Leegloop in de zorg dreigt...!

18-05-2010 11:43 70 berichten
Alle reacties Link kopieren
Leegloop dreigt in zorg door Natasja de Groot



AMSTERDAM - Meer dan de helft van het personeel in de zorg overweegt een andere baan. Weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie doen zorgverleners verlangen naar een baan in een andere sector.



Vanwege de vergrijzing en de daarmee samenhangende stijgende kosten vreest driekwart van de mensen die zelf in de zorg werken dat de komende jaren de kwaliteit van zorg flink gaat afnemen. Zij vinden het nauwelijks nog verantwoord om zo met patiënten om te gaan. Deze onthutsende conclusies komen uit een landelijke zorgenquête onder 4000 personeelsleden in de zorg, die vandaag wordt gepresenteerd. In totaal werken nu 1,1 miljoen mensen in de zorg.



Uit het onderzoek, uitgevoerd door zorgverzekeraar Menzis, blijkt dat de politiek een dikke onvoldoende krijgt: een 4,1. Bijna 70 procent vindt dat er te weinig geld voor de zorg beschikbaar is en is bezorgd over de toekomstige bezuinigingen.



Uit op winst



Ook de zorgverzekeraars komen er slecht van af in de zorgenquête. Zij krijgen een gemiddeld rapportcijfer van 4,7. Volgens het personeel in de zorg zijn de verzekeraars alleen uit op winst en hebben ze weinig oog voor de patiënten. De ondervraagden uit de jeugdzorg, ouderenzorg, ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsenzorg geven aan 40 procent van hun werktijd bezig te zijn met administratieve taken. Voor zorg blijft nog maar 60 procent van de tijd over.



'Medewerkers in zorg onmisbaar'



Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis noemt de uitkomsten van het onderzoek 'zeer verontrustend'.



"Dat zoveel mensen overwegen om uit de zorg te stappen, moeten we ons ernstig aantrekken", stelt van Boxtel. "Medewerkers zijn tenslotte onmisbaar. Zeker ook omdat door de vergrijzing de vraag naar zorg alleen maar toeneemt."



Van Boxtel: "De verwachting is dat we over vijftien jaar zo'n 400.000 extra zorgverleners nodig hebben. Daarom is het essentieel dat de mensen nu vooral werkzaam blijven in de zorg."



De verzekeraar heeft zelf een begin gemaakt met het terugdringen van de administratieve taken. Maar volgens Van Boxtel gaat dat nog lang niet ver genoeg. Hij pleit er daarom voor dat werkgevers, werknemers én de zorgverzekeraars gezamenlijk de handschoen oppakken om de problemen te lijf te gaan. Zijn idee is om een Stichting van de Zorg op te richten, naar het voorbeeld van de Stichting van de Arbeid. "Hier kunnen we gezamenlijk thema's aanpakken zoals het terugdringen van de bureaucratie en aantrekken van nieuwe personeel. Door samen op te trekken hebben we ook méér slagkracht. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde belang: de kwaliteit van zorg hoog houden en het betaalbaar houden." Van Boxtel hoopt eind van dit jaar de stichting op poten te hebben. De koepelorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland juicht dit idee toe:



"De cijfers zijn verontrustend, maar tegelijkertijd ook niet verrassend. We herkennen dit beeld over het groeiend aantal werknemers dat de zorg wil verlaten. De oplossing ligt in het centraler stellen van het personeel. Door ze meer regie en verantwoordelijkheid te geven, komt ook weer een stukje werkvreugde terug." Dat lijkt nu goeddeels verdwenen. "Meer werkvreugde zorgt ook voor betere zorg. Want uiteindelijk blijft dit vak mensenwerk", reageert woordvoerder Monique Roedoe.
Alle reacties Link kopieren
Ik word zelf ook schijtziek van het mismanagement van mijn ziekenhuis. Nummers zijn het geworden. Zowel patient als medewerkers.



In ons ziekenhuis kregen veel verpleegkundigen 2 weken geleden te horen dat ze na jaren trouwe dienst verdeeld zouden worden over verschillende afdelingen. Vanwege het geweldige 'beddenschuifplan'.



Op onze afdeling krijgen we er meer patienten bij.. Maar geen extra personeel. Terwijl we de beste bedbezetting van het hele ziekenhuis hebben. Daarnaast wordt er ook nog verwacht dat je naast de directe patientenzorg (waar je al amper tijd voor hebt), stagiaires begeleidt (ipv taakjes geeft) administratie bij houdt, patientenvervoer bent, taken van het laboratorium overneemt...



Het wordt steeds gekker. En ik voel me ook steeds gekker. Zal ik me dan toch maar laten omscholen? Ik ben er nog niet over uit... Ik hou wel echt van mijn beroep, maar het wordt je gewoonweg onmogelijk gemaakt om het goed en leuk te houden.



Ik nodig meneer Boxtel (en ook mijn eigen managers en directeuren) een maandje uit om op de afdelingen rond te lopen (of te liggen). Ogen open in de praktijk en dan nog eens durven beweren dat er nog wel bezuinigd kan worden op de handen aan bed.
Alle reacties Link kopieren
Zou het kunnen zijn dat de politiek zich niet zo druk maakt om een leegloop van de zorg, omdat er niet gemakkelijk ander werk te vinden is voor de zorgwerkers die liever niet administratief bezig zijn, wat meer willen verdienen en met minder werkdruk te maken willen hebben?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het er overigens wel mee eens dat de zorgwerkers in Nederland het zwaar hebben en dat hun werkomstandigheden zeer te wensen over laten.
Alle reacties Link kopieren
Ik overweeg ook regelmatig ander werk. Jammer genoeg zitten er tussen droom en daad een hoop praktische bezwaren. Of is dat juist gelukkig? Leegloop lijkt me in het huidige economische klimaat niet bijzonder realistisch.
Alle reacties Link kopieren
quote:AlettaJacobs schreef op 18 mei 2010 @ 11:53:

Ik overweeg ook regelmatig ander werk. Jammer genoeg zitten er tussen droom en daad een hoop praktische bezwaren. Of is dat juist gelukkig? Leegloop lijkt me in het huidige economische klimaat niet bijzonder realistisch.



True. En dat is idd klote want dan zal er niet snel actie ondernomen worden. Terwijl de patient wel steeds meer de dupe wordt van mismanagement en valse lokkertjes.



Maar het lijkt me wel een bijzonder duidelijk signaal dat het werk in de zorg steeds zwaarder en ondergewaardeerd wordt... Dat lijkt me een terechte conclusie?



De werksfeer bij ons is bij ons momenteel zeer matig. Als fulltimer word ik gillend gek van alle onrust en rare beslissingen van hogere hand.
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar, het liefst ga ik iets anders doen..

Gelukkig heb ik een 0-uren contract (waarbij ik absoluut niet bang hoef te zijn zonder werk te zitten) en ben ik vrij om te gaan en staan waar en wanneer ik wil. Van mijn vaste collega's wordt de een na de ander langdurig ziek; hoge bloeddruk, hartklachten e.d. De werkdruk is zo verschrikkelijk hoog dat er geen lol meer aan te beleven is. Mensen kunnen niet meer als mensen behandeld worden omdat er gewoon domweg geen tijd voor is.



Wil ik de ene bewoner eens lekker uitgebreid douchen (verpleeghuis)? Dan betekent dat voor de andere bewoner een beddag..
Ik heb totaal geen plannen om weg te gaan. De druk is zeker hoger dan vroeger, maar mijn hart ligt in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Als ik veel geld had willen verdienen of de hele dag op mijn krent achter een pc had willen zitten dan had ik een andere opleiding gedaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:misschicken schreef op 18 mei 2010 @ 12:10:

Als ik veel geld had willen verdienen of de hele dag op mijn krent achter een pc had willen zitten dan had ik een andere opleiding gedaan.Geld kan me ook echt m'n ass roesten, maar met z'n tweeen elke ochtend +/- 16 bewoners verzorgen (categorie verschillend maar zeker meer dan de helft zwaar, met passieve tillift, douchen op brancard e.d.) én ook nog pillen delen, wondenronde lopen met arts enz. dat gáát gewoon niet. En dat heeft niks te maken met niet op je krent willen zitten.. want ik ben op zich ook echt niet vies van hard werken.
Klopt, jullie in het verpleeghuis of in het ziekenhuis werken fysiek veel harder dan ik op mijn groep.

Ik heb het een poosje gedaan als uitzendkracht. Jullie werkdruk is hoger.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben dus zo iemand die het ziekehuis achter zich heeft gelaten, de bureaucratie, het gezever met uren, het constante gebel of ik kon werken op mijn vrij dagen (ik werkte al 36 uur en heb twee kinderen).

Toen ik op het punt een burout te krijgen heb ik gevraagd of ik minder kon werken, mijzelf dus niet ziekgemeld, maar gewoon minder contracturen, nee kon niet, vakantieperiode etc en voor mij tien andere....:-$ Nou niet dus vond mijn teamleidster, helaas ging zij niet over mij omdat ik nog in opleiding was (vervolgopleiding)....

Dus nee geen zorg voorlopig meer voor mij, maar wie weet in de toekomst, het blijft mij wel enorm trekken dat wel.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook geen hekel aan hard en onregelmatig werken.



Maar met 3 vpk op 22 patienten (waar de complexiteit van zorg natuurlijk variabel is) ..maar altijd standaared: vitale functies bewaken, medicatie (oraal, subcutaan, intraveneus), adl zorg, visite lopen, patienten naar onderzoeken brengen die aan de telemetrie liggen, dagcurves prikken bij diabeten, visite lopen met arts(en) en uitwerken, dossiers bijwerken, voorlichting geven, familie te woord staan, ontslagen, overnames, opnames.. savonds eten delen en soms koffierondes lopen etc etc etc + stagiairebegeleiding etc is gewoonweg niet haalbaar.
quote:misschicken schreef op 18 mei 2010 @ 12:24:

Klopt, jullie in het verpleeghuis of in het ziekenhuis werken fysiek veel harder dan ik op mijn groep.

Ik heb het een poosje gedaan als uitzendkracht. Jullie werkdruk is hoger.



inderdaad, ik zeg wel eens: je kunt beter Down hebben dan dement zijn.

Maar ook in de gehandicaptenzorg gaan we steeds meer de verkeerde kant op. Bijvoorbeeld omdat 'men' het wenselijk vindt om de bewoners een eigen apartement (kamertje met keukentje ) te geven en zo de oude groepspaviljoens te sluiten.

Ik vind het een dilemma. aan de ene kant kan het goed zijn voor sommige bewoners om een eigen bedoeninkje te hebben aan de andere kant betekent het meer werkdruk en verarming van de zorg.
Alle reacties Link kopieren
Toch vind ik het knap.... de mensen in de zorg die klagen altijd over de werkdruk en administratieve lasten, maar ik merk er als patient eigenlijk heel weinig van. Dit bedoel ik als pluim richting de mensen in de zorg... jullie weten het richting de patient toch goed te doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sanmi schreef op 18 mei 2010 @ 12:37:

Toch vind ik het knap.... de mensen in de zorg die klagen altijd over de werkdruk en administratieve lasten, maar ik merk er als patient eigenlijk heel weinig van. Dit bedoel ik als pluim richting de mensen in de zorg... jullie weten het richting de patient toch goed te doen.Klopt. Maar dat komt omdat vpk en verzorgenden nogal dommig zijn.. Te goed van vertrouwen... niet assertief genoeg... etc. Maar fijn dat jij er als patient er nog niet veel van merkt. Ik hoor helaas nog wel eens andere geluiden.
quote:Starshine schreef op 18 mei 2010 @ 12:36:

[...]





inderdaad, ik zeg wel eens: je kunt beter Down hebben dan dement zijn.

Maar ook in de gehandicaptenzorg gaan we steeds meer de verkeerde kant op. Bijvoorbeeld omdat 'men' het wenselijk vindt om de bewoners een eigen apartement (kamertje met keukentje ) te geven en zo de oude groepspaviljoens te sluiten.

Ik vind het een dilemma. aan de ene kant kan het goed zijn voor sommige bewoners om een eigen bedoeninkje te hebben aan de andere kant betekent het meer werkdruk en verarming van de zorg.Tell me about it, bij ons trekken ze de hele instelling onder de bewoners vandaan, en wordt er een wijk om ze heen gebouwd.....geweldig over nagedacht ook!
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 18 mei 2010 @ 12:40:



Klopt. Maar dat komt omdat vpk en verzorgenden nogal dommig zijn.. Te goed van vertrouwen... niet assertief genoeg... etc.Volgens mij komt het eerder omdat vplk en verzorgenden veel hart voor hun vak en hun clienten hebben. En daarmee beginnen ze zichzelf zo langzamerhand tekort te doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 18 mei 2010 @ 12:36:

[...]



Ik vind het een dilemma. aan de ene kant kan het goed zijn voor sommige bewoners om een eigen bedoeninkje te hebben aan de andere kant betekent het meer werkdruk en verarming van de zorg.



Wat bedoel je met verarming van de zorg?



Ik heb als patiënt ook weinig goede ervaringen (ik word regelmatig opgenomen in het ziekenhuis) alleen had ik juist de impressie dat de problemen in mijn ziekenhuis werden veroorzaakt door gebrek aan management... er wordt niet overgedragen, niemand weet welke verpleegkundige bij mijn bed hoort en waar ze is, dossiers en statussen worden niet bijgehouden, stagiares doen dingen die ze nog niet kunnen en mogen doen... maar misschien komt dat inderdaad door een hoge werkdruk, daar had ik niet aan gedacht.
quote:Immaculata schreef op 18 mei 2010 @ 12:56:

[...]





Wat bedoel je met verarming van de zorg?



Ik heb als patiënt ook weinig goede ervaringen (ik word regelmatig opgenomen in het ziekenhuis) alleen had ik juist de impressie dat de problemen in mijn ziekenhuis werden veroorzaakt door gebrek aan management... er wordt niet overgedragen, niemand weet welke verpleegkundige bij mijn bed hoort en waar ze is, dossiers en statussen worden niet bijgehouden, stagiares doen dingen die ze nog niet kunnen en mogen doen... maar misschien komt dat inderdaad door een hoge werkdruk, daar had ik niet aan gedacht.Verarming van de zorg: verstandelijk gehandicapten worden uit de woongroepen in apartementjes geplaatst. Hierdoor vereenzamen ze, krijgen ze veel minder aandacht dan dat ze in de groep zouden krijgen.
wat Misschicken zegt dus. Ik werk met verstandelijk gehandicapten van zeer laag niveau (zeg maar ontwikkelingsniveau onder de 1 jaar). Van sommigen zie ik echt niet voor me hoe die het in hun kamertje gaan redden.

In hun (toekomstige) woning komt dan wel een gezamelijk woonkamer en op verzoek kan er samen gegeten worden, maar in de praktijk denk ik dat we straks met 2 begeleiders op een hoop bewoners moeten staan (nu 1 op 3) en van hot naar her moeten rennen om iedereen te helpen (zoals het nu dus vaak in ouderentehuizen gaat).



Ik weet het gewoon nog niet, soms denk ik dat het allemaal wel goed gaat komen, maar andere keren ben ik bang voor de toekomst.
quote:misschicken schreef op 18 mei 2010 @ 12:50:

[...]



Tell me about it, bij ons trekken ze de hele instelling onder de bewoners vandaan, en wordt er een wijk om ze heen gebouwd.....geweldig over nagedacht ook!Maar goh hé..werk jij bij mijn instelling?
Denk het niet aan jouw omschrijving te lezen. De instelling begint met een A
oh, mijn werkgever begint met een E, dus nee.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het zo gek dat iedereen altijd roept dat het beter moet in de zorg, dat werknemers beter betaald moeten worden, etc, etc, maar als puntje bij paaltje komt heeft niemand zin om te betalen voor die betere zorg.
En bedankt, nu zit ik me af te vragen welke instelling er met een E begint hahaha

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven