Is dit nu echt nodig? (speciaal woordenboek voor (V)MBO-ers)

03-03-2008 17:26 38 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zojuist gelezen op nu.nl.



Van Dale lanceert woordenboek voor vmbo'ers



UTRECHT - Van Dale heeft een woordenboek Nederlands op de markt gebracht dat speciaal is bedoeld voor vmbo'ers en mbo'ers.

Dit nieuwe woordenboek sluit aan bij het kennis- en taalniveau van vmbo-leerlingen en mbo-studenten, aldus de uitgever maandag.



Begrijpelijke taal



"De manier van uitleggen, de voorbeeldzinnen, de vormgeving en de tekeningen zijn precies passend voor deze gebruikers." De definities in het Van Dale (v)mbo-woordenboek zijn kort en bevatten geen moeilijke woorden en afkortingen. Bovendien zijn ze in begrijpelijke taal geschreven.



Schooltaal



Naast de belangrijkste woorden en uitdrukkingen uit het Nederlands komt in het boek ook schooltaal aan bod, zoals 'toetsen', 'slagen' en 'werkstuk'.



Van Dale zegt dat de bruikbaarheid wordt vergroot door 650 tekeningen die de betekenis van een woord verduidelijken. "Voor meer leescomfort" is in het boek een groter lettertype gebruikt.



Lidwoord



De uitgeverij heeft het lidwoord (de, het en een) opgenomen vóór het trefwoord om studenten en leerlingen in het vmbo en mbo een handje te helpen met hun lessen Nederlands. En als iemand zoekt op 'gehad', verwijst het woordenboek hem naar 'hebben' en bij 'vonden' staat een verwijzing naar 'vinden'.



"Hierdoor kunnen meer woorden gevonden worden en leert de student de juiste werkwoorden bij de vervoegingen goed te vinden."




Ik vind het erg overdreven. Er zou meer aandacht besteed moeten worden aan WAAROM leerlingen de vervoegingen niet kennen. Ik weet dat de Nederlandse taal voor sommigen moeilijk is, maar juist door het te blijven herhalen, leer je. Basisschool, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, het interesseert me niet. Als de basis ontbreekt, moet er in de basis ook lesgegeven worden.
Alle reacties Link kopieren
lees mijn bericht van 8.5 uur nog maar eens door dan...pffffffffff
Alle reacties Link kopieren
queenfan....jij schrijft 'alsof' als 2 woorden....ik wil je zeker niet beledigen, maar zo zie je maar dat iedereen er baat bij heeft, of je nu een mbo-er bent of niet en DAAR gaat het om...
Alle reacties Link kopieren
Als je je hierdoor beledigd voelt zegt dat veel meer over je eigen zelfbeeld dan over dat hele woordenboek.
Alle reacties Link kopieren
Lalein schreef op 04 maart 2008 @ 14:27:

queenfan....jij schrijft 'alsof' als 2 woorden....ik wil je zeker niet beledigen, maar zo zie je maar dat iedereen er baat bij heeft, of je nu een mbo-er bent of niet en DAAR gaat het om...
Lekker argument, dat staat toch ook in een normaal woordenboek?
Alle reacties Link kopieren
maar vertel me dan eens wat er mis is met een eenvoudiger woordenboek dat IEDEREEN begrijpt??? een aantal van jullie vindt het niet kunnen, maar de redenen daarvoor zijn waardeloos. "de vmbo-ers 'zouden wel eens beledigd kunnen worden' " of "het schort aan degelijk onderwijs"

jammer voor de mensen die een begrijpelijk woordenboek een belediging vinden en aan het onderwijs kunnen we nu niks meer aan doen voor die groep van de bevolking die de taal niet goed genoeg beheerst....DUS dan is dit toch een uitkomst???
blijfgewoonbianca schreef op 04 maart 2008 @ 01:29:

[...]





Sja , maar een beetje lullig voor de mensen die die basis gemist hebben en nu op het VMBO zitten . Dan is zo'n woordenboek toch beter dan eentje waar ze de ballen van begrijpen ?






Helemaal mee eens. Ik geef les op het PRO, mijn leerlingen moeten van mij een woordenboek gebruiken als ze een woord niet weten, alleen moet ik vervolgens dus de uitleg bij het opgezochte woord uitleggen.

Het lijkt me geweldig voor mijn leerlingen dat ze ook daadwerkelijk datgene begrijpen wat ze opzoeken, omdat ze het niet begrepen.



En dan de discussie over de basis die ontbreekt. Ten eerste zijn de meesten geen hoogvliegers, ten tweede missen de meesten wel wat onderwijsjaren door omstandigheden, ten derde zijn ze te oud om de basis alsnog helemaal te leren. Dus is het roeien met de riemen die je hebt en een vereenvoudigd woordenboek zie ik dan ook zeker als een toevoeging.
Alle reacties Link kopieren
AMEN Ivy!!!
Alle reacties Link kopieren
Mijn jongste bloedje moet nu dus woorden opzoeken en die , plus de uitleg die hij niet begrijpt , uit zijn hoofd leren.................alsof dát nut heeft .

Dan hebben die van mij de mazzel dat ze , hoewel ook MAVO , een moeder hebben die helpen wil en helpen kan . Maar anders is het hele effect toch verloren ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
PurperRain schreef op 03 maart 2008 @ 23:29:

Ik zou zeggen; voor dyslectici okee, maar ik zie het als een grote belediging voor de vmbo'ers. Helaas denk ik dat 70% van de vmbo'ers dat zelf niet zo opvatten.



Bij het vmbo zit vanalles, taalkundig begaafde leerlingen en leerlingen met taalzwakte of verkeerd woordbegrip....tja...



Maar ik hink toch op twee gedachten; mij vallen ook veel taalfouten op. Bijv. 'Hier uw autowassen". En dat niet veranderen in jaren!

Ik vind de uitleg niet zo nodig, wel de spelling. De uitleg leren de vmbo'ers vanzelf met de jaren ook wel, wellicht door ervaring die havisten weer niet hebben. Ach, het is goedbedoeld.






Wat een onzin zit je hier uit te kramen, Purperrain.



Waarom een beledinging voor VMBOers? Daar kan ik me niks bij voorstellen. Op school hebben zij toch ook geen HAVO?VWO boeken, maar een VMBO-editie? Vinden zij dat een belediging? Nee toch zeker.



Ik denk dat uitleg wel degelijk zijn dienst zal bewijzen. Ik vind dat het met de woordenschat van de middelbare scholier van tegenwoordig bedroevend gesteld is.
Alle reacties Link kopieren
Een snelle scan van vandale.nl leert dat er woordenboeken zijn 'voor de allerkleinsten', voor peuters, voor Friese peuters, voor kleuters, voor kinderen vanaf 8 jr, voor kinderen vanaf 10 jaar, voor mensen werkzaam op kantoren (???), voor scrabbelaars, voor puzzelaars, voor computeraars, voor medici, voor techneuten, voor zakenlui, voor studenten en voor beelddenkers. Het is een wonder dat (V)MBO'ers nog niet en masseklagen dat ze tot nu toe ernstig zijn achtergesteld.
Reken maar dat het nodig is. Ook de grotere letters. Het leest gewoon makkelijker en meer ontspannen. Voor heel veel kinderen is het moeilijk om goed te lezen en belangrijke informatie uit een tekst te halen. Hoofdzaak van bijzaken te onderscheiden.

Vergeet ook niet dat er veel VMBO'ers zijn die woorden niet alphabetische volgorde kunnen rangschikken. Dat ze hun eigen naam niet met een hoofdletter schrijven. Dat ze hun eigen postcode of telefoonnummer niet weten. En toch worden ze op heel veel gebieden onderschat. Maar ook overschat, als ik sommige mensen op dit topic hoor.
Alle reacties Link kopieren
amen.

wie kan het er nu niet mee eens zijn dat leerhulpmiddelen worden aangepast aan het niveau van de gebruiker?
Voor welke VMBO-ers is dit nieuwe woordenboek nu eigenlijk bestemd ? Voor de vroegere Mavo-D klanten, of voor de LTS-B klanten ? Het is gewoon belachelijk om alles bij elkaar in te proppen en te verwachten dat dat "intelligentere kinderen" oplevert.



De beste "onderwijsvernieuwing" die ik de afgelopen tijd heb gelezen is het herinvoeren van de LTS op een aantal scholen, waarbij kinderen gewoon vanaf hun 14de praktijkstages mogen lopen. Dat houdt ze beter van de straat dan opvoedingsprogramma's. Én het levert vakmensen op.



Moppeman klaagt steen en been over zijn MTS-stagelopers, hij schopt ze regelmatig weg, zonder stageverslag, want ze kunnen nog geen schroevendraaier vasthouden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven