Leegloop in de zorg dreigt...!

18-05-2010 11:43 70 berichten
Alle reacties Link kopieren
Leegloop dreigt in zorg door Natasja de Groot



AMSTERDAM - Meer dan de helft van het personeel in de zorg overweegt een andere baan. Weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie doen zorgverleners verlangen naar een baan in een andere sector.



Vanwege de vergrijzing en de daarmee samenhangende stijgende kosten vreest driekwart van de mensen die zelf in de zorg werken dat de komende jaren de kwaliteit van zorg flink gaat afnemen. Zij vinden het nauwelijks nog verantwoord om zo met patiënten om te gaan. Deze onthutsende conclusies komen uit een landelijke zorgenquête onder 4000 personeelsleden in de zorg, die vandaag wordt gepresenteerd. In totaal werken nu 1,1 miljoen mensen in de zorg.



Uit het onderzoek, uitgevoerd door zorgverzekeraar Menzis, blijkt dat de politiek een dikke onvoldoende krijgt: een 4,1. Bijna 70 procent vindt dat er te weinig geld voor de zorg beschikbaar is en is bezorgd over de toekomstige bezuinigingen.



Uit op winst



Ook de zorgverzekeraars komen er slecht van af in de zorgenquête. Zij krijgen een gemiddeld rapportcijfer van 4,7. Volgens het personeel in de zorg zijn de verzekeraars alleen uit op winst en hebben ze weinig oog voor de patiënten. De ondervraagden uit de jeugdzorg, ouderenzorg, ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsenzorg geven aan 40 procent van hun werktijd bezig te zijn met administratieve taken. Voor zorg blijft nog maar 60 procent van de tijd over.



'Medewerkers in zorg onmisbaar'



Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis noemt de uitkomsten van het onderzoek 'zeer verontrustend'.



"Dat zoveel mensen overwegen om uit de zorg te stappen, moeten we ons ernstig aantrekken", stelt van Boxtel. "Medewerkers zijn tenslotte onmisbaar. Zeker ook omdat door de vergrijzing de vraag naar zorg alleen maar toeneemt."



Van Boxtel: "De verwachting is dat we over vijftien jaar zo'n 400.000 extra zorgverleners nodig hebben. Daarom is het essentieel dat de mensen nu vooral werkzaam blijven in de zorg."



De verzekeraar heeft zelf een begin gemaakt met het terugdringen van de administratieve taken. Maar volgens Van Boxtel gaat dat nog lang niet ver genoeg. Hij pleit er daarom voor dat werkgevers, werknemers én de zorgverzekeraars gezamenlijk de handschoen oppakken om de problemen te lijf te gaan. Zijn idee is om een Stichting van de Zorg op te richten, naar het voorbeeld van de Stichting van de Arbeid. "Hier kunnen we gezamenlijk thema's aanpakken zoals het terugdringen van de bureaucratie en aantrekken van nieuwe personeel. Door samen op te trekken hebben we ook méér slagkracht. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde belang: de kwaliteit van zorg hoog houden en het betaalbaar houden." Van Boxtel hoopt eind van dit jaar de stichting op poten te hebben. De koepelorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland juicht dit idee toe:



"De cijfers zijn verontrustend, maar tegelijkertijd ook niet verrassend. We herkennen dit beeld over het groeiend aantal werknemers dat de zorg wil verlaten. De oplossing ligt in het centraler stellen van het personeel. Door ze meer regie en verantwoordelijkheid te geven, komt ook weer een stukje werkvreugde terug." Dat lijkt nu goeddeels verdwenen. "Meer werkvreugde zorgt ook voor betere zorg. Want uiteindelijk blijft dit vak mensenwerk", reageert woordvoerder Monique Roedoe.
Alle reacties Link kopieren
O god, het onderwijs... dat vind ik helemaal nix.

Heb op een VSO school gewerkt, was niks voor mij.

En ik ben er ook zeer zeker niet geschikt voor... ben veel te lief

De hele klas zou zo over me heen walsen...
Alle reacties Link kopieren
Het verbaast me niks, dat ze die leegloop verwachten.

Ik werk in een verzorgingshuis, in de avonddienst sta ik alleen voor de zorg van 32 clienten, die allemaal in meer of mindere mate (tijd) hun zorg nodig hebben.

Op de andere afdeling is 1 collega op 11 bewoners (dementerenden), dus dat is minder hectisch, maar wel lichamelijk en geestelijk zwaarder.

Ik heb steeds meer moeite met de manier waarop ik m'n werk moet doen. De clienten worden verzorgd, maar tijd voor een beetje aandacht is er zelden. Als iemand belt met een hulpvraag, komt het regelmatig voor dat ik pas een half uur later er naar toe kan gaan. Het is continu prioriteiten stellen: "Wat moet nu het eerst."

Op een normale dag werken we met een schema, wat op papier prima in elkaar zit, maar in werkelijkheid zelden gevolgd kan worden. Want mw. P poept niet elke dag om 19.00 uur in haar broek en meneer K. gaat niet om 20.30 uur naar bed als hij nog bezoek heeft. En dan hebben we het nog niet over calamiteiten waar een huisarts of ambulance bij moet komen (het liefst tussen 16.30 en 18.00, wanneer er voor het eten en medicijnen gezorgd moet worden).

"Sorry mw. het is heel vervelend dat U in Uw eigen vuil ligt, maar ik kan niet komen voordat de ambulance is geweest."

Schandalig gewoon en nog knap deprimerend ook!



En inderdaad denk ik er regelmatig over om de zorg te verlaten, maar wat moet ik dan gaan doen? De banen liggen voor een MBO-verzorgende niet voor het oprapen. Omscholen?????

Da's haast niet te doen met een onregelmatig werkrooster en 2 kleine kindertjes thuis. Dan maar iets in de productie ofzo?

Wil ik dan een beetje een leuk loon overhouden, moet ik full-time aan de bak.
Alle reacties Link kopieren
babywish, als ik niet beter zou weten zou ik denken dat je je verhaal verzint! Het is vreselijk hoe een beroep dat zo leuk kan zijn tot een hel voor werknemers in de zorg en hun patienten/clienten wordt gemaakt. Ik snap werkelijk niet dat daar niets aan gedaan wordt!

Ik ben zelf in de 'luxe' positie dat ik als gespecialiseerd verpleegkundige in het ziekenhuis werk. ook daar is de werkdruk regelmatig hoog maar niet te vergelijken met wat jij beschrijft. Mijn respect heb je in ieder geval!
Wat jij omschrijft babywish is zelfs voor 2 late diensten alleen op jouw kant nog teveel. Belachelijk dat daar niet meer personeel op gezet wordt!
onverantwoord, 1 verzorgster voor 32 mensen. Wat als er brand uitbreekt?
Dan mag die van de afdeling dementen erbij komen denk ik? Hebben ze er samen in de 40....
Alle reacties Link kopieren
In geval van brand moet inderdaad die collega van de dementerenden erbij. In noodgevallen kunnen we ook de thuiszorg bellen.

Gelukkig is het gebouw verdeeld in compartimenten, zodat je in geval van brand/ontruiming zelden meer dan 1 vleugel hoeft te ontruimen, dan gaat het om 7 of 10 kamers. En voordat je daarmee klaar bent is de brandweer er.

De werkdruk vind ik niet eens het ergste, maar dat je niet eens tijd hebt om de clienten ook eens een beetje aandacht te geven, of meteen kunt helpen als dat nodig is, dat vind ik vreselijk. Zo wil ik eigenlijk helemaal niet met mensen omgaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik geef dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking.

Er zijn dagen bij dat ik 14 mensen alleen begeleid. Ik hoef idd geen mensen te verzorgen ed. Wel begeleid ik mensen die ook nog eens bijkomende problematiek hebben zoals borderliner ed.

Dagbesteding zou moeten zijn dat mensen zinvol bezig zijn, ik ben blij als ze allemaal wat te doen hebben... Soms vraagt een client extra begeleiding, dit houdt in dat de andere 13 dat op dat moment niet krijgen. Zet 13 mensen met problematiek bij elkaar terwijl ze even niks te doen hebben en je kunt je wel iets voorstellen...

Ik werk van 8.45 tot 16.16 en mijn clienten zijn er van 9-16u. Dus als administratie heb moet dat in de tijd vd clienten....

En dan komt mijn baas nog regelmatig vragen of ik dit 'even' kan doen. Nee dus. Roosters maak ik vaak thuis.

En toch blijf ik het leuk vinden....
Alle reacties Link kopieren
*zucht even diep...* herkenbaar...
Alle reacties Link kopieren
quote:hanZie schreef op 18 mei 2010 @ 13:51:

Ik vind het zo gek dat iedereen altijd roept dat het beter moet in de zorg, dat werknemers beter betaald moeten worden, etc, etc, maar als puntje bij paaltje komt heeft niemand zin om te betalen voor die betere zorg.Ik wil best betalen voor betere zorg. Ik wil niet betalen voor een bodemloze put aan managers en bureaucratie.
Alle reacties Link kopieren
Ik ook ,goed punt Lilliaaa!!
Alle reacties Link kopieren
Ik verwacht ook een forse leegloop in de Thuiszorg.

Ben 10 jaar werkzaam als wijkziekenverzorgende,heb veel veranderingen meegemaakt in die jaren.

De werkgevers hebben bedacht om de ort maar af te schaffen,ondertussen mag ik wel in de weekenden/feestdagen op komen draven zonder extra betaald te worden.

Heb er nog geen woorden voor,want heb die ort hard nodig als alleenstaande moeder.
Wat is ort, bowie?
Alle reacties Link kopieren
Onregelmatigheidstoeslag.



Tsja, het is natuurlijk niet alleen in de zorg zo. Overal proberen de 'managers' hun bonus te optimaliseren door te bezuinigen op personeel.
huh ort afschaffen? Kan dat zomaar Bowie? Wat zegt de vakbond daarvan?

Tss, als ze mijn ORT eraf zouden halen, ging ik dus mooi niet meer onregelmatig werken.
quote:bowiefan schreef op 30 mei 2010 @ 21:42:

Ik verwacht ook een forse leegloop in de Thuiszorg.

Ben 10 jaar werkzaam als wijkziekenverzorgende,heb veel veranderingen meegemaakt in die jaren.

De werkgevers hebben bedacht om de ort maar af te schaffen,ondertussen mag ik wel in de weekenden/feestdagen op komen draven zonder extra betaald te worden.

Heb er nog geen woorden voor,want heb die ort hard nodig als alleenstaande moeder.Dat hebben we zelf in de hand. Dan gaan we gewoon niet meer werken in de weekenden. Mag de manager zelf haar handschoentjes aantrekken. Ze rekenen er altijd maar op dat wij zeggen: acht als we niet gaan zijn de patienten de dupe. Is ook wel zo, maar het zijn niet ONZE patienten, maar die van de organisatie en DIE zijn verantwoordelijk! Ik word het zo zoetjesaan een beetje zat. Werk me een slag in het rond, maar fatsoenlijke beloning is er niet meer bij.
Alle reacties Link kopieren
quote:bowiefan schreef op 30 mei 2010 @ 21:42:



Heb er nog geen woorden voor,want heb die ort hard nodig als alleenstaande moeder.http://www.nursing.nl/hom ... an-de-cao-onderhandelaars
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de link,BGB.



Starshine,dat was ook mijn eerste reaktie,en dat van mijn collega's,niet meer gaan werken in weekenden en met feestdagen.

Helaas staat er ook in de CAO dat wij verplicht zijn om deze dagen te werken.

Er staan akties op stapel,ik werk bij een bedrijf met 4000 medewerkers dus dat kan zinvol zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:bowiefan schreef op 30 mei 2010 @ 21:42:

De werkgevers hebben bedacht om de ort maar af te schaffen,ondertussen mag ik wel in de weekenden/feestdagen op komen draven zonder extra betaald te worden.De ORT is toch al voor een deel afgeschaft?
quote:bowiefan schreef op 01 juni 2010 @ 23:15:

Bedankt voor de link,BGB.



Starshine,dat was ook mijn eerste reaktie,en dat van mijn collega's,niet meer gaan werken in weekenden en met feestdagen.

Helaas staat er ook in de CAO dat wij verplicht zijn om deze dagen te werken.

Er staan akties op stapel,ik werk bij een bedrijf met 4000 medewerkers dus dat kan zinvol zijn.dat begrijp ik. Goed, dan zou ik snel omzien naar een baan tussen 9 en 5. Onregelmatig werk brengt een hoop ongemakken met zich mee, maar een van de redenen waarom ik het toch doe is die ORT.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven