Actueel
alle pijlers
Maatregelen en het milieu
maandag 27 juni 2022 om 16:43
Hoi allemaal!
Omdat ik een ander topic niet teveel wil vervuilen ben ik benieuwd naar jullie mening en input 't.o.v. het milieu en maatregelen om vervuiling wereldwijd tegen te gaan.
Wat is acceptabel en wat niet? Denk dan aan uitstoot van gassen, broeikaseffect en overbevolking/overconsumering.
Benieuwd naar jullie input!
Omdat ik een ander topic niet teveel wil vervuilen ben ik benieuwd naar jullie mening en input 't.o.v. het milieu en maatregelen om vervuiling wereldwijd tegen te gaan.
Wat is acceptabel en wat niet? Denk dan aan uitstoot van gassen, broeikaseffect en overbevolking/overconsumering.
Benieuwd naar jullie input!
donderdag 30 juni 2022 om 19:21
Niet letterlijk in Parijs of Londen, het is maar een voorbeeld van een korte vlucht. Voor mijn part ga je naar Eurodisney of naar Barcelona. Hoe verder, hoe efficienter het vliegtuig als je het met een auto vergelijkt.
donderdag 30 juni 2022 om 19:24
Diezelfde vieze olie, nee hoor meeste boten die nu in Rotterdam of Amsterdam liggen, komen daar binnen varende op gasolie, zelfde spul wat in een dieselauto gaat. Of ze hebben een scrubber waar de uitlaatgassen doorheen gaan die de SOXen en de NOXen en fijnstof eruit filteren. En er daarna voornamelijk alleen nog CO2 vervuiling is. Ik dacht trouwens dat daar vaak Ureum voor gebruikt wordt, daar is wel iets mee in ieder geval in de scheepvaart. Daar ben je heel veel koeienzeik, mensenzeik, varkenszeik voor nodig. Koeien leveren het meeste de beste zeik. Dus al dat gezeik over het milieu is zeker ergens goed voor.Fairway schreef: ↑30-06-2022 18:51Dit soort websites geven geen eerlijk beeld. Een autoreis naar Zuid-Frankrijk vergelijken met een vliegreis naar Bali: natuurlijk komt de auto dan beter uit de bus. Maar ze hadden waarschijnlijk beter een vliegtuig naar Zuid-Frankrijk kunnen nemen en de auto thuis kunnen laten. Ze vergelijken dus appels met pinda's.
Ook dat geschop tegen cruise schepen. Ja schepen varen op vieze olie. Honderden vrachtschepen varen per dag door Rotterdam en Amsterdam, met diezelfde vieze olie, maar oh wee als er een keer een cruise schip aanmeert, dan beginnen alle groene yuppen ineens te kuchen..
TAFKAZ (the artist formerly known as Zeefietser1)
donderdag 30 juni 2022 om 19:46
Die vrachtschepen en tankers gebruiken precies dezelfde bunkerolie. Cruise schepen zijn vanwege hun grootte en het aantal mensen aan boord wel vervuilender dan een enkel vrachtschip.
donderdag 30 juni 2022 om 20:05
Dat is inherent aan wat ze doen, cruisboten zijn vrachtschepen met klagende lading. En klagende lading heeft een hele slechte stuwage factor. Gevolgd door autoboten trouwens, alleen auto's als lading, die klagen ook niet.
TAFKAZ (the artist formerly known as Zeefietser1)
donderdag 30 juni 2022 om 20:25
donderdag 30 juni 2022 om 21:14
Ze stoten idd elk jaar minder stikstof uit, het probleem is dat er al veel te veel stikstof in de grond zit, dus het stapelt zich wel gewoon verder op.
Van al teveel naar nog meer.
En dat kan niet meer.
Zo begrijp ik het, las het vandaag ergens.
donderdag 30 juni 2022 om 21:26
Volgens de boeren komt de neerslag rond de boerderij terecht. Ik weet het ook niet precies maar met nieuwe innovatie technieken kan de uitstoot nog met 70 procent dalen. Lijkt mij de moeitevolle waard.justagirly schreef: ↑30-06-2022 21:14Ze stoten idd elk jaar minder stikstof uit, het probleem is dat er al veel te veel stikstof in de grond zit, dus het stapelt zich wel gewoon verder op.
Van al teveel naar nog meer.
En dat kan niet meer.
Zo begrijp ik het, las het vandaag ergens.
donderdag 30 juni 2022 om 21:59
De stikstofuitscheiding lag bijna 7 procent onder het zogeheten stikstofplafond waar Nederland zich aan moet houden, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.justagirly schreef: ↑30-06-2022 21:14Ze stoten idd elk jaar minder stikstof uit, het probleem is dat er al veel te veel stikstof in de grond zit, dus het stapelt zich wel gewoon verder op.
Van al teveel naar nog meer.
En dat kan niet meer.
Zo begrijp ik het, las het vandaag ergens.
Stikstof blijft niet maar opstapelen . Het spoelt ook gewoon weer uit
vrijdag 1 juli 2022 om 01:33
Ik kijk er ook vrij pessimistisch tegenaan helaas en ben sceptisch of de mens dit complexe klimaatprobleem kan oplossen. Maar volgens Jelmer Mommers (klimaatcorrespondent) zijn we nog niet voorbij het point of no return. Of zoals hij dat noemt het kantelpunt. Volgens hem is het zeker nog niet te laat om massaal de CO2-uitstoot op aarde te laten dalen en daarmee de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Maar niets doen is geen optie. We moeten allemaal iets doen om wereldwijd de CO2-uitstoot te verlagen, anders is tegen 2100 de aarde met 3 á 4 graden opgewarmd. Al bij 2 graden opwarming is de aarde op heel veel plekken extreem gevaarlijk en onleefbaar.impala schreef: ↑30-06-2022 18:44Ik ben hier heel fatalistisch in. We zijn al voorbij het point of no return, de wereld is één grote vuilnisbelt en leeggeroofde en vergiftigde bende.
Met een beetje geluk gaat het mijn tijd nog wel duren en zo niet jammer dan. Ik ben niet van plan om die laatste 30 jaar spartaans te gaan leven op niks af.
Ik snap niet dat mensen nog steeds kinderen nemen, terwijl het wel duidelijk is dat de aarde ten onder aan het gaan is en er geen redden meer aan is.
vrijdag 1 juli 2022 om 05:48
Stikstof is niet het enige probleem. (Water)vervuiling en watertekorten zijn minstens zo ernstig.Suikerspinmuffin schreef: ↑01-07-2022 01:33Ik kijk er ook vrij pessimistisch tegenaan helaas en ben sceptisch of de mens dit complexe klimaatprobleem kan oplossen. Maar volgens Jelmer Mommers (klimaatcorrespondent) zijn we nog niet voorbij het point of no return. Of zoals hij dat noemt het kantelpunt. Volgens hem is het zeker nog niet te laat om massaal de CO2-uitstoot op aarde te laten dalen en daarmee de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Maar niets doen is geen optie. We moeten allemaal iets doen om wereldwijd de CO2-uitstoot te verlagen, anders is tegen 2100 de aarde met 3 á 4 graden opgewarmd. Al bij 2 graden opwarming is de aarde op heel veel plekken extreem gevaarlijk en onleefbaar.
En als we theoretisch nog niet voorbij het kantelpunt zijn, wat ik betwijfel, zijn we het wel in praktische zin, als je kijkt wat er wereldwijd gebeurt. De trein dendert voort en is niet meer te stoppen.
.
vrijdag 1 juli 2022 om 08:51
Nederland is juist qua duurzaamheid koploper. Qua kg product doen we het het best van allemaal.Niqqi schreef: ↑28-06-2022 15:55Economisch gezien, maar qua duurzaamheid is het betreurend. Zoals ik al eerder zei heeft de veeteelt een groot nadelig effect, zowel milieu, volksgezondheid en in de toekomst ook economisch. Er is inderdaad al veel innovatie geweest, maar dit weegt niet op tegen de uitstoot van onder andere NH3 en broeikasgassen die er nog steeds is. Een hoogleraar maakte ooit de vergelijking dat als je opeens 8000kcal gaat eten per dag en dan veel te zwaar wordt, dan heeft het niet zoveel zin om 4000kcal te eten want dat zit je nog steeds boven op een niveau dat je 'dikker' wordt. Hetzelfde geldt ook met stikstofverbindingen uit de landbouw. Persoonlijk ben ik van mening dat huidige systeem van veeteelt in Nederland onhoudbaar is. Het gaat er niet om dat alle boeren verdwijnen, maar dat we opnieuw kijken naar het systeem wat wij hebben. Dat het prijs van vlees daarom duurder wordt, vind ik meer dan terecht.
Dat van die hoogleraar stond in het stuk van de NOS van de wegbermen. Dit stuk was grappig om te lezen omdat het tegenstrijdig was. Volgens de hoogleraar was de uitstoot te hoog. Als we zouden maaien zou de uitstoot nog te hoog zijn. Toen de wegbermen gemaaid en maaisel afgevoerd werd (zoals het vroeger ook gebeurde) kwamen er toch de prachtigste bloemen. Dus in praktijk kwamen er wel allerlei soorten.
Mijn inziens: Als theorie en praktijk niet overeenkomen, dan klopt de theorie niet, en de praktijk wel.
In 1950 toen de natuur erg mooi was, hadden we in Nederland 1.6 miljoen koeien. In 2020 (toen de natuur 20 tot 30 jaar niet meer in handen van boeren was maar in handen van natuurorganisaties en de natuurgebieden slecht zijn) hebben we 1.6 miljoen koeien.
Qua volksgezondheid en economisch snap ik het niet waarom dit een probleem is.
vrijdag 1 juli 2022 om 08:55
Wat je schrijft klop niet. Sommige weilanden zijn monocultuur, andere zeker niet, in de randen groeien de prachtigste planten. Verder blijft uit een onderzoek dat zelfs als het monocultuur is, er nog 4x meer insecten leven dan in natuurgebieden.thistle schreef: ↑28-06-2022 23:19Wat een hoop (achterhaalde) onzin. Ik pik er een paar dingen uit.
Melk is niet gezond. Krachtvoer zijn geen restproducten. Er zijn duizenden mensen druk met het beheer van onze natuur, er is zeker wel onderhoud. Weilanden zijn hardstikke monocultuur, daar groeien geen zeldzame planten. Niet alle boeren moeten weg, vooral de intensieve veehouderij.
Krachtvoer is grotendeels restproducten. Onder andere producten die niet meer goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:28
Dus eigenlijk moet je geen korte vluchten met een vliegtuig willen doen. Hé we zijn het eens.
Maar nee, zelfs als je 10.000 km aflegt op je vakantie wat je met een auto nooit zult doen (ook al een voordeel) is de uitstoot van één benzineauto minder dan de uitstoot van twee, drie of vier zitplaatsen in een vliegtuig. En een trein is nog vele malen beter.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:34
Dit. Ik geloof er ook al lang niet meer in. Technologie vermag veel, maar de gemeenschappelijk wil ontbreekt.impala schreef: ↑01-07-2022 05:48Stikstof is niet het enige probleem. (Water)vervuiling en watertekorten zijn minstens zo ernstig.
En als we theoretisch nog niet voorbij het kantelpunt zijn, wat ik betwijfel, zijn we het wel in praktische zin, als je kijkt wat er wereldwijd gebeurt. De trein dendert voort en is niet meer te stoppen.
Gelukkig heb ik geen kinderen, maar ik vind het wel sneu voor de mensen die nu jong zijn.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:35
Zeker. Stikstof is de bouwsteen voor eiwit, zonder stikstof geen insecten (die uit eiwit bestaan) en zonder insecten geen leven. De bodem geeft zelf ook stikstof voor de planten. Dus meeste stikstof van planten komt niet uit mest die erop gegaan is, maar uit het stikstofleverend vermogen van de bodem.
Teveel is nooit goed. Maar de vraag is of er teveel ammoniak is. Rond 1950 hadden we 1.6 miljoen koeien in nederland en prachtige natuur. In 2022 hebben we 1.6 miljoen koeien in nederland en hebben we problemen? Wel gaat er volgens mij dagelijks 30 miljoen liter kerosine naar schiphol en zijn er nu bijna 9 miljoen autos meer dan in 1950.
De ammoniak uitstoot is in 30 jaar tijd van 333 kiloton afgenomen tot 110 kiloton. Het is dus al een stuk minder. Ook zie ik dat sommige weilanden aan het verschralen zijn. Volgens regelgeving zit er een limiet aan mest wat een veehouder op een stuk land mag afzetten. Dit is nu niet meer genoeg om het gras voldoende te voeden en dus verschraalt het weiland.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:39
We hebben ook nuchter verstand. Laat duidelijk zijn melkpoeder voor kinderen van melk gemaakt is. Melk heeft dus heel veel levens gered.merano schreef: ↑29-06-2022 13:35Wat een rare discussie. Iemand roept zonder onderbouwing dat melk gezond is, een ander zegt van niet en dan moet die ander opeens de gezondheidseffecten van havermelk gaan onderbouwen.
Nee. De eerste die roept dat melk gezond is moet daar zelf even een linkje naar een wetenschappelijk artikel of zo bij doen. Wie stelt moet bewijzen, niet andersom.
Verder zit in veel producten ook gewoon melk zit. En dat melk inderdaad ook gezond kan zijn zegt het voedingscentrum ook: Melk en melkproducten bevatten zowel eiwit, vet als koolhydraten. Ze zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het levert bovendien mineralen als fosfor, kalium, magnesium en zink. Afhankelijk van de hoeveelheid vet levert het ook vitamine A.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:43
Volgens Rutte wel: de regels moeten doorgaan anders kunnen er geen huizen gebouwd worden. Rutte en consorten nemen een wet aan waar ze zelf de gevolgen niet van overzien. (Een landelijk stikstofplafond) Daarna worden ze door de rechter gedwongen om of de wet af te schaffen of zich eraan te houden. Het gevolg daarvan is nog meer bizarre regelgeving. Na 30.000 toeslagouders en hun 70.000 kinderen gaan er nu opnieuw tot 600.000 mensen (agrarisch sector en de sectoren eromheen) door de gehaktmolen van Rutte en consorten. Diep, diep triest.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:44
En yoghurt bijv ook vitamine k en dat is weer belangrijk voor je hart en bloedvaten en yoghurt is goed voor je darmflora.countryside schreef: ↑01-07-2022 09:39We hebben ook nuchter verstand. Laat duidelijk zijn melkpoeder voor kinderen van melk gemaakt is. Melk heeft dus heel veel levens gered.
Verder zit in veel producten ook gewoon melk zit. En dat melk inderdaad ook gezond kan zijn zegt het voedingscentrum ook: Melk en melkproducten bevatten zowel eiwit, vet als koolhydraten. Ze zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het levert bovendien mineralen als fosfor, kalium, magnesium en zink. Afhankelijk van de hoeveelheid vet levert het ook vitamine A.
vrijdag 1 juli 2022 om 09:51
Handelsoverschot is uitgedrukt in geld. Ik sprak kort geleden een persoon die daaraan gerekend had, en die had gekeken of we in Nederland zelfvoorzienend zijn. (niet uitgedrukt in geld maar in stoffelijkheid) Hij kwam op die 4% overschot van alles stoffelijke spullen. Sorry, dus geen linkje.
vrijdag 1 juli 2022 om 11:08
countryside schreef: ↑28-06-2022 10:56[...]
Dat we overproductie in Nederland hebben klopt niet. Zetten we import en export tegen elkaar af dan exporteren we 4% meer. Als we dus geen vlees of melkproducten willen exporteren (terwijl Nederland er een uitstekend land voor is) moeten we dan wel graan uit Oekraine importeren. Stel dat de oekrainers zeggen: we verbouwen alleen voor onszelf, dan zitten we dus wereldwijd met een groot probleem. Oekraine heeft heel vruchtbare grond en daar maken ze gebruik van. Net zoals Nederland grond heeft die eigenlijk alleen maar geschikt is voor gras.
[...]
Zelfs als het zou kloppen, waarom voer je dat getal op in de discussie over voedsel? Daar gaat het helemaal niet over, zeg je net.countryside schreef: ↑01-07-2022 09:51Handelsoverschot is uitgedrukt in geld. Ik sprak kort geleden een persoon die daaraan gerekend had, en die had gekeken of we in Nederland zelfvoorzienend zijn. (niet uitgedrukt in geld maar in stoffelijkheid) Hij kwam op die 4% overschot van alles stoffelijke spullen. Sorry, dus geen linkje.
Stoffelijke spullen is een veel ruimer begrip dan voedsel.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.
vrijdag 1 juli 2022 om 11:40
Nederland kan helemaal niet zelfvoorzienend zijn. Wij hebben geen metaalerts, aluminium erts en hoop andere dingen niet. Zouden we niet importeren blijft er weinig over. Is al eeuwen het geval. Dat is gewoon het "systeem" wat kunnen wij er persoonlijk aan doen, weinig. Maar toch mijn vakanties blijven op de fiets.
TAFKAZ (the artist formerly known as Zeefietser1)
vrijdag 1 juli 2022 om 12:22
Het is vreselijk voor de boeren. In mijn omgeving hebben boeren grond afgestaan voor de aanleg van natuurgebieden. Maar nu moeten de omliggende boeren weg omdat het ineens natura 2000 is.countryside schreef: ↑01-07-2022 09:43Volgens Rutte wel: de regels moeten doorgaan anders kunnen er geen huizen gebouwd worden. Rutte en consorten nemen een wet aan waar ze zelf de gevolgen niet van overzien. (Een landelijk stikstofplafond) Daarna worden ze door de rechter gedwongen om of de wet af te schaffen of zich eraan te houden. Het gevolg daarvan is nog meer bizarre regelgeving. Na 30.000 toeslagouders en hun 70.000 kinderen gaan er nu opnieuw tot 600.000 mensen (agrarisch sector en de sectoren eromheen) door de gehaktmolen van Rutte en consorten. Diep, diep triest.
In mijn opinie is het een heel slecht plan om in een tijd van voedselschaarste te gaan fucken met voedsel. Omtzigt stelde ook vragen hierover maar er kwam geen duidelijke respons. Ze geven geen antwoord op de vraag waar de verdwenen export dan vandaan moet komen.
zaterdag 2 juli 2022 om 10:38
zaterdag 2 juli 2022 om 10:45
Duurt nog even maar dat wil niet zeggen natuurlijk dat de prijs dan voor elke auto hetzelfde is per kilometer. Het is dan wel een flatfee per kilometer, maar dan laten we zeggen in schalen van 500-750 kg auto - 1 ct/km, 750-1000 kg auto 2 ct/km, etc
TAFKAZ (the artist formerly known as Zeefietser1)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in