Kabinet wil stervenshulp bij 'voltooid leven' toestaan

13-10-2016 01:03 1031 berichten
Mensen met een 'voltooid leven' moeten wettelijk de mogelijkheid krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen, begeleid door een speciale 'stervenshulpverlener'.



Daarvoor pleiten de minister Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) vanavond in een brief aan de Tweede Kamer namens het kabinet. Het voorstel volgt na jaren van discussie, burgerinitiatieven, proefballonnen, rechtszaken en onderzoekscommissies.



In de visie van het kabinet mogen 'oudere' mensen met een consistente en weloverwogen doodswens - ook als ze niet ziek zijn - straks met hulp van een hulpverlener een dodelijk middel innemen. Familie mag daarbij aanwezig zijn, maar het middel niet geven.



Een speciaal opgeleide stervenshulpverlener en een onafhankelijk deskundige beoordelen of de doodswens geen opwelling is of dat er oneigenlijke druk van de familie meespeelt.



Het gaat nadrukkelijk niet om euthanasie, waarbij sprake is van ondraaglijk en onbehandelbaar lijden en artsen actief een rol spelen. In deze gevallen van 'voltooid leven' is sprake van 'lijden aan het leven'.



"Het kabinet is van mening dat het niet alleen een taak van de arts is om barmhartig te handelen, maar ook van de overheid om barmhartigheid te tonen", schrijven de ministers Schippers en Van der Steur aan de Kamer.



Het kabinet wil het recht op autonomie erkennen en het ook vormgeven. "Zodat recht gedaan kan worden aan de legitieme en groeiende wens van mensen in de samenleving."



Met name door de vergrijzende bevolking willen steeds meer mensen op een waardige manier sterven omdat ze het leven als voltooid beschouwen. Ook als er geen sprake is van ziekte.



De euthanasiewet helpt deze groep nu niet. Volgens die wet, die sinds 2002 van kracht is, is euthanasie alleen toegestaan als twee artsen vinden dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden door een ernstige lichamelijke of psychische ziekte die niet meer te behandelen is.



Het kabinet wil de mogelijkheden nu dus verruimen. "Wij zijn als kabinet van mening dat bij mensen met een voltooid leven het uitgangspunt voor hun vraag om hulp bij zelfdoding hun recht op autonomie is. Wij hechten er waarde aan dat mensen dit recht kunnen uitoefenen, ook als dit gebeurt in de context van hulp bij zelfdoding."



Eerder dit jaar concludeerde een commissie van wijzen nog dat euthanasie vanwege een 'voltooid leven' niet zou moeten worden toegestaan. De commissie-Schnabel, in 2014 ingesteld door minister Schippers om te onderzoeken of de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding moesten worden uitgebreid, zag geen noodzaak om de wet aan te passen. De Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pleitten daarna voor een proef met een laatste-wil-middel, een dodelijke pil, voor mensen vanaf 75 jaar.



Voor de plannen is er een nieuwe wet nodig, los van de huidige euthanasiewet. In die wet moeten de eisen worden omschreven waaraan hulp bij zelfdoding in geval van 'voltooid leven' moet voldoen. Ook moet daarin duidelijk worden vanaf welke leeftijd mensen stervenshulp kunnen krijgen.



Achteraf toetsen blijft net als bij de huidige euthanasiewet verplicht. "Om te waarborgen dat de eisen daadwerkelijk worden nageleefd en in te grijpen in situaties waarin dit niet het geval is geweest. Ook helder zal moeten zijn aan welke criteria wordt getoetst", schrijft het kabinet.

Bron
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me heel goed voorstellen dat dit voorstel een uitkomst is voor de oudere mens die al veel vrienden en familie heeft verloren en bijvoorbeeld door lichamelijke kwalen minder kan.

Mijn oma vond haar leven vanaf haar 90ste echt niet meer leuk, ondanks dat elke dag familie langs kwam. Zo'n wetsvoorstel had haar 2 jaar ongelukkig zijn bespaard.
als de zon onder gaat, komen de sterren op
Alle reacties Link kopieren
quote:humanista schreef op 13 oktober 2016 @ 07:09:

"Voor mij hoeft het niet meer" zeggen, lijkt me toch wel iets geheel anders dan willen sterven. Bij een heel oud persoon die zoiets zegt zal echt niet de volgende ochtend een pilletje naast het ontbijtbord liggen.

"Voor mij hoeft het niet meer" is iets anders dan "Ik wil dood".

Als lijden te voorkomen is maar degene wil er niet meer aan beginnen dan zou ik zeggen: zelfbeschikkingsrecht. Als je moe bent van het leven heb je wellicht ook geen zin meer om van alles te moeten ondernemen of ondergaan, omdat anderen denken dat het leven voor jou nog wel de moeite waard is. Mag je dat alsjeblieft zelf bepalen?



Wie bepaalt dan wanneer 'dat pilletje' er wel mag komen?

Daarom vind ik het nou juist zo lastig om hierin mijn standpunt te bepalen. Als er echt sprake is van zelfbeschikkingsrecht zou een "voor mij hoeft het niet meer, ik ga" ook voldoende moeten zijn.

Of moeten ze dat eerst in zwaardere bewoordingen zeggen? Of een jaar lang? En vanaf welke leeftijd dan?



Maar het huidige beleid is ook ontoereikend, en leidt ertoe dat mensen op soms gruwelijke wijze een einde aan hun leven maken.
Ik moet helemaal niks!
quote:Ameliaaa schreef op 13 oktober 2016 @ 01:29:

Oneens. Als ik dat uit ga leggen, krijg ik ruzie hier dus ik hou het daarbij. Ik ben niet gelovig.Van jou moeten zulke mensen maar doorleven, tot ze van ouderdom doodgaan? Of mogen ze het van jou op een andere manier doen, waarbij iemand anders een schok/trauma te verwerken krijgt?
quote:Principe-Prinses schreef op 13 oktober 2016 @ 06:22:

Heel erg voor. Ik heb hier al heel lang op gehoopt. Zoveel mensen die uit willen stappen om het leven klaar is. Tot tusver kan dat niet humaan.



Zelfbeschikking is een groot goed.



En als je dan in het verzorgingshuis al je slaappillen opspaart en in een keer inneemt en je overleefd dat helaas, dan krijg je geen tweede kans. Vanaf die dag mag je alleen nog een slaappil als je die pil direct inmeemt. Dus zelfs voor een inhumane keuze heb je niet altijd de kans.



Ik ben voor zo'n wet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Nicky_L schreef op 13 oktober 2016 @ 07:14:

[...]





Wie bepaalt dan wanneer 'dat pilletje' er wel mag komen?

Dasrom vind ik het nou juist zo lastig om hierin mijn standpunt te bepalen. Als er echt sprake is van zelfbeschikkingsrecht zou een "voor mij hoeft het niet meer, ik ga" ook voldoende moeten zijn.

De persoon zelf bepaalt. Lijkt me duidelijk. Die heeft een voltooid leven. Deskundigen gaan dan beoordelen of het een zuivere voltooid leven wens is.



En eens met Humanista. Er is een verschil tussen het uitspreken van een doodswens, en uitspreken dat het van jou niet meer hoeft.



Gelukkig buigen deskundigen zich over dit vraagstuk die dit verschil wel luid en duidelijk begrijpen.
Alle reacties Link kopieren
quote:nachtvlinder1977 schreef op 13 oktober 2016 @ 01:04:





Hoe kijken jullie hier tegen aan?



Volgens mij is het nog altijd beter om iemand onder fatsoenlijke omstandigheden te helpen met waardig sterven dan iemand thuis te laten hobbyen of nog erger voor een trein te laten springen o.i.d.



Prima wetsvoorstel.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Ik vind het een goed plan. Ik ben wel lid van Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde, dus je kan nu ook al wel de informatie krijgen hoe je het zelf kan doen. Maar ik kan me voorstellen dat als je oud en hulpbehoevend bent, het ook lastiger is om alles bij elkaar te krijgen.

Dus voor mij zou het misschien nog wel ruimer mogen, waarom moeten artsen 'toestemming' geven aan je om te sterven?

Maar ik snap dat dit een eerste stap is.

Het feit dat mensen zich een 'last' gaan voelen, zal denk ik niet snel een probleem vormen. Ik verwacht niet dat mensen tegen hun zin hiervoor gaan, daarvoor is bij veel mensen de 'levensovertuiging' (of 'angst voor de dood') toch te groot.



Ik denk ook dat het feit dat de mogelijkheid er is, al veel rust kan geven aan mensen. Dit was bij mij in ieder geval wel zo. Ik weet dat, als ik het niet meer zie zitten, ik relatief eenvoudig een oplossing heb. Dit is mogelijk voor oude mensen ook een fijn gevoel; als het echt niet meer gaat, hoeft het ook niet meer tot het bittere einde volgehouden te worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sun.lover schreef op 13 oktober 2016 @ 07:13:



Mijn oma vond haar leven vanaf haar 90ste echt niet meer leuk, ondanks dat elke dag familie langs kwam. Zo'n wetsvoorstel had haar 2 jaar ongelukkig zijn bespaard.





Precies mijn oma ook

Een hoopje mens met allerlei kwalen, 93 jaar, mooi leven gehad maar de laatste jaren hadden niet gehoeven.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Het plan lijkt me moeilijk om in de praktijk uit te voeren.

Het is een goede zet voor alle mensen die het echt niet meer zien zitten en die er anders op een andere manier wel een einde aan maken.



Liefde is ook loslaten.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben helemaal voor. Wat de reden is, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik vind dat iedereen zelf moet kunnen beslissen over zijn eigen (einde van het) leven. Punt. En wat ik eigenlijk belachelijk vind is dat de partijen die tegen zijn, in wezen beslissen over andermans leven. Ik bedoel, als je tegen bent hoef je het zelf nog niet te doen. Maar op deze manier bepaal jij ook voor anderen dat ze niet mogen. Dat is toch idioot?
Alle reacties Link kopieren
Als dit geen.verkezingsstunt is, vind ik het diep triest.



Wanneer gaan we eens investeren in ouderen?

Echt goede ouderenzorg opzetten?

Zorgen dat mensen.niet vereenzamen? Goede, betaalbare voorzieningen opzetten?



Nee. Er komt een.pil. Dat is namelijk goedkoper.

Walgelijk. Ik walg op dit soort momenten echt van.onze samenleving. Hoe er naar mensen wordt gekeken onder het zogenaamde motto 'zelfbeschikkingsrecht'.



Wat er gaat gebeuren: mensen gaan zich schuldig voelen, omdat ze nog leven en hun kinderen niet tot last willen zijn.

De samenleving als geheel gaat ouderen nog meer als lastig en geldkostend zien. Wat je ook bij kinderen met Down ziet.



Begrip en tolerantie tov ouderen gaat alleen nog maar meer afnemen.



Hele slechte ontwikkeling en.ik schaam me om nederlands te zijn.



Maar ja. Echt goede ouderenzorg kost geld. En daar wil men niet in investeren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Geronimo2 schreef op 13 oktober 2016 @ 01:09:

Perfect. Je hebt als volwassen persoon om autonoom te beslissen over je leven als je het goed kan beargumenteren. Ik denk dat iemand van 65 die aanvraag niet snel zal doen maar vooral de groep 80 +. Dag in dag uit wachten tot je dood gaat, je partner kennissen en vrienden zijn ook dood, je hebt alles gezien en meegemaakt en het is mooi geweest. Wat een heerlijk vooruitzicht als ze dit regelen.Helemaal mee eens.
quote:tvandattum schreef op 13 oktober 2016 @ 07:50:

Als dit geen.verkezingsstunt is, vind ik het diep triest.



Wanneer gaan we eens investeren in ouderen?

Echt goede ouderenzorg opzetten?

Zorgen dat mensen.niet vereenzamen? Goede, betaalbare voorzieningen opzetten?



Nee. Er komt een.pil. Dat is namelijk goedkoper.

Walgelijk. Ik walg op dit soort momenten echt van.onze samenleving. Hoe er naar mensen wordt gekeken onder het zogenaamde motto 'zelfbeschikkingsrecht'.Volgens mij hebben we prima voorzieningen in Nederland. Laatst nog een onderzoek dat verpleeghuizen een 7.8 krijgen van bewoners (http://www.volkskrant.nl/ ... en-over-verblijf~a984096/)



Als je je leven klaar vindt omdat je lichaam op is, of omdat het gewoon genoeg is geweest, dan kan je nog zoveel entertainment of koffiedrinkers om je heen hebben, maar dan vind ik dat je recht hebt om te zeggen dat het mooi is geweest.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik zo bijzonder vind is dat we het met zijn allen hier in Nederland heel normaal vinden om een huisdier een spuitje te geven als het einde nadert "om hem uit zijn lijden te verlossen", terwijl we niet eens weten hoe dat dier er over denkt. Gelukkig kunnen wij mensen wel zelf beslissen, maar toch zijn er dan mensen die niet willen dat wij zelfbeschikkingsrecht hebben. Dat vind ik echt bizar. Voor mijzelf (30) heb ik al lang besloten dat ik niet wil eindigen als kasplantje en zou het een groot goed vinden als ik op humane wijze kan gaan wanneer ik daar klaar voor ben. Te veel oude mensen die lijdend zitten te wachten op de dag dat ze eindelijk mogen gaan en waarom? Omdat wij met zijn allen te laf zijn om die mensen te helpen. En ook in verzorgingstehuizen kunnen mensen echt nog wel de waarde van het leven inzien, maar op een gegeven moment is de levenslust gewoon op en dan is het goed. Ik kan me niet voorstellen dat mensen zich ooit gedwongen zullen gaan voelen een dergelijke pil in te nemen.
Keep on dreaming!
Alle reacties Link kopieren
Maar het één sluit het ander toch niet uit?

Als het voor ouderen idd mogelijk wordt om zelf het leven te beëindigen, dan moeten de ouderen die hier niet voor kiezen toch nog wel goede zorg krijgen.

Dus het gaat niet om OF een vrijwillige levensbeëindiging OF goede ouderenzorg.

Het moet allebei.
Alle reacties Link kopieren
quote:tvandattum schreef op 13 oktober 2016 @ 07:50:

Als dit geen.verkezingsstunt is, vind ik het diep triest.



Wanneer gaan we eens investeren in ouderen?

Echt goede ouderenzorg opzetten?

Zorgen dat mensen.niet vereenzamen? Goede, betaalbare voorzieningen opzetten?



Nee. Er komt een.pil. Dat is namelijk goedkoper.

Walgelijk. Ik walg op dit soort momenten echt van.onze samenleving. Hoe er naar mensen wordt gekeken onder het zogenaamde motto 'zelfbeschikkingsrecht'.



Wat er gaat gebeuren: mensen gaan zich schuldig voelen, omdat ze nog leven en hun kinderen niet tot last willen zijn.

De samenleving als geheel gaat ouderen nog meer als lastig en geldkostend zien. Wat je ook bij kinderen met Down ziet.



Begrip en tolerantie tov ouderen gaat alleen nog maar meer afnemen.



Hele slechte ontwikkeling en.ik schaam me om nederlands te zijn.



Maar ja. Echt goede ouderenzorg kost geld. En daar wil men niet in investeren.Ik vind dat deze discussie volledig los staat van de levensbeëindigingspil.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben voor betere ouderenzorg én voor een levensbeeïndigingspil.
quote:Zippur schreef op 13 oktober 2016 @ 06:34:

Ik ben het volledig eens met Emile Roemer (uit het AD van vandaag):



Het voorstel om mensen die hun leven voltooid achten te kunnen helpen bij zelfdoding krijgt ook niet de steun van de SP. Emile Roemer: ,,De wens van een kleine groep kan tot druk leiden bij anderen die zich wellicht teveel voelen voor onze samenleving. Dat mag niet gebeuren."



Roemer roept het kabinet op om de prioriteiten te verleggen: ,,We moeten zorgen dat ouderen een waardige en goed verzorgde oude dag kunnen genieten. Een samenleving waarin ze een plek hebben en met uitmuntende zorg als die nodig is. Helaas heeft dit kabinet het tegenovergestelde gedaan, ze bezuinigde fors dat heeft tot extreem verschraalde zorg geleid. Ik krijg te vaak van ouderen te horen dat ze zicht teveel voelen, dat moet echt worden weggenomen."



Het is niet eens een kwestie van "teveel voelen". Het is vaak uitzichtloosheid.



Ik ben chronisch ziek en er zal een dag komen dat ik niet meer kan wat ik nu nog wel kan. Dan zit ik achter de geraniums. Boven bijstandsniveau zal ik nooit meer komen.



Nu kan ik nog afleiding vinden, maar er komt onvermijdelijk een dag dat ook dat niet meer kan. Ik ben dan toch nog ziek genoeg voor euthanasie, maar ik wil zo niet mijn dagen uitzitten.



Daarbij is de zorg echt niet prettig geregeld. Ik heb al jarenlang veel ellende meegemaakt met de WMO. Zelfs op het punt gestaan dit te stoppen, maar ik kan ook niet zonder die zorg.



Nu kan ik nog wat leuke dingen doen die me afleiden en het leven zijn geven, maar ik merk dat dat, geleidelijk, steeds lastiger wordt wegens mijn ziekte en ook het geld.



Het zou me rust geven als ik op een dag mag zeggen: het is goed geweest, ik heb geen toekomst meer. Nu nog niet! En hopelijk voorlopig ook niet. Maar omdat mijn toekomst tamelijk uitzichtloos is, zou het idee me wel rust geven.



Ik ben niet depressief. Ik ben realistisch. Ik pluk de dag, elke dag. Zolang het nog kan haal ik eruit wat er in zit, al is het steeds minder. Ik wil nu niet dood! Maar ik wil wel de mogelijkheid om, weloverwogen, in overleg met artsen, in de toekomst te kunnen besluiten : het is goed zo.



Alle tegenstanders zouden eens moeten praten met de doelgroep! Het is echt niet zo dat arme oudjes worden gedood omdat ze in de weg liggen.



Maar soms is de koek op. Dan ben je uitgeleefd, zijn de kansen en mogelijkheden op. En dan zal er, in goed overleg, mogelijkheid moeten zijn dat die persoon zelf aangeeft: het is mooi geweest.
Denkt iemand ook aan de artsen die het moeten uitvoeren? Die hebben er al ontzettend veel moeite mee, iemand te euthanaseren die ernstig ziek is. Laat staan iemand die nog redelijk gezond is. Je vraagt aan een mens een ander mens te doden. Een zelfmoordpil gaat er namelijk nooit komen, mark my words. Dat gaat juridisch waarschijnlijk niet, is mijn vermoeden en iemand moet die pil willen maken en leveren. Er zal altijd een arts bij betrokken moeten worden en die mensen hebben een geweten. Ik vind het teveel gevraagd voor artsen. Daarbij, lekker makkelijk, eerst ouderen het leven onmogelijk maken maarrrrr we hebben een verassing, je mag ook dood!



Nou ja, kom maar met de boze reacties. Discussies over leven en dood, kunnen nooit vreedzaam verlopen imo.
Alle reacties Link kopieren
quote:tvandattum schreef op 13 oktober 2016 @ 07:50:

Als dit geen.verkezingsstunt is, vind ik het diep triest.



Wanneer gaan we eens investeren in ouderen?

Echt goede ouderenzorg opzetten?

Zorgen dat mensen.niet vereenzamen? Goede, betaalbare voorzieningen opzetten?



Nee. Er komt een.pil. Dat is namelijk goedkoper.

Walgelijk. Ik walg op dit soort momenten echt van.onze samenleving. Hoe er naar mensen wordt gekeken onder het zogenaamde motto 'zelfbeschikkingsrecht'.



Waarop baseer jij dat eenzaamheid de enige reden is dat mensen niet meer willen leven?

Uiteraard zal dit ook voorkomen maar de redenen waarom mensen niet meer willen leven zijn zo divers dat je dat geval per geval moet bekijken of er nog andere oplossingen zijn dan zelfdoding.



En de bejaardenzorg is best aan het moderniseren , mijn vader zit al jaren in een woongroep, dat is een beetje de standaard tegenwoordig bij verpleeghuizen

De mensen die thuis wonen is een andere verhaal maar is een overheid verantwoordelijk om ouderen te amuseren? De overheid als animatie team?
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:mienietjefietje schreef op 13 oktober 2016 @ 02:18:

Ik ben zeer zeker voor euthanasie, maar dit klinkt me toch een beetje als "we stikken in de babyboomers, en ze kosten kapitalen aan medicijnen, hoe komen we van ze af!



Helaas krijg ik dit gevoel er ook bij. Ik werk in de ouderenzorg en deze maatregel is vast goedkoper dan alle ouderen de zorg en aandacht te geven, waarbij ze wel kwaliteit van leven hebben.

Maar eerlijk gezegd zal dit voor een groep mensen die hun leven wel klaar vinden en deze keuze ook zelf willen maken een mooie oplossing zijn.



Maar niet alle mensen die hun leven niet leefbaar vinden is een zelfgekozen dood de logische stap. Gek genoeg zit er tussen niet meer willen leven en dood willen nog best een kloof. Soms door religie, soms door angst voor de dood.
Iemand een blokje kaas bij de mosterd?
Alle reacties Link kopieren
quote:vivamien schreef op 13 oktober 2016 @ 08:14:

[...]



Ik vind dat deze discussie volledig los staat van de levensbeëindigingspil.Precies. En 'we' willen dat alles fantastisch goed geregeld is voor iedereeen, maar schreeuwen verontwaardigd als de verzekeringspremie daarvoor 10,- per maand omhoog moet.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Autonomie, jaja. Dat vonden we ook zo belangrijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze moeten meer zelf kunnen kiezen en doen! En dat zorgt ervoor, dat ze minder hulp nodig hebben. Kassa! Alleen kwam niet veel terecht van die autonomie maar wel van de bezuinigingen. Onder het mom van autonomie gunnen, wordt er gewoon meer bezuinigd.
Ja het moet wel goed onderzocht worden of de vraag naar de dood wel legitiem is. Moet gecontroleerd worden door drie artsen en door vier psychiaters. Dat gaat veel geld en tijd kosten. Alsof ze al niet genoeg te doen hebben. Als blijkt, dat het toch wel veel geld gaat kosten, gaat het plan niet door. Wedden? Geld is het enige dat telt, zeker voor deze regering. Okee, na hun dood kosten ze niets meer, dat is wel centjes verdienen. Heb er geen goed woord voor over. Niet nu. Hele rare timing, als het een oprecht voorstel zou zijn voor verbetering van welzijn voor mensen. De verkiezingen komen eraan en dit is gewoon een lokkertje voor kiezers. Land vol grijsaards dus veel stemmen levert dat op.
quote:Ameliaaa schreef op 13 oktober 2016 @ 08:24:

Denkt iemand ook aan de artsen die het moeten uitvoeren? Die hebben er al ontzettend veel moeite mee, iemand te euthanaseren die ernstig ziek is. Laat staan iemand die nog redelijk gezond is. Je vraagt aan een mens een ander mens te doden. Een zelfmoordpil gaat er namelijk nooit komen, mark my words. Dat gaat juridisch waarschijnlijk niet, is mijn vermoeden en iemand moet die pil willen maken en leveren. Er zal altijd een arts bij betrokken moeten worden en die mensen hebben een geweten. Ik vind het teveel gevraagd voor artsen. Daarbij, lekker makkelijk, eerst ouderen het leven onmogelijk maken maarrrrr we hebben een verassing, je mag ook dood!



Nou ja, kom maar met de boze reacties. Discussies over leven en dood, kunnen nooit vreedzaam verlopen imo.De artsen die het moeten doen vinden het misschien wel vreselijk, maar zijn hun belangen groter dan de belangen van degene die wil streven?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven