Kabinet wil basisbeurs afschaffen

29-12-2011 10:35 190 berichten
Basisbeurs studenten niet langer een zekerheid'

Laatste update: 29 december 2011 10:20 info

AMSTERDAM - De tijd dat studenten recht hadden op een basisbeurs lijkt voorbij. Het kabinet denkt aan de invoering van een sociaal leenstelsel.



Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van bronnen in Den Haag.

Een sociaal leenstelsel betekent dat studenten bij de overheid geld moeten lenen om te kunnen studeren in plaats van de maandelijke ontvangst van een thuis- of uitwonende beurs.

De reden voor deze maatregel is de extra miljarden die moeten worden bezuinigd komend voorjaar. Volgens de krant levert het afschaffen van de basisbeurs zo'n 800 miljoen euro op.

Er wordt ook gedacht aan het opheffen van de ov-kaart. Het stoppen van gratis vervoer voor studenten zou zo'n 200 miljoen euro kunnen opleveren.



Verkiezingen

Tijdens de verkiezinging gingen er al stemmen op in de VVD om studenten meer te laten betalen. Deze gedachte werd gesteund door de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66. CDA en de PVV waren echter tegen.

Hoe deze partijen er nu over denken met de komende bezuinigingen in hun achterhoofd is onbekend.



Tsja. Wordt studeren op deze manier alleen voorbehouden aan de kinderen van de rijke(re) medemens?

Wat gebeurt er met de Nederlandse kenniseconomie waar zo hoog over wordt opgegeven, die echter nu al in het slop zit?



En waar gaan die miljoenen aan bezuinigingsgeld heen? De bodemloze europut, bijna-failliete landen die weer opgekrikt moeten worden?
Alle reacties Link kopieren
quote:mariamena schreef op 29 december 2011 @ 17:24:

ik heb toevallig een dochter die over niet al te lange tijd geneeskunde gaat studeren. En misschien wel in een heel andere stad wordt ingeloot. Ik gun haar en al mijn daaropvolgende kinderen de wereld aan mogelijkheden, maar het wordt onze nieuwe generatie niet gemakkelijk gemaakt. Waar onze ouders nog eindeloos konden studeren en lenen, en de beurzen nog iets voorstelden, kunnen onze kinderen straks letterlijk kiezen of delen.



En wat dacht men van geneeskunde studenten die hun co-schappen lopen, die werken en studeren maar zo 80 uur per week. Wanneer zouden die een bijbaan moeten hebben? Er moet ergens ook nog geslapen worden en als het zo doorgaat wordt dat slapen ergens onder een brug nog ook want ik kan met mijn salarisje niet 3 kinderen volledig onderhouden en hun kamer betalen en hun onderhoud en hun studie.

En dat betreur ik, want al onze kinderen bezitten wel de mogelijkheden om te kunnen gaan studeren......

Met een volle lening en gespaard collegegeld zou je nog net kunnen rondkomen van alleen stufi. Maar anders kun je dus geen geneeskunde studeren als je geen hulp van je ouders krijgt. Geneeskunde (en dat soort studies) zijn dus eigenlijk al voor de mensen die het financieel wat beter hebben.



Gelijke kansen ongeacht je achtergrond is nu al een illusie in NL en dat wordt alleen maar erger.
quote:Kier_V schreef op 29 december 2011 @ 15:19:

[...]





Ik werkte er full time bij en verdiende daar zo'n 1400 gulden mee.

En zo'n 150 gulden per maand aan fooitjes (horeca)



Dus in totaal zo'n 900 euro vandaag de dag...



Dat was niet ruim, zeker niet.



Edit: college geld betaalde ik grotendeels van mijn vakantiegeld, verjaardagsgeld etc etc.



Gewoon schrapen was het af en toe en een weekje brood met pindakaas... :-S



Jij praat in guldens dus is het lang geleden dat jij gestudeerd hebt.

Alleen al de kosten voor de gezondheidszorg waren toen al veel lager want je zat in het ziekenfonds en een eigen risico bestond toen nog niet. In 2012 is deze 220 euro dus reken maar uit hoeveel guldens dat is....Dan heb ik het niet eens over de ziektekostenverzekering die je sowieso moet hebben en ook rond de 100 euro per maand kost.

Het collegegeld was ook niet zo hoog als nu en ook de huren waren lager.



Fijn dat je het hebt kunnen redden maar je moet het met mij eens zijn dat het nu toch echt veel duurder is allemaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:kwallenbal schreef op 29 december 2011 @ 20:58:

[...]





Jij praat in guldens dus is het lang geleden dat jij gestudeerd hebt.

** Nee hoor, had je alles gelezen dan weet je dat ik over mijn 1e studie schrijf



Alleen al de kosten voor de gezondheidszorg waren toen al veel lager want je zat in het ziekenfonds en een eigen risico bestond toen nog niet.

** Ik betaalde indertijd omgerekend zo'n 50 euro aan zorgpremie en ik meen dat dat niet heel veel lager is, wanneer je kijkt hoeveel een studen(e) nu terugkrijgt via zorgtoeslag. Eigen risico was er inderdaad nog niet, maar ook de zorgtoeslag niet, die er nu wel is . Reken maar even uit wat dat is op jaarbasis. Zal elkaar niet veel ontlopen?



In 2012 is deze 220 euro dus reken maar uit hoeveel guldens dat is....Dan heb ik het niet eens over de ziektekostenverzekering die je sowieso moet hebben en ook rond de 100 euro per maand kost.

Het collegegeld was ook niet zo hoog als nu en ook de huren waren lager.

** De huren waren lager? Nou valt reuze tegen hoor in de randstad en daarbij: Nu is er huurtoeslag voor sommigen en toen niet. Plus het collegegeld was misschien iets lager, de lonen ook!



Fijn dat je het hebt kunnen redden maar je moet het met mij eens zijn dat het nu toch echt veel duurder is allemaal.* Het is allemaal duurder, ben ik met je eens. Dat doet de tijd vanzelf. er werd mij gevraagd hoe ik toen rondkwam en dat heb ik uitgelegd. Ik ben van mening dat dat nog steeds kan in veel gevallen, ook zonder basisbeurs maar met eventuele lening
quote:Ruza schreef op 29 december 2011 @ 19:54:

[...]



Met een volle lening en gespaard collegegeld zou je nog net kunnen rondkomen van alleen stufi. Maar anders kun je dus geen geneeskunde studeren als je geen hulp van je ouders krijgt. Geneeskunde (en dat soort studies) zijn dus eigenlijk al voor de mensen die het financieel wat beter hebben.



Gelijke kansen ongeacht je achtergrond is nu al een illusie in NL en dat wordt alleen maar erger.



Nou ja, ik ben er dus zo een. Ik studeer geneeskunde en mijn ouders dragen niets aan mijn studie bij. Er zitten nog 3 kinderen onder mij, dus ik moet het zelf maar zien te redden.



Na uitgeloot te zijn ben ik bezig met de studie die ik wel echt graag wil doen, gelukkig. Wat dus niet wil zeggen (om nog maar even weer terug te komen bij de luie studenten) dat ik tijdens mijn eerste studiejaar - bij een andere studie, jawel - op m'n luie reet heb gezeten. Sterker nog, ik heb er keihard voor gewerkt, want ik wil niet meer betalen dan nodig. Ik heb mijn propedeuse keurig netjes gehaald en zelfs geen enkele herkansing nodig gehad! Dit was een bèta-studie, dus nog niet makkelijk ook, ik bracht 40 uur in de week door op de universiteit. Daarna ben ik dus begonnen met geneeskunde, wat minder contacturen heeft dan een bètastudie. Lekker makkelijk, lekker veel feesten! Niet dus. Als je niet voldoende met je zelfstudie bezig bent, haal je je vakken gewoon niet, heel simpel. Het is geen studie pedagogiek of psychologie (sorry als ik iemand hiermee voor zijn hoofd sla) dat 4 college per week heeft, die ook nog niet eens verplicht zijn.



Werken? Ja, op zaterdag. Verder was daar door de week geen tijd voor. Die uren zijn nu ontzettend slecht geroosterd en er zitten te korte gaten in om in die tijd te kunnen gaan werken. Die tijd kan je doorbrengen in de universiteitsbibliotheek.Bovendien levert werken echt niet genoeg op om er een studie van te kunnen financieren. Daarbij zijn die bijbaantjes tijdens je co-schappen ook wel einde oefening. Uuuuren per week loop je in het ziekenhuis rond en in de tijd die je over hebt moet er ook nog gestudeerd (want alles wat je niet weet mag er in de avonduren en weekend nog eens extra in gepompt worden), gegeten en geslapen worden. Het moet wel leuk blijven, en ik vind dagen van 6 uur 's ochtends tot na 12 uur 's nachts maken niet bepaald normaal. De gemiddelde werkende Nederlander heeft meer tijd om te eten, slapen en ontspannen. En het dan raar vinden dat die studenten oververmoeid zijn.



Het spijt me zeer, maar ik kan dus ook heel erg boos worden van het luie-feestende-studenten beeld. Ja, ze zitten er absoluut tussen, maar er zijn toch ook genoeg serieuze studenten. En ook zit echt niet hele dagen met mij neus in de boeken of ben super intelligent, of dé perfecte student. Ik wil gewoon graag.



En er moet tijd over blijven voor andere dingen, anders is het niet leuk meer. Tuurlijk, ik kan vrij makkelijk leren, maar dat betekent niet dat ik maar hele dagen niks zit te doen, alles op mijn sloffen kan halen en er dus uit gemakzucht de kantjes vanaf loop. Het is ook een kwestie van willen. Dat er een sociaal leenstelsel zou moeten komen kan ik nog enigszins inzien, maar de bodem van de put is een keer bereikt hoor.Die OV-jaarkaart heb ik toch echt wel nodig, anders reizen de kosten de pan uit en is het voor mij eigenlijk niet meer te betalen... En iedereen op kamers, zorg dan ook even voor woonruimte, beste overheid! Er wordt alleen gedacht aan bezuinigen bezuinigen bezuinigen, en niet aan alle andere problemen die daar achteraf nog bij komen kijken.



Als ik dit allemaal jaren geleden had geweten, had ik misschien wel een andere keuze gemaakt.Ja ik ben nog harstikke jong, maar je studie - en zeker deze - is een keuze voor het leven en kost ook nog eens een hoop geld. Je mag eerst zien of je wel arts-waardig bent en je de eindstreep haalt, en daarna mag je zien of het alle investering waard was. Nu ik begonnen ben, wil ik die studie wel afmaken! Dit wil ik al jaren heel erg graag, en het zal me lukken ook, met of zonder steun van ouders en de overheid.



(Oei, wat een verhaal zo laat nog. )
Alle reacties Link kopieren
Lekker dan als je ouders in de bijstand zitten. Alles wat je bijverdiend word ingehouden van de uitkering van je ouders (thuiswonend) en je geen stufi meer.
Alle reacties Link kopieren
Phew, ben blij dat ik met m'n broers en zussen reeds ben afgestudeerd. In onze arbeidersfamilie waren wij absoluut niet de eersten met de capaciteiten om te studeren, maar wel de eersten voor wie het dankzij de studiebeurs mogelijk was. En wellicht dus weer de laatsten. Zonde!



Juist als je met weinig financiele rek opgroeit durf je geen grote leningen aan te gaan. "Die investering betaalt zich later wel terug en zo niet, dan vang ik het heus wel op" is een manier van denken voor mensen die uit eigen ervaring het verschijnsel 'financiele rek' hebben gezien. Maar in mijn wereld betekende het aangaan van een lening over het algemeen dat mensen van de regen in de drup belandden. Ik durfde dat op m'n achttiende echt niet. Het idee van een vijfcijferige studieschuld terwijl in je gezin de paniek al uitbreekt als er een fiets gestolen is en er 50 euro gevonden moet worden voor een nieuw tweedehands brik...ondenkbaar. Als ik al was gaan studeren, dan had ik met m'n gymnasiumhersens hooguit voor HBO gekozen, om op safe te spelen (was reiskostentechnisch ook nog eens beter te doen).



Als er dan toch bezuinigd moet worden zou ik veel liever zien dat er minder beurzen worden verstrekt en dat er wordt geselecteerd op capaciteiten. En je zou kunnen overwegen wel beurzen te verstrekken voor studenten in richtingen waarin we dringend mensen nodig hebben.
Alle reacties Link kopieren
Mijn voorstel: Onderwijs en boeken gratis, maar met een bindend studieadvies. Wie slechte cijfers haalt gaat maar werken ipv de staatsruif leeg te vreten.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
quote:snoesje666 schreef op 30 december 2011 @ 10:43:

Mijn voorstel: Onderwijs en boeken gratis, maar met een bindend studieadvies. Wie slechte cijfers haalt gaat maar werken ipv de staatsruif leeg te vreten.Bindend studieadvies (BSA) is dit jaar al ingevoerd, bij de studentjes die in 2011 begonnen zijn. Die moeten aan het eind van het jaar een minimaal aantal studiepunten hebben behaald. Lukt ze dat niet, dan moeten ze met hun opleiding stoppen, en mogen vaak daarna niet meer aan dezelfde instelling met een nieuwe opleiding beginnen. Op die manier filteren ze direct studenten eruit die teveel geld gaan kosten, omdat ze jarenlang blijven hangen en uiteindelijk niet afstuderen. (Omdat ze niet gemotiveerd genoeg zijn en teveel feesten, of omdat ze boven hun kunnen studeren, etc.)
Alle reacties Link kopieren
Die 70 euro stufie in de maand, daar lig ik niet wakker van. Afschaffen van de OV kaart. Ja. Dat wordt simpelweg onbetaalbaar als je dagelijks met de trein gaat.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet steeds alles gelezen dus pak de draad zomaar weer op.



Een vriendin van mij studeerde geneeskunde in Maastricht. Daar is het aantal uren fors minder, heb ik begrepen. En ze pikte de stof snel op vergeleken met de andere studenten.

Zij heeft veel gedaan naast de studie en in de weekenden vaak gewerkt. Met haar bevoegdheden (die je na bepaalde tijd hebt) kon ze in de thuiszorg werken en dan de zorgtaken doen (dus niet de schoonmaak-thuiszorg) En dat met weekend-toeslag.



Dat is even aan mariamena. Het kan dus wel, maar zal niet voor iedereen even makkelijk gaan want sommigen hebben misschien wél al hun tijd nodig voor het studeren an sich.



Of zijn niet zo energiek dat ze naast de studie nog zoveel kunnen werken.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Alle reacties Link kopieren
quote:Uncharted schreef op 30 december 2011 @ 14:58:

[...]





Bindend studieadvies (BSA) is dit jaar al ingevoerd, bij de studentjes die in 2011 begonnen zijn. Die moeten aan het eind van het jaar een minimaal aantal studiepunten hebben behaald. Lukt ze dat niet, dan moeten ze met hun opleiding stoppen, en mogen vaak daarna niet meer aan dezelfde instelling met een nieuwe opleiding beginnen. Op die manier filteren ze direct studenten eruit die teveel geld gaan kosten, omdat ze jarenlang blijven hangen en uiteindelijk niet afstuderen. (Omdat ze niet gemotiveerd genoeg zijn en teveel feesten, of omdat ze boven hun kunnen studeren, etc.)Bindend studieadvies is er al jaren. In het HBO in ieder geval. Daar moet je het eerste jaar minimaal een aantal studiepunten halen om naar het tweede jaar te mogen. Haal je deze niet dan krijg je een bindend negatief advies en moet je stoppen met de opleiding. Er zijn ook nog andere redenen waarvoor je een bindend negatief advies kan krijgen zoals een lage professionele standaard (bijvoorbeeld weinig inzet).
Alle reacties Link kopieren
quote:snoesje666 schreef op 30 december 2011 @ 10:43:

Mijn voorstel: Onderwijs en boeken gratis, maar met een bindend studieadvies. Wie slechte cijfers haalt gaat maar werken ipv de staatsruif leeg te vreten.Bindend studieadvies bestaat idd al (terecht, wat mij betreft). Ik las laatst ook iets over een plan om met striktere selectie te gaan werken voor bepaalde opleidingen (bijvoorbeeld rechten) die kampen met een hoge uitval en studenten die te lang over hun studie doen. Daar zie ik ook wel iets in, maar het gevaar is dan weer dat je er alleen nog in komt met geweldige cijfers. Ik zou er meer voor zijn om studenten na te laten denken over hun motivatie, in plaats van aan drie studies te beginnen en er niet één af te maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Uncharted schreef op 30 december 2011 @ 14:58:

[...]





Bindend studieadvies (BSA) is dit jaar al ingevoerd, bij de studentjes die in 2011 begonnen zijn. Die moeten aan het eind van het jaar een minimaal aantal studiepunten hebben behaald. Lukt ze dat niet, dan moeten ze met hun opleiding stoppen, en mogen vaak daarna niet meer aan dezelfde instelling met een nieuwe opleiding beginnen. Op die manier filteren ze direct studenten eruit die teveel geld gaan kosten, omdat ze jarenlang blijven hangen en uiteindelijk niet afstuderen. (Omdat ze niet gemotiveerd genoeg zijn en teveel feesten, of omdat ze boven hun kunnen studeren, etc.)

Al langer hoor. Ik ben in 2009 begonnen en toen was het er ook al!



Lui zijn en alleen maar feesten zit er ook niet meer in met de langstudeerboete. Die tijden zijn voorbij.
Alle reacties Link kopieren
quote:soumaya schreef op 30 december 2011 @ 04:07:

Lekker dan als je ouders in de bijstand zitten. Alles wat je bijverdiend word ingehouden van de uitkering van je ouders (thuiswonend) en je geen stufi meer.Dat klopt niet helemaal. Je mag wel je verdiende centen zelf houden als kind maar daar zit wel een maximum aan.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margheritaa schreef op 29 december 2011 @ 11:23:

Hallo??? Er is toch niet gezegd dat de aanvullende beurs weggaat voor jongeren die ouders hebben met een laag inkomen. Als de aanvullende beurs niet verdwijnt is er niets aan de hand! Rijke(re) kinderen hebben geen basisbeurs nodig en die krijgen zoiezo al geen aanvullende beurs.Sorry? Dus studenten met een aanvullende beurs moeten dan maar ontzien worden? Als er al iets wordt afgeschaft, dan pleit ik voor de aanvullende beurs. Mijn vader verdient 55.000 euro bruto per jaar (gescheiden ouders en woonde bij mn vader). Dus geen aanvullende beurs. Waar niet naar gekeken is, is dat mijn moeder een grote schuld heeft gemaakt en mijn vader niet in de mogelijkheid is om mij financieel te ondersteunen tijdens mijn studie. Ik betaal dus alles zelf en omdat mijn studie best veel/zwaar is (dat ervaar ik zo), leen ik geld bij. Dus ook als je ouders minder verdienen, kan iedereen gewoon studeren. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om te lenen voor mijn studie. Echter, als ze de stufi afschaffen, heb ik daardoor straks 15.000 euro EXTRA schuld. Straks kan ik naast mijn co-schappen überhaupt niet werken en als ik maximaal blijf lenen, heb ik dus een schuld van 50.000 euro.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ruza schreef op 29 december 2011 @ 19:54:

[...]



Met een volle lening en gespaard collegegeld zou je nog net kunnen rondkomen van alleen stufi. Maar anders kun je dus geen geneeskunde studeren als je geen hulp van je ouders krijgt. Geneeskunde (en dat soort studies) zijn dus eigenlijk al voor de mensen die het financieel wat beter hebben.



Gelijke kansen ongeacht je achtergrond is nu al een illusie in NL en dat wordt alleen maar erger.Dat valt mee. Ik studeer geneeskunde en betaal alles zelf. Woon op kamers (want Alkmaar - Maastricht is nou niet een afstand die je met de trein gaat/kan overbruggen). Maar ik merk, naarmate de studie vordert, dat ik gewoon weinig kan werken. Ik ben vrijwel elke dag van 09.00 uur tot 's avonds bezig met mijn studie en in het weekend heb ik ook nog e.e.a. te doen dat ik maandag af moet hebben. Gelukkig heb ik de afgelopen tijd kunnen werken voor een uitzendbureau. Voor een vaste bijbaan heb ik ècht geen tijd. Maar ik leen dan ook bij (nu maximaal, maar wil wel minder gaan lenen). Ik red het nu prima, hoef niet elk dubbeltje om te draaien, maar daarvoor leen ik dan ook iets meer dan dat ik nodig heb om van te leven . Als ik echter geen stufi meer krijg, heb ik straks ruim 15.000 euro EXTRA schuld. Het is gewoon belachelijk, want ik heb die 240 euro nodig en ik kan dat bedrag echt niet bijverdienen met een bijbaan.
Alle reacties Link kopieren
slecht plan. Studenten moeten dus maar gaan lenen, dat is leuk als je bedrijfsecononoom wordt, maar als je in het onderwijs wilt werken dat wordt het erg lastig om je startschuld (30- 40 k) ben je zo kwijt) af te betalen
Alle reacties Link kopieren
Ook voor de goed betaalde banen is het lastig afbetalen hoor. Natuurlijk, straks als ik gespecialiseerd arts ben, hoor je mij niet klagen over het salaris. Maar het is een illusie dat je als arts (werkend in een ziekenhuis, eigen praktijk is anders natuurlijk) tonnen per jaar verdient. En helaas begint het afbetalen al vanaf het moment dat je klaar bent met je studie. Ook dan verdien je niet meteen duizenden euro's per maand.



In de langstudeerboete kon ik mijzelf nog wel vinden. Ik ken mensen die 3 jaar over hun eerste studiejaar hebben gedaan en dan alsnog zijn gestopt met de opleiding. Dát is nou nog eens zonde van het belastinggeld....
quote:Ruza schreef op 30 december 2011 @ 20:54:

[...]



Dat klopt niet helemaal. Je mag wel je verdiende centen zelf houden als kind maar daar zit wel een maximum aan.





Nee hoor. Ik ken een vader en zoon waarvan de studiefinanciering wordt gezien als inkomen dus krijgt de vader een uitkering voor een alleenstaande terwijl zoon bij hem woont.

Vader werkt 30 uur en krijgt gewoonweg niet meer van de bijstand.

De zoon zoekt uit alle macht werk maar dat wil tot nu toe niet lukken.
Alle reacties Link kopieren
quote:kwallenbal schreef op 30 december 2011 @ 21:38:

[...]





Nee hoor. Ik ken een vader en zoon waarvan de studiefinanciering wordt gezien als inkomen dus krijgt de vader een uitkering voor een alleenstaande terwijl zoon bij hem woont.

Vader werkt 30 uur en krijgt gewoonweg niet meer van de bijstand.

De zoon zoekt uit alle macht werk maar dat wil tot nu toe niet lukken.

Klopt, mijn vriend werkt bij sociale zaken en moet deze wet dus uitvoeren. Er zitten zoveel haken en ogen aan dat er (dat denken ze zelf) nog wel een aantal aanpassingen komen aan deze wet. Het kan niet zo zijn dat een studerend, thuiswonend kind zijn stufi moet inleveren terwijl ouders in de bijstand zitten.

Daarbij zegt mijn vriend dat er 70% van de mensen onterecht in de bijstand zit en dat willen ze dus op deze manier aanpakken. Of het de juiste manier is, daar valt natuurlijk over te discussiëren. In ieder geval wordt het voor kinderen van ouders die in de bijstand zitten, lastig om te studeren. Zelfs wanneer kind leent van DUO wordt dat gerekend onder het inkomen van het gezin. Bizarre situatie dus!
Alle reacties Link kopieren
quote:Dribbel9 schreef op 30 december 2011 @ 21:26:

Ook voor de goed betaalde banen is het lastig afbetalen hoor. Natuurlijk, straks als ik gespecialiseerd arts ben, hoor je mij niet klagen over het salaris. Maar het is een illusie dat je als arts (werkend in een ziekenhuis, eigen praktijk is anders natuurlijk) tonnen per jaar verdient. En helaas begint het afbetalen al vanaf het moment dat je klaar bent met je studie. Ook dan verdien je niet meteen duizenden euro's per maand.



In de langstudeerboete kon ik mijzelf nog wel vinden. Ik ken mensen die 3 jaar over hun eerste studiejaar hebben gedaan en dan alsnog zijn gestopt met de opleiding. Dát is nou nog eens zonde van het belastinggeld....



Afbetalen begint pas 2 jaar na je afstuderen, en niet direct. En misschien verdien je geen tonnen per jaar, maar die 350 a 400 euro die het gaat kosten om die 50.000 euro in 15 jaar af te lossen kun je tegen die tijd echt wel missen van je toch minimaal een paar keer modale artsensalaris. En mocht je onverhoopt aan lager wal raken, dan kun je draagkrachtmeting aanvragen of het afbetalen tijdelijk opschorten.



Ik ben geen voorstander van het afschaffen van de basisbeurs, daar zitten echt wel haken en ogen aan, maar een studieschuld is echt niet het einde van de wereld. Dankzij mijn studie heb ik weliswaar een studieschuld van 20.000 euro (wat me 150 euro per maand aan aflossing kost), maar ook een leukere en beter betaalde baan dan ik zou hebben zonder die studie.
Alle reacties Link kopieren
quote:stella78 schreef op 30 december 2011 @ 22:37:

[...]





Afbetalen begint pas 2 jaar na je afstuderen, en niet direct. En misschien verdien je geen tonnen per jaar, maar die 350 a 400 euro die het gaat kosten om die 50.000 euro in 15 jaar af te lossen kun je tegen die tijd echt wel missen van je toch minimaal een paar keer modale artsensalaris. En mocht je onverhoopt aan lager wal raken, dan kun je draagkrachtmeting aanvragen of het afbetalen tijdelijk opschorten.



Ik ben geen voorstander van het afschaffen van de basisbeurs, daar zitten echt wel haken en ogen aan, maar een studieschuld is echt niet het einde van de wereld. Dankzij mijn studie heb ik weliswaar een studieschuld van 20.000 euro (wat me 150 euro per maand aan aflossing kost), maar ook een leukere en beter betaalde baan dan ik zou hebben zonder die studie.



Een basisarts (ANIOS) verdient per 1-3-2009 op basis van 36 uur per week een salaris van 2622 EUR per maand. Dit is exclusief 6,75% eindejaarsuitkering (naar 8,3% in 2010) en vakantietoeslag (8%).



Een arts-assistent (per definitie in CAO UMC een AIOS of AIOSKO) verdient per 1-3-2009 op basis van 46 uur per week een salaris van 2994 EUR per maand, excl. eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.



Dit verdien je dus (gemiddeld) wanneer je begint met het afbetalen van je studieschuld. Niet echt het super-salaris waarop iedereen zijn mening baseert. Als je specialist bent, wordt het salaris uiteindelijk wel meer natuurlijk. Maar op basis van het start salaris (bruto) is 450 euro netto afbetalen toch best veel. Zeker als je alleenstaand bent en dus allerlei vaste lasten nog te betalen hebt.
Alle reacties Link kopieren
Dat is ook zeker veel op zo'n salaris. Je kunt echter dan ook draagkrachtmeting aanvragen, en dat wordt gebaseerd op het jaarinkomen van 2 jaar eerder. Dus je draagkracht voor 2012 wordt bepaald op basis van het inkomen van 2010, waarmee je het afbetalen nog een aantal jaar vooruit kunt schuiven/tot een minimum kunt beperken.



Ben het met je eens dat het zeker niet ideaal is hoor, het is gewoon lekkerder om je werkende leven zonder schuld te beginnen. Maar het einde van de wereld is het nou ook weer niet, zeker niet als je een specialisteninkomen in het vooruitzicht hebt.



(En ik begrijp ook niet zo goed waarom co-assistenten helemaal geen vergoeding krijgen, maar dat terzijde.).
Alle reacties Link kopieren
quote:Dribbel9 schreef op 30 december 2011 @ 23:03:

[...]





Een basisarts (ANIOS) verdient per 1-3-2009 op basis van 36 uur per week een salaris van 2622 EUR per maand. Dit is exclusief 6,75% eindejaarsuitkering (naar 8,3% in 2010) en vakantietoeslag (8%).



Een arts-assistent (per definitie in CAO UMC een AIOS of AIOSKO) verdient per 1-3-2009 op basis van 46 uur per week een salaris van 2994 EUR per maand, excl. eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.



Dit verdien je dus (gemiddeld) wanneer je begint met het afbetalen van je studieschuld. Niet echt het super-salaris waarop iedereen zijn mening baseert. Als je specialist bent, wordt het salaris uiteindelijk wel meer natuurlijk. Maar op basis van het start salaris (bruto) is 450 euro netto afbetalen toch best veel. Zeker als je alleenstaand bent en dus allerlei vaste lasten nog te betalen hebt.



Als je de 450 euro niet kan betalen, dan kun je een draagkrachtmeting aanvragen en kan het maandbedrag bijgesteld worden naar datgeen wat je verdient.



Salaris van arts-assitent in ziekenhuis CAO is gewoon 36 uur hoor.

Zie bijlage 3 van onderstaande link

salarisschaal arts in opleiding

Salaris is vergelijkbaar met salarisschaal 65.

Na afronden van opleiding valt een arts van de salarisschaal af en komt in een speciaal medisch specialisten schaal.

Deze zijn niet openbaar. Maar ik schat zo in dat dat richting de balkenende norm gaat.
Ruza, dan zal dat per universiteit verschillen denk ik, misschien zelfs wel per opleiding. Ik viel in ieder geval bij mijn eerste studie nog buiten het BSA. Bij mijn tweede studie hebben mijn studiegenoten wel BSA trouwens, ik val door omstandigheden onder een wat andere regeling en dus ook daar weer buiten het BSA.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven