 jaar stemmen op die partij waar jij je het beste bij voelt /die het meest overeenkomt met jouw denkbeelden. (welke deze dan ook zijn) Je mag demonstreren, je aansluiten bij organisaties of er zelf eentje oprichten, je mening vrij uiten over welk onderwerp dan ook zonder het risico te lopen gevangen genomen of gemarteld te worden. Lijkt mij democratisch.
Dat je het niet eens bent met het huidige beleid betekent niet dat het ondemocratisch is. Dat je je kunt uiten over het niet eens zijn met het beleid is dan wel weer een voortvloeisel van leven in een land met een democratie.
Dat je het niet eens bent met het huidige beleid betekent niet dat het ondemocratisch is. Dat je je kunt uiten over het niet eens zijn met het beleid is dan wel weer een voortvloeisel van leven in een land met een democratie.